Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

to ja pokaze nasz target-patyk a na koncu niebieska tasma klejaca ta co sie lepi do kabli) :D
teraz malo targetowanie uzywamy..przyznaje sie
(pierwsze cwiczenie z klikerem)

a tu za targetem pod lawka:

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='zakla']Przerażające. Kiedyś czytałam, że to dotyczy mistrzostw i zawodów wysokiej rangi. Ale zwykłych zawodów?! Dla mnie ten przepis jest w ogólę z d... wzięty. Bo niby czemu to ma służyć?!:angryy:
Następna będzie suka i tylko suka, o!

"
Ogólne zasady organizowania zawodów w Obedience
I. Postanowienia ogólne
W zawodach z Obedience mogą brać udział wszystkie psy, zarówno z rodowodem jak i bez (oprócz klasy międzynarodowej). Suki w cieczce występują na końcu. Psy z jednym jądrem (monorchidy i cryptochidy) nie mogą brać udziału w konkursach. Konkursy Obedience nie dają prawa do wystawiania psa w klasie użytkowej."

Skoro z jednym jadrem brac udziału nie mogą, to kastraci też... (chyba ;) ).

Posted

Marta ciesze sie ze Ci sie podoba :) przy okazji zapraszam do naszej galerii :) a ja Yoghiego naucze sciagania skarpetek :) cel na przyszly tydzien :) czego wy teraz uczycie? co powtarzacie?

Posted

[quote name='cuciola']Marta ciesze sie ze Ci sie podoba :) przy okazji zapraszam do naszej galerii :) a ja Yoghiego naucze sciagania skarpetek :) cel na przyszly tydzien :) czego wy teraz uczycie? co powtarzacie?

Z nowych rzeczy - dziś zaczęłam naukę padania trupem na hasło pif-paf :lol:

A tak to ostatnio chodzenie przy nodze, zostawanie w waruju i siadzie, zmiany pozycji na odległość, różne ćwiczenia wokół aportu, szukanie i przynoszenie moich rękawiczek i kapci, obediencowe skakanie przez przeszkodę (tam i z powrotem), rozne "taneczne" cuda typu slalomy, obroty, skoki, poczatki slalomu agilitowego (2 tyczki ;-) ale wysylanie z roznych odleglosci i kierunkow)... i nie wiem co jeszcze :-) Co sie akurat przypomni :-)

Posted

[quote name='nathaniel']"
Ogólne zasady organizowania zawodów w Obedience
I. Postanowienia ogólne
W zawodach z Obedience mogą brać udział wszystkie psy, zarówno z rodowodem jak i bez (oprócz klasy międzynarodowej). Suki w cieczce występują na końcu. Psy z jednym jądrem (monorchidy i cryptochidy) nie mogą brać udziału w konkursach. Konkursy Obedience nie dają prawa do wystawiania psa w klasie użytkowej."

Skoro z jednym jadrem brac udziału nie mogą, to kastraci też... (chyba ;) ).

Moim zdaniem to wcale nie znaczy, że kastrowane psy nie mogą.

Posted

Marta i Wika napisał(a):
Moim zdaniem to wcale nie znaczy, że kastrowane psy nie mogą.

To troszkę dziwne.
Bo tak jak pies ma dwa jądra to cacy, jak jedno to be (pomijając , że to chyba nie jest zbyt bezpieczne) , jak nie ma wcale to cacy.

Posted

Ja tam sie bardzo nie znam, ale wydaje mi się, że kastraci moga startować w OB. Spytam się i w pon wam powiem jak jest ;).
Teraz pytanie z innej beczki, wybaczcie jeśli bedziecie musieli się powtarzać, kiedy, gdzie i w ogóle jak jest w tym roku obóz klikerowy?

Posted

Agnisia =) napisał(a):
Teraz pytanie z innej beczki, wybaczcie jeśli bedziecie musieli się powtarzać, kiedy, gdzie i w ogóle jak jest w tym roku obóz klikerowy?

