Maya_Alex Posted October 20, 2004 Posted October 20, 2004 Mój piesek urodził sie prawie czarny. W metryczce ma wpisane umaszczenie sobolowe i takie będzie miał w rodowodzie, ale obecnie w wieku 6-ciu miesięcy jest złoty. Czy mozna zmienić zapis w rodowodzie dotyczący umaszczenia? Nie chcę mieć kłopotów na wystawach: w katalogu pies sobolowy a ja przyjeżdżam ze złotym. Proszę o porady. Quote
aneta Posted October 24, 2004 Posted October 24, 2004 Z tego co wiem, złoty zawsze rodzi się złoty i nie zmienia koloru (nie wybarwia się), natomiast "nalot" i pełne wybarwienie pies dostaje często około roku albo nawet później, granicą wybarwienia w wielu rasach jest wiek około 2 lata. Z tego wniosek, że jeżeli Twój pies urodził się jako prawie czarny, to nie może być to koloryt "złoty". Quote
Dzidtka_Gl Posted October 24, 2004 Posted October 24, 2004 może... urodził się prawie czarny, później ten czarny znalazł się tylko na końcówkach i wpisano mu sobolowy a teraz rozjaśnił się... czytałam tego maila na "wystawach" i tak jak Ci napisali niczym sie nie przejmuj, tak bywa w rasach z genem rozjaśniającym.... jeśli ktoś ma małe doświadczenie tak bywa, że źle oceni kolor szczeniaka i źle poda do metryki ale nikt tego nie sprawdza np w PONach prawie wszystkie biało-czarne szczeniaki rozjaśniają się do biało-szarego(srebrnego) biało-płowy szczeniak potrafi w wieku 2 lat być prawie cały biały (kremowy) a później ściemnieć do mocno biało-szarego.... ciemno złote psy potrafią rozjaśnić sie do platyny... nie będziesz miała z tego powodu problemów na wystawach ale i nikt Ci tego zapisu nie zmieni u mnie na stronie w lhasa w American są zdjęcia DJ jak przyleciał (ciemno złoty) i teraz jak wygląda a już wiem, że jeszcze się zmieni bo rośnie mu nowy dorosły włos Quote
Maya_Alex Posted October 25, 2004 Author Posted October 25, 2004 Dziękuję Dzidtka. Wobec tego nie będę się więcej tym przejmować :D Quote
asher Posted November 27, 2004 Posted November 27, 2004 a czy to normalne, ze sznaucer mini czarno-srebrny staje sie po jakims czasie sznaucerem pieprz i sol? suczka jest wlasnoscia mojego wujka i kiedy ja ostatnio zobaczylam, to mi oczy na wierzch wyszly. myslalam, ze to jakis nowy pies, a to ta sama, tylko masc inna :o (dodam, ze pies bez rodowodu, wiec w sumie rozne dziwne rzeczy moga sie dziac... :roll: ) Quote
aneta Posted November 27, 2004 Posted November 27, 2004 Tego nie słyszałam :o czarno srebrny to poprostu czarny podpalany na biało - więc nie ma prawa się rozjaśnic, chyba, ze u rodziców była mieszanka kolorów - pieprz i sól (a także odmiany - srebrny, szary, grafitowy) to kolory uwarunkowane genem rozjaśniającym się - szczeniaki rodzą się czarne i wysrebrzają się (rozjaśniają). A bez rodoowdu - to nigdy nie wiesz co kupisz - dobrze, że wujek ma psa w typie sznaucera, bo mógł kupić czystego kundelka. Quote
oki Posted December 29, 2004 Posted December 29, 2004 a poza tym jak czarno-srebrne sznzucerki są strzyżone to przeważnie robią się szare (zwłaszcza te z miękką śierścią) - i czasem można to pomylić z umaszceniem pieprz i sól Quote
onka Posted February 9, 2005 Posted February 9, 2005 no własnie i szkoda mi z tego powodu,że pies się rozjasnia w dorosłych latach :( mój grzywacz urodziłsie jako bardzo ciemna brazowa kluseczka potem był brązowy a teraz już ma coraz więcej "kawy z mlekiem" i czarne końcówki siersci co teraz bardzo efektownie wygląda niestety( - no dla mnie niestety bo zawsze mi sie będzie marzył ciemy grzywacz pp ;) dopóki go nie będe mieć :wink: ) więc docelowo będzie płowy - a wogóle to jaki to kolor płowy? :roll: :wink: ? Quote
