Mickey Posted October 22, 2004 Posted October 22, 2004 Witam :) Mam takie pytanie. To, że czas oczekiwania na nostryfikowany rodowód jest różny, juz wiem. Ale czy mogę w czasie oczekiwania na ten rodowód normalnie zgłaszać psa na wystawę. ??? Jak to wygąda ??? Quote
aga 2 Posted October 22, 2004 Posted October 22, 2004 Teoretycznie nie możesz. Regulamin mówi tak:"ZG przypomina, że zgodnie z par. 21 Regulaminu Hodowli Psów Rasowych rodowody eksportowe wystawione przez zagraniczną organizację kynologiczną, przesyłane są za pośrednictwem biura Oddziału do biura Zarządu Głównego w celu nostryfikacji. Rejestracja psa/suki w Oddziale następuje po nostryfikacji rodowodu." Bez numerka rejestracyjnego psa nie przyjmą. Więc: albo oszukasz :wink: i wymyślisz numerek :evilbat: , albo zaprzyjaźnisz się z miłą panią z oddziału, która zaklepie Ci numerek rejestracyjny i wtedy bedziesz mógł psa wystawiać w klasie mlodzieży (lub szczeniąt). Quote
Mickey Posted October 22, 2004 Author Posted October 22, 2004 O o... :( Nie dobrze... Oszukiwać nie zamierzam...więc może bardzo mocno poprosze miłą pania w ZK...;) Quote
aga 2 Posted October 22, 2004 Posted October 22, 2004 To o oszukiwaniu to z przymrużeniem oka było :wink: Ja na nostryfikację czekałam 3 miesiące z kawałkiem. Quote
Mickey Posted October 22, 2004 Author Posted October 22, 2004 Znam osobę, która akurat w tej sprawie oszukiwała... :-? Nie wiem czy chodziło o nostryfikację, czy po prostu rodowodu w Polsce jeszcze nie było...ale osoba ta zgłaszając psa na wystawę podała numer zupełnie innego psa...Niestety nie zrobiła tego zbyt inteligentnie ;) i wydało się, ponieważ nowo sprowadzonemu psu wpisała numer psa rejestrowanego kilka lat temu...I Ci co znają się na numerkach, szybko się zorientowali :) Quote
kadziumia Posted January 11, 2005 Posted January 11, 2005 eeee, no z tą nostryfikacja nie jest aż tak strasznie ;) Ja co prawda również czekalam na nia ok 3 m-cy, ale przez własne gapiostwo troszeczkę:), co jednak nie przeszkadzało mi w zglaszaniu mojej suni ma wystawy tak te w kraju, jak i te zagranicą. Tyle, że była ona zgłaszana jako pies zagraniczny, albo na współwłasność z hodowcą, w zależności, jaką opcje wybrał sobie odpowiedni organizator wystawy. Moja sunia akurat miala na rodowodzie nr rejestracyjny z kraju pochodzenia, bo była sprowadzana w wieku 11 m-cy, zattem tu rownież nie było problemu;). Jak to jednak wygląda w przypadku szczeniat, niestety nie mam pojęcia. Quote
Diana14 Posted January 21, 2005 Posted January 21, 2005 Ja na nostryfikację czekałam dwa miesiace a oddałam rodowód do zk jak mój szczeniak miał 2 miechy więc akurat wyrobiłąm się ze wszystkim i zgłosiłam malucha na wystawę do klasy baby.Miała już wtedy wszystkie potrzebne papiery więc nie było problemu ;) Quote
czikot Posted March 8, 2005 Posted March 8, 2005 Ja natomiast zgłaszałam normalnie mojego psiaka tylko dopisywałam adnotacje na zgłoszeniu -rodowód w nostryfikacji i podawałam numer wpłaty i potwierdzenia przez oddział (oddania rodowodu)- zawsze przyjmowali :-) bez problemu. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts