Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

aniu, znam twoje zdanie, ale-nie obraz sie- wydaje mi sie ze wiem troche wiecej od Ciebie...
niegdys tez bronilam Pajuni, z ARKA poszlam na noze...
teraz bardzo zaluje, i nieraz przepraszalam za swoja naiwnosc...
a ogloszenia- widzialam sama, czytalam, fakt jest faktem- Pajunia sprzedaje psy i zarabia na tym...

Posted

KaLOlina - ja sie nie obrażam:p...a ja obawiam się, ze tez wiem więcej od Ciebie...tylko w zupełnie innej kwestii...

no ale przecież każdy ma swój rozum i nikomu się nic na siłę nie narzuci...

idę stad, bo zaraz będzie sąd nad moimi poglądami:p

Posted

alez ja nie zamierzam nikogo tu sadzic...kazdy wyrabia sobie opinie na podstawie wlasnych doswiadczen(oby tak bylo a nie np z zaslyszanych plotek...)

aniu, tak serio nie znam twojego zdania(ale to juz na wymiane pw, bo nie o zasmiecanie watku tu chodzi), choc zdaje mi sie ze w paru kwestiach dot pajuni sie nie zgadzamy:diabloti:

szkoda psa...choc moze znajdzie sie ktos kto za niego zaplaci...:cool1: i ktos na tym zarobi..znow...:roll:

pisze to bo wiem ze tak jest-ze psy sa sprzedawane...takie zasady panuja na forum- wyrazasz opinie i zdanie, ale takie ktore mozesz potwierdzic faktami...pisze jak jest, wiemy jak ten proceder sie odbywa, i nie ma sie co czarowac...

pajuni nigdy osobiscie nie poznalam, nie moge nic o niej powiedzec(znam ja tylko z jej wypowiedzi na forum)...wiec nie bede pisala jaka jest osoba..na ranczo tez nie bylam wiec nie mam co pisac np o warunkach jakie tam panuja(ale pewnie calkiem dobre)...
natomiast niejedno ogloszenie widzialam na wlasne oczy, niejeden przypadek gdy pajunia sprzedawala szczeniaki kundelki widzialam...-tez urodzone juz u niej-szczenne sukiktorych NIE sterylizuja bo to niezgodne z ich moralami...:shake:
ja takiej postawy nie popieram- tlumaczenia ze ranczo MUSI jakos zarabiac itp...ale nie tak...:shake:

reszty nie wspomne, bo bylo na wielu watkach, wiele skanow, afer, i wszystko zostalo wyczyszczone...

Posted

czyli że co?
że jesli za psa nie zapłacimy to nie możemy mu pomoc znaleźć sie w nowym domu?
to po co zakladanie watku ze pies do adopcji? NIE NA SPRZEDAŻ!

za psa nie zapłacę 350 zł - nie dość ze walczymy z pseudohodowlami to jeszcze mamy dawac zarabiac przytuliskom? gdzie tu dobro psa? on siedzi od 1,5 roku w boksie !!! jakos nikt z niemiec chetny sie nie znalazł przez tak długi okres!!!
dziwi mnie to bardzo tymbardziej ze wspołpracuje z procharcimi fundacjami niemieckimi. I żaden "mój" pies nie został tam sprzedany!! tylko poszedł do ADOPCJI!

Pajuniu bardzo proszę o stanowisko w tej sprawie.

Posted

[QUOTE]I żaden "mój" pies nie został tam sprzedany!! tylko poszedł do ADOPCJI!
[/QUOTE]