W Płotkach koło Piły, w długi weekend majowy, dla uczestników i uczestniczek listy kliker, termin zapisywania dawno minął ;-) ale zapraszamy w przyszłym roku :-)

Posted

no to wzielam sie do roboty i zaczelam uczyc sciagania skarpetki z nogi..
kurcze..jedna sesja a on mi juz pieknie sciaga skarpetke i oddaje do reki..pozostaje tylko dodac komende :) a skarpetke mam cala zmemlana..bo takim 10-minutowym sciaganiu skarpetki :)

Posted

To serdecznie współczujemy twojej nodze :lol:
A my chyba zaczniemy sobie przypominać dokładnie PT i w czerwcu sobie wystartujemy. Może...;)
Najbardziej się boję wybiegania na przód na komendę, bo moje dziecko nie jest w stanie się tego nauczyć. Chyba że będę go męczyć na target, coraz mneijszy i mniejszy... ehh...:roll:

Posted

zakla napisał(a):
A gdzie JESZCZE jest?:lol:

No chyba w OBI , jak rok temu wertowałam regulamin egzaminu PT to o wybieganiu tam mowy nei było - albo przeoczyłam ( coś tam jest o bieganiu na komendę .... idiotka ze mnie. )

Posted

Marta i Wika napisał(a):
W Płotkach koło Piły, w długi weekend majowy, dla uczestników i uczestniczek listy kliker, termin zapisywania dawno minął ;-) ale zapraszamy w przyszłym roku :-)

Szkoda - to tuż koło mnie - mieszkam w Pile

Posted

Mam pytanie :razz:
Zaczęłam ćwiczyć klikerem. No i na początku było zapoznawanie z klikerem, potem skupianie uwagi (oba na kursie). Chciałam zacząć z nim targetowanie. No i zaczęłam. Dotykać nosem dotyka, ale nie zawsze. Czasami woli złapać w zęby (tego nie klikam). No i co mam zrobić, żeby tego nie robił? Zabierać target jak zaczyna gryźć? Bo to, że tego nie klikam to on ma to gdzieś :razz: I dla niego samo gryzienie to nagroda ;)

Posted

Marta i Wika napisał(a):
Klikaj wcześniej, zanim otworzy paszczę. Kiedy tylko zbliża nos do targetu. Możesz też podawać target z góry, tak żeby bliżej było do nosa niż do pyska.

Samo dotykanie targetu już mu wychodzi. Ale podążanie za targetem :cool1: Robi to samo co na początku, czyli próbuje łapać w zęby. Traktuje target jak patyk. :cool1:

Scoobiemu chyba bardzo się spodobało klikanie. Zwykle jak ćwiczyliśmy, ja mówiłam koniec to on rozumiał, że to koniec ćwiczeń i może iść się pobawić. A teraz to moje 'koniec' ma gdzieś i co chwile mnie zaczepia, chodzi dookoła krzesła, pare razy na mnie wskoczył i dotykał targetu (target leży na biurku). Wyraźnie mu się spodobało :razz:

Posted

[quote name='sunprince']Samo dotykanie targetu już mu wychodzi. Ale podążanie za targetem :cool1: Robi to samo co na początku, czyli próbuje łapać w zęby. Traktuje target jak patyk. :cool1:

Może zmień target? Na coś zdecydowanie nie przypominającego patyka.

Scoobiemu chyba bardzo się spodobało klikanie. Zwykle jak ćwiczyliśmy, ja mówiłam koniec to on rozumiał, że to koniec ćwiczeń i może iść się pobawić. A teraz to moje 'koniec' ma gdzieś i co chwile mnie zaczepia, chodzi dookoła krzesła, pare razy na mnie wskoczył i dotykał targetu (target leży na biurku). Wyraźnie mu się spodobało :razz:

Super :-)
Ja robię często tak, że na koniec ćwiczeń daję psu coś do gryzienia, łapkę kurzą albo żwacz, coś co zajmie ją przez chwilę i wyciszy po emocjonującym ćwiczeniu :-)