Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

Przedstawię się, jestem Panią 8 tygodniowego Labka, który nazywa się DIABLO; EL DIABLO. Jest u mnie dopiero od tygodnia i zmartwień mam bez liku. Martwi mnie między innymi to, że waży tylko 3,7 kg, gdy tymczasem przeczytałam że 2 miesięczna sunia waży 7 kg. Czy waszym zdaniem mój Diablo jest zabiedzony?

Posted

Wiem że w każdym miocie są większe pieski i mniejsze... ale 3,7 kg? Moja sunia jak miała 2 miesiące też ważyła jakieś 7 kilo a potem przybierała na wadze ok 1 kg tygodniowo.

A czym go karmisz i w jakich ilościach jeśli można się zapytać?

To chyba musi być jakieś straszne maleństwo...

Pozdrawiam

Posted
Witam wszystkich,

Przedstawię się, jestem Panią 8 tygodniowego Labka, ...

. Martwi mnie między innymi to, że waży tylko 3,7 kg, gdy tymczasem przeczytałam że 2 miesięczna sunia waży 7 kg. Czy waszym zdaniem mój Diablo jest zabiedzony?

WITAJ w naszym gronie :)

Jako 9 tygodniowe szczenię, Argo wyglądał tak > _254539_n.jpg

Około 10 tygodnia tak > _254541_n.jpg

Daj fotasy swojego szczęścia :lol:

BTW.Szczeniaki niebywale szybko przybierają na wadze.

Zwłaszcza odpowiednio karmione. :wink:

:)

Posted

Mnie też się wydaje, że malo...

Gdy Mega miała 9 tyg. ważyła ok 5 kg i podobnie jak u Niebieskiej, przybiera ok, 1 kg tygodniowo :)

dziś niespełna 4 miesieczna Mega waży ok. 13 kg i wyglada IDEALNIE :)))

Posted

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Czy mam Labradora? Faktycznie, kupiłam go bez rodowodu. Sprawdzając jednak wg wzorca kynologicznego, ma wszystkie cechy Labradora i żadnych odstępstw. Być może jest po prostu młodszy i zostałam oszukana co do jego wieku. Wyglądał na dość zabiedzonego, bo był bardzo malutki, a karmili go karmą - zdaje mi się - dla dorosłych psów. Ja teraz daję mu Acanę Puppy Large 2 razy dziennie wg przepisu producenta. raz dziennie dostaje ryż z kurczaczkiem i warzywami. Jest strasznym głodomorem, jak wasze :) Przybiera na wadze ok. 1 kg tygodniowo. A że rośnie, to widzę po koszyku. Na kolanach też mi się już nie mieści. Obróżka co tydzień o jedno oczko przesuwana. Chory na pewno nie jest. Ma świetną kondycję i humor. Już dwukrotnie był odrobaczany. Myślę, że może był ostatnim szczeniaczkiem, który się urodził. W tym tygodniu zrobię mu zdjęcia, to je umieszczę.

Posted

Hmmmmm... czyli nie jesteś pewna czy to labrador.

Tylko źle mnie nei zrozum- bo ja na własne oczy widziałam szczeniaka który był prawie taki jak moja Arga z wyglądu a był kundelkiem.

No moze miał troche mniejsze łapy :)

Według mnie mozesz się spodziewać że z Labradora szczeniaka wyrosnie troche inny piesek i może dlatego ta różnica w wadze.

A widziałaś może rodziców ?

I jeszcze jedno - pisze to dlatego ze u mnie na osiedlu chłopak ma goldena 8 miesięcy- niestety nierasowy i okazało się zę w wieku 3,5 miesiąca piesek juz tak bardzo nie przypominał goldena.

Że tak powiem ma inne podwozie i oczy.

Pozdrawiam:)

Spróbój go dokarmić:)

Zresztą to żarłoki więc nei powinno być kłopotu:)

Posted

A szczepiony byl?

Jak ty to sprawdzalas ze wzorcem kynologicznym skoro wzorzec mowi o wygladzie DOROSLEGO psa?????????

