Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Agata_B
Posted

ladyyork napisał(a):
Błędy to moja zmora jestem dyslektykiem i ciągle je robie ,a nie mam dobrego edytora tekstu

Rozumiem, ale wystarczy zainstalować inną przeglądarkę - Mozillę Firefox, ona sama poprawia wszystkie błędy, polecam :)

Posted

Agata_B napisał(a):
Rozumiem, ale wystarczy zainstalować inną przeglądarkę - Mozillę Firefox, ona sama poprawia wszystkie błędy, polecam :)

Kurcze jesteś drugom osobą która mi to mówi ale ja przecież używam mozilli firefox:cool3:.No nic narazie zmienie na stronie tekst na ten co poprawiłaś

Posted

ladyyork napisał(a):
Błędy to moja zmora jestem dyslektykiem i ciągle je robie ,a nie mam dobrego edytora tekstu

mozesz pisać tekst najpierw w wordzie - podkreśli błędy, później kopiuj wklej. Generalnie mimo że moje oko bardzo jest czułe na błędy ortograficzne, to osobiście na forach poświęconych innym tematom niż poprawne pisanie bardziej wczytuję się w sens i wartość wypowiedzi niż w to, kto przez jakie u napisał dziura. :cool3:

Guest Agata_B
Posted

ladyyork napisał(a):
Kurcze jesteś drugom osobą która mi to mówi ale ja przecież używam mozilli firefox:cool3:.No nic narazie zmienie na stronie tekst na ten co poprawiłaś

Używasz Mozilli i podkreśla błędy czy nie? ;)

Posted

meja napisał(a):
Oczywiście, najważniejsze żebyś ją kochała i żeby była zdrowa.

Nie chcę nikogo krytykować, że kupuje psa bez rodowodu.
Ale żeby sprzedawać pieska, który nie ma czystej rasy za ładnych parę stówek i sugerować, że to York to chyba przesada, takie pieski raczej się oddaje za darmo nowym właścicielom, tak jak kundelki.
Jedni chcą rasowego Yorka inni pieska o wyglądzie Yorka, ale to jest ogromna różnica, jeśli ktoś hoduje takie pieski bez rodowodu dla zysku, to mnie to wkurza. Bo to trochę takie przekręty.

Ja osobiście nie kupiłabym bez rodowodu, bo szkoda by mi było dać 1000 zł za kundelka, skoro można mieć za darmo ze schroniska.
Ale każdy ma prawo do takiego pieska jakiego chce:)

A jakiego Ty masz? :cool3:

Posted

meja napisał(a):

Ja osobiście nie kupiłabym bez rodowodu, bo szkoda by mi było dać 1000 zł za kundelka, skoro można mieć za darmo ze schroniska.
Ale każdy ma prawo do takiego pieska jakiego chce:)

Każdy ma swoje zdanie!:roll:
poza tym uważam, że jeśli pieski mają rodziców z rodowodem to na pewno kundelki z nich nie wyrosną.

Posted

laurin napisał(a):
Każdy ma swoje zdanie!:roll:
poza tym uważam, że jeśli pieski mają rodziców z rodowodem to na pewno kundelki z nich nie wyrosną.

Jeżeli pieski maja rodziców z papierami to dlaczego szczeniaki nie mają papierów ,przecież hodowlanke jest łatwo zrobić ,bo 3 szybkie to nic szczegulnego ,a jeżeli ktoś rozmnaża psy z rodowodem a niechce mu się zrobić papierów to uważam go za zwykłego rozmnażacza i mogłabym mieć wątpliwości co do opieki nad szczeniakami:cool3:, bo to osoba której tylko i wyłącznie na kasie zależy:cool3:

Posted

ja rozumiem o co Wam chodzi. Tylko że czemu mnie tak negujecie, skoro tak bardzo zachwycaliście się Tofikiem http://www.dogomania.pl/forum/f551/martusia-tofficzek-57587/- właśnie wczoraj czytałam o tym jak to dziewczyna odliczała dnia aż zabierze go w końcu do domu i w trakcie wypowiedzi okazało się że tatuś piesków ma rodowód, a mama i same maluchy już nie. Mimo to nikt nie powiedział jej złego słowa :( ani że z jej szczeniaczka wyrośnie yorkocoś:-(
Ja też jestem nowa na tym forum, ale to wcale nie jest powód żeby się wyżywać moim kosztem :placz:
Sunia już jest z nami tydzień:loveu: Jest cudna i wesolutka.:loveu::loveu: Ma na imię Phoebe - czyli po prostu Fibi
Jak znajdę chwilkę czasu wkleję zdjęcia.

