WŁADCZYNI Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 tylko jak zacząć jeśli pies po prostu pójdzie dalej bo waży więcej niż osoba wyprowadzająca - dlatego myśle o halti, ale nie do końca ufam halterom, boje się że pies zrobi sobie krzywdę. Na razie jest obroża, w krytycznych momentach komenda siad/łapanie się płotu:shake: Quote
Kinia Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Aż taki silny jest? O kurcze... no to problem. Ale jakby zacząć w domu, tam chyba nie ciągnie... albo przypiąć go do drzewa i nagradać za luźną smycz? A szelki z zapięciem z przodu? Quote
WŁADCZYNI Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 silny - młody i duży samczyk, a osoba wyprowadzająca leciutka. co to za szelki z zapięcim z przodu? Quote
Kinia Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Jej niedobrze, mnie Marley potrafi pociagnąć w szelkach a waże więcej od niego... Te szelki wyglądają jak normalne szelki tylko zapina sie smycz do nich z przodu. Jak znajde to dam Ci linka Quote
WŁADCZYNI Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Takie z kółkiem na przodzie? Jak to ma działać? Quote
Kinia Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Nie wiem nie próbowałam. Wygląda to tak: http://www.vetsol.com/webdocs/photos/EasyWalkHarness1.jpg Ale wiele ludzi to poleca. Na forach juz sie z tym spotkałam, własnie zamiast halterków. Wydaje mi się, że jak pies ciągnie no to to go odwraca. Marta od Wiki napisała na innym forum tak: Ja osobiście wolę szelki z dodatkowym kółkiem przyczepionym z przodu, na klatce piersiowej psa, które działają podobnie - również odwracają psa w naszą stronę kiedy ciągnie, ale pies nie ma ich na pysku. To działa świetnie w przypadku niewielkich, średnich psów, nie wiem jak z dużymi i szalonymi. Quote
Iza. Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 A ja z takim troche innym pytaniem ;) Ma ktoś taki kliker ? jaki sie spisuje ? http://www.sklep.videozoo.pl/images/pies/aksesoria/akcesoria_rozne/m_tx__clicier_przycisk.jpg Zgubiłam swój z karlie i mam teraz kostkę z eukanuby a ona okropna i blaszka jakoś tak nie zawsze odskakuje :roll: Quote
*Monia* Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Co do haltera/gentle leadera/obroży uzdowej i jeszcze jakoś tam zwanego, ja mam z tym trochę doczynienia na co dzień. Na każdego psa działa inaczej. Hexi (delikatne stworzonko) się trochę blokuje i nie ciągnie. Natomiast Ares (ON 40 kg) ciągnie tak jak na kolcach czy dławiku (wszelkich metod próbowaliśmy z właścicielami). Na początku było w miarę, ale jakiś czas temu na GL powalił właściciela bo Moniczka do autobusu wsiadła i Resiaka nie zabrała :evil_lol:. Karku przez ponad rok nie skręcił sobie, mimo że różne sytuacje miewaliśmy- rzucanie się na psy, ciągnięcie do drzewka czy na spacerek. Też na początku się trochę obawiałam o to żeby sobie krzywdy nie zrobił, ale on jest tak umięśniony że mu taki gentle leader nie przeszkadza :roll:. Tylko trzeba pamiętać żeby smycz była zawsze od strony właściciela ;). Off się zrobił drobny. Ale do tematu nie mam nic do dodania bo nie miałam ostatnio nawet chwilki na poklikanie :shake:. Quote
aangelaa95 Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 JA go mam sprawuje sie dobrze ;-) Fajny dzwięk ;-) Quote
Iza. Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 aangelaa95 napisał(a):JA go mam sprawuje sie dobrze ;-) Fajny dzwięk ;-) a głośny w miarę jest ? Quote
WŁADCZYNI Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Jak dla mnie niewygodny - jak z guzikiem do iclick, stosunkowo cichy -w porównaniu z trixie czy karlie. Quote
aangelaa95 Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Ej to jest Trixe :cool3::cool3: Cichy :-o Quote
WŁADCZYNI Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 a słyszałaś kliker karlie'ego?:cool3: Quote
WŁADCZYNI Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 Tak - bestia żarta więc spróbujemy na smaczki. Powinien się przykleić do kieszeni i powoli zachowanie zaniknie. Bo podobno jest niegłupi;) No i więcej ruchu, oraz kastracja - ale z tym drugim będzie problem bo 'nie mogę tego zrobić biednemu pieskowi'. :mad: Quote
Kinia Posted November 25, 2008 Posted November 25, 2008 Powodzenia;) Ja też wykastruje grubego bo nie wytrzymuje z nim czasem. Quote
WŁADCZYNI Posted November 25, 2008 Posted November 25, 2008 dzięki;) szykuje się na bitwę o jądra:lol: Quote
yamayka Posted November 25, 2008 Posted November 25, 2008 :p Dziś pierwsze kroki cofania za nami!! :multi: Sprawdziła się metoda wchodzenia na Sokera z sygnałem ręką,potem już wystarczył sam ten sygnał. Psy są jednak niesamowite. Pozdrawiamy. Quote
Kinia Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 WŁADCZYNI napisał(a):dzięki;) szykuje się na bitwę o jądra:lol: Wygrałas? Czy jeszcze sie nie odbyła? :evil_lol: Quote
WŁADCZYNI Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Jeszcze się nie odbyła. W razie czego sama go wytnę, kuchennym nożem:diabloti: Quote
Kinia Posted November 27, 2008 Posted November 27, 2008 Wybierz tylko do tego dobre miejsce bo inaczej będziesz miała dużo do sprzątania... Quote
joanika Posted November 27, 2008 Posted November 27, 2008 Klikerowcy zróbcie sobie przerwe w klikaniu i zaglosujcie na p.Wande http://www.dogomania.pl/forum/f98/krakvet-glosujemy-na-przytulisko-p-wandy-w-przyborowku-105760/index261.html#post11325698 Quote
Bzikowa Posted November 27, 2008 Posted November 27, 2008 Ja już zagłosowałam jakiś czas temu ale na inne schronisko. A tymczasem skończyły mi się pomysły na klikanie :crazyeye: Dopracowujemy aport formalny (jestem strasznie dumna z mojego psa w tej kwestii mimo, że czasem przynosi aport i zamiast usiąść to się np dostawia albo robi surykatkę z aportem w paszczy :lol:) i w zasadzie nie mam pomysłów czego mogę nauczyć go od zera... ze sztuczek. Quote
Kinia Posted November 28, 2008 Posted November 28, 2008 Może przynoszenie chusteczek? albo czegoś? Wyrzucanie papierków do kosza? Quote
Recommended Posts