shirrrapeira Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Z wielką przyjemnością po 18 marca, bo teraz baluję we Wrocławiu, ale po powrocie chętnie poznam Zulkę i zrobię Jej super sesję zdjęciową. Quote
Koliberek34 Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 shirrrapeira napisał(a):Z wielką przyjemnością po 18 marca, bo teraz baluję we Wrocławiu, ale po powrocie xchętnie poznam Zulkę i zrobię Jej super sesję zdjęciową. To zapraszam.:lol: Zulcia jest coraz bardziej kochana,slodka sunia.:loveu: Quote
malagos Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Koliberku, zajrzyj na bazarkowy watek, szukają Cię :cool1: Cieszę się, ze Zulinda taka fajna psinka :multi: Quote
Ewelina.w38 Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 Poszewkowy bazarek sie przypomina! To ostatnia chwila, zeby wnieść do sypialni trochę "malinowego mussu" albo "ognistej czerwieni". http://www.dogomania.pl/forum/f99/bazarek-na-rzecz-zwierzakow-z-olkusza-licytacja-do-28-02-kupno-do-21-marca-131815/ Quote
Koliberek34 Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 Zulka jest kochana ,choc czasem nieco uparta sunia.;) Jest bardzo pojetna,predko sie uczy co wolno,a czego nie. Chociaz najwiecej trudnosci przysparza mi nauczenie jej,zeby nie brala niczego z ziemi i zeby nie wariowala,gdy zobaczy psa lub innego czlowieka.:shake: Quote
malawaszka Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 bo ona towarzyska panienka jest i bawić się chce ;) Quote
agusiazet Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 Witam, miło czytać dobre wieści:) Ale ja mam pytanie, czy nadal adoptujesz ode mnie Sissi, bo jakoś przestałaś do niej zaglądać, nie odpowiadasz na moje pytanie, więc nie wiem, a chcę wiedzieć!!! Zatem proszę o odpowiedź, bo jeśli się rozmyśliłaś muszę zacząć ogłaszać sunie! Aga. Quote
malawaszka Posted March 9, 2009 Posted March 9, 2009 zapraszam na bazarki na utrzymanie tymczasów u missieek: http://www.dogomania.pl/forum/f99/bizu-ksiazki-duperelki-na-tymczasy-u-missieek-do-16-03-a-133221/#post11934538 http://www.dogomania.pl/forum/f99/ubrania-nie-dla-chudzielcow-na-tymczasy-u-missieek-do-16-03-a-133228/#post11935108 http://www.dogomania.pl/forum/f99/talerzyki-dzbanki-filmy-ksiazki-slowniki-na-tymczasy-u-missieek-do-14-marca-133027/#post11918003 Quote
malawaszka Posted March 17, 2009 Posted March 17, 2009 jak się czuje i zachowuje Zulka? rozrabia troszke? :razz: Quote
Koliberek34 Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 missiaa napisał(a):no i cisza..:( Mialam troche urwania glowy w pracy i nie mialam takiej mozliwosci,zeby usiasc do komputera.:shake: Zulka zachowuje sie coraz lepiej,chyba w koncu zrozumiala ze jest w DS.;) Zulcia jest jak plastelina-bardzo latwo jest uformowac jej charakter.;) Predko uczy sie roznych rzeczy,czego wolno a czego nie wolno. Od poczatku,gdy przyjechala do mnie ani razu nie nabrudzila w domu. Caly czas obie sie docieramy.:roll: Zulka od kilku dni wychodzi na spacery bez smyczy i nie ucieka.:lol: Quote
Koliberek34 Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 shirrrapeira napisał(a):To kiedy mogę wpaść poznać Zulkę. Najchetniej,to w sobote po poludniu lub cala niedziele.W tygodniu,to ja mam tzw.kociol w pracy.:shake: Masz telefon do mnie? Quote
shirrrapeira Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Mam telefon do Ciebie to co sobota po południu Quote
Koliberek34 Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 shirrrapeira napisał(a):Mam telefon do Ciebie to co sobota po południu Mozemy wstepnie umowic sie po godz.14,ale najlepiej jeszcze zadzwon do mnie.:roll: Quote
Koliberek34 Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 shirrrapeira napisał(a):Zadzwonię do Ciebie. OK.;) Zulka terez lezy obok mnie i spi sobie,kochana lobuzica!:loveu: Wrocilam ponownie do spacerow na smyczy,poniewaz Zulka biegnie do kazdego czlowieka ktory ja zawola i wtedy ma mnie w nosie.:roll: Jak zobaczy psa,to tez mnie olewa. Jak ja tego oduczyc,zeby nie podbiegala i nie cieszyla sie na widok kazdego czlowieka.Wolalabym,zeby byla ciut nieufna do obcych.:shake: Quote