Posted

laurin napisał(a):
ja rozumiem o co Wam chodzi. Tylko że czemu mnie tak negujecie, skoro tak bardzo zachwycaliście się Tofikiem http://www.dogomania.pl/forum/f551/martusia-tofficzek-57587/- właśnie wczoraj czytałam o tym jak to dziewczyna odliczała dnia aż zabierze go w końcu do domu i w trakcie wypowiedzi okazało się że tatuś piesków ma rodowód, a mama i same maluchy już nie. Mimo to nikt nie powiedział jej złego słowa :( ani że z jej szczeniaczka wyrośnie yorkocoś:-(
Ja też jestem nowa na tym forum, ale to wcale nie jest powód żeby się wyżywać moim kosztem :placz:
Sunia już jest z nami tydzień:loveu: Jest cudna i wesolutka.:loveu::loveu: Ma na imię Phoebe - czyli po prostu Fibi
Jak znajdę chwilkę czasu wkleję zdjęcia.

Przepraszam nie chciałam zrobić tobie przykrości ,to nie w mojej naturze dokuczać ,z tego co piszesz wnioskuje że już ją masz,w takim razie jeszcze raz przepraszam myślałąm że dopiero planujesz ją kupić i szukasz maluszka dlatego tak ostro powiedziałam;),napisz na pw to pogadamy:lol:

Posted

a oto kilka zdjęć

1. z Szymusiem, moim 2,5-letnim synkiem :loveu:

2. wygodna poza do snu :lol:

3. I jednak nie wyspana ;)

Niestety Phoebe nie chciała dłużej pozować, jest bardzo energiczna :lol:
Na zdjęciach ma 11tygodni.

Guest Agata_B
Posted

ladyyork napisał(a):
Jeżeli pieski maja rodziców z papierami to dlaczego szczeniaki nie mają papierów ,przecież hodowlanke jest łatwo zrobić ,bo 3 szybkie to nic szczegulnego ,a jeżeli ktoś rozmnaża psy z rodowodem a niechce mu się zrobić papierów to uważam go za zwykłego rozmnażacza i mogłabym mieć wątpliwości co do opieki nad szczeniakami:cool3:, bo to osoba której tylko i wyłącznie na kasie zależy:cool3:

Łatwo? :crazyeye:
Trzeba pielęgnować włos: natłuszczać, zakładać papiloty, kosmetyki dla psów wystawowych są bardzo drogie :shake: trzeba wystawowego psa kąpać co tydzień, żeby włos jako tako wyglądał.
+ ogromne koszty.
Napisać jakie?

uprawnienia hodowlane – koszt trzech wystaw ok. 250-300zł + dojazd.
specjalne kosmetyki - 150zł
rejestracja przydomka hodowlanego – 30 zł

karta krycia – 25 zł

krycie przeciętnym reproduktorem - 1000zł
testy na poziom progesteronu, pozwalające określić odpowiedni dzień do krycia – 50zł-80zł
karta miotu – 20 zł
przegląd miotu - 10zł

badanie USG na potwierdzenie ciąży – 35 -40 zł

tatuaż – 10 zł

metryka – 20-30 zł

+trzeba uczyc psa pozycji wystawowej itd...

w dodatku nie każdemu chce sie jeździć na wystawy, załatwiać przeglądy, karty miotu, krycia, tatuaże, metryki....
Np. Ja nie chciałabym mieć psa wystawowego, niewystawowego obetne na krótką, wygodną fryzurke, pies może biegać, brudzić sie, a wystawowy nie może sobie poniszczyć :shake:
więc nie jest to chyba tak ''hop siup" :shake:

psy po rodowodowych bez rodowodu są dlatego, że właścicielom nie chciało się robić hodowlanki, psy mają wady (uzębienie np.) lub nie mają pieniędzy.