A moze mi szanownka kolezanka zdradzi, jakie to organizacje niemieckie wydaja psy do adopcji [B]za darmo [/B]?.Ja, mieszkajac tu juz tyle lat, jeszcze zadnej nie poznalam. KAZDA organizacja, wyadoptowujac jakiegolowiek psa, pobiera oplate adopcyjna. Wiec prosze nie pisac tu bzdetow, ze jakas organizacja niemiecka psa za darmo wyadoptowala, gdyz to jest nieprawda.
Po drugie, nim szanowne kolezanki zaczna nastepne, durnowate dyskusje na temat " sprzedawania " przez nas psow, proponowalabym sie najpierw zorientowac, jak wygladaja nasze umowy adopcyjne. W naszych umowach adopcyjnych, my sie NIGDY nie zrzekamy prawa wlasnosci do wyadoptowanego psa. WSZYSTKIE wyadoptowane przez nas psy, na zawsze zostaja nasza wlasnoscia po adopcji, jedynie rodzina adoptowujaca zostaje nowym posiadaczem. Wiec moze mi zdradzicie, w jaki sposob mozna cos " sprzedac" pozostajac dalej jego wlascicielem? Sprinter , zostal niedawno juz drugi raz zaszczepiony ( callkowicie, tzn lacznie z wirusowkami), jest zaczipowany, a jesli znajdzie sie odpowiednia rodzina ( SKONTROLOWANA), bedzie wydany tylko wykastrowany.. Jesli by sobie szanowne kolezanki policzyly, ile kosztuja: szczepienia ( placimy za jedno 50 zl), zaczipowanie, wykastrowanie, wielokrotne odrobaczanie, nie mowiac o karmie przez tak dligi okres czasu, to na ile myslicie bysmy wyszli?
350 ,-PLN to jest uzgodniona z zarzadem Fundacji, oplata adopcyjna. ( zadna CENA) Nasze psy sa tylko i wylacznie wydawane na umowe adopcyjna Fundacji.( To tak a popos, ze to ja rzekomo jestem wlascicielka Sprintera). I takie sa u nas oplaty adopcyjne.
Wy sobie psy za darmo mozecie wydawac, nie mieszam sie do tego. Jesli uwazacie, ze pies nie ma zadnej wartosci i moze byc darmowym prezentem, ktorego nawet pod drzwi mieszkania mozecie dowiezc , to wasza sprawa. My uwazamy to za gruby blad. Jesli kogos nie stac na oplate adopcyjna, to kto zagwarantuje, ze pies bedzie regularie szczepiony, w razie choroby, bedzie pod opieka weterynaryjna,, bedzie mial odpowiednia karme itd.?
Do drogiej KalOlina:
Nie zaprzeczam, ze z pewnoscia sporo naszych ogloszen widzialas na niemieckich portalach intenetowach, gdyz tam tez nasze psiaki oglaszamy, ale w kazdym z naszych ogloszen jest zaznaczione, ze nasze psy beda wydane za UMOWA ADOPCYJNA ( Tierschutzvertrag) i ta kwota podana w ogloszeniu jest OPLATA ADOPCYJNA: ( Schutzgebühr).

[B]A tak przy okazji, kazde schronisko lub przytulisko w Polsce , wydaja psy za tzw "datek", lub ma nawet wywieszone cenniki, ile sie za jakiego psa nalezy. [/B] A my mamy byc swietym Mikolajem i psy wydawac za darmo. Proponuje kazdemu wziasc na kilka miesiecy , nawet tylko 10 psow i je samemu utrzymywac. A potem porozmawiamy.

Na tym koniec mojej wypowiedzi. Zalogowalam sie tylko dlatego, ze wywolano mnie osobiscie do tablicy i choc do zadnych wyjasnien nikomu nie jestem zobowiazana, postaralam sie JASNO wytlumaczyc nasze stanowisko. A teraz mozecie nastepna zadyme robic.. Prosze bardzo. :shake:

Posted

nie chcemy robic zadymy.
nie burz sie ze 'wywolano cie do tablicy'
jesli zalozylas watek,przedstawilas psa, chcesz byc postrzegana jako osoba powazna- powinnas odpowiadac na pytania i brac odpowiedzialnosc za watki ktorych jestes autorem.
jesli nie uwazasz, ze masz obowiazek cokolwiek komus tlumaczyc(pomine to, ze ktos sie napracowal by znalezc dom dla psa ktory siedzi tyle czasu w kojcu-i nie bylas to Ty...)to nie pojawiaj sie tu, i nie zasmiecaj dogo swoimi watkami, nie pros o pomoc w znalezieniu domow jesli tego nie potrzebujesz...
jasno pisz na jakich zasadach odbedzie sie adopcja i ile za psa bedzie trzeba zaplacic...