A szczenie w tym wieku powinno jesc nie dwa ale 4 razy dziennie!

Posted

A i właśnie- jeśli kupiłaś go (przedpraszam za wyrazenie) od pseudohodowcy to koniecznie uzupełnij wszystkie szczepienia, i tak jak jest napisane wyzej szczeniak w tym wieku je 3-4 razy dziennie :)

Moja aktualnie pozera 400 gram karmy dziennie +- smakołyki do szkolenia ;)

Posted
Sprawdzając jednak wg wzorca kynologicznego, ma wszystkie cechy Labradora i żadnych odstępstw.

Co opisuje wzorzec to już napisała Krystynah, na pewno nie szczeniaka.

Co do braku odstępstw to masz już pierwsze- waga. Życzę Tobie by kolejne ujawniające się odstępstwa dotyczyły tylko wyglądu psiaka, a nie jego charakteru i zdrowia.

Posted

Witam Ciebie ponownie bardzo serdecznie. :P

Najważniejsze jest TO, że TY masz 'przyjaciela' a PIES znalazł DOM. :D

Karm go właściwie, zaliczaj kolejne przeglądy u veta i niezbędne szczepienia.

CIESZ SIĘ Z TEGO, ŻE MASZ PSIURA.

:kciuki: :D

:hand:

Posted

Kochani,

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za posty. Przejrzałam wiele zdjęć piesków tu na WASZYM forum i na wielu innych stronach Internetu. O Labradorze marzyłam od 100 bez mała lat. I sorki - Kochani Hodowcy, 2 tys. za psa (a parę lat temu, gdy dowiadywałam się 3,5 tys.) to ciagle jeszcze dla niektórych z nas w tym kraju - dosyć dużo, stąd też kupiłam psa bez papierów, bo bardzo chciałam go mieć. Wracając do tematu - O'key, być może mam kundelka :D , też go będę kochać! Jeśli jest kundelkiem, to "spadnę" do GRUPY EXTRA, żeby Was moja pospolitość nie raziła :P

Póki co, ARGO - dziękuję Ci za miłe słowa. Ktoś powiedział mi, że Labrodory sa szczególnymi psami, również dlatego - że ich właściciele należą do wyjątkowych osób. Tak patrzę na te posty i coś mi się nie zgadza......

Posted

:D

TY siem nie wyguupiaj :wink: i NAS nie opuszczaj. :roll:

Różnie to z postami bywa. :roll:

SAM się przekonasz gdy dłużej 'popiszesz' :wink:

A TERAZ :D :D :D ... po prostu ciesz siem psiurem i dawaj Jego fotki. :D

Nooo ... :lol: :gent:

Uśmiechnij sie i nie bierz tak, WSZYSTKIEGO do serca.

TU jest naprawdę SUPER. :roll:

:bigok: :D

Posted

Witam :D

O Labradorze marzyłam od 100 bez mała lat.

:o przez delikatność nie spytam ile masz lat :lol: , ale doskonale Cię rozumiem. Ja też zakochałam się w tej rasie i kiedyś na pewno będę mieć swojego labka :D .

2 tys. za psa (a parę lat temu, gdy dowiadywałam się 3,5 tys.) to ciagle jeszcze dla niektórych z nas w tym kraju - dosyć dużo, stąd też kupiłam psa bez papierów, bo bardzo chciałam go mieć.

To prawda, że kwota jest spora, ale jeśli komuś nie zależy na sukcesach wystawowych to można znaleźć psiaka z rodowodem za mniejsze pieniądze, np. z powodu krzywego ogonka. Dla mnie rodowód ma znaczenie o tyle, że daje mi gwarancję, że mój wymarzony piesek będzie pod względem charakteru i wyglądu dokładnie taki jaki chciałam i będzie zdrowy.

