Shaunell Posted August 24, 2009 Author Posted August 24, 2009 [quote name='Cavy']Hej. :hand: Na każdym filmiku te same komendy, mogłabyś ja czegoś nowego w końcu nauczyć :eviltong: I obcięłabym jej ta sierść, bo strasznie zarośnięta jest i przyznam, że aż jej brzydko, ale to nie mój pies i nie moja sprawa. :evil_lol: Wygląda po prostu taka zaniedbana. No to tak... Rzeczywiście mało umiemy i wstydzę się przyznać, ale niezbyt umiem szkolić psa :oops:. Mi jest mało pojętna. Staramy się czegoś nauczyć, w PP rusza nowy cykl z komendami i w MP coś jest, więc może się uda :p Co do zaniedbania - nie wiem co w niej widzisz pod koniec czerwca była u fryzjerka, niedługo znów idziemy. A może i na filmiku wyszła brzydko bo była przed czesaniem :lol: Quote
BellaLab Posted August 24, 2009 Posted August 24, 2009 border_collie&westie napisał(a):No to tak... Rzeczywiście mało umiemy i wstydzę się przyznać, ale niezbyt umiem szkolić psa :oops:. Mi jest mało pojętna. Staramy się czegoś nauczyć, w PP rusza nowy cykl z komendami i w MP coś jest, więc może się uda :p Używasz klikera może?:cool3: Quote
Shaunell Posted August 24, 2009 Author Posted August 24, 2009 BellaLab napisał(a):Używasz klikera może?:cool3: Nie, bo mi się zgubił :angryy: Quote
Cavy Posted August 24, 2009 Posted August 24, 2009 Bo jak dla mnie, to za mało ma podciętą sierść przy oczach i na głowie, reszta ogólnie ok. ;) Quote
ewelinka_m Posted August 24, 2009 Posted August 24, 2009 źle wydajesz komendy, za każdym razem inaczej nazywasz to co chcesz od niej uzyskać.. raz mówisz "kolanko" a następnym razem jej podstawiasz kolano pod nos.. musisz się zdecydować i używać tych samych nazw i znaków optycznych, mącisz jej w głowie. a jeśli chcesz używać tego na przemian musisz ją nauczyć,że gestykulując chcesz uzyskać to samo co w komendzie słownej. Mi nie jest mało pojętna, nie ma psów głupich :eviltong: ja bym też dawała smakołyka nie w chwili gdy odkłada łapę tylko gdy robi to co chcę,żeby utrwalić komende. Quote
BellaLab Posted August 24, 2009 Posted August 24, 2009 border_collie&westie napisał(a):Nie, bo mi się zgubił :angryy: To znaleźć, albo kupić nowy... Nauczyć się dobrze klikać i do roboty:) Ja bez klikera żyć nie umiem, jak tylko go nie mogę znaleźć to jestem okropnie nerwowa:diabloti: Naprawdę warto szkolić z klikerem, bo moim zdaniem pies bardziej rozumie o co chodzi, przez co nauka idzie szybciej... Smakołyki trzymaj w saszetce/kieszeni-nie pokazuj psu. Jeśli uczyłaś naprowadzając, wycofaj stopniowo teraz ruch ręką. Wydaj komendę słowną poczekaj 1-2 sekundy i pomóż jej(wykonaj ten ruch ręką) pochwal i wyciągnij smakołyk, potem po wydaniu słownej komendy z gestem odczekaj 3-4 sekundy, powtórz to 4-5 razy za każdym razem czas oczekiwania wydłużaj o 1-2 sekundy. Co do frisbee nic nie dzieje się z dnia na dzień, czasem potrzeba kilku dni, tygodni lub miesięcy, żeby pies stał się "frisbowy" ;) Pies czasem nie wie, ze zabawa i frisbee są fajne, musisz Misi to pokazać:) To samo z agility... Ja pokusiłabym się też o naukę frisbee/agility klikerowo:) Żaden pies nie jest mało pojętny...:) Pozdrawiam Quote
madziulik_13 Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Witamy się :loveu: I czekamy na fotki Misi :evil_lol: Quote
Shaunell Posted September 1, 2009 Author Posted September 1, 2009 zawody agility Wrocław Niskie Łąki = pierwszy poprawny skok :loveu: Quote
Shaunell Posted September 1, 2009 Author Posted September 1, 2009 Chyba sobie to na avatar ustawię xd Quote
BobowitaMW Posted September 1, 2009 Posted September 1, 2009 Witamy. :loveu: Misia jest śliczna! Jestem pewna, ze będziemy tu zaglądać regularnie. :razz: http://img228.imageshack.us/img228/6480/dsc0132m.jpg Pięknie! :loveu: Quote
bianka19 Posted September 1, 2009 Posted September 1, 2009 Śliczne zdjęcie , ale czemu tu tak cicho ?? :diabloti: Quote
Shaunell Posted September 2, 2009 Author Posted September 2, 2009 [quote name='bianka19']Śliczne zdjęcie , ale czemu tu tak cicho ?? :diabloti: A nie wiem... :razz: Bo szkoła się zaczęła ... :placz: Ej, a ktoś z odwiedzających jest lub był Młodym Prezenterem? :razz: Bo chcę niedługo zadebiutować, ale najpierw muszę się wykształcić :razz: Quote