nie pomyslalas ze psa powinno sie wykastrowac juz dawno temu(gdy byl mlodszy?)
i jak to sobie wyobrazasz-tak odpowiedzialne ranczo-a co?wyda psa z rana pooprecayjna?
:shake:
mamy prawo pisac,ze to Ty jestes wlascicielem psa-poniewaz-z tego co wiem-siedzisz w radzie zarzadu i jestes osoba ktora zarzadza tym ranczo...skoro pies jest do konca zycia wlasnoscia twojego jak ty to nazywasz 'przytuliska'(ja bym uzyla okreslenia interesu)to jest twoja wlasnoscia...:shake:

tyle, mysle ze nie musze za duzo pisac, bo twoje wypowiedzi, obojetnie w jak ladne slowa bys ich nie ubierala-mowia same za siebie. a jak kto chce to interpretowac-to juz jego sprawa...

skoro lepiej, zeby pies siedzial w kojcu, dalaj jadl ta karme tak dla Ciebie kosztowna, dalej chcesz nad nim sprawowac opieke tez medyczna, i masz na to pieniadze, bo uwazasz ze tak jest lepiej niz wydac go do dobrego domu- to ok...
to twoj pies, twoje ranczo, twoj zarzad...rob tam co chcesz...
ja mam nadzieje ze nigdy nie zaden pies ze mna zwiazeny czy w ktorego sprawe sie zaangazuje nie trafi do Ciebie...
bo postrzegasz je jako towar, a nie zywe istoty..:shake:

Posted

[QUOTE]poniewaz-z tego co wiem-siedzisz w radzie zarzadu i jestes osoba ktora zarzadza tym ranczo..[/QUOTE]

proponuje pogooglowac i znalezc nasz wpis do KRSu. Nigdy nie bylam i nie jestem w zarzadzie Fundacji. Jak rowniez nie jestem osoba, ktora tam zarzadza. Od tego jest kierownik przytuliska.

[QUOTE]nie zasmiecaj dogo swoimi watkami,[/QUOTE]

To akurat nie twoja sprawa. Chyba zapomnialas, ze dogo jest publicznym forum, a nie wylacznie pani KaOliny.. Jak do tej pory zadnemu z naszych psow domu nie znalazlas, wie nie mieszaj sie do nie swoich spraw.

[QUOTE]bo postrzegasz je jako towar, a nie zywe istoty..[/QUOTE]

Jako towar postrzegasz psy ty i ci wszystkie tobie podobni, ktorzy uwazaja, ze za psa nie powinno sie pobierac oplat adopcyjnych. gdyz przeciez ten pies moze byc , jako prezent komus za darmo oddany. ( A przeciez te koszta mozna pokryc przez rozpaczliwe nawolywania do zbiorek na dogo?:shake:

[B]Do Moderatora:[/B]

[B]Bardzo prosze o zamkniecie watku[/B]. Dla Sprintera ( jak idla zadnego innego z naszych psow) nie bedzie szukany dom przez dogo.

Posted

[quote name='pajunia']proponuje pogooglowac i znalezc nasz wpis do KRSu. Nigdy nie bylam i nie jestem w zarzadzie Fundacji. Jak rowniez nie jestem osoba, ktora tam zarzadza. Od tego jest kierownik przytuliska.

Jak do tej pory zadnemu z naszych psow domu nie znalazlas, wie nie mieszaj sie do nie swoich spraw.
[/QUOTE]

to kim ty tam Pajuniu jestes??a moze nie zalozycielka Fundacji?
twoj wpis do KRSu znam b.dobrze-

[url]http://www.zumi.pl/1802227,Kociewska_Fundacja_Ochrony_Zwierzat_%22Pies_-_Darem_Bozym_-_Canis_Donum_Dei%22,Zelgoszcz,firma.html[/url]

szkoda ze tak pozno zdecydowalas sie na zarejestrowanie przytuliska, ale ten temat byl juz nieraz poruszany...

nie znalazlam zadnego domu bo jest to niemozliwe! a w sprzedazy waszych psow nie bede posredniczyla:shake:

Posted

szkada tylko, ze zapomnialo ci sie podziekowac i wytlumaczyc Ambrze o co dokladnie ci chodzi...
znow ktos bedzie swiecil oczami za decyzje waszego zarzadu...

Posted

:shake:[url=http://www.infoveriti.pl/firma/319550/kociewska-fundacja-ochrony-zwierzat-pies-darem-bozym-canis-donum-dei/zelgoszcz/wybudowanie/]KOCIEWSKA FUNDACJA OCHRONY ZWIERZĄT PIES - DAREM BOŻYM - CANIS DONUM DEI - KRS - InfoVeriti[/url]

[QUOTE]to kim ty tam Pajuniu jestes??a moze nie zalozycielka Fundacji?
twoj wpis do KRSu znam b.dobrze-
[/QUOTE]

widocznie niezbyt dobrze, jesli glupoty wypisujesz. kto czyta nie bladzi. Co ma zalozycielka Fundacji do Zarzadu. ???????

