Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No i własnie o to chodzi. Każdy szkoli jak woli (człowiek nie czuje kiedy rymuje:) )

Ja uzyskuje niezłe efekty,ale pewnie każdy z Was ma coś na swoim koncie czym może się pochwalić:)

Pozdrawiam.

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A moze ma ktos pomysł jak oduczyc psa rzucania sie na smaka? Mała jak wie ze go dostanie to łapie cała paszcza za reke:-/ i powiem szczerze ze zaczyna mnie do denerwować bo boli, rzucam jej smaki na ziemie ale ta ciamajda zanim znajdzie to sie wkurza i patrzy nam nie z pytaniem "kliknełas a nic nie dajesz?" normalnie na jedzenie sie nie rzuca zjada mi z reki spokojnie ale jak ćwiczymy to ma świra totalnego...

Posted

Osobiście wole bez naprowadzania, im więcej pies kombinuje tym bardziej mogę się łudzić że się zmęczy:evil_lol:
Jednak nie widzę sensu używania czegoś do np. podnoszenia łapy - moja suka załapała bez tego unoszenie tylniego odnóża, a pracowałyśmy nad tym krótko a nie ma jakiejś wybitnej świadomości tyłu swojego ciała.

Feigned nie ma jakiegoś podziału co teraz, co za trochę. Target jest fajny żeby 'włączyć' kliker, jak już pies wie o co chodzi z tym dźwiękiem i czemu pańcia/pańcio wydaje taki dziwny dźwięk to robisz co chcesz równie dobrze możesz zacząć uczyć wskakiwania na plecy jak noszenia koszyczka.

Bonsai gdyby Su była większa to chodziłabym połamana, a nie tylko posiniaczona.:cool3:

Posted

Władczyni ja na szczęście mam mocne kości... chociaż przyznam, że jak Birma postanowiła mi wskoczyć na ręce [właśnie to z Bianką ćwiczę i wariatka podpatrzyła] to... po 5 minutach już byłam wstanie wstać :diabloti:

Szpilka mi polecono metodę nie dawania smaków :diabloti:. Polega to na tym, że dajesz smaka - pies się rzuca - szybko [tak, żeby ciebie nie ugryzł :evil_lol:] zabierasz smaka - dajesz 2 raz - pies się rzuca 2 raz - zabierasz 2 raz - dajesz 3 raz NA PŁASKIEJ DŁONI z poleceniem "masz". Większość psów już po 2-3 razach rozumie, że ma brać delikatnie, bo inaczej w ogóle nie ma :diabloti:

Posted

Ja ostatnio bladze na youtube szukając jakiś fajnych sztuczek, bo ja muszę mieć wszystko pokazane od A do Z :roll: Ostatnio probowałam uczyć wchodzenia na plecy ale pies czuje straszny dyskomfort przy tym,ze olałam sprawę, ale wyklikalam podczas reklam w serialu kiwanie łapka:razz:. Ostatnio ćwiczyliśmy skupienie w centrum handlowym i szlo nam suuuper bo nawet ledwo dopracowane rzeczy robił.

Posted

Władczyni uwierz mi, że mocne kości pomagają... Birma ma już na koncie połamanie stopy mojemu TZowi - widziała kotecka cień :diabloti:... a siniaków już nawet nie zauważam :evil_lol:.
Tak samo przy pewnym "kochanym i łagodnym" labku skończyłam "tylko" z przesuniętą rzepką, a nie połamaną nogą :angryy:

Posted

Można rzucać smaczkami do paszczy jeszcze - przydaje się przy wypluwaniu smaków w psa np. przy chodzeniu przy nodze:cool3:

Nie mam weny na klikanie, szkoła mnie dobija. Zaraz też znikam z dogo dziełać skromne 5 prezentacji multi:roll: Kto mi kliknie?;)

Bonsai mocne kości nie pomogą - Su jak po mnie przejdzie (7kg!) to mam siniaki, a nie robią mi się zwykle siniaki łatwo:loveu:moja delikatna królewna.

Posted

Można rzucać smaczkami do paszczy jeszcze - przydaje się przy wypluwaniu smaków w psa np. przy chodzeniu przy nodze:cool3:

Mała nie umie łapac w powietrzu :D tylko skacze jak małpa na drucie, a spokojnie zjadanie smakow bardzo sie przyda bo chapie je tak łapczywie ze po chwili sie krztusi wypluwa je i sama sie "nagradza" ;|

Posted

W takim razie spróbuj nagród nie smakowych. W nagrodę zabawa w przeciąganie,kup ciagacz w skepie lub weź kawał grubej liny i za kliknięcie zabawa. Nie musi być smakol.
Polecam książkę Barbary Waldoch. W łatwy sposób opisuje system nagradzania w S K.

