Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ćwiczyłyśmy i na szkoleniu i w domu, i na spacerach. Musiałyśmy, bo zawsze miałyśmy zadawane zadanie domowe.

Problem jest tylko i wyłącznie z używaniem klikera w domu (nie wiem czy pomieszczenie za małe a dźwięk klikera głośniejszy :niewiem: )

Co do komend - te standardowe mamy wprowadzone i tu istotnie kliker jest już zbędny; ale chciałam nauczyć moją małą postawy wystawowej poprzez kształtowanie i do tego już kliker byłby przydatny.

No cóż, jak mówisz Marmasza że musimy zacząć od początku to zaczniemy (bo szkoda mi tego czasu już poświęconego na ćwiczenia )

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Być może, że dźwięk klikera w małym pomieszczeniu jest zbyt głośny. Ale na to jest prosta rada - wycisz kliker np. owijając go husteczką (albo klikaj w kieszeni) :)

Posted

Witam! :P

Moje zadnie poznaliście jestem zwolennikiem szkolenia z nagrodami.
Nie ma celu sprzeczać się kto ma rację jeżeli właściciel psa i jego ulubieniec się rozumieją.
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do szkoleń
Somak z Oliverem
:P

Posted

[quote name='somak']
Ja mam za cel, aby mój pies był na mnie skoncentrowany i nie lekceważył poleceń, które wydaje. Jeżeli powiem siad to ma siedzieć a nie teleportować się metr dalej, do przemieszczania są inne komendy.
Co do głosu pies pozna go, ma lepszy słuch niż my. Brzmienie i nastrój jest ważny tak jak mowa ciała. Spojrzeniem, jednym gestem czy mimiką twarzy można wiele zdziałać, tylko jeden warunek pies nie ma latać jak f-16, że ma być skacentrowany na właścicielu. Druga sprawa, jeżeli ja mu mówię waruj to ma to wykonać a jeżeli mówi mu to ktoś inny to nie koniecznie mi by się to podobało. A klikier to jak go ma inny to jest właścicielem psa ( oczywiście w przenośni)
Tak po krótce o jednym.

Somak, jeszcze gwoli wyjaśnienia:
1. Dlaczego kliker a nie głos? Otóż znaczenie ma nie tylko związek zachowania psa z sygnałem (a żeby coś powiedzieć musimy zaczerpnąć oddech - sygnał klikerem jest szybszy) ale również unikalność sygnału. Pies nie ma szans usłyszenia klikera w innej sytuacji niż szkoleniowa. Każdy kliker wydaje inny dźwięk (pies je odróżnia). Natomiast używając sygnału słownego musisz wystrzegać się tego słowa w innych sytuacjach. Na przykład używasz słowa "dobrze" - co się stanie, jeśli w rozmowie z kimś użyjesz tego słowa. Pies je usłyszy i... zgodnie z zasadami uczenia się powinien zostać nagrodzony... za to co akurat zrobił! I dlatego nie głos.
2. Pies zanim zacznie wykonywać nasze polecenia musi się ich nauczyć. To znaczy musi się nauczyć co ma zrobić na konkretne polecenie. A żeby do tego doszło (nauczenia się psa), to muszą być spełnione pewne warunki. Przede wszystkim zachowanie psa (to właściwe) musi być wzmacniane. Najpierw wzmacniamy każde zachowanie, a później tylko te, które wykonuje na polecenie. I pies ma się skupić na tym co robi a nie na tym co robi przewodnik! Ucząc psa "siad" uczę, że ma siedzieć niezależnie od tego co ja robię (a mogę stać, siedzieć, chodzić, milczeć czy śpiewać - to nie ma znaczenia). Ale żeby pies nauczył się, że ma siedzieć (to zachowanie będę wzmacniał) musi "otrzymać" wyraźny sygnał (tak, o to chodzi) - taki sam niezależnie od tego co robi przewodnik. I cała sztuka polega na tym, żeby sygnał (i nagroda) był dla psa nieoczekiwany. Spodziewany (pies oczekuje nagrody za to co zrobił), ale nieoczekiwany (nagroda ma być niespodzianką). Najlepsze efekty w szkoleniu uzyskuje się wtedy, gdy przewodnik pozornie nie zwraca uwagi na psa. Czyli oglądamy telewizję i jak pies usiądzie, to klikamy i rzucamy mu smakołyk. Pies wstaje, bierze i zjada smakołyk po czym... siada. Klik i rzucamy smakołyk. Po kilku próbach pies siedzi i czeka... teraz możemy przejść do komendy. Mówimy "siad" i jak pies siądzie - rzucamy smakołyk. Chodzi o to, żeby pies zmienił pozycję (tylko w ten sposób możemy znowu mu wydać polecenie). Jak usiądzie bez polecenia, to... nie nagradzamy psa (udajemy, że tego nie widzimy). Mogę Cię zapewnić, że w ciągu krótkiego czasu można w ten sposób nauczyć psa wielu zachowań.
Najszybciej pies się uczy (i to na trwale) tych zachowań, do których sam dochodzi! Czyli pies sam "przekonuje się", że nagradzany jest za siad, warowanie czy inne zachowanie. Inaczej stale musi mieć przypominane, że ma usiąść, iść przy nodze itd. Stąd tyle psów, które dobrze ćwiczą na placu szkoleniowym a poza nim "wszystkiego zapominają". Mówiąc do psa odwracasz jego uwagę od "zadania" (przerywasz mu proces nauki). Tak samo jest z dziećmi. Najszybciej się uczą tego co same próbują robić. Jeśli ktoś udziela im wskazówek (mówi do nich), to utrudnia im naukę...

