Guest Jacol123 Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 Prawda, że to proste? A jaka frajda dla psa i dla człowieka. No to teraz do roboty i slalom pomiędzy nogami za targetem poprosimy :) Quote
talut Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 na razie wzięliśmy się za skupianie uwagi na mnie zamiast na smaczku, potem spróbujemy slalomu :) Quote
nathaniel Posted May 7, 2006 Posted May 7, 2006 Przeszukalam caly topic i nie znalazlam odpowiedzi . Od czego mam zaczac, od uwaunkowania klikera tak? Ale JAK ? A potem target ? Quote
Klaudia:-) Posted May 7, 2006 Posted May 7, 2006 Ja napoczątku uczyłam psa,że klik znaczy zrobiłeś coś dobrze i jest nagroda,czyli "za nic" klikałam i nagroda i tak w kółko,za jednym razem klikałam jakieś 5-10 razy i powtarzałam tą nauke codziennie do momentu,aż pies zaczął po kliknięciu rozglądać się za nagrodą. Potem robiłam kontakt wzrokowy i target. Quote
URIA Posted May 7, 2006 Posted May 7, 2006 Witajcie, czaje sie na kliker od dłużeszego czasu już - zanim go kupie i zaprezentuje suczy chciałabym wiedzieć na ten temat jak najwiecej, więc czytam to tu to tam co mi w rece wpadnie. Mam pytanie - czy istnieje jakaś publikacja na temat szkolenia klikerem, którą moglibyście polecić? Coś co jakoś kompleksowo objaśniło by mi tą metodę zanim ja ją objaśnię psu;) ? Quote
betty_labrador Posted May 7, 2006 Posted May 7, 2006 [quote name='URIA']Witajcie, czaje sie na kliker od dłużeszego czasu już - zanim go kupie i zaprezentuje suczy chciałabym wiedzieć na ten temat jak najwiecej, więc czytam to tu to tam co mi w rece wpadnie. Mam pytanie - czy istnieje jakaś publikacja na temat szkolenia klikerem, którą moglibyście polecić? Coś co jakoś kompleksowo objaśniło by mi tą metodę zanim ja ją objaśnię psu;) ? tu mozna sie wiele dowiedziec :) www.kliker.z.pl poza tym jest ksiazki o klikerze na stronie http://www.petshop.prv.pl/ Quote
URIA Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 Jade kupic dziś kliker - normalnie nie mogę się doczekać.:evil_lol: Obejrzałam wczoraj wszystkie filmiki na necie Marysi od Uny i jestem pełna podziwu a dodatkowo widać, że Unie sprawia wielką frajdę cwiczenie klikerem. Dziewczyny ja trochę mało kumata jestem więc proszę rozwiejcie jedną moją klikerową wątpliwość: Jak się wprowadza komendy w tej metodzie? Tej kwestii nie rozumiem... Wiem, że najpierw trzeba psa uwarunkowac od klikera, potem jest wyłapywanie pożądanych zachowań i nagradzanie k/s- tak w wielkim skrócie.... A co z komendami?? Kiedy się je wprowadza? Jak np. pies sam z siebie usiądzie k/s, za następnym razem wydaje komendę "siad" - pies siada k/s.? Jakoś nie moge się w tym wszystki połapać...:oops: Quote
talut Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 ja zawsze wydawałam komende od razu (np. w wyłapuwaniu0widzę, że pies siada-"siad" i k/s" ;)) Quote
URIA Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 Uhm no dobrze już mi jaśniej;) bo np u Marysi i Uny widziałam, że czasem wydawała komendę np. "gdzie pani ma udo?" - targetowanie uda:diabloti: a czasem nie np. przy chodzeniu przy nodze...i zgłupiałam. Bo przy klikerze pies ma sam wpadac na odpowiednie rozwiązanie za ktore zostaje nagradzany a co sie dzieje jak ja bym chciała, żeby pies akurat usiadł...? Ale w takim razie już mi jaśniej - dzięki;) Quote
talut Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 my siadanie wyłapywałyśmy i naprowadzałyśmy-smakolyk nad łepek, 'siad' pies siada, k/s :) a właśnie, chwaliłam się już, że jeszcze trochę i będziemy slalomować między nogami? :D Quote
nathaniel Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 Mam pytanie moj pies sobie olewa target : patyczek (listewka) + kuleczka z gazety na koncu (wiem,wiem prymitywne :D) Czy moge wymienic target na pileczke ? Chociaz nie wiem, bo moglby mi ja zakosic . ;] Quote
Marysia_i_gończy Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 URIA napisał(a):Obejrzałam wczoraj wszystkie filmiki na necie Marysi od Uny i jestem pełna podziwu a dodatkowo widać, że Unie sprawia wielką frajdę cwiczenie klikerem. Niektórzy to mają samozaparcie :evil_lol: URIA napisał(a):Jak się wprowadza komendy w tej metodzie? Tej kwestii nie rozumiem... Komendę wprowadzasz na końcu, wtedy, kiedy już masz całe zachowanie. Np. z tym udem :cool3: najpierw ćwiczyłam z Uną dotykanie plastra naklejonego na spodnie (bez komendy, Una zobaczyła coś nowego, dotkneła, ja kliknęłam i poszło), potem odcięłam połowę plastra, przerwa, w kolejnej sesji znów pół plastra, potem zdjęłam plaster, a Una z rozpędu pacnęła w "gołe" spodnie - K/S. Miałam więc psa, który robił "pac" w spodnie raz za razem (tzn w czasie każdego pacnięcia było klik, a po pacnięciu smakołyk) - i DOPIERO TU wprowadzałam komendę. Kiedy miałam CAŁE zachowanie tuż przed jego wystąpieniem dawałam komendę. A potem wystarczy komendę utrwalić, zacząć ją wykonywać w rozproszeniach, wprowadzać zmienne nagradzanie itp. itd. :roll: Pozdrawiam Marysia (zabiegana) i Una (zapuszkowana) Quote