BTw, żeby nie było niedomówień - Nie popieram pseudo, ale nie wrzucam wszystkich do jednego wora i tyle. pisałam już o tym zresztą:p

Posted

Agata_B napisał(a):
Łatwo? :crazyeye:
Trzeba pielęgnować włos: natłuszczać, zakładać papiloty, kosmetyki dla psów wystawowych są bardzo drogie :shake: trzeba wystawowego psa kąpać co tydzień, żeby włos jako tako wyglądał.
+ ogromne koszty.
Napisać jakie?

uprawnienia hodowlane – koszt trzech wystaw ok. 250-300zł + dojazd.
specjalne kosmetyki - 150zł
rejestracja przydomka hodowlanego – 30 zł

karta krycia – 25 zł

krycie przeciętnym reproduktorem - 1000zł
testy na poziom progesteronu, pozwalające określić odpowiedni dzień do krycia – 50zł-80zł
karta miotu – 20 zł
przegląd miotu - 10zł

badanie USG na potwierdzenie ciąży – 35 -40 zł

tatuaż – 10 zł

metryka – 20-30 zł

+trzeba uczyc psa pozycji wystawowej itd...

w dodatku nie każdemu chce sie jeździć na wystawy, załatwiać przeglądy, karty miotu, krycia, tatuaże, metryki....
Np. Ja nie chciałabym mieć psa wystawowego, niewystawowego obetne na krótką, wygodną fryzurke, pies może biegać, brudzić sie, a wystawowy nie może sobie poniszczyć :shake:
więc nie jest to chyba tak ''hop siup" :shake:

psy po rodowodowych bez rodowodu są dlatego, że właścicielom nie chciało się robić hodowlanki, psy mają wady (uzębienie np.) lub nie mają pieniędzy.

BTw, żeby nie było niedomówień - Nie popieram pseudo, ale nie wrzucam wszystkich do jednego wora i tyle. pisałam już o tym zresztą:p

Agata skoro nie chce mu się robić hodowlanki
to po co rozmnaża i produkuje kundelki? :angryy:
Piękny włos jest z reguły dziedziczny :cool1:
moja Tanya chodzi na co dzień bez papilotów
tzn. ma je tylko na pyszczku i jakoś rozpoczęła championat :diabloti:
nie wspominając o Giselle która papilotów na oczy nie widziała
z reguły suk nie papilotujemy
psy biegają po dworze nie mają żadnych ograniczeń
więc gadanie na temat tego jaka to pielęgnacja Yorka jest trudna dla mnie jest śmieszne
Wystarczy tylko dobry szampon, odżywka i olej
to tak dużo ?
co do kąpieli
to prawie wszyscy tu na forum kąpią co tydzień psy i są to również Yorki obcięte na krótko

Co innego reproduktor niestety pies musi być doskonały a to wiąże się z papilotowaniem włosa
ponieważ się "zasikuje"

Posted

nane napisał(a):
Agata skoro nie chce mu się robić hodowlanki

to po co rozmnaża i produkuje kundelki? :angryy:
Piękny włos jest z reguły dziedziczny :cool1:
moja Tanya chodzi na co dzień bez papilotów
tzn. ma je tylko na pyszczku i jakoś rozpoczęła championat :diabloti:
nie wspominając o Giselle która papilotów na oczy nie widziała
z reguły suk nie papilotujemy
psy biegają po dworze nie mają żadnych ograniczeń
więc gadanie na temat tego jaka to pielęgnacja Yorka jest trudna dla mnie jest śmieszne
Wystarczy tylko dobry szampon, odżywka i olej
to tak dużo ?
co do kąpieli
to prawie wszyscy tu na forum kąpią co tydzień psy i są to również Yorki obcięte na krótko

Co innego reproduktor niestety pies musi być doskonały a to wiąże się z papilotowaniem włosa
ponieważ się "zasikuje"

Zgadam się z tobą nane
NIe jest ta pielęgnacja znowu tak uciązliwa jak się wydaje;)

Posted

Popieram dziewczyny. Moja Di od początku była yorkowym wycieruchem. Żadnych papilotów, kąpiel jak uznałam, że trzeba. Codziennie chodzi na spacery z moimi seterami - po polach, błocie i krzakach.
Fakt, że od końca lipca jest już obcięta na krótko, ale wcześniej hodowlankę jej zrobiłam bez najmniejszego problemu.

Guest Agata_B
Posted

jest cudna :loveu: idealna.. mała śliczna główka, stojące uszka, wesołe oczka i mordka :loveu: