Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Romas, zeby wyeliminowac podgryzanie aportu ja kladlam psu na nosie kielbaske (najlepiej plasterek zeby nie zjechal) - jesli pies dopuscil ze kielbasa spadla natychmiast ja przydeptywalam. Dosc szybko sie zorientowala ze jak te kielbase na nosie utrzyma tak dlugo az odbiore aport to kielbaske dostanie. Okrutnie lakoma jest to sie starala. Nie wiem czy jest to sposob na kazdego psa ale moze Ci sie tez uda.

Posted

aangelaa95 napisał(a):
Ja ucze klikerem buldoga ang. i Paskuda_Bandzior nauczła ja w 10 min siad i siada lae ona robi to tylko zeby dostac zarełko :mad:

To nie pokazuj jej zarełka wcześniej - to ma być niespodzianka :-)

Posted

FigabaS widzialas na filmie ,ktory wstawilam ,jak Bianka sie miota z aportem.Tam wogole nie ma mowy o polozeniu kielbaski ,bo nie ma takiego momentu zeby wycelowac w nos :-)
Na razie bawimy sie pilka i aportem.Chce zeby to cwiczenie troche jej spowszednialo ,zeby tak sie nie nakrecala.Ona wogole jest szybka,energiczna wiec najwiecej trzeba pracowac nad dokladnoscia i opanowaniem.Sposob z kielbaska moze jest dobry ale przy powolniejszym psie :-)

Posted

Znalazlam te filmy, obejrzalam i tak sobie mysle, ze ja na jej miejscu tez bym tak rzucala glowa gdybym byla za to nagradzana :) Ja nie klikam ale mysle, ze nie ma wiekszej roznicy w zaznaczaniu pozadanego zachowania slowem i klikerem. A gdybym klikala to na tym etapie moze bym zaczekala na moment gdy pies przez chwilke trzyma aport spokojnie i dopiero bym kliknela. Hm, tylko ze w momencie tego "klik" pies juz moze zdazyc sie poruszyc i znowu zle zrozumiec. A powiedzcie mi, klikerowemu laikowi, czy pies jest w stanie jakos sie domyslic ze robi cos nie tak? Czy sam fakt ze nie ma "klik" gdy on sie tego spodziewa wystarczy zeby wiedzial, ze zrobil nie to czego oczekujemy?

Posted

Tak ,brak klikniecia ,brak nagordy jest kara i oznacza ,ze pies zle robi.Doswioadczony klikerowo pies po kilku probach rezygnuje z takiego niekilkanego zachowania ,bo nie przynosi mu korzysci.
Jednak gdybym nie kliknela Biance jak przynosi aport to w rezultacie zaprzestanie przynoszenia ,nie podgryzania.Co to oznacza? ze musze cofnac sie do samego poczatku tego cwiczenia :-)
Nie ma znaczenia czy sie nagradza slowem czy kliknieciem,jesli nagradza sie tak jak ja czyli zachowanie niepozadane.Pies bładzi .
Ja co prawda wiele lat juz bawie sie w klikerowe szkolenie ale do tej pory raczej resocjalizowalam mojego nerwowo chorego psa ,nie uczylam zlozonych zachowan.
I teraz przy aporcie wyszlo jak potrzebna w klikaniu jest precyzja i wiedza.
Na tym etapie mam dylemat nagrodzic aport z podgryzaniam czy nie nagrodzic wcale ,bo pies podgryza ,wygaszajac tym zachowanie.
Nie ma momentu ze ona przestanie potrzasac glowa i bede mogal to zaznaczyc.
Od samego poczatku tego cwiczenia jest potrzasanie i memlanie.
Prawdopodobnie na najwczesniejszym etapie nauki sknocilam, zbytnio sie spieszac i szybko idac do przodu ,zamiast cierpiliwie pracowac nad podejmowaniem aportu z reki .
Jednak nie jestem zalamana ,narazie !, bo bładzac ucze sie tez bardzo duzo ,jak mozna inaczej zachecic psa do aportu i jak nie popelniac błedow .
Tymczasem powolutku pracuje sobie nad tym aportem roznymi metodami i zobaczymy co bedzie .

Posted

Romas napisał(a):
Jednak gdybym nie kliknela Biance jak przynosi aport to w rezultacie zaprzestanie przynoszenia ,nie podgryzania.Co to oznacza? ze musze cofnac sie do samego poczatku tego cwiczenia :-)

Romas, a próbowałaś ćwiczyć z nią osobno trzymanie w siadzie, z aportem podawanym z ręki? Może np. spróbować na innym przedmiocie. Ćwiczyć samo trzymanie i nagradzać tylko nieruchome.

Posted

No ofkors ,ze probowalam,przeciez od tego zaczelam i ciagle do tego wracam.Naprawde nie ma nieruchomego trzymania .Moge nagrac Ci jak ona bierze innych przedmiot .
Asia , zaraz obejrze Twoj filmik zeby sie zdolowac :-)

Posted

Hmmm ... z pelnym zainteresowaniem obejrzalm te filmiki z aportowaniem.
Maja rowniez ma pewien problem z podgryzaniem aportu. Nie jest to jakies nachalne memlanie, lub nie daj Bog upuszczanie aportu, ale takie podgryzanie na trzonowcach :mad:

Za rada mojej trenerki, wrocilam do absolutnych poczatkow nauki aportowania, czyli brania aportu z ziemi, siadania z aportem i nagradzania TYLKO I WYLACZNIE za utrzymywanie glowy w pozadanym punkcie, bez zadnego podgryzania koziolka. Doszlysmy do tego, ze w takim siadzie, Majut moze trzymac zupelnie spokojnie aport tak dlugo, jak tego chce. Oczywiscie wszystko to nie zrobilysmy podczas jednej sesji, ale systematyczna praca.
Niestety mamy jeszcze pewne problemy z pojawiajacym sie czasem podgryzaniem, gdy Majut wykonuje pelna komende aportu. Siada wtedy przy mojej nodze z koziolkiem w pysku i gdy zaczyna memlac, powstrzymuje te zapedy lekko napinajac sznurki, ktore przymocowane sa do obu koncow koziolka. Memlanie sie natychmiast konczy, uscisk na koziolku zaciska a ja moge wtedy nagrodzic zachowanie psa, ktore najbardziej mi odpowiada. Nagradzanie psa w momencie, gdy poprawnie przynosi aport, siada przy nodze, ale podgryza, bardzo szybko uczy, ze tak jest OK. W takiej sytuacji (przynajmniej dla mnie) sa dwa wyjscia: albo wycofac sie w treningach do absolutnych poczatkow i cwiczyc elementarne sekwencje, albo znalezc sposob, aby jakims zachowaniem powstrzymac psa przed podgryzaniem i dopiero wtedy nagrodzic zwierze :-)
Mimo, ze pozornie zostal nam "drobiazg" do dopracowania, to i tak jeszcze wielka droga przed nami do uzyskania sportowego aportu :p

W.

Guest Mrzewinska
Posted

Chyba nie wspomniano tu jeszcze o jednym - przy nauce innego zachowania, czyli spokojnego trzymania, nie uzywalabym dotychczasowej komendy!!!!!
Zmienilabym na inna, wszystko jedno jaka.Moze byc Wacus albo Marynika:evil_lol:
Sa psy, ktore zauczaja sie sytuacyjnie i slowa pamietaja niespecjalnie. Jesli jednak pies zapamietal brzmienie slowa - aport jako sytuacje, w ktorej aport podgryza - slyszac to samo slowo bedzie robic dokladnie to, za co przy tymze slowie byl nagradzany.
Dlatego mam rozne hasla na przynoszenie cywilne czy sportowe.
Powtarzanie hasla, przy ktorym pies byl nagradzany za zachowanie , jakie chcemy zmienic - utrudni moim zdaniem psu zrozumienie o co chodzi.
Dalabm spokoj na dwa tygodnie na przyklad. I potem zaczelabym w inny sposob, na zupelnie nowym koziolku, w innym miejscu, z pomoca gestem, czy z wylapaniem zachowania klikiem - ale haslo nowe dopiero gdy pies bedzie trzymac bez podgryzania. I zapomniec o hasle dotychczasowym.

Zofia

Posted

[quote name='Wind']Hmmm ... z pelnym zainteresowaniem obejrzalm te filmiki z aportowaniem.

Mój też? Mój też? :czytaj: :jumpie: :gent: Podawałam link w tym poście...