nathaniel Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 nathaniel napisał(a):Mam pytanie moj pies sobie olewa target : patyczek (listewka) + kuleczka z gazety na koncu (wiem,wiem prymitywne :D) Czy moge wymienic target na pileczke ? Chociaz nie wiem, bo moglby mi ja zakosic . ;] a ja sie bede pytac dalej :) Quote
betty_labrador Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 nathaniel napisał(a):a ja sie bede pytac dalej :) mozesz wymienic, ale trzymaj ta pilke w reku by nie zabral, i nagradzaj kliknieciem TYLKO dotkniecia nosem ;) Jednak mzoe za szybko rezygnujesz z patyka, sprobuj kilka razy zrobic tak, ze jesli pies nie jest zainteresowany patykiem, dotykasz nim psu do nosa i w tym momencie klikasz. Po paru razach poczekaj na inwencje psa, tylko z poczatku nie odtsawiaj patyka nie wiadomo jak daleko, ale doslownie zacznij od centymetra, nawet lekkie zblizenie psa do targetu kliknij i daj nagrode. Jak zalapie bedzie lazil za tym targetem. powodzenia. Quote
nathaniel Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 Nie wiem czy robie dobrze, ale moj psiaczek jak dotknie to jest klik i szybko wyciagam smaka. Ale jak on uslyszy klik to czeka (juz? tak szybko ?? okolo 4-10 powtorzen ) na smaka, odwraca sie do mnie i czeka. Dobrze czy źle ? Quote
betty_labrador Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 nathaniel napisał(a):Nie wiem czy robie dobrze, ale moj psiaczek jak dotknie to jest klik i szybko wyciagam smaka. Ale jak on uslyszy klik to czeka (juz? tak szybko ?? okolo 4-10 powtorzen ) na smaka, odwraca sie do mnie i czeka. Dobrze czy źle ? dlaczego zle? bardzo dobrze, ze czeka od razu po kliku ;) to ze zalapal tak szybko to tylko na plus ;) Quote
URIA Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 Marysia_i_gończy napisał(a):Niektórzy to mają samozaparcie :evil_lol: Komendę wprowadzasz na końcu, wtedy, kiedy już masz całe zachowanie. Np. z tym udem :cool3: najpierw ćwiczyłam z Uną dotykanie plastra naklejonego na spodnie (bez komendy, Una zobaczyła coś nowego, dotkneła, ja kliknęłam i poszło), potem odcięłam połowę plastra, przerwa, w kolejnej sesji znów pół plastra, potem zdjęłam plaster, a Una z rozpędu pacnęła w "gołe" spodnie - K/S. Miałam więc psa, który robił "pac" w spodnie raz za razem (tzn w czasie każdego pacnięcia było klik, a po pacnięciu smakołyk) - i DOPIERO TU wprowadzałam komendę. Kiedy miałam CAŁE zachowanie tuż przed jego wystąpieniem dawałam komendę. A potem wystarczy komendę utrwalić, zacząć ją wykonywać w rozproszeniach, wprowadzać zmienne nagradzanie itp. itd. :roll: Pozdrawiam Marysia (zabiegana) i Una (zapuszkowana) No super to już rozumiem - jest to metoda bardzo kreatywna dla psa i wlaściciela z tego co widzę.;) Marysiu - dzieki za odp i czekam na więcej filmików:loveu: Quote
nathaniel Posted May 9, 2006 Posted May 9, 2006 betty_labrador napisał(a):dlaczego zle? bardzo dobrze, ze czeka od razu po kliku ;) to ze zalapal tak szybko to tylko na plus ;) No bo nie wiedzialam wogole jak to ma wygladac ;) I wyglada tak ja wyglada, czyli NIUCH w target = klik = po kliku oczy Ramba na sobie = nagroda :D Quote
betty_labrador Posted May 9, 2006 Posted May 9, 2006 nathaniel napisał(a):No bo nie wiedzialam wogole jak to ma wygladac ;) I wyglada tak ja wyglada, czyli NIUCH w target = klik = po kliku oczy Ramba na sobie = nagroda :D no i bardzo dobrze Wam idzie ;) teraz mozesz podnosic stopniowo, po kroczku kryteria, tzn. czekac na mocniejsze dotkniecie nosem targetu i klikanie tego, pozniej troche dluzsze trzymanie nosa na targecie, pozniej odsuwanie targetu od psa zeby pies mogl z anim podazac-na poczatku o centymetr, i stopniowo zwiekszaj odleglosc. Mas zmozliwosc nagrania filmiku jak to Wam idzie? Quote
nathaniel Posted May 9, 2006 Posted May 9, 2006 Mam, musialabym od siosrty wysepic aparat, ale da sie zrobic :) Quote
URIA Posted May 9, 2006 Posted May 9, 2006 Troszkę, no tak ociupinkę jestem zawiedziona reakcja suczy na kliker...ledwo go zauważa....tzn po jednym dniu klikania i smakołyków uzyskałam lekkie zaznaczenie kliknięcia uszami i tyle...no ale może tak to byc powinno na początku. Klikamy dalej:) Quote
Recommended Posts