I na koniec - wyobraź sobie, że złamiesz nogę (czego Ci absolutnie nie życzę) i przez dluższy czas ktoś (Twoja mama, siostra, brat czy żona) będzie musiał wyprowadzać Twojego psa na spacery. I z tego powodu pies musi reagować na polecenia niezależnie od tego kto je wydaje.

• 3 weeks later...
Posted

Ja z moim psiakiem skończyliśmy szkolenie klikerowe i jestem bardzo zadowolona.Nigdy nie miałam problemów,że boi się klikera czy nie chce ćwiczyć w domu,zapomina komend czy coś takiego.Kosztowało nas to duzo pray ale wiem,że się opłaciło.Jeżeli ktoś ma mało czsu aby powtarzać z psem to co było na szkoleniu to uważam,że to taki sam porzytek jak w ogóle nigdzie z psem nie chjodzić i niczego nie uczyć.
Pies po skończonym kursie bardzo się rozwija i zmienia na pozytywne.Teraz już nie czeka abym to ja mu podpowiedziała co ma zrobić tylko sam kombinuje i dotyka wszystkiego,aby znalezć to o co mi chodzi.

Posted

mam pytanie odnosnie klikera i wylapywania: sytuacja jest taka:
jestesmy przy stole...pies okraza stol i kladzie sie na dywanik-super nam sie to podoba..wiec klik nagroda
potem dajemy mu jedzenie jak mysmy skonczyli...pies siada przed miska samowolnie..podoba nam sie...klik nagroda tak?

czy moza klikac na kazde zachowanie dobre psa i je nagradzac...
czy po prostu w ciagu jednego dnia nagradzamy tylko jak pies jest na dywaniku a kiedy indziej jak siedzi przy misce?

Posted

cuciola, ta pierwsza opcja jest wlasciwa.

"jestesmy przy stole...pies okraza stol i kladzie sie na dywanik-super nam sie to podoba..wiec klik nagroda
potem dajemy mu jedzenie jak mysmy skonczyli...pies siada przed miska samowolnie..podoba nam sie...klik nagroda tak?"

Posted

A psu się nie pomiesza, jeśłi bedzie się go uczyć kilku rzeczy na raz? I - co więcej - czy nie ma problemu z generalizacją zachowania? :o
No bo skoro poczatkowo wyłapuje się zachowanie, nie poprzedzając tego żadna komendą i uczy się psa na raz kilku rzeczy, to znaczy, że pies musi nauczyć się z kontekstu o co nam chodzi. A więc uczy się, że w kuchni przy misce dobrze jest usiąść, a kiedy państwo jedzą, to dobrze jest połozyć się na dywaniku. Czyli uczy się pożądanych zachowań w KONKRETNYCH sytuacjach, a nie pożądanych zachowań W OGÓLE, w każdej sytuacji... :hmmmm:

Posted

Moim zdaniem pojedyńcze nagrodzenie jakiegoś zachowania niczego psa nie nauczy. Może da mu "do myślenia" ale nie nauczy. Dlatego warto wykorzystywać systuacje do wychwycenia zachowania, ale jednocześnie trzeba nakłonić go do powtórzenia zachowania.

