manoa Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Witam, Moja suczka staffordsfire-bullterrier ma teraz około 1,5roku. Od pierwszego dnia u mnie dbałem żeby miała dużo ruchu zabawy z innymi psami gdzie może się wyszaleć ale lubie też z nią długie samotne spacery, i wpadłem na pomysł żeby je wzbogacić o pare detali. Tzn kupiłem obroże z obciążnikami żeby wzmocnić jej kręgosłup, na początku miałem skrupuły czy moje maleństwo moge przywalić takim żelastwem (oczywiście jeden obciąznik a nie wszystkie :) ) Ale po paru minutach treningu kiedy już zdjąłem obrożę Akira skakały do obroży żeby jej ją założyć więc chyba jej sie podoba. To samo miało miejsce przy ciągnieciu obciążenia - też jej się to podoba. Z tym że ja robię trochę inaczej żeby małej niczego nie uszkodzić tzn. stosuje małe obciążenia ale na dłuższych dystansach. Ok i teraz do sedna. Akirę karmie acaną proffessional 4850ME wymieszaną z koniną , i moje pytanie czym wzbogacić jej diete jakie tabletki suplementy żeby mała nie zrobiła sobie krzywdy. Zastanawiam się nad czymś na stawy ale z drugiej strony sama karma jest dosyć bogata, konina też ma świetne zawartości i niechce też przedobrzyć - witaminoza itp... przesada w żadną ze stron nie jest dobra. Przy czym zaznaczam że traktuje to jako zabawe i urozmaicenie spaceru a nie trening pod kątem bicia rekordów. Z gory dzieki za pomoc, Pozdrawiam Quote
Karilka Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Ja bym dodawała łyżke tranu do żarcia i czasem kurzą łapke czy też dwie:lol: Quote
karjo2 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Zajrzyj na staffikowe/ amstaffowe forum, moze tu na podforum rasy, hodowcow, moze na sportach znajdziesz cos sensownego. Karilka, codziennie tran to nie najlepszy pomysl, a lapka moze byc smakiem, nie suplementem dla psa pracujacego. Quote
Karilka Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 Kurze łapki są idealne na wzmocnienie stawów, co u psa pracującego jest niezbędne.;) Tran jest super na m.in: sierść, pazury i ścięgna. Quote
wolfsblut Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 psy pracujące mają większe zapotrzebowanie na witaminy i minerały niż te o przeciętnej aktywności. Warto zwrócić uwagę na to, że składniki wspomagające pracę stawów takie jak glukozamina czy chondroityna trudno przedawkować, a karmy często zawierają praktycznie śladowe ich ilości. Dlatego można spokojnie podawać profilaktycznie coś z glukozaminą i chondroityną. Przy okazji zrobię małą reklamę ;) Proszę zerknąc na K9 Super fuel, który to posiada wszystko, co psy pracujące potrzebują - od ochrony stawów poprzez ochronę mięśni, a na witaminach i minerałach kończąc. Quote
Katica Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 Swietnie że podajesz mięso psu, ale podajesz jej również bardzo wysokoenergetyczną karmę, więc nie należy z tym mięsem przesadzić. Do tego ja bym ci raczej poleciła, podawać raczej mięsko z kośćmi, np skrzydełka, korpusy, szyjki indycze, czy choćby wykorzystać Barf w kostkach. Jest to dość istotne aby zachować równowagę wapnia do fosforu (wapń-kości, fosfor - mięso). Ja mam trenującą pitbullkę i w okresie wiosna-jesień, kiedy mamy intensywne treningi i starty w zawodach, a do tego psa muszę utrzymać w niskiej wadze, do karmy energetycznej - ja stosuję karmy bezweglowodanów np TOTW, w tym sezonie próbujemy Acana ( seria Provincional ) do karmy podaję oczywiście 4 -5 dni w tygodni mięso ( w tym 2-3 razy mięso z kością - oczywiście surowizne-ja do tego wykorzystuję kostki Barfa, ew. kupuję jakiś korpusik, czy szyjkę) 1 raz w tyg dostaje serek wiejski, ew. inny nabiał czy jakieś podroby ten ostatni dzień. SUplementy: Conquer lub Arthroflex na stawy - obowiązkowo L-karnityna w okresie zrzucania tłuszczyku i HMB dla zachowania siły mięsni, i lepszego ich dotlenienia. Oprócz tego suka dostaje 1 łyżkę czegoś na sierść. W trakcie sezonu robiłam jej wyniki - morfologia, biochemia, mocz, kał, itd i miala super ! Quote
Recommended Posts