dziobek Posted October 24, 2004 Posted October 24, 2004 A mi się te pieski podobają. Gorzała ale mam do ciebie Pytanie??? Możesz mi wytłumaczyć jako fachowiec, dlaczego temu pieskowi uszy przylegają do policzka ??? a tej suczce nie ??? aaa sorry pewnie to inna rasa ….. i dlaczego sierść na ogonie jest tej samej długości cooo na grzebiecie ??? :-) Jak byś mógł sięgnąć pamięcią do lat dzieciństwa, z tego co wiem to jesteśmy w podobnym wieku. Za czasów kiedy ja byłem dzieckiem najbardziej popularne imię dla rasy „kundello pospolitty” dla psa był „Czarek” (czyt. Carek) a dla suczki Perełka. Powiem Ci, że to bardzo ładny Carek i ładna Perełka. Jedno trzeba im przyznać … Perełki i Carki to im wychodzą. Nie obrażając oczywiście Carków i Perełek !!! ;-) Quote
dziobek Posted October 24, 2004 Posted October 24, 2004 Jeszcze jedno !!! Odpaliłem tą stronę i zawałałem żonę (zaznaczam, że ona nie jest za bardzo wtajemniczona). Weszła do pokoju i powiedziała: "JEZUUUUU CO TOOO". noooooo comment ;-)) Quote
dziobek Posted October 24, 2004 Posted October 24, 2004 Oczywiście jaaa to wszystko zauważyłem, to jawny przekręt ale o tym już było mówione nie raz i już od dawna wiadomo że Oni robią machloje. A co do psa noo ja Ci powiem, że dla mnie to i nawet pełne i piękne papiery to niestety nie wszystko. Mi się po prostu ich psy nie podobają i za każdym razem widać że są inne i widać że to nie Majorki, nie ufam im zawsze kiedy oglądam te psy, bierze mnie obrzydzenie, że już nawet pozory nie są zachowywane. Powiem Ci że nie chciałbym mieć żadnego mieszańca z żadnym Hiszpanem choćby jak wspomniałem wcześniej miał super papiery. Zawsze miałbym przekonanie i rozterki czy robię dobrze i nie plugawię rasy !!! Nie ja na 100% nigdy nie pokryję Banity Hiszpanem chyba, że coś się zupełnie pozmienia w co wątpię, raczej jeśli już by do tego doszło będę szukał psa mało spokrewnionego ale z pewnej hodowli. Poprstu nawet Ten Hiszpan który jest aktualnie w Polsce i ma dobre papiery , sorry ale mnie nie przekonuje, to nie mój ideał Majorki. Quote
Hanya Posted October 24, 2004 Posted October 24, 2004 To sa Ca de Bou :o :o :o ??? Nie mam pytan... Quote
Hanya Posted October 24, 2004 Posted October 24, 2004 Trzymam w reku wlasnie hiszpanska ksiazke o presach i majorkach i wiekszosc tych majorek wyglada jak majorki, a ja myslalam sobie ze wszystkie hiszpanskie mjorki wygladaja jak kundelki, a sie okazuje ze wcale nie wszystkie. Dla zainteresowanych ksiazka nazywa sie "El Presa Canario y El Ca De Bou Pascala" Asensi Peinado Mam ja do 5 listopada-> Gorzala jak chcialbys ja przejrzec to wsiadaj w samochód i przyjezdzaj, ale wczesniej daj znac. Quote
dziobek Posted October 25, 2004 Posted October 25, 2004 Co do psów z Hiszpanii !!! Nooooo TAK może faktycznie troszkę się zagalopowałem, ale ja do tej pory nie miałem okazji widzieć hiszpańskiego psa który dorównywał by klasą Kubusiowi, Czesiowi , czy Jaśminie poza tym, jaaa poprostu PANICZNIE się boję żeby nie wymieszać psów z naszych hodowli z psami które mimo dobrych papierów i wzorcowego wyglądu w genach mają jeszcze inną krew, wiesz too może się ujawnić w 3 czy 4 pokoleniu jak piękne CZARNE PASIAKI z miotu po lwim Falcorze i izabelowatej Jaśminie (tam wyszły geny dzidka Adonisa) zresztą Ty to chyba lepiej ode mnie wiesz. Jarek naprawdę szkoda było by zaprzepaścić tego co osiągnęli polscy hodowcy przez lata. Ale zarówno i Ty jak i Renata zdajecie sobie z tego sprawę, jesteście odpowiedzialni, mam nadzieję, że bedzie OK. A ja bać się będę , chyba lepiej być nadmiernie rozważnym niż skrajnie nieodpowiedzialnym a sam wiesz że i w Polsce i w Hiszpanii takich nie brakuje. Quote