cuciola napisał(a):
mam pytanie odnosnie klikera i wylapywania: sytuacja jest taka:
jestesmy przy stole...pies okraza stol i kladzie sie na dywanik-super nam sie to podoba..wiec klik nagroda

Owszem, ale nagrodę podajemy tak aby pies zszedł z dywanika. I zaraz potem klikamy i nagradzamy każdą próbę prowadzącą do powtórzenia zachowania (skierowanie się w stronę dywanika, podejście do niego, wejście i wreszcie położenie się na dywaniku). Czyli nie wystarczy raz kliknąć i nagrodzić - trzeba trochę jeszcze poćwiczyć...

cuciola napisał(a):

potem dajemy mu jedzenie jak mysmy skonczyli...pies siada przed miska samowolnie..podoba nam sie...klik nagroda tak?

czy moza klikac na kazde zachowanie dobre psa i je nagradzac...
czy po prostu w ciagu jednego dnia nagradzamy tylko jak pies jest na dywaniku a kiedy indziej jak siedzi przy misce?

Nie ma potrzeby ćwiczenia w ciągu jednego dnia tylko jednego zachowania. Ale nie należy przeplatać podobnych zachowań w trakcie szkolenia. Czyli nie będziemy uczyć np. leżenia na dywaniku i leżenia na posłaniu jednocześnie jeśli chcemy mieć różne komendy na te zachowania. Ale już leżenie na dywaniku i siedzienie przed miską są na tyle różnymi zachowaniami, że możemy ich uczyć równocześnie - psu się to nie pomyli!. Ponadto możemy się bawić z psem w "zgadywanie za co teraz będzie nagroda" - siad przed miską czy leżenie na dywaniku - oczywiście pies zawsze zgaduje na początku. Później pokazujemy ręką i nagradzamy tylko poprawne "wybory". A na koniec wprowadzamy komendę.

Posted

a czy nie lepiej w ciagu jednego dla uczyc jednego zachowania? tak bedzie latwiej dla psa i lepiej sobie zapamieta wedlug mnie...
czyli w przeciagu powiedzmy tygodnia klikamy tylko na jakies jedno okreslone zachowanie psa

Posted

cuciola napisał(a):

czyli w przeciagu powiedzmy tygodnia klikamy tylko na jakies jedno okreslone zachowanie psa

Niby tak, ale:
1. Pies i tak "uczy się" cały czas. Każde jego zachowanie ma pewne konsekwencje. I te konsekwencje decydują o tym, czy to zachowanie będzie powtarzane czy też nie. Czy tego chcemy czy też nie pies się uczy i warto wykorzystywać (sterując konsekwencjami) tę "samonaukę" na naszą korzyść.
2. Pies chętnie się uczy jeśli szkolenie jest ciekawe i atrakcyjne (nie tylko poprzez nagrody). I czy nie uważasz, że ćwiczenie tylko jednej rzeczy stanie się dla psa nudne i mało atrakcyjne? Pies może stracić zainteresowanie nauką i przez to szkolenie stanie się mało efektywne.

Z podanych powodów uważam, że szkolenie aby było efektywne musi być urozmaicone i ciekawe dla psa. W przeciwnym przypadku musimy wspierać się "siłą" wzmocnienia (coraz atrakcyjniejsze nagrody albo mocniejszy przymus). A przecież samo ćwiczenie może dla psa być na tyle atrakcyjne, że samo w sobie staje się nagrodą. Tzn. następne ćwiczenie staje się nagrodą za poprawne wykonanie poprzedniego.
Przemyśl to na spokojnie. Zauważ, że to samo "prawo" obowiązuje w uczeniu się dzieci - częste zmiany ćwiczeń pobudzają je do większej aktywności, natomiast powtarzanie przez dłuższy czas tego samego ćwiczenia nuży je i zniechęca do nauki.

Posted

Aby zrobić target wystarczy patyk i kawałek taśmy moze być kolorowa ale taka żeby pies odróznił ja od patyka.Koniec patyka oklejamy taśmą i to wsztko :D

Posted

cuciola napisał(a):
tez kupilam kliker dzisiaj..jakie cwiczenie uczy sie na poczatek i jak pokazac psu ze kliker to cos fajnego?
na co przydaje sie targetowanie?

