Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A jeśli pytasz o ten konkretnie sprzęt to wydaje mi się, że różni się tylko tym, że jest bardziej zabudowany (blaszka w środku), w związku z czym dźwięk może nie być tak głośny (niektóre psy tego nie lubią) i nie taki metaliczny.

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Agnisia =) napisał(a):
A ja na egzaminie zdałam kształtowanie na minimum wymaganych punktów. I nie potrafię się poprawić. Kurcze, kto was uczył kształtowania? Jak powiecie, że same to się załamię.

Pewnie, że same :) Jak zaczynałam 7 lat temu to o klikaniu można było jedynie przeczytać w internecie. Nikt nie organizował żadnych kursów. Dopiero około rok, czy dwa lata później kilka osób zaczęło używać klikera w swoich szkołach i uczyć ludzi jak klikac. Pierwsze spotkanie z klikerowcami na żywo miałam dopiero trzy lata później na swoim pierwszym obozie majowym :) Ale już wtedy miałam bardzo rozklikanego psa który potrafił już wiele rzeczy nauczonych klikerem. Głównie przez kształtowanie bo to najfajniejsza metoda :)

Posted

a jak szkolic za pomoca tego klikera :roll:
On ma zastapić komendę czy jak? Napiszcie dokładnie jak się tego sprzętu używa

Oj, to strasznie trudne pytanie i tak w jednym zdaniu, w jednym poście to raczej całej teorii się nie da :placz:

Tak na początek: klik nie zastępuje komendy, nie zastępuje też nagrody; klik zaznacza z dużą precyzją zachowanie, które chcemy u psa wzmocnić.

Posted

[quote name='asia0603']Hej
Możecie mi powiedziec dokładnie na czym polega ten kliker http://allegro.pl/item195245725_hit_profesjonalny_kliker_do_tresury_psa_od_ss_.html

Kliker klika jak to kliker :) Jest cichszy. Dobry do uzywania w domu, żeby nie wkurzać innych domowników jak śpią ;) Ja używam go naprzemiennie z tradycyjnym klikerem. Moja koleżanka znalazła jeszcze jeden plus tego rodzaju klikera - można używać jak się ma długie paznokcie :)
Mam dokładnie ten sam i jest lepszy od spotykanego często i dużo droższego amerykanskiego i-clickera. Tamten sie zacina. Ten chodzi ładnie. Też kupiłam sobie z zawieszką, myślałam że sie przyda ale jeszcze do tej pory nigdy do niczego jego nie przyczepiałam :)

Posted

Moniasek napisał(a):
Moja koleżanka znalazła jeszcze jeden plus tego rodzaju klikera - można używać jak się ma długie paznokcie :)

I w grubych rękawiczkach :-) Tyle że wtedy i tak trudno podawać S.

Posted

Agnisia, w cztery dni dla uciechy publiki nauczyłabym psa: pokazywania noska (na komendę gdzie masz nosek, pies dotyka nosa łapą), turlania sie wiele razy pod rząd, zdechł pies (na komendę pif-paf - wyciągnięte dwa palce niby pistolet), powiedz "cześć" - pies podchodzi do drugiej osoby, siada przed nią i dotyka ją łapą. Z czego z doświadczenia swojego wiem, że takie energiczne dotykanie łapą noska budzi zachwyt publiki ;)

Posted

Ale do tego trzeba mieć spooro wprawy i porządnie rozklikanego (i rozkształtowanego) psa. Nie każdy i nie z każdym psem potrafi zrobić na blachę pięć komend w cztery dni. W dodatku jeszcze je zgeneralizować. A z tego, co mi się wydaje, zostały już tylko 2 dni.

Posted

Zarazah napisał(a):
Ale do tego trzeba mieć spooro wprawy i porządnie rozklikanego (i rozkształtowanego) psa. Nie każdy i nie z każdym psem potrafi zrobić na blachę pięć komend w cztery dni. W dodatku jeszcze je zgeneralizować. A z tego, co mi się wydaje, zostały już tylko 2 dni.

Po pierwsze, nie napisalam, że Agnisia ma uczyć wszystkich czterech :) Po drugie pokazywania noska potrafie nauczyć każdego psa w dwa dni.
Po trzecie, Agnisia podobno skonczyla kurs w Alteri to chyba powinna mieć jakąs wiedzę i wprawę i nie powinna mieć problmu z nauczeniem jednego prostego zachowania ;)

Posted

[quote name='Moniasek']

Kurcze, kto was uczył kształtowania? Jak powiecie, że same to się załamię.

Pewnie, że same :) Jak zaczynałam 7 lat temu to o klikaniu można było jedynie przeczytać w internecie.

