Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nie jestem wetem a tym bardziej ortopedą, ale wg mnie dysplazja to nie jest bo Zula ma jakby "luźne" kolanka a nie biodra, a dysplazja to biodra, może być krzywica bo nie wiadomo ile czasu była w schronisku a tam wiadomo - nikt witaminek nie podawał, ale tak jak pisałam - tam była też siostra Zuli i miała identyczną postawę - było zdjęcie na wątku - wstawiła Ulaa

znalazłam je:

• Replies 234
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='malawaszka']nie jestem wetem a tym bardziej ortopedą, ale wg mnie dysplazja to nie jest bo Zula ma jakby "luźne" kolanka a nie biodra, a dysplazja to biodra, może być krzywica bo nie wiadomo ile czasu była w schronisku a tam wiadomo - nikt witaminek nie podawał, ale tak jak pisałam - tam była też siostra Zuli i miała identyczną postawę - było zdjęcie na wątku - wstawiła Ulaa

znalazłam je:

No to teraz nadrobimy te witaminki.:roll: Moj boze,Zulka byla wczesniej w takich okropnych warunkach.:shake: Sunia byla juz na spacerku i o dziwo ogonek juz w gorze i zaczyna sie troche cieszyc. Ale to jest przylepa!:lol:

Posted

przylepa z niej niesamowita i jest kompletnie bezstresowa - kilka ładnych godzina spędziła z nami w lecznicy i grzecznie czekała, zero zdenerwowania czy strachu - tylko czekała żeby ja pogłaskać i było dobrze :loveu:

Posted

malawaszka napisał(a):
i co tam u Zulki słychac?

Na razie wychodze z nia na spacery na smyczy automatycznej,bo boje sie ja puscic luzem. Zulka jest niezwylke pojetna sunia. Na spacerkach ladnie sie zalatwia,a w domu nie brudzi.:lol: Jak na razie,niczego nie zniszczyla gdy zostaje na jakis czas sama w domu.:roll: Spi ze mna w lozku.:oops:

Posted

malawaszka napisał(a):
noo nie puszczaj jej jeszcze - musi najpierw Cię poznać i przyzwyczaić się że to Ty jesteś jej panią

kochana dziewczynka :loveu:

Jest bardzo inteligentna sunia,predko sie uczy. Jak dlugo mam ja prowadzic na smyczy?

Posted

trudno mi powiedzieć jak długo - Zulka nie wygląda na typ powsinogi, raczej na piętaszka :evil_lol: czyli drepczącego radośnie za pańcią :lol: ale musisz poznać jej reakcje na różne bodźce - samochody itp żeby wiedzieć czego sie może przestraszyć itp

Posted

malawaszka napisał(a):
trudno mi powiedzieć jak długo - Zulka nie wygląda na typ powsinogi, raczej na piętaszka :evil_lol: czyli drepczącego radośnie za pańcią :lol: ale musisz poznać jej reakcje na różne bodźce - samochody itp żeby wiedzieć czego sie może przestraszyć itp

Wiem i powoli uczymy sie nawzajem i poznajemy siebie.:roll:

Posted

A gdzie zdjęcia? Stanowczo domagam się zdjęć ślicznotki z nowego domku, cieszę się, że Zulka ma tak dobrze w Nowym domku. A trzymać na smyczy wydaje mi się, że tak długo aż sunia będzie się Ciebie słuchać i wracać na wołanie.

Posted

shirrrapeira napisał(a):
A gdzie zdjęcia? Stanowczo domagam się zdjęć ślicznotki z nowego domku, cieszę się, że Zulka ma tak dobrze w Nowym domku. A trzymać na smyczy wydaje mi się, że tak długo aż sunia będzie się Ciebie słuchać i wracać na wołanie.

Czasem to trwa kilka miesięcy, ale lepiej dłużej potrzymać na smyczy niż ten jeden raz puścić zbyt wcześnie luzem.
Ja też bym chętnie obejrzała jakieś zdjęcia;)

Posted

shirrrapeira napisał(a):

Dobrze chociaz,ze Zulka umie zalatwiac sie na smyczy.:roll: A moze wpadlabys w ktorys dzien na kawe i przy okazji zrobimy Zulce mala sesje fotograficzna.;)

Posted

ale jak gonić koty? u missieek była między kotami - i to spora gromadą i nie robiła krzywdy - jakby nie było czas na przykrócenie smyczki i ustalenie zasad bo panienka wejdzie na głowę :cool1:

Posted

malawaszka napisał(a):
ale jak gonić koty? u missieek była między kotami - i to spora gromadą i nie robiła krzywdy - jakby nie było czas na przykrócenie smyczki i ustalenie zasad bo panienka wejdzie na głowę :cool1:

Nie chodzilo mi o to,ze zrobi jakiemus kotu krzywde,ale goni je bo uciekaja. Dalam jej czas wstepnej aklimatyzacji do 7 dni,a potem zaczne stopniowo wprowadzac zasady posluszenstwa.

Posted

Koliberek34 napisał(a):
Zulka jest niezwkle pojetna sunia i predko sie uczy. :crazyeye: Juz rozumie co to znaczy - " FE, NIE WOLNO , ZOSTAN , NA MIEJSCE".

Staram sie,zeby nie nauczyla sie jakis zlych nawykow. Z mojej obserwacji wynika,ze Zulka jest racze typem powsinogi.:cool1: Zobaczy innego psa lub ludzia.to juz sie wlacza szczekanie,piszczenie i ciagniecie smyczy w danym kierunku - pancia w tej chwili nie istnieje.:evil_lol: Ciekawi mnie gdzie Zulka byla wczesniej,nic na ten temat nie wiadomo?

Posted

malawaszka napisał(a):
niestety nic a nic nie wiadomo o jej przeszłości :shake: ale zdziwiłaś mnie z tym powsinogą! może to nie powsinoga tylko po prostu towarzyska suczka :cool3:

A jak trafila do schroniska i jak dlugo byla w schronisku?

Posted

malawaszka napisał(a):
takich rzeczy nie da się tam dowiedzieć... dopiero teraz zrobili jako taką ewidencję, wcześniej jeden wielki burdel...

Szkoda.:shake: Ale dobrze,ze ja wypatrzyliscie w tym schronisku.:roll: Zulka musi sie jeszcze wiele nauczyc. Przez te pare dni pobytu u mnie,moge juz okreslic charakter Zulki. Lubi sie bawic,nie goni samochodow. Goni koty,ale tylko wtedy gdy uciekaja.:diabloti: Zulka z moim kocurkiem spi razem w jednym lozku,a pancia na podlodze,bo w lozku juz nie ma dla panci miejsca - tak sie zwierzaki poloza :evil_lol:.