Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A mój Arn nauczył się dzieki klikerowi tańczyć z piruetem xD Dzis na wystawie w Jarosławiu niezłe show zrobił, tłumek sie zebrał, focił i kamerował xD Ja niestety nie mam filmiku, ale jak jakiś skonstruuje, to wstawię :)

Posted

Ja sie pochwale, ze zaczelismy wczoraj sesje z Lilem chodzenia tyłem :evil_lol: po 2-3 sesjach mały juz doskonale wiedział o co chodzi i dzisiaj pieknie chodzi :multi: Teraz staram sie wprowadzić komende słowną, ale nie wiem dokładnie kiedy jej uzywac :oops: Czy w momencie kiedy klikam?

Posted

A ja mam takie pytanie.. Zaczęłam przygodę z klikerem, od paru dni wałkuję z psem targetowanie i skupianie uwagi na sobie. To pierwsze jako tako wychodzi, ale tylko wtedy jak mam target w ręce. Nawet jak go trzymam lekko nad ziemią dotknie, ale jak położę na podłodze już nie- zawsze się kładzie jak pokazuję podłogę :P
Druga sprawa ze skupianiem uwagi - Nero odwraca się od wyciągniętego smakołyka i skupia na klikerze w drugiej ręce... Jego spojrzenie: ja ,kliker, ja, kliker. Staram się zawsze uchwycić ten moment ale on dalej za każdym razem twardo gapi się na kliker.. :)

Posted

Cockermaniaczka napisał(a):
a sprobuj schowac kliker za siebie.Smakolyk w wyciagnietej rece po jednej stonie,kliker schowany w drugiej rece sa soba.Moze to podziala.U mnie to zdalo egzamin.

Też chowam, ale on się wygina wtedy w bok i wygląda to tak jakby chciał zajrzeć mi za plecy i czeka aż coś wyciągnę :) Zmieniam też ręce bo koduje sobie że np. z prawej ręki będzie smakołyk i uparcie na niego czeka za darmo :)

Posted

A smaczki podawane z ust/wypluwane w psa nie pomogą mu się skupić - wgapienie k/s, wgapienie k/s?

a kliker daj mu obwąchać, noś przy sobie nawet jak nie klikasz, niech będzie dla psa tak samo normalny jak zegarek na ręku przewodnika czy pasek do spodni. Chyba że chcesz z niego zrobić target to k/s za każdym dotknięciem.

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']A smaczki podawane z ust/wypluwane w psa nie pomogą mu się skupić - wgapienie k/s, wgapienie k/s?
Ćwiczę z nim na jego wieczornej porcji karmy rybnej, chyba się nie przełamię :eviltong:

a kliker daj mu obwąchać, noś przy sobie nawet jak nie klikasz, niech będzie dla psa tak samo normalny jak zegarek na ręku przewodnika czy pasek do spodni. Chyba że chcesz z niego zrobić target to k/s za każdym dotknięciem.

On właśnie sam widok klikera kojarzy z nagrodą, ćwiczeniem. Cieszy się jak głupi jak widzi że biorę go do ręki. Za target mamy gumowego kurczaka :eviltong: Przy skupianiu uwagi można kliker i smakołyk trzymać w tej wyciągniętej ręce? On sobie szybko koduje, że ta druga ręka to na pewno smakołyk..

Posted

Możesz zamiast w paszczy trzymać w zębach - wtedy nie czuje się smaku, słowo.

Kliker i smaki trzymasz gdzie chcesz i jak Tobie jest wygodnie, ale pies nie powinien starać się tylko jeśli widzi smaczki/kliker.;)

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Możesz zamiast w paszczy trzymać w zębach - wtedy nie czuje się smaku, słowo.

Kliker i smaki trzymasz gdzie chcesz i jak Tobie jest wygodnie, ale pies nie powinien starać się tylko jeśli widzi smaczki/kliker.;)

On ma 5 lat, więc pewnie dochodzą jeszcze jakieś przyzwyczajenia, mogę z nim pracować na słownym nagradzaniu, wtedy też ma sporą motywację, no i odpadają te nitki przy mordzie jak nie widzi smaczka :P
Z targetowaniem jest tak, że dotyka szybko targetu nosem i natychmiast przeniesienie uwagi na drugą rękę w której powinien być smakołyk..

