Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam :)

Mam takie pytanie. To, że czas oczekiwania na nostryfikowany rodowód jest różny, juz wiem. Ale czy mogę w czasie oczekiwania na ten rodowód normalnie zgłaszać psa na wystawę. ??? Jak to wygąda ???

Posted

Teoretycznie nie możesz. Regulamin mówi tak:"ZG przypomina, że zgodnie z par. 21 Regulaminu Hodowli Psów Rasowych rodowody eksportowe wystawione przez zagraniczną organizację kynologiczną, przesyłane są za pośrednictwem biura Oddziału do biura Zarządu Głównego w celu nostryfikacji. Rejestracja psa/suki w Oddziale następuje po nostryfikacji rodowodu."

Bez numerka rejestracyjnego psa nie przyjmą. Więc: albo oszukasz :wink: i wymyślisz numerek :evilbat: , albo zaprzyjaźnisz się z miłą panią z oddziału, która zaklepie Ci numerek rejestracyjny i wtedy bedziesz mógł psa wystawiać w klasie mlodzieży (lub szczeniąt).

Posted

Znam osobę, która akurat w tej sprawie oszukiwała... :-? Nie wiem czy chodziło o nostryfikację, czy po prostu rodowodu w Polsce jeszcze nie było...ale osoba ta zgłaszając psa na wystawę podała numer zupełnie innego psa...Niestety nie zrobiła tego zbyt inteligentnie ;) i wydało się, ponieważ nowo sprowadzonemu psu wpisała numer psa rejestrowanego kilka lat temu...I Ci co znają się na numerkach, szybko się zorientowali :)

• 2 months later...
Posted

eeee, no z tą nostryfikacja nie jest aż tak strasznie ;) Ja co prawda również czekalam na nia ok 3 m-cy, ale przez własne gapiostwo troszeczkę:), co jednak nie przeszkadzało mi w zglaszaniu mojej suni ma wystawy tak te w kraju, jak i te zagranicą. Tyle, że była ona zgłaszana jako pies zagraniczny, albo na współwłasność z hodowcą, w zależności, jaką opcje wybrał sobie odpowiedni organizator wystawy. Moja sunia akurat miala na rodowodzie nr rejestracyjny z kraju pochodzenia, bo była sprowadzana w wieku 11 m-cy, zattem tu rownież nie było problemu;). Jak to jednak wygląda w przypadku szczeniat, niestety nie mam pojęcia.

• 2 weeks later...
Posted

Ja na nostryfikację czekałam dwa miesiace a oddałam rodowód do zk jak mój szczeniak miał 2 miechy więc akurat wyrobiłąm się ze wszystkim i zgłosiłam malucha na wystawę do klasy baby.Miała już wtedy wszystkie potrzebne papiery więc nie było problemu ;)

• 1 month later...
Posted

Ja natomiast zgłaszałam normalnie mojego psiaka tylko dopisywałam adnotacje na zgłoszeniu -rodowód w nostryfikacji i podawałam numer wpłaty i potwierdzenia przez oddział (oddania rodowodu)- zawsze przyjmowali :-) bez problemu.
Pozdrawiam