Ja też właściwie sama, chociaż oczywiście nieoceniona była pomoc uczestników i uczestniczek listy kliker :-) W sumie do pierwszego obozu klikerowego (Wika miała wtedy 5 miesięcy) to jakoś nam to nie szło. A na obozie popatrzyłam sobie jak kształtują inne, doświadczone osoby, zarówno z psami, jak i na clicker games i jakoś... zajarzyłam :-) Najważniejsze dla mnie było częste klikanie. Jak najczęstsze, żeby pies się nie frustrował. Nadal czasami o tym zapominam ;-)

Teraz kształtowanie idzie nam fajnie i bardzo często bawimy się w kształtowanie różnych niepotrzebnych głupot.

Posted

Moniasek napisał(a):
Agnisia podobno skonczyla kurs w Alteri to chyba powinna mieć jakąs wiedzę i wprawę

Do nabycia wprawy potrzebny jest czas.
Poza tym myślę, że wyklikać psu kilka zachowań to nie problem (mając wprawę oczywiście ;) ). Trudniej wyklikać, wprowadzić komendę i zgeneralizować.
Poza tym myślę, że Agnisia jak zwykle przesadza:evil_lol: i nadmiernie panikuje:evil_lol:

Posted

Udało mi się zapisać na liste klikerową!

Wczoraj zrobiliśmy sobie sesje na środku rynku, czoby trochę zganeralizować i mamy przybijanie piątki, skoki przez wyciągnięte nogi, slalom międzi nogami, skoki przez ręce i obroty.
Dziękuję za pomoc, a Ciebie, Moniasek zatrudnię do nauczenia mojego psa zakrywania łapami nosa, bo ta sztuczka od wielu lat mie się marzy ;), a moje psisko łapska ma nieproporcjonalnie krótkie i w ogóle niełapowe jest (chociaż to przybijanie piątki wyszło nam jak złoto ;))

Posted

A my dopiero zaczynamy z klikerem i to w dodatku z 7-letnim psem. Narazie najprostsze Kulka załapała- targetowanie. Nie chcę się spieszyć. Bo kliker kupiłam już dosyć dawno, nauczyłam psiaka co znaczy klik, uczyłyśmy z klikerem ukłonu (umiemy ;) ), a potem kliker się zgubił. Jak go znalazłam to odłożyłam gdzieś. I dopiero niedawno znowu wzięłam go do ręki, po przeczytaniu artykułu o Dogoterapii. Dlaczego targetowanie? Bo za nic nie mogę wyegzekwować u Kulki komendy przód w agility, które z zapałem ćwiczymy. Jak targetowanie będzie perfekcyjne, to będę ja wysyłać do targetu przez przeszkodę.
Prawda jest taka, że przy Waszych umiejętnościach to się mogę schować, ale w końcu od czegoś trzeba zacząć ;)

Posted

Dlaczego? W moich oczach świetnie Wam poszło :)

A my dziś wytrwale ćwiczyłyśmy klikerowo wskakiwanie na ręce. Etapami. Teraz już Kulka wskakuje mi na kolana, kiedy przykucam. Muszę teraz jakoś wymyślić, żeby mi wskakiwała w ramiona ;)

Posted

[quote name='Agnisia =)']Udało mi się zapisać na liste klikerową!

Wczoraj zrobiliśmy sobie sesje na środku rynku, czoby trochę zganeralizować i mamy przybijanie piątki, skoki przez wyciągnięte nogi, slalom międzi nogami, skoki przez ręce i obroty.
Dziękuję za pomoc, a Ciebie, Moniasek zatrudnię do nauczenia mojego psa zakrywania łapami nosa, bo ta sztuczka od wielu lat mie się marzy ;), a moje psisko łapska ma nieproporcjonalnie krótkie i w ogóle niełapowe jest (chociaż to przybijanie piątki wyszło nam jak złoto ;))

Trochę daleko mieszkasz ;) Ale jak za rok przyjedziesz na obóz majowy to bardzo chętnie pomogę :)

Posted

Asti napisał(a):

A my dziś wytrwale ćwiczyłyśmy klikerowo wskakiwanie na ręce

ja tez Yoghiego naucze! :evil_lol: on 36 kg a ja 50 :razz:
wiec chyba lepiej zeby chodzil po ziemi :evil_lol:

Posted

A my się z Bezą chciałyśmy pochwalić, że też klikamy od paru dni i przywitać na wątku klikerowym :). Idzie trochę mozolnie, ale wiadomo - sunia młoda to jeszcze nie taka skupiona.
Najbardziej mnie zastanawia, że ona się boi targetowania. Nie wiem, z czego to wynika. Brałam łyżkę do butów. Zaczęła marudzić. Brałam taką rozgniataczkę do pyrów drewnianą. Nie podobało się. Tylko targetowanie palca idzie jako tako.

Posted

U nas duże wrażenia zrobiło chodzenie przy nodze we wszystkich możliwych kierunkach, zawsze równolegle do przewodnika. Tańczyliśmy w ten sposób w takt muzyki. Ja mam o tyle dobrze, że Feliks ma bardzo ddobrą pracę zadem i chodzenia bokiem praktycnie go nie uczyłam.