Shaunell Posted September 2, 2009 Author Posted September 2, 2009 Dwie fotki z Wielunia: A my się zaczynamy kształcić agilitowo! :multi: Ten fajny skok zmotywował mnie do dalszej pracy. Co do szkolenia - rzeczywiście to ja jestem głupia, chyba zaczniemy od nowa z klikerem. Quote
Czasowa Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 border_collie&westie napisał(a):Dwie fotki z Wielunia: A my się zaczynamy kształcić agilitowo! :multi: Ten fajny skok zmotywował mnie do dalszej pracy. Co do szkolenia - rzeczywiście to ja jestem głupia, chyba zaczniemy od nowa z klikerem. Mój z klikerem pojmuje szybciej niż bez niego :razz: Quote
Bzikowa Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Co do filmiku - po pierwsze zgadzam się z Ewelinką, że nieczytelnie przekazujesz jej co ma zrobić. Po drugie - prawie wcale jej nie chwalisz! Podstawiasz jej ten smakołyk pod nos a ja mam wrażenie, że ona go je bo nie ma wyjścia, na zasadzie 'dają to zjem'. W ogóle wykonuje te komendy jakby jej się maksymalnie nie chciało, bez chęci i radości... Wg mnie najważniejsze w szkoleniu jest to, żeby pies naprawdę CHCIAŁ coś z Tobą robić, żeby to sprawiało mu frajdę... A ja tego u Misi na tym filmiku nie widzę - i jest to niestety Twoja wina bo to Ty jej nie zmotywowałaś odpowiednio. :wink: Nagradzaj ją tak, żeby wiedziała, że się cieszysz, że dobrze zrobiła, ona musi to wiedzieć! Dobra intonacja jest ważna, musisz mieć radość i entuzjazm w głosie. Terier, żeby współpracować chętnie musi wiedzieć, że mu się opłaca i że to jest fajna zabawa dlatego motywacja i nagradzanie, zwłaszcza na początku, są mega istotne, popracuj nad tym, żeby jej się chciało i naprawdę sprawiało jej przyjemność a nie było tylko 'tym okropnym robieniem dziwnych rzeczy żeby wreszcie dostać smakołyk'. Mam nadzieję, że czaisz różnicę. ;) Przeczytałam przed chwilą na Twoim blogu, że zaczęłaś Misię uczyć sztuczek za późno i dlatego wolno się uczy. Ile ona ma lat? Tutaj wiek nie ma znaczenia (no chyba, że pies ma 10 lat i naprawdę wcześniej nie był uczony niczego...), ja z Bezem zaczęłam robić cokolwiek w wieku ponad 3 lat - a wszelkich sztuczek uczy się naprawdę bardzo szybko. Mi się wydaje, że Wasz problem leży w Twojej postawie i braku odpowiedniej motywacji...:wink: Ale dobre chęci to podstawa sukcesu więc życzę powodzenia.. :) A co to za hopka, na której Misia ma zdjęcie ? Zawody we Wrocławiu? Tzn że była pewnie hopka na ringu przygotowawczym i mogłyście sobie skoczyć? Czy jak? A co do Młodego Prezentera to najpierw musisz wytrzasnąć rasowego psa ;) Quote
Shaunell Posted September 3, 2009 Author Posted September 3, 2009 Bzikowa napisał(a):Co do filmiku - po pierwsze zgadzam się z Ewelinką, że nieczytelnie przekazujesz jej co ma zrobić. Po drugie - prawie wcale jej nie chwalisz! Podstawiasz jej ten smakołyk pod nos a ja mam wrażenie, że ona go je bo nie ma wyjścia, na zasadzie 'dają to zjem'. W ogóle wykonuje te komendy jakby jej się maksymalnie nie chciało, bez chęci i radości... Wg mnie najważniejsze w szkoleniu jest to, żeby pies naprawdę CHCIAŁ coś z Tobą robić, żeby to sprawiało mu frajdę... A ja tego u Misi na tym filmiku nie widzę - i jest to niestety Twoja wina bo to Ty jej nie zmotywowałaś odpowiednio. :wink: Nagradzaj ją tak, żeby wiedziała, że się cieszysz, że dobrze zrobiła, ona musi to wiedzieć! Dobra intonacja jest ważna, musisz mieć radość i entuzjazm w głosie. Terier, żeby współpracować chętnie musi wiedzieć, że mu się opłaca i że to jest fajna zabawa dlatego motywacja i nagradzanie, zwłaszcza na początku, są mega istotne, popracuj nad tym, żeby jej się chciało i naprawdę sprawiało jej przyjemność a nie było tylko 'tym okropnym robieniem dziwnych rzeczy żeby wreszcie dostać smakołyk'. Mam nadzieję, że czaisz różnicę. ;) Przeczytałam przed chwilą na Twoim blogu, że zaczęłaś Misię uczyć sztuczek za późno i dlatego wolno się uczy. Ile ona ma lat? Tutaj wiek nie ma znaczenia (no chyba, że pies ma 10 lat i naprawdę wcześniej nie był uczony niczego...), ja z Bezem zaczęłam robić cokolwiek w wieku ponad 3 lat - a wszelkich sztuczek uczy się naprawdę bardzo szybko. Mi się wydaje, że Wasz problem leży w Twojej postawie i braku odpowiedniej motywacji...:wink: Ale dobre chęci to podstawa sukcesu więc życzę powodzenia.. :) A co to za hopka, na której Misia ma zdjęcie ? Zawody we Wrocławiu? Tzn że była pewnie hopka na ringu przygotowawczym i mogłyście sobie skoczyć? Czy jak? A co do Młodego Prezentera to najpierw musisz wytrzasnąć rasowego psa ;) Ja też się z Wami zgadzam i zrozumcie, że Mi została skazana na mnie, nie ja na nią i to ona ma ze mną problem, że nie umiem jej wyszkolić... Ok, rozumiem Was wszystkich, musimy zacząć od nowa, ale zanim to zrobimy to po prostu ja muszę najpierw się nauczyć odpowiedniego szkolenia psa... Co do torku agility - jasne, to było na torku przygotowawczym i przecież nic złego się nie stanie jak ktoś chce sobie poćwiczyć, nie ? Co do Młodego Prezentera - wiem doskonale, że udział w wystawach muszą brać udział psy rasowe, ale niekoniecznie musi być mój :eviltong:. Wytrzasnę od jakiegoś hodowcy. Czasowa - na razie nic nie pisz, bo Twój pies i tak nic nie umie :eviltong: Quote
Czasowa Posted September 3, 2009 Posted September 3, 2009 border_collie&westie napisał(a):Ja też się z Wami zgadzam i zrozumcie, że Mi została skazana na mnie, nie ja na nią i to ona ma ze mną problem, że nie umiem jej wyszkolić... Ok, rozumiem Was wszystkich, musimy zacząć od nowa, ale zanim to zrobimy to po prostu ja muszę najpierw się nauczyć odpowiedniego szkolenia psa... Co do torku agility - jasne, to było na torku przygotowawczym i przecież nic złego się nie stanie jak ktoś chce sobie poćwiczyć, nie ? Co do Młodego Prezentera - wiem doskonale, że udział w wystawach muszą brać udział psy rasowe, ale niekoniecznie musi być mój :eviltong:. Wytrzasnę od jakiegoś hodowcy. Czasowa - na razie nic nie pisz, bo Twój pies i tak nic nie umie :eviltong: Po pierwsze umie siad, leżeć, zostań, do mnie, chodzenie przy nodze i daj łape( w sierpniu się nauczył, jak byś wtedy przyjechała to byś bynajmiej widziała :razz:). Po drugie- my też j. handling idziemy, za rok do Sopotu raczej, zobaczymy jeszcze, dużo czasu jeszcze. W każdym razie zgodę rodziców mam :roll: Quote
bianka19 Posted September 3, 2009 Posted September 3, 2009 Cześć ;) Piękna Misia :loveu::loveu: http://westikowa.blox.pl/resource/DSCN5151.JPG Quote
Shaunell Posted September 4, 2009 Author Posted September 4, 2009 Czasowa napisał(a):Po pierwsze umie siad, leżeć, zostań, do mnie, chodzenie przy nodze i daj łape( w sierpniu się nauczył, jak byś wtedy przyjechała to byś bynajmiej widziała :razz:). Po drugie- my też j. handling idziemy, za rok do Sopotu raczej, zobaczymy jeszcze, dużo czasu jeszcze. W każdym razie zgodę rodziców mam :roll: To czekamy na filmik :eviltong: Co do wystaw - ja mogę już teraz, ale na razie taty we wrześniu praktycznie nie ma, a ja nie jestem przygotowana :eviltong:. Myślę o Opolu, ale chciałabym zadebiutować wcześniej, a z resztą nie wiem czy do Opola pojadę, bo nie wiem czy się tacie termin zgadza :p Bianka - hej:loveu: Quote
Shaunell Posted September 5, 2009 Author Posted September 5, 2009 Nowy, bardzo słabej jakości filmik: YouTube - Misia Wiem, że nadal nie umiem szkolić psa, ale trudno się powstrzymać bez tych beznadziejnych filmików :lol: Quote
vamp. Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 Witam. po raz pierwszy. Super filmik. Mam pytanko... Jak się dodaje zdjęcia psowi na forum? Pozdrawiam. Quote
Shaunell Posted September 5, 2009 Author Posted September 5, 2009 vamp. napisał(a):Witam. po raz pierwszy. Super filmik. Mam pytanko... Jak się dodaje zdjęcia psowi na forum? Pozdrawiam. Odpowiedź dam zaraz w Waszej galerii :p Quote
Shaunell Posted September 5, 2009 Author Posted September 5, 2009 Zmieniłam pierwszy post w galerii! Dopisałam coś do niego, wstawiłam aktualną fotkę. Zapraszam do czytania :evil_lol: Co tak mało osób do nas wpada :mad: Jutro postaram się wrzucić trochę fot.;) Quote
Recommended Posts