Kaśka Posted July 4, 2003 Author Posted July 4, 2003 A jak fajnie wygląda haszczak z czarnymi oczkami :D Quote
Kaśka Posted July 6, 2003 Author Posted July 6, 2003 Swoją drogą zastanawiam się dlaczego niebieskie oczy są wrażliwe na słońce(tzn. o tej całej melaninie itd.,itp. to wiem)ale przecież husky ciągną sanie po śniegu, który starasznie odbija promienie słoneczne, i co wtedy????? Takie słońce nie działa? Quote
Miśka Posted July 6, 2003 Posted July 6, 2003 do "niebieskiego" oka dociera wiecej swiatla. Widac to dobrze u psow roznookich - zrenica niebieskiego oka zawsze jest wieksza niz brazowego. Promienie ktore odbijaja sie od sniegu po prostu raza psy. Psy niebieskookie maja przerabane gdy pracuja a wokol bialo i swieci slonce. Dlatego psy niebieskookie nie sa pozadane w dobrych hodowlach (zarowno tych nastawionych bardziej na zaprzegi jak i tych b.n.na wystawy) ktore cenia zdrowie psow. Tak dlatego w Hiszpani, Wloszech, Francji na wystawach majac dwa jednakowe psy sedzia wybierze ciemnookiego przed jasnookim.. Husky moga miec tez oczy zielone. Oczy niebieskie (zielone)) nie sa wizytowka Husky. Wiele innych ras moze miec oczy niebieskie, ale w wiekszosci sa one uznawane za wade dyskwalifikujaca (np.dalmatynczyki) lub niepozadana. U wielu ras niebieski kolor teczowki jest warunkowany przez wiele genow, takze wadliwych. Dlatego nie mozna np. kryc dwoch marmurkowych collie czy dogow arlekinow - bo szczenieta moga urodzic sie gluche. U husky nie sa wada, poniewaz badania SHCA nie potwierdzily ze kojarzenie niebieskookich psow daje chore szczenieta. Quote
Kaśka Posted July 8, 2003 Author Posted July 8, 2003 Ahaaaaaaa! No dzięki, a wiecie co??? Wczoraj jak jechałam na rowerze poza miastem widziałam kundelka(takiegoś jakiegoś marmurkowego :-? ) i miał niebieskie oczy!!!!!!!! No może dwukolorowe bo od góry nachodziły mu takie ciemne plamki. Aż mi szczena opadła, a mieszańcem był starasznym :o :eek2: Quote
wiosna Posted July 9, 2003 Posted July 9, 2003 moj Sven ma jedno oczko dwukolorowe.. i niekiedy slysze ze przez to wyglada jak diabel jakis czy cos.. i ze ma mordercze spojrzenie.. w sumie przy jego pusiu to fajnie wyglada.. niektorzy sie go boja.. ;pp Quote
Recommended Posts