Romas ja mam wrażenie, że drążysz temat i dokładnie wszyscy radzą Ci dokładnie to samo ;) powrót do początku i nagradzanie tego, co chcesz. A chcesz, żeby suka nie memlała! :mad: To NIE nagradzaj memlania :mad:
Sprowokuj, żeby nie memlała! Znane mi sposoby:
- podanie koziołka wysoko, tak, aby pies podniósł przednie łapy wyraźnie ponad ziemię - wtedy pies opadając nie memla - i jest co kliknąć
- koziołek trzymany np. między kolanami, chcesz, żeby pies go chwycił i wyciągnął, ale żeby to zrobić, pies musi zacisnąć zęby, bo stawiasz mu opór, zaciska - K/S
- Ty trzymasz koziołek i pies trzyma koziołek i Ty lekko ciągniesz - klikasz, kiedy pies zaciska zęby, żeby nie dać Ci wyciągnąć koziołka z jego pyska
- nierówne obciążenie koziołka - wtedy, jeśli pies memla, to koziołek się przewala po pysku, wypada.

Na psachsportowych pisali jeszcze o metodzie Manharta, ale tam chyba też byłaś :razz:

Więcej Ci nie poradzę :)

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

[quote name='FigabaS']A powiedzcie mi, klikerowemu laikowi, czy pies jest w stanie jakos sie domyslic ze robi cos nie tak? Czy sam fakt ze nie ma "klik" gdy on sie tego spodziewa wystarczy zeby wiedzial, ze zrobil nie to czego oczekujemy?

Tak. Jeśli pies pracuje klikerem, to brak kliknięcia = brak nagrody odbiera jako "nie tędy droga" i dąży do zachowań klikanych.
Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja, kiedy zachowanie psa jest nagradzane w inny sposób - mam tu na myśli przede wszystkim zachowania, które są samonagradzające - pies nagradza się sam, to, co robi, jest dla niego fajniejsze (bądź bardziej pożądane) niż to, co oferuje mu przewodnik. Dla większości psów zachowania wykonywane instynktownie bez trudu "przebiją" parówkę ;) a więc pasienie owiec, osaczanie dzika, tropienie, gonienie za zwierzyną ;)
Obawiam się, że takie memłanie też może być samonagradzające. Mój pies uwielbia memłać piłkę, podrzucać, podgryzać, po prostu to lubi. Więc niby dlaczego miałby tego nie lubić na koziołku? Więc musiałam mu wyjaśnieć, że bardziej opłaca się koziołka nie memłać :)

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Marysia ,ja poprostu rozmawiam o tym.Jesli nudze to przepraszam.
Oczywistym jest ,ze nalezy wrocic do poczatku .
Lubie sobie cwiczyc cos i jednoczesnie rozwazac wszystkie aspekty tego , dzielic sie trudnosciami.

Wind ,czy filmik z Majutka nie jest zamieszczony przypadkiem na stronie Aki ?Ja chyba wlasnie ja ogladalam ?!

Posted

:evil_lol: otoz ja z troche innej beczki

przed wczoraj dostalam kliker jako ze chcialam bucka - malamuta nauczyc roznych sztuczek a w tym nie ciagniecia na smyczy nie majac klikera nauczylam go do tylu skok przez noge i przez reke skakania przez przeszkody slalom pomiedzyt nogami siad lezec lapy tylko mialam problem z ciagnieciem na spacerze no i wzielam kliker poczytalam troche o metodzie nauczenia psa ladnego chodzenia na smyczy no i zaczelo sie po probak wracania do punkty wyjsciowego kiedy ciagnal troche sie udalo ale to dopiero 2 dni czuje ze mniej napina smycz

jeszce jednoi jak wychodze z klikerem na podworko to nie obchodza go juz inne psy za plotek ktore ida na spacer wczoraj szedl taki pan z psem ktorego buck nie nawidzi i buck co zrobil tylko sie spojrzal i nawet nie pobiegl na niego zaarczec

wiec jestem jak narazie zadowolona

a chapsiu pudelek boi sie klikera jak klikne......... :roll: boi sie nawet jak cos chuknie bo jak byl maly mial rok dostal petarda ktora wybuchla mu na lapce naszcescie nic sie nie stalo bede powoli przyzwyczajala go do samego odglosu a jak nie to damu sobie rade bez klikera bo planujemy trenowac agility i donslalomu klikerek by sie nam bardzo przydal bo chapsik za zadne skarby na swiecie nie chec pojac slalomu;)

to moje narazie 2 dniowe doswiadczenie z klikerem

przepraszam ze troche nie skladniowo ale pisze na szybcika:evil_lol:

