Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja klikam dotąd dopuki Hexa nie zajarzy o co chodzi. Jak już zajarzy to nie klikam tylko daję nagrody a później już słownie i czasem tylko nagroda. Teraz pracujemy nie za ciasteczka tylko za zabawkę i dobrze nam idzie :multi:. Trochę dostawiania dzisiaj zrobiłyśmy i czarnuch się zorientował, że nie trzeba mnie obejść ani przede mną usiąść tylko obok nogi doopsko posadzić :lol:. Ale były też próby przechodzenia między nogami mimo że niebardzo było jak :evil_lol:. Nie ma to jak praca z wariatem :diabloti:.

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Najlepszym przykładem by pies pojął co to kliker to target.
Czyli bierzesz np. lyzke, patyk, dlugopis ruszasz nim by pies dotknal nosem i szybko klik i smakolyk i tak pare razy i skapuje o co chodzi.
Mój to skapował bo dość długim czasie:lol:

Posted

czesc Diabelek :]
Kliker wcale nie jest po to by do konca zycia klikac psu w ramach wykonywanych przez niego czynnosci ;) to jest wszystko tak pomyslane, by po wyuczeniu konkretnego cwiczenia zostawala tylko dodana pozniej komenda slowan/optyczna. Wiec podsumowujac kliker uzywa sie tylko do czasu utrwalenia sie danego uczonego nawyku.

Mysle ze wiele da Ci przeczytanie podstaw odnosnie uzywania klikera by nie robic jakichs bledow ;) np na stronie http://www.dogs.gd.pl/kliker/ itp

Posted

Zaczynamy klikać ;)
dzisiaj pierwsze sejse na szczeniaku niespełna 8-tygodniowym i wychodzi całkiem całkiem, tylko musimy robić bardzo krótkie, bo psiak szybko się rozprasza

Posted

diabelek to nie zaszkodzi przeczytac jeszcze raz :D ale tez sie zglaszaj, zapraszamy :p

witaj grrrond w klikajacym towarzystwie :) super ze zaczynasz z tak malym szczeniaczkiem :) bedziesz miec jakies foty, zdjecia? dawaj relacje :) ps jestes moze na liscie dyskusyjnej kliker?

Posted

My wyklilakismy własnie podawanie łapy;)na poczatku strasznie dynamicznie to robił,że reke mi podrapał lecz zrozumiał,że ma to powoli i z gracją robić

Posted

No dobrze, więc pokazuję nasze początki dostawiania do nogi , jedna z pierwszych sesji :oops: :
http://www.youtube.com/watch?v=weiPjlEbyto
wiem, ze źle "wykadrowałam" i na początku nie za bardzo widać jak się dostawia. Liczę na jakąś krytykę i rady co do doskonalenia dostawiania (zwłaszcza do Abi, która kilka stron temu skrytykowała czyjeś dostawianie:oops: chciałabym się dowiedzieć co robię źle i nad czym popracować:cool3:)

Jeśli chodzi o warunkowanie klikera, bo o tym piszecie, to ja robiłam na target nosem. Ale teraz daaawno nie ćwiczyłam tego więc nie wiem czy pies jeszcze pamięta ;)

Posted

bzikowa, jest to bardzo ładnie zrobione cwiczenie :) piesek slicznie sie sam przystawia. Masz juz na to komende? Bedziesz z tego robic chdozenie przy nodze? Jesli tak to proponuje teraz wydluzenie patrzenia na Ciebie w siadzie najpierw. Dlugo Ci w ogole zajela ta nauka przystawiania zeby dojsc do tego efektu? Powodzenia!

Posted

Dzięki, pracujemy ciągle żeby to udoskonalić.
Szczerze mówiąc - ja zrobilam na odwrót - najpierw chodzenie przy nodze (takie z wgapianiem sie i siadaniem jak się zatrzymam, obediencowe, wiesz;)), chociaż jeszcze nie jest zbyt ładnie - okazało sie ze nagradzalam go ze zlej ręki i dlatego zaczął mnie trochę wyprzedzać. I pracujemy nad tym też w rozproszeniach - np na osiedlu, bo tam siłą rzeczy wychodzi gorzej, zwłaszcza jeśli chodzi o kontakt wzrokowy.
A potem dopiero dostawianie zaczęłam. Więc było mu łatwiej pewnie zrozumieć o co chodzi w dostawianiu. Hm.. jeśli chodzi o to ile zajęła nam nauka - 2 sesje robienia na gruszkę, naprowadzaniem, i załapał mniej więcej w jakiej pozycji ma się znaleźć przy nodze. I jakoś dwie sesje (z tą dzisiejszą na filmiku) jak już zaczął zarzucać zadkiem. Tak komendę mam - mało oryginalną - "noga";)

Posted

witaj grrrond w klikajacym towarzystwie :) super ze zaczynasz z tak malym szczeniaczkiem :) bedziesz miec jakies foty, zdjecia? dawaj relacje :) ps jestes moze na liscie dyskusyjnej kliker?

dziękuję za takie miłe przywitanie :multi: zaczęliśmy z bąblem wczoraj i Kefir jest bardzo zadowolony ;) narazie jestem po obejrzeniu filmu DVD i przeczytaniu książki pani Pryor. Byłam na stronie listy dyskusyjnej kiker, ale się nie zapisałam jeszcze, bo do końca nie wiem jak to działa :oops:. Już mam pierwsze pytanie oczywiście, ale to najpierw będę pewnie musiała przeczytać caaały temat, bo pewnie jest banalne ;) "co robić jak psiak podgryza" nie da rady tego ignorować, bo jest strasznie bolesne.... chyba, że trzeba zacisnąć zęby?
tak wygląda moja bestia :

dla porównania ze świnkiem Bellmondem :D:

klikamy klikerem Eukanuby, na powietrze mamy Trixie, bo głośniejszy :D

Posted

ho ho jak bezik wymiata na filmiku, tylko ja sie zastanawiam nad taka sprawa ( i tutaj moja prosba do zaawansowanych klikerowcow): czy jak psiak bedzie sie poprawial po pierwszym siadzie przy nodze to nie wejdzie mu to na stale do repertuaru ? tzn ze siedzac przy npdze bedzie sie lepiej poprawial ? hmmm w sumie to nei jest za to klikany ? ( kurcze albo na filmiku nie ma dzwieku albo nie slysze klikera bo jest taki cichy:eviltong: ) ja cwicze dostawianie ksztaltowaniem wiec siadu narazie wogole nie mam :evil_lol: a chce wprowadzic dopiero jak idealnie bedzie stac na zasadzie ze bedzie tylko jeden siad i to ten wlascicwy... hmmm prosze o rade

KEFIREK jest sliczny :loveu:

pozdrawiam

Posted

Klikam go dopiero jak się ładnie usadzi - masz rację, czasem jeszcze 'nie trafia' i musi się poprawić. :lol: I wtedy klikam. A na filmiku nie ma dźwięku, wszystko w porządku z Twoim słuchem, luz.:grins:

Zgadzam się, Kefir mistrz :loveu:

• 4 weeks later...
Posted

Hoho :D Znalazłam wreszcie klikerowy wątek :D Ja to cudo porzyczyłam dziś na 6 dni od Psiulki i już zdażyłam psa nauczyć HOP xD Na HOP siada sobie na zadku i tak łapki składa prosząco :) Wtedy jest KLIK klikerek i nagroda :)
Mało jeszcze wiem o metodach klikera, ale poczytam to forum to pewnie dowiem się więcej :) Fajna sprawa, muszę sobie na wystawie w Jarosławiu kupić kliker, a to juz za tydzień :)