caha Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 nie chciałam zakładać nowego tematu, a że moje pytanie związane jest z umaszczeniem, więc zapytam tu :) już jakiś czas temu zaciekawił mnie zapis we wzorcu tybetów dotyczący koloru umaszczenia a dokładnie: "MAŚĆ: Biała, złocista, kremowa, szara lub dymna, czarna, łaciata lub trójbarwna. Praktycznie dopuszczalna jest każda maść, z wyjątkiem czekoladowej lub wątrobianej." no i tak się zastanawiam, jak rozpoznać tą maść, bo dla mnie to jedno i drugie jest powiązane z kolorem brązowym. Czym te kolory się różnią? Quote
rodzice Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 No i dlaczego akurat te piekne kolory sa niedopuszczalne u tt . Jezeli wiąze sie to z czestym w tych kolorach brazowym umaszczeniem nosa to myśle ze moze bylaby szansa na dopuszczenie tego umaszczenia w przyszlosci . U hawańczykow nowy zapis we wzorcu dopuszcza juz brązowe noski . Quote
Ki-wi Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 [FONT=Comic Sans MS][FONT=Arial]Roznica miedzy sobolem a czekoladka to przede wszystkim brazowy nos i duzo jasniejsze oczy-takie zielonkawo-zolto-brazowe.Brazowy rodzi sie brazowy i z biegiem czasu moze byc jasniejszy ale braz pozostanie. Wzorzec nie dopuszcza brazowego nosa ani jasnych oczu z tego wzgledu nie mozna pokazywac ich na wystawach i wyklucza sie je z hodowli- dzisiaj, kiedys pomimo zakazu byly sporadycznie w hodowli wykorzystywane. Dlaczego ten kolor jest zabroniony tak naprawde nie wiadomo, tym bardziej, ze brazowe TT byly zawsze ( rowniez w Tybecie) i ze zdrowotnego punktu widzenia nie ma zadnych ograniczen tzn. nie maja one zadnych wad zdrowotnych ze wzgledu na umaszczenie. Przypuszcza sie , ze ma to zwiazek z zapisem Teriera Tybetanskiego wlasnie jako teriera- stad tylko i wylacznie czarny nos i ciemne oczy- poprawny zapis powinien brzmiec Tybetanski Apso 8 ale tutaj to chyba kazdy wie) A, ze rodza sie brazowe TT i ze praktycznie kazdemu hodowcy moze sie zdarzyc, ze w miocie znajdzie sie brazik to juz inna sprawa, ale o to nie pytalas wiec sie nie rozpisuje. W tej chwili w Niemczech w dwoch hodowlach sa brazowe szczeniorki:lol: Sobol- to inaczej umaszczenie dzikie. Kiedys przypuszczano ze zolty sobol i umaszczenie dzikie maja odrebne allele, dzisiaj twierdzi sie, ze zotly sobol i umaszczenie dzikie maja jeden allel i oznaczane sa mianem sobol. Sobol rodzi sie z reguly prawie czarny. z wiekiem jasnieje, u niektorych pozostaje czarny wlos na koncowkach, innym calkowicie zanika.Charakterystyczne jest to, ze sa czesto ciemniejsze na grzbiecie jasniejac w kierunku brzucha. Pojedynczy wlos od nasady do koncowki tez moze miec rozne odcienie. Sobole istnieja w roznych odcieniach od zoltego po czerwony, niekore sa srebrne inne prawie cremowe- zmieniaja sie cale zycie i niezaleznie od tego jak wygladaja gdy sa dorosle mowily o sobolu wtedy gdy urodzil sie prawie calkowicie czarny i z wiekiem zaczal jasniec, ocziwiscie majac czarny nos i ciemne oczy. A-ha sobol to jeden z podstawowych umaszczen teriera tybetanskiego obok czarnego i black and tan ( czyli czarnego podpalanego). [/FONT][/FONT] Quote
caha Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 dzięki Asiu, czyli najbardziej się to skupia na kolorze nosa i oczu, dla mnie to i tak dziwne tzn. ten wpis we wzorcu może też za jakiś czas to zmienią tak jak u hawańczyków Quote
Recommended Posts