Reno2001 Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 anciaahk-generalnie w naszym społeczeństwie łatwiej jest wyadoptowac psa niż sukę. Suka zawsze ludziom sie kojarzy ze szczeniakami. W hoteliku nie ma to jednak większego znaczenia, bo Gerda i tak zostanie wydana po sterylce :p. Ja osobiście preferuję suki, choc różnica pomiędzy wykastrowanym psem i suką jest .... niewielka. Mnie zawsze do bólu irytowało to wwąchiwanie się w każde źdźbło trawy przez psa, to osikiwanie każdego rogu ... a tymczasem mam suki, które namiętnie wąchaja każdy krzaczek i zaznaczają każde rozdroże :cool3: ... W przypadku obu psiaków nie ma różnicy dla nas, którego weźmiesz. Oba są młode i radosne, oba kochają ludzi, oba są niewielkie i ładne :loveu:. Nie będziemy miec problemu ze znalezieniem im domków. Decyzja zależy TYLKO OD CIEBIE ;) Quote
anciaahk Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 Reno wybór padł na pieska :loveu: - 99,9%, dzisiaj przyjeżdża mąż i mamy to ostatecznie potwierdzić :). Dziękuję Tobie i wszystkim innym za pomoc. Jak poczytałam o zachowaniach psów, to okazuje się, że tak się zachowywała moja...suczka. :diabloti: Była postrzelona, uciekała, obwąchiwała każdy kąt i obsikiwała, kopała doły na działce i takie tam. Z wiekiem zrobiła się po prostu spokojniejsza i bardziej przytulasińska, ale naprawdę z późnym wiekiem - może gdy miała z 10 lat. Widziałaś pieska z okienka na żywo??? (szukamy mu imienia :)) Quote
Ulka18 Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 anciaahk napisał(a):Powiedzcie mi, czy to tylko przesąd czy sunie są wierniejsze i bardziej przywiązane i grzeczniejsze niż psy? A dwa, czy jest jakaś reguła - która płeć jest częściej adoptowana ze schroniska - psy czy suczki? Pytam w takim sensie, które z nich ma ewentualnie większą szansę na adopcję - ja bym może wtedy wzięła tego, co ma mniejszą szansę. Ja mialam 2 psy i 4 suczki i wg mnie suczki sa bardziej wpatrzone we wlasciciela, latwiejsze do nauczenia zycia w rodzinie, na pewno wierniejsze. Psy tak jak pisala Reno, bardziej sa skupione na wlasnych sprawach, wachaniu, znaczeniu, ale to nie jest regula. W Polsce psy szybciej znajduja domy, ludzie sa niestety niedoedukowani i nadal boja sie cieczek i niechcianych szczeniat. Panuje tez przesad, ze suczka musi miec raz szczeniaki, a nie kazdy chce je miec, wiec bierze psa. Szczeniaki psy zdecydowanie szybciej sa adoptowane niz suczki. Stad wlasnie Gerdunia tkwila w schronie i dzieki Evelin i Pucce jest teraz w hoteliku. Zagranica natomiast wieksza popularnoscia ciesza sie suczki, jako ze moga mieszkac nawet jako 3-4 czworonóg w stadzie i nie ma konfliktów. Quote
Murka Posted February 14, 2009 Author Posted February 14, 2009 [quote name='pucka69']Murko - 158? Aleś Ty wysoka! Ja mam 154 :roll: Ja miałam dłuuugo chlubne 153. Tylko na studiach podskoczyłam 5 cm :crazyeye: anciaahk, ja miałam i pieski, i suczki. I nie zauważam jakiejś szczególnej różnicy co do wierności :roll: Wszystko zależy od danego osobnika. Ja miałam zawsze psiaki ze schroniska lub znaleźne, a takie są naprawdę cudowne i najwierniejsze jak się już zaklimatyzują. Przesąd, że suczka jest wierniejsza wziął się chyba stąd, że suczka trzyma się bardziej domu, a pies - wiadomo - często ciągnie go natura :evil_lol: nie jest to regułą, ale po wyciachaniu ten ewentualny problem znika ;) W wyborze psiaka kieruj się sercem, nie myśl, czy ten czy tamten ma mniejszą szansę na dom. Bo często jest tak, że psiak który powinien szybko pójść do adopcji jakoś nie ma szczęścia... Najważniejsze, abyscie Wy byli szczęśliwi, a przy okazji... uszczęśliwicie jedno psie życie ;) Quote
anciaahk Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Dziewczyny mam 178 i mogę oddać choćby z 10 cm - jak chcecie :angryy:. Tak jak już pisałam - jak poczytałam o zachowaniu piesków vs zachowanie suczek - moja Cindy była szaloną wariatką :diabloti: i niczym jej zachowanie nie odbiegało od zachowania psów. Zdarzały się ucieczki, kopanie dołów, a obsikiwanie całego podwórka było 100% normą. A gryzła wszystkie psy, im bardziej kudłate tym mocniej. Zdarzało się jej wrócić z dużą ilością białego pierza w pysku :crazyeye: - i potem już mnie nie dziwiło, że jak z nią wychodziłam, wszystkie pieski na hura były brane na ręce przez swych właścicieli. Po kilku latach jej to przeszło, ale początki były trudne. Płeć to była jedyna rzecz jakiej się obawiałam w związku z adaptacją Karmelka (=piesek z okna). Jak poczytałam jeszcze też o kastracji, wątpliwości zniknęły. Quote