dziobek Posted October 25, 2004 Posted October 25, 2004 No dzięki bardzo ale poczekajmy aż wyrośnie, ze rodziców ma super i linia ok to wiadomo co nie znaczy że ona bedzie championem na razie cieszę się jej obecnością i do bólu komicznym zachowaniem. Ale mam jeszcze do Ciebie prośbę wejdź b.proszę na www.molosy.pl i przeczytaj historię i wzorzec Ca De Bou. Czy nie wiesz kto go pisał ??? napisz mi proszę czy mi się wydaje czy faktycznie przekręcono albo delikatnie zmanipulowano tam kilka faktów ??? Quote
dziobek Posted October 25, 2004 Posted October 25, 2004 Powiem Ci Jarek, że pies faktycznie nie jest brzydki a stan...... no cóż ...... na mnie robi ogromne wrażenie :( to już nie chodzi o wstyd tylko ludzkie odruchy a Divo do tej pory pozostał upośledzony , co Oni robią z Tymi psami, naprawdę PŁAKAĆ SIĘ CHCE !!! Quote
Marek z Gromem Posted October 25, 2004 Posted October 25, 2004 To jest poprostu inny świat. My nie mozemy zaakceptowac takie traktowania psów podrabiania rodowodów itp. a oni nie moga zaakceptować "naszych" wyników w tej rasie i tutaj porozumienia nigdy nie bedzie. Szkoda tylko, ze u nas mieszkaja ludzie, którzy mysla dokładnie tak jak tamci i to jest naprawde porażka. Quote
Sławek Posted October 27, 2004 Posted October 27, 2004 Apropos jednego z postów wyżej - marzyłbym o pięknej eksterierowo i czarnej majorce . To dopiero byłoby coś ! Jeśli ktos ma zdjęcie czarnego ca de bou z prawidłowym włosem - chętnie zobaczę . Quote
Sławek Posted October 29, 2004 Posted October 29, 2004 Cóż to za tajemniczy usmiech ? Czyżbyś miał jakies zdjęcia czarnych psów i nie chciał sie nimi podzielić ? ;) Quote
dziobek Posted October 29, 2004 Posted October 29, 2004 Nie no przecież CZESIU jest prawie czarny ;-) Może on ma domieszki Hiszpańskich Przodków :wink: Quote
Olcia P. Posted October 29, 2004 Posted October 29, 2004 Gorzała Ty tu nie kituj żeś taki litościwy :evilbat: :evilbat: :evilbat: Wstawiaj fotki i nie mów że : nie mam serca dręczyć ludzi w tym tygodniu bo w to nie uwierze :P PODESLIJ TE FOTY TO JA JE WSTAWIE ALBO ZROB TO SAM ( z tego co pamietam w jednej z wloskich hodowli sa "pikne" czarne lub prawie czarne majorasy, moze warto poszukac ?? ) Quote
Sławek Posted October 29, 2004 Posted October 29, 2004 Jest czarny pies w Casa del Vita (tak to się chyba pisze ) , który w sumie z wszystkich czarnych psów jakie widziałem (na zdjęciach oczywiście) robi najlepsze wrażenie , ale ta jego sierść .... Czyli generalnie ten wątek można podsumować iż w praktyce czarny nie istnieje . Szkoda . niech się cieszą nowo zakupionymi psami i niezaleznie co z nich wyrośnie niech je kochają. Święte słowa - ja praktykuję tą ścieżkę i jestem coraz bardziej na niej zaawansowany - równiez polecam :loveu: Quote
Sławek Posted October 29, 2004 Posted October 29, 2004 AMIR . Pies w hodowli Casa de Vita . Dwa jeszcze wklejone zdjęcia były za duże , więc usunąłem - adres strony http://www.perrodogomallorquin.com Quote
sylwia i boksery Posted October 29, 2004 Posted October 29, 2004 Za ile punktów pytanie? :wink: Jak dla mnie-bokser bez rodowodu z przypasioną szyją 8) Quote