[QUOTE]nie znalazlam zadnego domu bo jest to niemozliwe![/QUOTE]
Alez oczywiscie, zlej tanecznicy, to i spodnica przeszkadza. Jakies powody zawsze trzeba znalezc, aby wytlumaczyc swoja bezczynnosc, a jednoczesnie probowac innym dokopac..
Bardzo ubogie.

teraz dalej sama sobie dyskutuj, lub z sobie podobnymi. Mam w domu 17 psow, z tego 6 chorych, wiec mam co robic. A moze ty bys sie tez jakimis psami zajela. Zareczam, ze wtedy nie bedziesz miala czasu na frustracje. :shake:

Posted

jezeli komukolwiek z was sie wydaje, ze poprzez anonimowe rozmowy telefoniczne z pogrozkami i krzykami, osiagnie, to, ze wydamy mu Sprintera, to sie bardzo, ale to bardzo myli.:angryy:
I mozecie sobie oszczedzic nastepnych, anonimowych telefonow. Takie rozmowy nie beda przez naszych pracownikow kontynuowane.
jeszcze raz do Moda

prosze o zamkniecie watku. Dyskusja zboczyla na tory nie majace nic wspolnego z zalozeniem watku.
Zaden pies z naszej Fundacji nie szuka juz domu przez dogo.

Posted

[quote name='pajunia']W naszych umowach adopcyjnych, my sie NIGDY nie zrzekamy prawa wlasnosci do wyadoptowanego psa. WSZYSTKIE wyadoptowane przez nas psy, na zawsze zostaja nasza wlasnoscia po adopcji, jedynie rodzina adoptowujaca zostaje nowym posiadaczem. [/QUOTE]

czy Sprintera zrzeklo sie schronisko w Starogradzie Gdanskim, czy dalo przyzwolenie na odsprzedaz dalsza psa? Z tego co wiem Sprinter jest ze starogardzkiego schroniska.

i dalej co wiem. Pajuniu ty mozesz sobie ustalac co chcesz. ZADEN zarzad fundacji nie podjal stosownej uchwaly o pobieraniu oplat za psy. Fundacja jest zarejestrowana w Polsce a nie w Niemczech wiec..nikogo tu nie obchodza fundacji oplaty pobierane w Niemczech, na lewo.

p.s. czy wystawisz fakture za pobraná oplate?

Posted

Ty sie w delikatny sposob odpieprz od naszej Fundacji. Zajmij sie uchwalami Zarzadu Fundacji Emir i ich oplatami adopcyjnymi, a od postanowien Zarzadu naszej Fundacji, ci wara. :angryy:

Posted

Pajunia , a poinformuj nas wszystkich co Ty masz w Niemczech, schronisko, przytulisko, Pflegestelle, może masz uprawnienia z par. 11, może masz stację badawczą z ustawy o TSG.
A może masz tylko siatkę pomagierów sprzedających psy i to te, które nie zamarzły w transporcie na autostradzie i udało się im przeżyć. Czegoś tu nie rozumiem. Założyłaś w Polsce fundację - sama tak mówisz. Prezesuje jej osoba zagraniczna - pani Petra Tanzler, a ma ona prawo do podejmowania czynności prawnych w Polsce, ma prawo pobytu, a może to Polka ?, jak by nie patrzeć osoba nie pochodząca z wyboru , a powołana, czyli zatrudniona - a zgoda na pracę ? No są takie rzeczy, które warto wiedzieć od początku, tak jak szukanie domu dla psa. Na Dogo szukają wszyscy DS za darmo i dlatego to publiczne forum - czy to jest prezent ten wyadaptowany pies ? - ja uważam , że nie. Ogłoś się w takim razie na portalach profesjonalnych - dla handlowców. Aha jak pewnie wiesz w Polsce nie ma pojęcia : Schutzgebühr. Nie ma też pojęcia Besitzer i Eingentumer, trochę to inaczej, choć można się doszukać prawnych odpowiedników, ale w mowie potocznej ? To może już lepiej faktycznie nie rób tu ludziom wody z mózgu.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...