Posted

a próbowałaś opóźnić klika? wtedy pies oderwie nos ale za chwile powinien szturchną target nowu ale np. mocniej/dłużej wtedy k/s i np. smakol z paszczy Twojej, lub z ręki z klikerem, lub wzięty z miseczki obok itd

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
a próbowałaś opóźnić klika? wtedy pies oderwie nos ale za chwile powinien szturchną target nowu ale np. mocniej/dłużej wtedy k/s i np. smakol z paszczy Twojej, lub z ręki z klikerem, lub wzięty z miseczki obok itd

Zaraz to sprawdzę :lol: A z targetem na ziemi jak zrobić? Bo mu pokazuję a on się kładzie... w powietrzu dotyka już różnych bliskich przedmiotów

Posted

Trzymaj target w dłoni (bo masz coś na patyczku?) i powoli obniżaj i klikaj coraz niżej trzymane, później oprzyj o ziemię itd
może wprowadź komendę tak żeby wiedział że chodzi o dotknięcie, a nie coś na ziemi?

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Trzymaj target w dłoni (bo masz coś na patyczku?) i powoli obniżaj i klikaj coraz niżej trzymane, później oprzyj o ziemię itd
może wprowadź komendę tak żeby wiedział że chodzi o dotknięcie, a nie coś na ziemi?

Na szybko znalazłam jego zabawkę.. podłużnego kurczaka :p jak trzymam w ręku dotyka przy samej ziemi, jak położę już go nie widzi i wlepia we mnie wzrok :) Wprowadziłam komendę 'nos', ale myli to z 'głos'... :)

Posted

Ja mam target nosem otwartej dłoni na "touch". Ale w sumie sam target przydał mi się jedynie do wprowadzenia klikera, poza tym nie używam. Od czasu do czasu mu przypominam ale to tylko tak 'dla zabawy'.

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
My mamy to dopracowane - sucz pędzi i wpada tyłeczkiem między moje nogi na komende 'bziuuuuuuuuuum":cool3:

My mamy to na komendę "under", nauczył się tego w dwie sesje, kliker czyni cuda:loveu:
I mamy jeszcze coś takiego, że stoi w pozycji zasadniczej (lewa noga) i wykręca tyłkiem między moje nogi albo dookoła mnie, zależy jak stoję:lol: Też wyklikane w parę sesji. Teraz pracuję nad tym, żeby płynnie chodził tyłem dookoła nogi/nóg. On sie na to niesamowicie nakręca, strasznie szczeka przy tych komendach "tyłeczkowych".:mad:

I ciągle nie mam czasu tego nakręcić..

ej a bzium to mój pies , komenda żywo zerżnięta :eviltong:

Posted

betty_labrador napisał(a):
ale super on cwiczy! z takim zapalem :) i dlugo potrafi powatarzac :) super :loveu: jakie jeszcze sztuczki umiecie? masz jeszcze jakies filmiki?

mam jeszcze filmiki, ale z takich sesji początkowych, bo umieszczam je na liście klikerowej :)
ale wczoraj zrobiłam filmik z kilku sztuczek (niestety tylko kilku, bo mi bateria w aparacie siadła :eviltong:), jest właśnie na youtube :)

a co jeszcze umiemy? hm.. schowaj się, łapa, druga, piona, slalom, ósemka, przednie łapy na misce tylne obchodzą ją dookoła, pac, siad, waruj, zostań, ściąganie skarpetki :evil_lol:, buzi, cofanie, obroty (w prawo, w lewo), pif-paf, targetowanie nochalem, z agility - góra i hop, no i teraz uczymy się stania na tylnych łapach i tego, co widziałyście na filmiku. chyba o niczym nie zapomniałam. :)