neely Posted October 20, 2004 Posted October 20, 2004 WITAM WSZYSTKICH! Prosze o pomoc!! Moja yoreczka 3 tygodnie temu urodzila wspaniale dzieciatka i od tej pory jak chodzi to strasznie strzyka jej w stawach. Nie wiem co robic!! Slyszalam ze yorki maja problem ze stawami. Boje sie ze to cos powaznego. Ratujcie mnie i moja Niunie. Quote
arima Posted October 20, 2004 Posted October 20, 2004 neely napisz to na weterynarii-tam zagląda więcej ludzi i napewno ktoś Ci odpowie Quote
yoreczka Posted October 21, 2004 Posted October 21, 2004 Witaj neely :) Koniecznie wybierz się z nią do dobrego weta być może sobie nad wyrężyła łąpki podczas ciąży on zdecyduje może jej potrzebne są witaminy czy wapno a może jakieś specjalistyczne leki i masarze. Quote
Panula Posted October 21, 2004 Posted October 21, 2004 Neely, zgadzam sie w pelni z yoreczka - koniecznie poradz sie specjalisty i pokaz mu suczke. Rzadko zdarza sie nadwyrezenie lapek - stawow, ale sprawdzic trzeba. Warto tez podawac preparaty dla psow w okresie rekonwalescencji, dla suk karmiacych itp. Ja podaje sukom w okresie karmienia i jest ok. W razie czego mam tez swietny preparat na stawy, pilnuj tez by w diecie nie zabraklo wapnia, mogloby to byc powodem tezyczki ...czego nie zycze, rzecz jasna :) Pozdrawiam i gratuluje przychowku! Quote
Nata Posted October 21, 2004 Posted October 21, 2004 jej tylko strzyka w stawach - w sensie ze to slychac, czy widac ze dochodzi do przemieszczenia kosci w obrebie stawu? male rasy niestety miewaja problemy z wypadajaca rzepka:( czesto ta przypadlosc ujewnia sie u suk po ciazy (w czasie ciazy obciazenie stawow, duzy przyrost masy ciala) dochodzi do odwitaminizowanie i odmineralizowania organizmu koniecznie poradz sie specjalisty, watpie zeby chcial jej teraz cos podawac kiedy karmi , bo moze to znaczaco wplynac na skald mleka, ale trzeba koniecznie sie skonsultowac mam nadzieje, ze to nic powaznego 3mam kciuki pisz co sie dziej Quote
neely Posted October 21, 2004 Author Posted October 21, 2004 Dziekuje! Musze powiedziec, ze juz wczesniej (przed ciaza) zauwazyl to przesowanie sie rzepki weterynarz i dal mi preparat na stawy(ARTHRO CANINE FLEX) podaje jej nawet teraz gdy karmi szczeniaczki. Wtedy bylo tylko czuc ze sie rzepki przesowaja a teraz jak jest cicho to slychac.Moja niunia miala cesarke i na drugi dzien miala podawane calcium dozylnie trwalo to przez kilaka dni.Jestem z Konina a lecze swoja sunie w Poznaniu wiec nie mam bezposredniego kontaktu z moim weterynarzem. Dopiero jade do niego w poniedzialek wiec musze sie jeszcze troszku podenerwowac. Jestem dobrej mysli choc jestem przygotowana ze kiedys moze ja czekac powazny zabieg. Quote
Nata Posted October 21, 2004 Posted October 21, 2004 ja mam weta ktory robi takie zabiegi bez otwierania stawu jakby co.... a wet jest ze swarzedza, wiec z konina mialabys jeszcze blizej :wink: pewnie farmakologicznie nie da rady tego "naprawic" ale pytaj i probuj 3mam kciuki Quote
neely Posted October 23, 2004 Author Posted October 23, 2004 Dzieki Nata. Zobacze co powie moj wet a jak co to sie zglosze. Pozdrawiam Quote
neely Posted October 23, 2004 Author Posted October 23, 2004 WITAM ! Prosze o pomoc!! Moja yoreczka 3 tygodnie temu urodzila wspaniale dzieciatka i od tej pory jak chodzi to strasznie strzyka jej w stawach (az sluchac). Nie wiem co robic!! Slyszalam ze yorki maja problem ze stawami. Boje sie ze to cos powaznego. Ratujcie mnie i moja Niunie. Quote
Nata Posted October 27, 2004 Posted October 27, 2004 neely i jak? jestes juz po wizycie u weta? napisz co sie dzieje pozdrowionka Quote
neely Posted October 29, 2004 Author Posted October 29, 2004 hej Nata! Bylam juz u weta i okazalo sie ze u yorkow to normalne. Nie bedziemy nic robic dopiero jakby niunia nasza kulala(wypluje to slowo) to wtedy tylko zabieg chirurgiczny. Pozdrawiam Quote
Nata Posted October 30, 2004 Posted October 30, 2004 no to super jest chociaz iskierka nadziei, ze wszystko sie samo wyjasnie teraz niech male sie dobrze chowaja:) Quote
neely Posted October 31, 2004 Author Posted October 31, 2004 Nie dziekuje Nata. Teraz mam chyba znowu problem z maluszkami. Odrobaczalam je i chyba po tym maja twarde brzuszki i juz 4 dzien nie robia kupki. Nie wiem czy to przez to odrabaczanie czy to cos innego.Jak cos wiesz na ten tema to prosze napisz mi. Pozdrawiam Quote
Panula Posted October 31, 2004 Posted October 31, 2004 Neely ciesze sie bardzo, ze z tymi stawami to nic strasznego. Pozdrawiam! Quote
Snoopy7 Posted November 2, 2004 Posted November 2, 2004 Kochani Ja też od paru dni zauważyłam że Snoopy kuleje na tylną prawą nóżkę, dzisiaj postanowiłam iść z nim do weterynarza, no i oczywiście najadłam sie strachu :bigcry: bo Wet powiedział że prawdopodobnie będzie miał operację :cry: , bo to zdarza się bardzo często u Yorków. Ale najpierw zrobili Snoopciowi rentgen (biedaczek mąż musiał go tak rozciągnąc do zdjęcia) no i okazało się że żadnych zmian nie ma :multi: , Snoopcio tylko dostał zastrzyk i mamy przyjść za 3 dni. Musiał sobie porpostu nie fortunnie gdzieś skoczyć, i tyle. Ale sie cieszę :D :lol: Quote
DOMINIKA Posted November 2, 2004 Posted November 2, 2004 Mojej tez czasami strzyka....sama nie wiem co to moze byc. Nie kuleje(co najwazniejsze) ,nie ma boli przy chodzeniu czy bieganiu. Ma to juz od dawna....(teraz ma 2latka) Podaje jej ARTROFLEX i z czasem przechodzi. Quote
Flaire Posted November 2, 2004 Posted November 2, 2004 neely, Regulamin dogomanii zaleca pisanie postu tylko w jednym miejscu. Ponieważ ten sam post napisałaś i na Weterynarii, i na Yorkach, a topik rozwinął się bardziej na yorkach, ja obecny topik z Weterynarii również na Yorki przesunę i mam nadzieję, że tamtejszy mod odpowiednio te topiki połączy lub usunie, co trzeba. Quote
Recommended Posts