Posted

Hej Ewelina :-) Wybralas sobie dosc trudne cwiczenie na poczatek klikerowania .Tzw "luzna smycz" jest to cwiczenie wymagajace wiele konsekwencji .Ale zycze Ci powodzenie ,bo jest to do nauczenia tyle ,ze wyniki nie sa tak odrazu.
Natomiast skupianie uwagi na przewodniku to piekne ,proste cwiczenie pomagajace w samoopanowaniu psa i bardzo Ci to polecam.
Mam nadzieje ,ze byla s juz na stronach listy dyskusyjnej klikera i czytalas o teori.Wazne jest aby przestrzegac kilku zasad ,bo inaczej cwiczenia nie wychodza i czlowiek sie frustruje.
Jesli kliker straszy psa moza schowac go do kieszeni i tak klikac albo owinac czyms zeby stlumic dzwiek.
Trzymam kciuki za Twoje klikanie :-)

Posted

tak bylam czytalam zanim kupilam kliker pospisywalam komendy razem z tlumaczeniem;)

tak wlasnie robie kliker mam w kieszeni w kurtce i ten dziwk jest nizszy i wlasnie do takiego sie juz przyzwyczail;)

skupianie uwagi trenujemy poprzez komende" patrz"

jak cos to bede sie pytac , moze wstawiie filmik z cwiczeniami

Posted

Gdyby tak szło ale ja mam taka saszetke i ona wie gdzie jest zarłelko i tylko na nie paczy:roll: :cool3: Wiec co teraz mam zrobic najlepiej bedzie jak bede cwiczyc bez saszetki tylko w kieszeni bede miała:evil_lol:

Posted

a chapsiu pudelek boi sie klikera jak klikne

sa klikery nie te z guzikami tylko z "suwakami! gdzie odglos mozna regulowac..od cichego do glosniejszego..
oczywiscie probuj przyzwyczajac ale jakby nie wychodzilo to ja bym sprobowala innego klikera tego co sie reguluje

Posted

aangelaa95 napisał(a):
Gdyby tak szło ale ja mam taka saszetke i ona wie gdzie jest zarłelko i tylko na nie paczy:roll: :cool3: Wiec co teraz mam zrobic najlepiej bedzie jak bede cwiczyc bez saszetki tylko w kieszeni bede miała:evil_lol:

saszetke mozna zawsze przekrecic do tylu, lub na bok. albo schowac na jakis czas smakolyki do kieszeni(np. woreczek ze smakami).

Ja przez jakis czas(rok temu w zeszla zime) nie mialam saszetki, bo mi sie popsula, i czekalam na zakup nowej- bralam male plastikowe pudelko do kieszeni i tam mialam smakolyki. Tosca tez wtedy oduczyla sie pracowac tylko na widok saszetki, a zaczela nawet kiedy jej nie widziala ;)

Posted

No i ważne jest też, żeby odklejać psa nie tylko od saszetki, ale od żarcia w ogóle. Kiedy jest już nauczony mniej więcej jakiegoś zachowania, na tyle że mamy już komendę i działa nam w większości okoliczności, prosimy psa o wykonanie jej i wzmacniamy nie tylko jedzeniem, nawet nie tylko zabawą (chociaż to też fajne), ale różnymi nagrodami środowiskowymi. Np. jak Wika przychodzi do mnie poprosić mnie żeby wyjść na dwór, to zawsze proszę ją o 1-2 rzeczy, np. siad, waruj, i dopiero wtedy wstaję i wypowiadam sakramentalne "idziemy na spacerek" :-) To samo przed otwarciem drzwi, przed odpięciem smyczy. Można coś nagradzać wspólnym pobiegnięciem z psem w jakimś kierunku (ja tak często nagradzam przywołanie - odwołuję Wikę od czegoś, ona przybiega, po czym w nagrodę biegnę do tego czegoś razem z nią).

A nagrodki mam w naprawdę różnych miejscach :-) Szczególnie w domu.

Posted

Ja przez jakis czas(rok temu w zeszla zime) nie mialam saszetki, bo mi sie popsula, i czekalam na zakup nowej- bralam male plastikowe pudelko do kieszeni i tam mialam smakolyki. Tosca tez wtedy oduczyla sie pracowac tylko na widok saszetki, a zaczela nawet kiedy jej nie widziala ;-)
Ja tez juz czwicze mam po prostu w kieszeni smaczki ale juz od jakiegos czasu skapla sie ze mam je w tylniej:P