Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 234
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

shirrrapeira napisał(a):
Z wielką przyjemnością po 18 marca, bo teraz baluję we Wrocławiu, ale po powrocie xchętnie poznam Zulkę i zrobię Jej super sesję zdjęciową.

To zapraszam.:lol: Zulcia jest coraz bardziej kochana,slodka sunia.:loveu:

Posted

Poszewkowy bazarek sie przypomina!
To ostatnia chwila, zeby wnieść do sypialni trochę "malinowego mussu" albo "ognistej czerwieni".

http://www.dogomania.pl/forum/f99/bazarek-na-rzecz-zwierzakow-z-olkusza-licytacja-do-28-02-kupno-do-21-marca-131815/

Posted

Zulka jest kochana ,choc czasem nieco uparta sunia.;) Jest bardzo pojetna,predko sie uczy co wolno,a czego nie. Chociaz najwiecej trudnosci przysparza mi nauczenie jej,zeby nie brala niczego z ziemi i zeby nie wariowala,gdy zobaczy psa lub innego czlowieka.:shake:

Posted

Witam, miło czytać dobre wieści:) Ale ja mam pytanie, czy nadal adoptujesz ode mnie Sissi, bo jakoś przestałaś do niej zaglądać, nie odpowiadasz na moje pytanie, więc nie wiem, a chcę wiedzieć!!! Zatem proszę o odpowiedź, bo jeśli się rozmyśliłaś muszę zacząć ogłaszać sunie! Aga.

Posted

missiaa napisał(a):
no i cisza..:(

Mialam troche urwania glowy w pracy i nie mialam takiej mozliwosci,zeby usiasc do komputera.:shake: Zulka zachowuje sie coraz lepiej,chyba w koncu zrozumiala ze jest w DS.;) Zulcia jest jak plastelina-bardzo latwo jest uformowac jej charakter.;) Predko uczy sie roznych rzeczy,czego wolno a czego nie wolno. Od poczatku,gdy przyjechala do mnie ani razu nie nabrudzila w domu. Caly czas obie sie docieramy.:roll: Zulka od kilku dni wychodzi na spacery bez smyczy i nie ucieka.:lol:

Posted

shirrrapeira napisał(a):
Zadzwonię do Ciebie.

OK.;) Zulka terez lezy obok mnie i spi sobie,kochana lobuzica!:loveu: Wrocilam ponownie do spacerow na smyczy,poniewaz Zulka biegnie do kazdego czlowieka ktory ja zawola i wtedy ma mnie w nosie.:roll: Jak zobaczy psa,to tez mnie olewa. Jak ja tego oduczyc,zeby nie podbiegala i nie cieszyla sie na widok kazdego czlowieka.Wolalabym,zeby byla ciut nieufna do obcych.:shake:

Posted

mysle, ze nie powinnas probowac oduczyc ja ufnosci do ludzi tylko sprawic, ze bedzie Ciebie uwazala za atrakcyjniejsza od wszystkiego wokol
Musisz popracowac nad kontaktem z Zulka.
Moze kliker i cwiczenia? Uczenie komend najpierw w domu, potem na spacerach w spokojnych miejscach i z czasem wprowadzac coraz wiecej rozpraszaczy. Takie zabawy fajnie buduja kontakt psa z wlascicielem.

Moja sucz jak ja wzielismy tez biegala do wszystkich, nawet do takich oddalonych o pol km :cool1: i wcale nie musieli jej wolac - ludz na horyzoncie oznaczal, ze trzeba go przywitac.
Praca nad skupianiem psa na mnie przyniosla znakomite skutki. Teraz nawet czasem uda sie odwolac jak zlapie trop czy wypatrzy zajaca i biorac pod uwage, ze to rasa pierwotna to puchne z dumy :evil_lol:

Posted

masienka napisał(a):
mysle, ze nie powinnas probowac oduczyc ja ufnosci do ludzi tylko sprawic, ze bedzie Ciebie uwazala za atrakcyjniejsza od wszystkiego wokol
Musisz popracowac nad kontaktem z Zulka.
Moze kliker i cwiczenia? Uczenie komend najpierw w domu, potem na spacerach w spokojnych miejscach i z czasem wprowadzac coraz wiecej rozpraszaczy. Takie zabawy fajnie buduja kontakt psa z wlascicielem.

Moja sucz jak ja wzielismy tez biegala do wszystkich, nawet do takich oddalonych o pol km :cool1: i wcale nie musieli jej wolac - ludz na horyzoncie oznaczal, ze trzeba go przywitac.
Praca nad skupianiem psa na mnie przyniosla znakomite skutki. Teraz nawet czasem uda sie odwolac jak zlapie trop czy wypatrzy zajaca i biorac pod uwage, ze to rasa pierwotna to puchne z dumy :evil_lol:

A jak dlugo pracowalas nad tym? Klikera nie mam,ale sprobuje na smakolyki.:roll:

Posted

Ja nad skupieniem uwagi suczy pracowalam dlugo, dobrych kilka miesiecy ale bez klikera tzn. tylko na smakolyki. Pies trafil do mnie jako dorosly a poniewaz to prawie malamut czyli rasa pierwotna cierpiaca na wrodzona gluchote wybiorcza, ktora selekcjonowana musiala byc pod katem niezaleznosci i wytrwalosci aby poradzic sobie w trudnych warunkach rowniez bez ludzi wiec poczatki wspolpracy byly trudne
A poniewaz czlowiek z czasem robi sie podobno madrzejszy wiec i ja trafilam pozniej na kliker. Dzis wiem, ze skupienie psa na przewodniku szkolacym klikerowo to kwestia kilku (kilkunastu dni) aby pies potrafil olac wszystko inne i w kazdej "normalnej" sytuacji reagowal na wolanie. Pomijam np. gdy sarna wyskoczy na droge 10 metrow przed nami bo wtedy to sobie to cale skupienie w ... moge wsadzic :evil_lol:

Kliker to tak naprawde tylko sam system, samo pstrykadlo mozesz zastapic czymkolwiek byle wydawalo zawsze ten sam dzwiek i "szybko reagowalo"
Polecam zakretke od np. przecieru pomidorowego z Pudliszek ;) albo z napoju Frugo - robia calkiem fajny klik-klik, sa niewielkie i poreczne.
Cala zabawa polega na odpowiednim zaznaczaniu dzwiekiem zachowania, ktore nam sie podoba i nagrodzeniu go, potrzeba do tego troche refleksu na poczatku ale jesli juz zaczniesz i zobaczysz jaka frajde sprawia psu nauka to pewnie tak latwo nie skonczysz ;)

Poczytaj tutaj Szkolenie klikerem to internetowa wersja ksiazki Barbary Waldoch o szkoleniu klikerowym. Podstawy i wyjasnienia calej teorii napisane w przystepny sposob.
Rowniez z tym warto sie zapoznac [url=http://www.dogs.gd.pl/kliker/]Szkolenie metod

Posted

z tym juz gorzej...
ja tam polecam kliker na wszystkie bolaczki :cool3: bo zdecydowana wiekszosc problemow z psem mozna rozwiazac po prostu poprzez wzmocnienie kontaktu z przewodnikiem
oduczyc zbierania z ziemi ciezko, latwniej przekonac psa, ze to sie nie oplaca a raczej, ze bardziej oplaca sie interesowac pania a nie jakimis swinstwami. ;)