Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Jacol123
Posted

Prawda, że to proste? A jaka frajda dla psa i dla człowieka. No to teraz do roboty i slalom pomiędzy nogami za targetem poprosimy :)

Posted

Ja napoczątku uczyłam psa,że klik znaczy zrobiłeś coś dobrze i jest nagroda,czyli "za nic" klikałam i nagroda i tak w kółko,za jednym razem klikałam jakieś 5-10 razy i powtarzałam tą nauke codziennie do momentu,aż pies zaczął po kliknięciu rozglądać się za nagrodą. Potem robiłam kontakt wzrokowy i target.

Posted

Witajcie,
czaje sie na kliker od dłużeszego czasu już - zanim go kupie i zaprezentuje suczy chciałabym wiedzieć na ten temat jak najwiecej, więc czytam to tu to tam co mi w rece wpadnie. Mam pytanie - czy istnieje jakaś publikacja na temat szkolenia klikerem, którą moglibyście polecić? Coś co jakoś kompleksowo objaśniło by mi tą metodę zanim ja ją objaśnię psu;) ?

Posted

[quote name='URIA']Witajcie,
czaje sie na kliker od dłużeszego czasu już - zanim go kupie i zaprezentuje suczy chciałabym wiedzieć na ten temat jak najwiecej, więc czytam to tu to tam co mi w rece wpadnie. Mam pytanie - czy istnieje jakaś publikacja na temat szkolenia klikerem, którą moglibyście polecić? Coś co jakoś kompleksowo objaśniło by mi tą metodę zanim ja ją objaśnię psu;) ?

tu mozna sie wiele dowiedziec :) www.kliker.z.pl
poza tym jest ksiazki o klikerze na stronie http://www.petshop.prv.pl/

Posted

Jade kupic dziś kliker - normalnie nie mogę się doczekać.:evil_lol: Obejrzałam wczoraj wszystkie filmiki na necie Marysi od Uny i jestem pełna podziwu a dodatkowo widać, że Unie sprawia wielką frajdę cwiczenie klikerem.
Dziewczyny ja trochę mało kumata jestem więc proszę rozwiejcie jedną moją klikerową wątpliwość:

Jak się wprowadza komendy w tej metodzie? Tej kwestii nie rozumiem...
Wiem, że najpierw trzeba psa uwarunkowac od klikera, potem jest wyłapywanie pożądanych zachowań i nagradzanie k/s- tak w wielkim skrócie....

A co z komendami?? Kiedy się je wprowadza? Jak np. pies sam z siebie usiądzie k/s, za następnym razem wydaje komendę "siad" - pies siada k/s.? Jakoś nie moge się w tym wszystki połapać...:oops:

Posted

Uhm no dobrze już mi jaśniej;) bo np u Marysi i Uny widziałam, że czasem wydawała komendę np. "gdzie pani ma udo?" - targetowanie uda:diabloti: a czasem nie np. przy chodzeniu przy nodze...i zgłupiałam. Bo przy klikerze pies ma sam wpadac na odpowiednie rozwiązanie za ktore zostaje nagradzany a co sie dzieje jak ja bym chciała, żeby pies akurat usiadł...? Ale w takim razie już mi jaśniej - dzięki;)

Posted

my siadanie wyłapywałyśmy i naprowadzałyśmy-smakolyk nad łepek, 'siad' pies siada, k/s :)

a właśnie, chwaliłam się już, że jeszcze trochę i będziemy slalomować między nogami? :D

Posted

Mam pytanie moj pies sobie olewa target :
patyczek (listewka) + kuleczka z gazety na koncu (wiem,wiem prymitywne :D) Czy moge wymienic target na pileczke ? Chociaz nie wiem, bo moglby mi ja zakosic . ;]

Posted

URIA napisał(a):
Obejrzałam wczoraj wszystkie filmiki na necie Marysi od Uny i jestem pełna podziwu a dodatkowo widać, że Unie sprawia wielką frajdę cwiczenie klikerem.

Niektórzy to mają samozaparcie :evil_lol:

URIA napisał(a):
Jak się wprowadza komendy w tej metodzie? Tej kwestii nie rozumiem...

Komendę wprowadzasz na końcu, wtedy, kiedy już masz całe zachowanie.
Np. z tym udem :cool3: najpierw ćwiczyłam z Uną dotykanie plastra naklejonego na spodnie (bez komendy, Una zobaczyła coś nowego, dotkneła, ja kliknęłam i poszło), potem odcięłam połowę plastra, przerwa, w kolejnej sesji znów pół plastra, potem zdjęłam plaster, a Una z rozpędu pacnęła w "gołe" spodnie - K/S. Miałam więc psa, który robił "pac" w spodnie raz za razem (tzn w czasie każdego pacnięcia było klik, a po pacnięciu smakołyk) - i DOPIERO TU wprowadzałam komendę. Kiedy miałam CAŁE zachowanie tuż przed jego wystąpieniem dawałam komendę. A potem wystarczy komendę utrwalić, zacząć ją wykonywać w rozproszeniach, wprowadzać zmienne nagradzanie itp. itd. :roll:

Pozdrawiam
Marysia (zabiegana) i Una (zapuszkowana)

Posted

nathaniel napisał(a):
Mam pytanie moj pies sobie olewa target :
patyczek (listewka) + kuleczka z gazety na koncu (wiem,wiem prymitywne :D) Czy moge wymienic target na pileczke ? Chociaz nie wiem, bo moglby mi ja zakosic . ;]

a ja sie bede pytac dalej :)

Posted

nathaniel napisał(a):
a ja sie bede pytac dalej :)

mozesz wymienic, ale trzymaj ta pilke w reku by nie zabral, i nagradzaj kliknieciem TYLKO dotkniecia nosem ;)
Jednak mzoe za szybko rezygnujesz z patyka, sprobuj kilka razy zrobic tak, ze jesli pies nie jest zainteresowany patykiem, dotykasz nim psu do nosa i w tym momencie klikasz. Po paru razach poczekaj na inwencje psa, tylko z poczatku nie odtsawiaj patyka nie wiadomo jak daleko, ale doslownie zacznij od centymetra, nawet lekkie zblizenie psa do targetu kliknij i daj nagrode. Jak zalapie bedzie lazil za tym targetem.

powodzenia.

Posted

Nie wiem czy robie dobrze, ale moj psiaczek jak dotknie to jest klik i szybko wyciagam smaka. Ale jak on uslyszy klik to czeka (juz? tak szybko ?? okolo 4-10 powtorzen ) na smaka, odwraca sie do mnie i czeka. Dobrze czy źle ?

Posted

nathaniel napisał(a):
Nie wiem czy robie dobrze, ale moj psiaczek jak dotknie to jest klik i szybko wyciagam smaka. Ale jak on uslyszy klik to czeka (juz? tak szybko ?? okolo 4-10 powtorzen ) na smaka, odwraca sie do mnie i czeka. Dobrze czy źle ?

dlaczego zle? bardzo dobrze, ze czeka od razu po kliku ;) to ze zalapal tak szybko to tylko na plus ;)

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
Niektórzy to mają samozaparcie :evil_lol:

Komendę wprowadzasz na końcu, wtedy, kiedy już masz całe zachowanie.
Np. z tym udem :cool3: najpierw ćwiczyłam z Uną dotykanie plastra naklejonego na spodnie (bez komendy, Una zobaczyła coś nowego, dotkneła, ja kliknęłam i poszło), potem odcięłam połowę plastra, przerwa, w kolejnej sesji znów pół plastra, potem zdjęłam plaster, a Una z rozpędu pacnęła w "gołe" spodnie - K/S. Miałam więc psa, który robił "pac" w spodnie raz za razem (tzn w czasie każdego pacnięcia było klik, a po pacnięciu smakołyk) - i DOPIERO TU wprowadzałam komendę. Kiedy miałam CAŁE zachowanie tuż przed jego wystąpieniem dawałam komendę. A potem wystarczy komendę utrwalić, zacząć ją wykonywać w rozproszeniach, wprowadzać zmienne nagradzanie itp. itd. :roll:

Pozdrawiam
Marysia (zabiegana) i Una (zapuszkowana)

No super to już rozumiem - jest to metoda bardzo kreatywna dla psa i wlaściciela z tego co widzę.;) Marysiu - dzieki za odp i czekam na więcej filmików:loveu:

Posted

betty_labrador napisał(a):
dlaczego zle? bardzo dobrze, ze czeka od razu po kliku ;) to ze zalapal tak szybko to tylko na plus ;)

No bo nie wiedzialam wogole jak to ma wygladac ;)
I wyglada tak ja wyglada, czyli NIUCH w target = klik = po kliku oczy Ramba na sobie = nagroda :D

Posted

nathaniel napisał(a):
No bo nie wiedzialam wogole jak to ma wygladac ;)
I wyglada tak ja wyglada, czyli NIUCH w target = klik = po kliku oczy Ramba na sobie = nagroda :D

no i bardzo dobrze Wam idzie ;) teraz mozesz podnosic stopniowo, po kroczku kryteria, tzn. czekac na mocniejsze dotkniecie nosem targetu i klikanie tego, pozniej troche dluzsze trzymanie nosa na targecie, pozniej odsuwanie targetu od psa zeby pies mogl z anim podazac-na poczatku o centymetr, i stopniowo zwiekszaj odleglosc.
Mas zmozliwosc nagrania filmiku jak to Wam idzie?

Posted

Troszkę, no tak ociupinkę jestem zawiedziona reakcja suczy na kliker...ledwo go zauważa....tzn po jednym dniu klikania i smakołyków uzyskałam lekkie zaznaczenie kliknięcia uszami i tyle...no ale może tak to byc powinno na początku. Klikamy dalej:)