malawaszka Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 :hmmmm: nie potrafię na to nic poradzić bo ja zawsze miałam odwrotny problem :shake: Quote
masienka Posted March 26, 2009 Author Posted March 26, 2009 mysle, ze nie powinnas probowac oduczyc ja ufnosci do ludzi tylko sprawic, ze bedzie Ciebie uwazala za atrakcyjniejsza od wszystkiego wokol Musisz popracowac nad kontaktem z Zulka. Moze kliker i cwiczenia? Uczenie komend najpierw w domu, potem na spacerach w spokojnych miejscach i z czasem wprowadzac coraz wiecej rozpraszaczy. Takie zabawy fajnie buduja kontakt psa z wlascicielem. Moja sucz jak ja wzielismy tez biegala do wszystkich, nawet do takich oddalonych o pol km :cool1: i wcale nie musieli jej wolac - ludz na horyzoncie oznaczal, ze trzeba go przywitac. Praca nad skupianiem psa na mnie przyniosla znakomite skutki. Teraz nawet czasem uda sie odwolac jak zlapie trop czy wypatrzy zajaca i biorac pod uwage, ze to rasa pierwotna to puchne z dumy :evil_lol: Quote
Koliberek34 Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 masienka napisał(a):mysle, ze nie powinnas probowac oduczyc ja ufnosci do ludzi tylko sprawic, ze bedzie Ciebie uwazala za atrakcyjniejsza od wszystkiego wokol Musisz popracowac nad kontaktem z Zulka. Moze kliker i cwiczenia? Uczenie komend najpierw w domu, potem na spacerach w spokojnych miejscach i z czasem wprowadzac coraz wiecej rozpraszaczy. Takie zabawy fajnie buduja kontakt psa z wlascicielem. Moja sucz jak ja wzielismy tez biegala do wszystkich, nawet do takich oddalonych o pol km :cool1: i wcale nie musieli jej wolac - ludz na horyzoncie oznaczal, ze trzeba go przywitac. Praca nad skupianiem psa na mnie przyniosla znakomite skutki. Teraz nawet czasem uda sie odwolac jak zlapie trop czy wypatrzy zajaca i biorac pod uwage, ze to rasa pierwotna to puchne z dumy :evil_lol: A jak dlugo pracowalas nad tym? Klikera nie mam,ale sprobuje na smakolyki.:roll: Quote
masienka Posted March 27, 2009 Author Posted March 27, 2009 Ja nad skupieniem uwagi suczy pracowalam dlugo, dobrych kilka miesiecy ale bez klikera tzn. tylko na smakolyki. Pies trafil do mnie jako dorosly a poniewaz to prawie malamut czyli rasa pierwotna cierpiaca na wrodzona gluchote wybiorcza, ktora selekcjonowana musiala byc pod katem niezaleznosci i wytrwalosci aby poradzic sobie w trudnych warunkach rowniez bez ludzi wiec poczatki wspolpracy byly trudne A poniewaz czlowiek z czasem robi sie podobno madrzejszy wiec i ja trafilam pozniej na kliker. Dzis wiem, ze skupienie psa na przewodniku szkolacym klikerowo to kwestia kilku (kilkunastu dni) aby pies potrafil olac wszystko inne i w kazdej "normalnej" sytuacji reagowal na wolanie. Pomijam np. gdy sarna wyskoczy na droge 10 metrow przed nami bo wtedy to sobie to cale skupienie w ... moge wsadzic :evil_lol: Kliker to tak naprawde tylko sam system, samo pstrykadlo mozesz zastapic czymkolwiek byle wydawalo zawsze ten sam dzwiek i "szybko reagowalo" Polecam zakretke od np. przecieru pomidorowego z Pudliszek ;) albo z napoju Frugo - robia calkiem fajny klik-klik, sa niewielkie i poreczne. Cala zabawa polega na odpowiednim zaznaczaniu dzwiekiem zachowania, ktore nam sie podoba i nagrodzeniu go, potrzeba do tego troche refleksu na poczatku ale jesli juz zaczniesz i zobaczysz jaka frajde sprawia psu nauka to pewnie tak latwo nie skonczysz ;) Poczytaj tutaj Szkolenie klikerem to internetowa wersja ksiazki Barbary Waldoch o szkoleniu klikerowym. Podstawy i wyjasnienia calej teorii napisane w przystepny sposob. Rowniez z tym warto sie zapoznac [url=http://www.dogs.gd.pl/kliker/]Szkolenie metod Quote
Koliberek34 Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 A jak oduczyc Zulke zjadania roznych swinstw z ziemi?:shake: Quote
masienka Posted March 27, 2009 Author Posted March 27, 2009 z tym juz gorzej... ja tam polecam kliker na wszystkie bolaczki :cool3: bo zdecydowana wiekszosc problemow z psem mozna rozwiazac po prostu poprzez wzmocnienie kontaktu z przewodnikiem oduczyc zbierania z ziemi ciezko, latwniej przekonac psa, ze to sie nie oplaca a raczej, ze bardziej oplaca sie interesowac pania a nie jakimis swinstwami. ;) Quote
Recommended Posts