Olcia P. Posted October 30, 2004 Posted October 30, 2004 a mi sie ten piesek podoba, bo wszystkie pieski są piekne !!!!!!a czy on coś przypomina to ja bym rzekła, że boksero-majorke, ale i tak jest piekny, nie ważne jaka to rasa ... Gorsze jest sprzedawanie tego jako rasowe psieski, po wybitnych rodzicach, z niewiadomo jak wspanialym pochodzeniem! niestety na laików to działa... a oto jeszcze czarne MAJORKI .... reszta tautaj : http://www.perrodogomallorquin.com/altrefotodiamir.htm Quote
Olcia P. Posted October 30, 2004 Posted October 30, 2004 Jarek to zew ten pies beznadziejny to ja wiem, ale w tej hodowli figuruje jako Ca de Bou i nie chce byc inaczej. Na pierwszy rzut oka widac ze to amstafo- pito cos tam, jakis buldog pewnie tez tam bral udzial, ciakwa jestem dlaczego nie ma zadnych danych odnosnie pochodzenia tych psów, dlaczego nie ma rodowodów! Ja ciesze się, bo powoli coprawda, ale wchodzi w życie niepisana zasada, że każda szanująca sie hodowla nie mająca nic do ukrycia, wstawia na swoje strony internetowe skany rodowodów!!!! Każdy będzie wolał kupić psa z hodowli, która nie robi tajemnic, niż z "hodowli" która cieszy uszy niesamowitymi opowieściami o wyjątkowych osiągnieciach swoich psów, i nie wiadomo jak wspaniałym pochodzeniu.Wszystko by było fajnie, jeśli informacje te potwierdzałyby jakiekolwiek wiarygodne dokmenty : z wystaw, rodowody itp. Hodowle które z jakichś powodów unikają rozmów na ten temat i zagadują potencjalnego kupca, na pewno nie są odpowiednimi. Może wlasnie tak było w przypadku, który Jarek poruszyłes?? :evilbat: Quote
Rocki Posted October 30, 2004 Posted October 30, 2004 AMIR . Pies w hodowli Casa de Vita Ale wypasiony psiak :o ciekawe skad ten czarny kolor bo AB to przewaznie biale badz bialawe chociaz pewnie niekoniecznie Quote
Sławek Posted October 30, 2004 Posted October 30, 2004 Rocki - to nie jest bulldog amerykański , tylko majorka - tak przynajmniej jest przedstawiony na stronie tej hodowli . Czarny jest dopuszczalnym kolorem w tej rasie (ca de bou) , choć jak widać tylko teoretycznie , bo raczej psy o wartości hodowlanej w tym kolorze praktycznie nie występują . Co do fotki przedstawiającej głowę psa - ja kiedys zamieściłem zdjęcie swojego Mariana ( Int. Ch. WW EW FALCOR DRAGON Osanna x Ch. EYW ERIESSE DEL ESPANA Osanna) i dopiero ktoś , kto zajrzał do właściwości i przeczytał tytuł foty , prawidłowo przyporządkował go do własciwej rasy - więc ze zdjęciami to bywa różnie :lol: Quote
Olcia P. Posted October 31, 2004 Posted October 31, 2004 noo cuś piknego :o :o :o majorko-kanar, zaczynaja mi się te krzyżówki coraz bardziej podobac! :evilbat: :evilbat: :evilbat: Jeszcze rok i takie smaczki będziemy oglądać na naszych rodzimych ringach..TRAHEDIA Quote
Rocki Posted October 31, 2004 Posted October 31, 2004 Jak to mozliwe ze w FCI ten i ten pies to ta sama rasa, ja sie zupelnie nieznam ale te psy sa calkiem inne :-? Quote
Olcia P. Posted October 31, 2004 Posted October 31, 2004 @ Jarek widziałam już to zdjęcie - niestety :( To są niby majorki, ale ani matka ca de bou nie przypomina, a te nieszczęsne szczeniaki to już nie wiadomo co...Szkoda mi tych ludzi, którzy rozmnażają coś takiego, ale jeszcze bardziej szkoda mi tych maluszków, mam tylko nadzieję, że bez względu na to jak wyglądają znajdą wspaniałe domy i mądrych właścicieli, którzy nie bedą ich rozmnażać !!!!!!!! Quote
Recommended Posts