Pozdrawiam

Posted

Jest tez wersja internetowa tej ksiazki ale jakos papierowa bardziej podręczna zawsze mozna ja wziasc i przeglądnąć co Cie interesuje, no mi conajmniej łatwiej do zapamietac jak czytam z papierowej ;) Pan o ktorym pisłam wcześniej tez ja zamówił i ma zamiar klikac, kliker i ksiazka przyszły mu wczoraj, czy ktos probował wyklikac spaniela bo słyszałam ze jest strasznie ciężko

Tak zostały jeszcze kiełki i to konkretnie boli, za chwile bede cwiczyła to zobaczymy czy na Raaje metoda bonsai zadziała :)

Posted

Podejrzewam,że każdy klikerowiec ma tę książkę,a przynajmniej powinien:)

No to musisz ja uczyć,jak ktoś już wcześniej powiedział,delikatnego brania. Ja Rexa karmię w rekawiczkach,bo czasem przy ćwiczeniu biegania przy nodze smakol mi się wysunie i wtedy kłapie zębami. Nosze rękawiczki skórzane i nie boli takie lekkie ugryzienie. Może spróbuj w ten sposób. Chociaż te szczenięce igiełki...:p

Posted

Wzięłam dzisiaj na spacer dwie anteny (takie jak w radiu) żebym mogła je złożyć do plecaka. Rozłożyłam na łące najpierw jedną i nauczyłam psa obiegać na komendę, jak już zrozumiał to robiliśmy to z biegu, a potem go wysyłałam. Następnie pare metrów dalej wbiłam kolejną antenę, przećwiczyliśmy ją jeszcze, a potem robiliśmy ósemki i inne rodzaje obiegań, czasami kazałam mu obiec dwa razy itd. Macie jakiś pomysł na inne rzeczy nadające sie do obiegania, które zmieszczą się do plecaka i są takie jak patyk? Dodam, że na łące patyków nie ma:(
Bo z dwoma antenami nie da się zrobić wielu sekwencji

Posted

piłkarskie 'czapeczki' do treningów - w supermarketach są zestawy 'małego piłkarza' i albo są słupki mini, albo takie dziwne cosie. lekkie i małe wejdzie do plecaka. Mogą być plastikowe doniczki. Czapeczki/stożki z kartonu.

A dlaczego spaniela ciężko? Klikam suce w typie prt i nie widzę żeby było kosmicznie trudno, choć przyznam że długo walczyłam z timingiem żeby nadążyć za nią:evil_lol:

Małe i miękkie jedzenie - nie da się nim zadławić. Żółty ser na przykład. Albo coś do wylizania klik/liźnięcie itd wtedy serek topiony albo pasztet;)

Posted

Hmm, ja nie mam pomysłów co można by obiegać. Ja zawsze to ćwiczę na drzewach etc. Ostatnio bardzo często to ćwiczymy - właśnie wysłanie do drzewa/słupka i obiegnięcie go. Tylko ten kretyn strasznie przy tym ćwiczeniu szczeka. A jak drzewo jest za daleko to robi obroty i wszystko inne bo nie widzi co ma obiec :diabloti:
Chociaż komendy na obieganie zna :roll:

Może takie jakby pachołki sportowe w kształcie stożka? Ja planuję ich zakup w celu ćwiczenia obedience bo wkurza mnie ciągłe liczenie kroków w myślach :evil_lol:
Chodzi mi o takie np :: SPORT PLUS :: Sprzęt sportowy :: Pachołek 23 cm
Za duże nie są, w plecach spoko wejdą.

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']piłkarskie 'czapeczki' do treningów - w supermarketach są zestawy 'małego piłkarza' i albo są słupki mini, albo takie dziwne cosie. lekkie i małe wejdzie do plecaka. Mogą być plastikowe doniczki. Czapeczki/stożki z kartonu.

Poszukam czegoś takiego:) Ale boje się, że te słupki będą latać tzn. Marley zakręca tak szybko, że anteny ledwo się trzymają w śniegu, to co dopiero taki plastiki:evil_lol:
[quote name='Bzikowa']Hmm, ja nie mam pomysłów co można by obiegać. Ja zawsze to ćwiczę na drzewach etc. Ostatnio bardzo często to ćwiczymy - właśnie wysłanie do drzewa/słupka i obiegnięcie go. Tylko ten kretyn strasznie przy tym ćwiczeniu szczeka. A jak drzewo jest za daleko to robi obroty i wszystko inne bo nie widzi co ma obiec :diabloti:
Chociaż komendy na obieganie zna :roll:

Może takie jakby pachołki sportowe w kształcie stożka? Ja planuję ich zakup w celu ćwiczenia obedience bo wkurza mnie ciągłe liczenie kroków w myślach :evil_lol:
Chodzi mi o takie np :: SPORT PLUS :: Sprzęt sportowy :: Pachołek 23 cm
Za duże nie są, w plecach spoko wejdą.

Ja właśnie nie mam żadnego normalnego drzewa. Jest tylko skupisko takich krzaczków z kolcami ale są za blisko siebie i strasznie kłują.

Poszukam jeszcze anten, może coś się znajdzie

• 4 weeks later...