Zanim zaczniesz klikać zapoznaj się z tekstem na stronie http://www.ptpb.pl/publikacje_05.htm

Natomiast jeśli chodzi o Twoje pytania:
1. Targetowanie jest przydatne do uczenia metodą naprowadzania (czyli pokazujemy psu target i on podążając za nim - chcąc go dotknąć - wykonuje pożądane przez nas zachowanie). Tak możemy np. nauczyć psa obchodzenia nas przy komendzie "do mnie".
2. Nie ma zasady "od czego zacząć". Niektórzy zaczynają od targetowania. Ogólnie można powiedzieć: zacznij od czegoś nowego, czegoś czego psa nie uczyłaś do tej pory. Tak abyś nie mogła używać komendy czy sygnału. Proponowany tekst pomoże Ci zrozumieć o co w tej zabawie chodzi...

Posted

Uwazam,ze najpierw musisz zapoznać psa z klikerem.Pies musi wiedziec,ze kazdy klik oznacza cos zrobionego dobrze=nagroda.Dobrym ćwiczeniem może okazać się koncentrowanie uwagi.Czyli:pies zostaje nagrodzony=kliknięcie w momencie kiedy na ciebie spojrzy.Pies bedąc skoncentrowanym bedzie skupiał się na tobie i nauka komend może przyjść mu łatwiej.Po jakimś czasie dojdzie do tego,ze pies widząc,że bierzesz kliker bedzie wpatrzony w ciebie jak w obrazek!Koncentracja uwagi bardzo się przydaje. :P

• 3 months later...
Posted

To ja też sie do wątku dopisuje ;)
Szkole we własnym zakresie mohjjego Berna Igora :) Miałam nastepnie w planach Obiedience, ale to chyba nie wypali.
Niedługoo oczekuje(15 dni) suczki Berneńczyka, Roxy. Którą rónież mam zamiar zapisac na szkolenei klikerowe, a potem "może", a raczej mam nadzieję Obiednice.

• 2 weeks later...
Guest Jacol123
Posted

Dźwięk klikera ma kilka cech, których nie ma dźwięk gwizdka:
1. Jest zawsze taki sam (powtarzalny)
2. Jest bardzo precyzyjny (jak migawka aparatu)
3. Jest inny od dźwięków znanych psu z otoczenia.
Gwizdka lepiej używać np. do przywołania - klikera do uzyskiwania zachowań np. metodą kształtowania.
Pozdrawiam
Jacek - Instruktor Fundacji Alteri

Posted

Ja zabawe z klikerem zaczynałam od nagradzania psa smakołykiem za nic. Brałam przysmaki,wołałam psa,siadałam na łóżku i kilkakrotnie powtarzałam sytuacje klik-nagroda-klik-nagroda.Potem zmieniałam miejsce ćwiczenia i znów powtarzałam klik-nagroda-klik-nagroda. Jak pies zaczął już szukać nagrody po usłyszeniu klikera i wstawał na jego widok przeszłam do skupiania uwagi.

• 1 month later...
Posted

trochę podniosę ;) od wczoraj próbujemy zacząć szkolenie klikerowe, na razie "włączyłyśmy" kliker :) teraz miałam zamiar wziąć się za targetowanie-i mam pytanie: czy jeżeli naprowadzam psa do targetowania to mam klikać i nagradzać podejście do targetu, obwąchanie, itp. czy tylko kilkać i czekać na dotknięcie?

Posted

Ja napoczątku naprowadzałam na target np.smakiem albo ręką i klikałam każde dotknięcie,potem przestałam i wprowadziłam komende target, zresztą teraz jak tylko widzi target to sama go dotyka.

Guest Jacol123
Posted

Klaudia:-) napisał(a):
Ja napoczątku naprowadzałam na target np.smakiem albo ręką i klikałam każde dotknięcie,potem przestałam i wprowadziłam komende target, zresztą teraz jak tylko widzi target to sama go dotyka.

Z powodzeniem mozna niczego nie naprowadzac. Pies widzac pojawiajacy sie w poblizu target prawdopodobnie zerknie "co to"? Wtedy od razu klikasz i nagradzasz. Bardzo szybko uzyskasz patrzenie na target i dotykanie nosem, a potem podążanie za targetem.
Wprowadzenie komendy jest przydatne, gdy pies już za każdym razem dotyka noskiem targetu.