Reno2001 Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Ja pieska z okna widziałam :p. Bardzo radosny psiaczek. Wtedy był w izolatce, bo to było niedługo po jego przyjęciu do schroniska. Strasznie rozpaczał, gdy od niego sobie poszliśmy :-(. Bardzo się cieszę, że będzie miał swój własny, kochający domek :loveu:. Quote
anciaahk Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Mam nadzieję, że stanie się to jak najszybciej. Quote
Murka Posted February 15, 2009 Author Posted February 15, 2009 Myślę, że pod koniec lutego będziemy Gerdzię ciachać :cool3: Tymczasem trochę fotów z szaleństw śniegowych :razz: Tutaj filmiki (Gerdzia rozkręciła Pepe z Krężela) YouTube - MVI 1232 YouTube - MVI 1228 A tu więcej fotów z tegoż rozkręcania :evil_lol: http://www.dogomania.pl/forum/f28/pies-z-piecioma-nie-pepe-z-krezela-czeka-na-czlowieka-125658/index18.html Quote
anciaahk Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Piękności :loveu:. Ile radości w takich zabawach. Skąd u Was tyle śniegu? U nas troszkę tylko popadało. Oby jak najszybciej Gerdzia znalazła wspaniały domek. Quote
Murka Posted February 15, 2009 Author Posted February 15, 2009 [quote name='anciaahk']Piękności :loveu:. Ile radości w takich zabawach. Skąd u Was tyle śniegu? U nas troszkę tylko popadało. Oby jak najszybciej Gerdzia znalazła wspaniały domek. Skąd? :hmmmm: Chyba z nieba :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Reno2001 Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 U nas tez napadało tyyyyyyle śniegu :cool3:. No i póki co ten śnieg leży, bo temperatura nieco spadła poniżej zera. Psiaki super szaleją na śniegowej kołderce. Oby ten śnieg troszkę poleżał, to wybiegają się psiulce i odprężą niesamowicie :loveu:. A Gerdziulę zaczniemy ogłaszac zaraz po sterylce. Póki co niech się bawi ;). Quote
anciaahk Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 Murka napisał(a):Skąd? :hmmmm: Chyba z nieba :evil_lol::evil_lol::evil_lol: To mam nadzieję, że niebo będzie dla nas łaskawsze, jak będziemy jechać do Mielca po Karmelka :loveu:. Quote
Reno2001 Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 [quote name='anciaahk']To mam nadzieję, że niebo będzie dla nas łaskawsze, jak będziemy jechać do Mielca po Karmelka :loveu:. anaciaahk- znacie już termin kiedy jedziecie po psiaka? Jestem ciekawa czy on jest już do adopcji, czy jeszcze biedak musi siedziec w schronisku. Quote
anciaahk Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 [quote name='Reno2001']anaciaahk- znacie już termin kiedy jedziecie po psiaka? Jestem ciekawa czy on jest już do adopcji, czy jeszcze biedak musi siedziec w schronisku. Już można go adoptować:multi:, jedziemy po niego 27 lutego. Tu szczegóły: http://www.dogomania.pl/forum/f97/piesek-znaleziony-przygarne-mloda-ruda-kudlata-sunie-131390/index9.html#post11803849 Quote
anciaahk Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 Gerdzia zasłużyła na najlepszy dom !!! Quote
Ra_dunia Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 Kochana Gerdzia. Jest taka radosna :loveu: dobrze, że dorasta w hoteliku i będzie ładnie nauczona czystości. To na pewno pomoże w adopcji. Quote
Ulka18 Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 Murciu, czy juz wiadomo kiedy Gerdulka bedzie miec sterylke i usuniecie przepuklinki? Ja bym sie cos niecos dolozyla :wink: A tymczasem przypominamy, ze Gerdulec jest piekny i szuka domu :lol: Quote
anciaahk Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 Ja również podtrzymuję deklarację dołożenia się do zabiegu dla naszej pięknej Gerdzi :). Quote
Reno2001 Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 Gerda robi się co raz piękniejsza. Z podrostka zaczyna się zmieniac w śliczną sunieczkę :loveu:. Quote
Murka Posted February 20, 2009 Author Posted February 20, 2009 Nastawiamy się na przyszły tydzień z zabiegami :cool3: Quote
pucka69 Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 oooo - super, że chcecie się dołozyć :) Quote
Reno2001 Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 Trzymam kciuki za przyszły tydzień :cool3:. Quote
Recommended Posts