Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!

Własnie nie wiem co się dzieje! Edo dziwnie się drapie po lapach! tak jakby miał pchły... z impetem próbuje cos ... -upolować w sierści na kończynach... a czasem nawet bierze łapkę do pyszczka. Nie ma pcheł ... kąpie go co tydzień z szamponem SEBOVET dry przeciwłupieżowi skóry. Nie widać aby coś się tam działo.

Posted
kąpie go co tydzień
:o

To chyba zbyt często :roll:

Szpice kąpie się jak najrzadziej, 1-2 razy w roku. A pomiędzy tymi kąpielami jedynie solidnie wyczesuje. Włos ma wtedy odpowiednią "osłonę" z naturalnego tluszczu i nie przyjmuje właściwie brudu, więc nie ma konieczności kąpieli. No, chyba ze sie milusinski wytarza w czymś "pachnącym" :wink: :lol:

Posted

Mellows chyba przesadziłaś z tymi kąpielami a może ten szampon spowodował uczulenie?

Jesli pies ma ciągle łupież to zmień rodzaj stosowanej karmy, a z tym szamponem w takich ilościach daj sobie spokój

Posted
Witam!

Własnie nie wiem co się dzieje! Edo dziwnie się drapie po lapach! tak jakby miał pchły... z impetem próbuje cos ... -upolować w sierści na kończynach... a czasem nawet bierze łapkę do pyszczka. Nie ma pcheł ... kąpie go co tydzień z szamponem SEBOVET dry przeciwłupieżowi skóry. Nie widać aby coś się tam działo.

Akita są bardzo wielkimi czyścioszkami,to,że Edo gdzieś tam sobie gmera,to normalne.Ludzie też przecie to sie drapia po głowie,to gdzie indziej,a nie znaczy,że mają jakiś inwentarz....

Dziwię się dlaczego Ty tak namiętnie pierzesz Edo?Czyżby jak napisała SH turlał Ci się w pachnościach?Ja swoje psy kąpię tylko przed wystawami,a jeżeli wystawy są "jedna obok drugiej"to praktycznie tylko psiaki "przecieram".Co do szamponu,to od wieki wieków używam szamponu dla.....kotów perskich ,rozplątującego włos.Zawiera olej norczy,jest bardzo delikatny,nigdy po nim nie było żadnych uczuleń.

Mellows!!!Czy masz dla Edo dobrą ,włosianą szczotkę?Taka szczota to podstawa,lepsza od kąpieli....

Posted

Witam!!

A więc ... Z tym "obgryzaniem-drapaniem" łapek to było od początku, nawet jak jego nie kompałem. Dlatego pomyślałem o szamponie. Co do częstotliwości prania to postaram się zmniejszyć bo widocznie przesadzam. Ale często zmusza to sytaucja! moja ONka to poprostu pies błotny! Razem się bawią i wracają ubrudzone straszliwie, najczęściej wytarzają się w odchodach! Dora mieszka na dworze więc jej nie kompie tak często ale Edo w domku więc... :-?

Co do szczotki to mam takie podwojne "grabie" oraz podwojną szczotkę do czesania kotow peskich (taki jeden zamieszkuje nasz dom). Ale bardzo bym prosil o wskazanie takiej szczotki.

Serdecznie dziękuje za odpowiedzi i czekam na następne!!

Posted

Taka "dobra" szczotka to szczota wielkości dłoni z włosia,nie może być za miękka.Moja na środku

ma kilka rządków włosia jakby "wzmocnionego "metalowymi drucikami.Jeżeli akita się ubłoci,to taką szczotką można go idealnie "odkurzyć".O tym,że akitę czesze się pod włos to wiesz?

Posted

o jaa! nie wiedziałem! myślałem że normalnie z włosem! :o

Matagi -czy możesz odnaleźć taką szczotkę na necie i wstawić jej obrazek lub linka choćby?? proszęęęe !! :)

Coś takiego??

b_3539.jpg

Posted

Zaraz poszukam ,jak nie znajdę,to jutro zrobię Ci fotę swojej szczotki.A akita czesze się pod włos,wszystkie kawałki,łącznie z głową i łapami :P W Japonii wszystko inaczej.... :wink:

• 1 month later...
Posted

A właśnie! zmieniłem karmę z Royala na Eukanubę i chyba pies przestal się drapać i obgryzać :)) a Szczoteczka to czesze extra! na początku nie wierzyłem że coś takiego może wyczesać! a tu wystarczy troszke poczesać i jest git!!