havuszka Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Pewnie z was już o nich słyszała albo nawet je ma ale ja spotkałam się z tym pierwszy raz... Słyszałam tylko o obrożach odblaskowych... Uważam że to chyba dobry pomysł, szczególnie na takie ponure i ciemne zimowe dni kiedy zmrok przychodzi szybko... Wydaje mi się że to zwiększa bezpieczeństwo psa jeśli np ktoś idzie poboczem ze swoim czworonogiem [chociaż i tak pies powinien iść zawsze 'dalej od ulicy' niż jego właściciel a nie odwrotnie] OPASKI ODBLASKOWE NA PSIE ŁAPY - 4szt. - HIFIKIA (520172524) - Aukcje internetowe Allegro Macie już coś takiego? czy to się faktycznie sprawdza? Quote
ARGIS Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Dobry temat, ja miałam kupic ale stwierdziłam ze mój diabełek bedzie niezadowolony ze cos mu do łap przyczepiam :roll:... ale obroze odblaskowa kupie...hmm niedlugo :cool1: Quote
jolawigor Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Mój Piesio ma kamizelkę odblaskową firmy Trixi i smycz, jest zabezpieczony na wszystkie strony. Można go obejrzeć na forum pona (Nasze psy}w wątku Wigor na str.8 Pozdrawiam Jola i Wigor Quote
WŁADCZYNI Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Wolę coś co świeci własnym światłem, bo nie zawsze chodzę tam gdzie jest jakieś źródło światła pozwalające lokalizować zwierzaka. Używam dlatego światełka - pulsacyjne, czerwone, dla psa. :) Quote
havuszka Posted January 11, 2009 Author Posted January 11, 2009 O świetny pomysł z tymi światełkami ;] W zwykłym zoologicznym można takie dostać? Opaski są chyba bardziej zabezpieczeniem przed samochodami i zwiększają widoczność na jezdni i tu chyba tylko o to chodzi ;] Chyba że ktoś na spacer z latarką chodzi i będzie na psa ciągle świecił ;] Quote
WŁADCZYNI Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 W większości zoologików są - trixie ma sporo świecących akcesoriów (w tym adresówkę z diodami). Ja używam takiej kulki jakiejś niemieckiej firmy - dostałam na targach zoo w PKiN :) Quote
kredka Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 No właśnie...moze ja też takie coś kupię mojej Abrusi.Tylko co jest bardziej widoczne? te opaski na łapy czy obroża?? mi się wydaje że te opaski.Więc chyba zainwestujemy ;) Quote
ewtos Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 kredka napisał(a):No właśnie...moze ja też takie coś kupię mojej Abrusi.Tylko co jest bardziej widoczne? te opaski na łapy czy obroża?? mi się wydaje że te opaski.Więc chyba zainwestujemy ;) Producent napisał, że dla długowłosych lepsze opaski bo obroża ginie w sierści np. u haskich , nie wiem tylko czy pies by lubił mieć opaski na łapach . Wolałabym światełko migocące przy obroży( Władczyni o tym pisze powyżej) ale nie mogę znaleźć tego w zoologikach. Quote
havuszka Posted January 16, 2009 Author Posted January 16, 2009 Ja wypróbowałam czy mój pies miałby ochotę nosić coś takiego zakładając mu takie zwykłe materiałowe paski zapinane na rzepami na łapy... Na początku suńka trochę się buntowała i była zaciekawiona tymi 'ozdobami' ale komenda 'zostaw' i kawałki pieczywa które uwielbia ;) podziałały i już nie ruszała, chodziła sobie normalnie ;] Więc może zainwestuję ;) i jak będę już miała i przetestuję dokładnie to napisze jak się sprawdziły. Quote
_ogonek_ Posted January 23, 2009 Posted January 23, 2009 Jesli chodzi o elementy odblaskowe to ja raczej skłaniam się ku kamizelce. Niektóre psotne psy z pewnością nie pozwolą sobie czegoś do łap przyczepiać. Jednak najlepsze są światełka, ale u mnie w mieście raczej nikt nie dba o to :angryy: Quote
WŁADCZYNI Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Pies robi to na co mu pozwolisz, jeżeli pozwolisz ściągać opaski z łap to będzie to robił:diabloti: Quote
Recommended Posts