Wracając do tematu - O'key, być może mam kundelka :D , też go będę kochać! Jeśli jest kundelkiem, to "spadnę" do GRUPY EXTRA, żeby Was moja pospolitość nie raziła :P

Na wstępie serdecznie zapraszam na kundelki :D choć nie nazwałabym tego "spadnięciem" :wink: . Obawiam się jednak, że niczego pospolitego tam nie ma bo jedynie niepowtarzalne egzemplarze tam bywają :lol:

Jak już zdążyłam się zorientować nie wszyscy bywalcy tego działu mają goldena lub laba z rodowodem, nie wspomnę już o tym, że niektórzy mają tylko "aportera z zamiłowania" :wink:

Póki co, ARGO - dziękuję Ci za miłe słowa. Ktoś powiedział mi, że Labrodory sa szczególnymi psami, również dlatego - że ich właściciele należą do wyjątkowych osób. Tak patrzę na te posty i coś mi się nie zgadza......

Całkowicie zgadzam się z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi, choć myślę, że w ogóle psiarze, a Dogomaniacy w szczególności to wspaniali ludzie :D .

Co do drugiej części to mam wrażenie, że troszeczkę źle odebrałaś posty, które zostały tutaj napisane. Oczywiście nie jestem upoważniona do dokonywania ich wykładni :wink: , więc piszę tylko o moich odczuciach. A ja nie odebrałam ich negatywnie, a już na pewno nie jako wyraz odrzucenia :) . Tak jak już napisałam wcześniej dla mnie rodowód to gwarancja, że pies, którego kupię będzie wyglądał i zachowywał się jak labrador oraz, że kupię zdrowego psa. Stąd też, tak mi się przynajmniej wydaje, pytania o to, czy Twój pies ma rodowód.

Nie przejmuj się zatem i tak jak napisał Argo ciesz się, że masz swojego labka :D .

I pisz oczywiście jak się psiurek chowa i zdjęcia wrzuć do galerii proszę :D

Posted
Uśmiechnij sie i nie bierz tak, WSZYSTKIEGO do serca.

TU jest naprawdę SUPER. :roll:

:bigok: :D

Nic dodać nic ująć Argo :D

To ja się tak rozpisałam, a Argo w kilku słowach ujął co najważniejsze :wink:

Posted
Witam Ciebie ponownie bardzo serdecznie. :P

Najważniejsze jest TO, że TY masz 'przyjaciela' a PIES znalazł DOM. :D

Karm go właściwie, zaliczaj kolejne przeglądy u veta i niezbędne szczepienia.

CIESZ SIĘ Z TEGO, ŻE MASZ PSIURA.

:kciuki: :D

:hand:

I O TO CHODZI!!!

Z drugiej strony, gdyby się okazało, że hodowca nie był uczciwy to należałoby upublicznić jego dane. ALe dopiero wtedy kiedy BĘDZIESZ MIAŁ PEWNOŚĆ, że nie był on uczciwy względem Ciebie.

Posted
Kochani,

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za posty. Przejrzałam wiele zdjęć piesków tu na WASZYM forum i na wielu innych stronach Internetu. O Labradorze marzyłam od 100 bez mała lat. I sorki - Kochani Hodowcy, 2 tys. za psa (a parę lat temu, gdy dowiadywałam się 3,5 tys.) to ciagle jeszcze dla niektórych z nas w tym kraju - dosyć dużo, stąd też kupiłam psa bez papierów, bo bardzo chciałam go mieć. Wracając do tematu - O'key, być może mam kundelka :D , też go będę kochać! Jeśli jest kundelkiem, to "spadnę" do GRUPY EXTRA, żeby Was moja pospolitość nie raziła :P

Nie przesadzaj :wink: :lol: :D

Nie przesadzaj ze "spadaniem" do innej grupy. U nas jest fajnie i każdego mile u siebie widzimy, właścicieli: labków i "labków" i aporterów z zamiłowania i nie aporterów też (plus oczywiście goldki).

Nie przesadzaj z tym, że nie jesteśmy wyjątkowi :lol:

Zobacz ile na swój post otrzymałaś odpowiedzi. I nie uważam by były one niemiłe, lecz szczere i pełne chęci pomocy. Być może źle je interpretujesz. Nikt przecież nie napisał, że to źle, że kupiłaś sobie psa bez rodowodu, bo to przecież tylko i wyłącznie Twoja sprawa.

A na koniec- nie przesadzaj z cenami labków.

Na dzień dzisiejszy bez problemu znajdziesz ogłoszenia z labkami za 1,3 tyś zł. Plus szczególne okazje kiedy masz szczenieta niehodowlane oferowane za jeszcze niższą cenę. Plus sytuacje kiedy ktoś chce oddać rodowodowego psiaka, takie też się zdarzają coraz częściej. Labrador nie jest rasową rzadkością, lecz psem obecnie bardzo modnym i zdobycie rasowego przedstawiciela staje się coraz łatwiejsze..

Niestety, bo łatwe zdobycie pociaga za soba łatwiejsze pozbycie.. :cry:

Także jeszcze raz powtórzę: nie przesadzaj!

Uśmiechnij się i ciesz się ze swojego pieska. :D

Posted

Z drugiej strony, gdyby się okazało, że hodowca nie był uczciwy to należałoby upublicznić jego dane. ALe dopiero wtedy kiedy BĘDZIESZ MIAŁ PEWNOŚĆ, że nie był on uczciwy względem Ciebie.

Radek

ja tak tylko tak cichutko by znów nie rozpętać burzy..

O jakiej nieuczciwości mówisz w przypadku sprzedaży szczeniaka bez rodowodu? To już sprawa nabywcy, że kupuje przysłowionego "kota w worku". To nie była nieuczciwość, lecz świadome podjęte ryzyko.

Posted

Hm, to zależy co sprzedawca powiedział nabywcy. Jeżeli powiedział, że jest to Labrador to chyba można zakładać, że rodzice są Labradorami... Tak mi się wydaje.

Zresztą nie bez powodu napisałem, że:

"ALe dopiero wtedy kiedy BĘDZIESZ MIAŁ PEWNOŚĆ, że nie był on uczciwy względem Ciebie."

bo tak naprawdę nie znamy na jakich zasadach była przeprowadzona sprzedaż.

ALe w tej kwestii musiałby wypowiedzieć się Shiva, co dokładnie mówił hodowca i co wiedział o hodowcy.

Przyjmijmy, że hodowca powiedział, że sprzedaje za określoną cenę LABRADORA. Jeżeli hodowca wiedział, że rodzicami tego psa jest np. Labrador i Amstaf ale powiedział, że jest to Labrador to dopuścił się oszustwa.

Jednak udowodnienie tego oszustwa jest tak naprawdę niezwykle trudne.

Więc nie zachęcam Shivy do ujawniania danych tego hodowcy. Chyba, że jest pewny i POTRAFI TO UDOWODNIĆ, że padł ofiarą oszusta.

Najważniejsze jednak jest w całej dyskusji to co napisał Argo.

Posted

Shiva jeśli cię uraziłam to przepraszam.

Nie chciałam być niemiła- chodziło bardziej o przedstawienie przypadków kiedy wielbiciel labradora lub goldena został oszukany.

Ty po prostu masz kochać pieska i dbać o niego.

A moze chciałabyś żebym ci przesłała zdjęcia uroczego kundelka który wygląda jak mały golden?

I błagam nie zrozum mnie źle- ale szczeniaki bardzo często są podobne do danej rasy o czym przekonał się juz nie jeden człowiek.

A tak poza tym ucałuj piecha w sliczny nosek i nie uciekaj nam nigdzie :D

Zrozumiano :D :D ??

Ps:

Ja moją Argę kupiłam za sumę dosc przystępną bo za troche mniej niż 2 tysiące- ale chciałam tego piecha i zbierałam na niego pieniądze.

Więc to naprawdę nie jest tylko w swerze marzeń ale realne bo naprawdę można.

Pozdrawiam serdecznie.