AlderaanBC's Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 [quote name='niuka'] Ewo chyba jestem jakas nienormalna... :/ jak wywala?? jak tam jest 8 uzytkownikow z czego tylko 4 sie odezwalo od istnienia forum? jak zadnej dyskusji tam jeszcze nawet nie bylo? jak wlasciciel forum tylko raz sie odezwal piszac krotki regulamin forum? Ewo cos krecisz - wogole weszlas na tego linka Bylam na tym forum. Namowila mnie znajoma,zeby odciąć się od tych wszystkich kłótni ( czyli z powodów nad którymi rozważacie odejście z tego forum) i po prostu pogadać o BC. Byłyśmy tam tylko dwie i było nawet wesoło :-) ,ale dołączył się do dyskusji właściciel forum,który niestety nie uznaje innych teorii jak tylko własne-momentami zaprzeczając sam sobie...No w każdym razie zrobiło się nieprzyjemnie,bo gdy panu zabraklo argumentow zaczęły się wyzwiska i szybkie usunięcie wszystkich postów. Wymieniłam z panem potem kilka pokojowych pstow prywatnych,ale odeszła mi ochota na pobyt na tym forum.Niestety nie mogę się sama "usunąć" i ciągle tam jestem zarejestrowana:-( Jednak powrót tam uważam za bezcelowy i szkodzący moim i tak już nadszarpniętym nerwom.Znajoma została usunięta. Pozdrawiam! Iwona & Alderaan Border Collies www.alderaan-bordercollies.com Quote
NNL-BC Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 No wlasnie, to byla jedna osoba. Hej, wracajac do dyskusji o CEA to znalazlam tabelke ktora pomoze niekorym zrozumiec jak dziala dziedziczenie genu CEA. Tabelki nie udaje sie tutaj wkleic ale ja 'przepisalam' No i tak jeszcze na ten temat, czy jest ktos w Polsce zainteresowany udzialem w 20/20 clinic ktora bysmy przeprowadzili na klubowce w Lodzi? Ewentualnie na miedzynarodowce w Poznaniu? Trzebaby zebrac 20 psow i wtedy dostajemy 25% znizki na psa + dzielimy koszty wysylki. Tez ludzie z shelti, collie itp mogliby sie na to zalapac. XX – affected OX – carrier OO – normal POTOMSTWO: XX + XX = XX XX XX XX OX + OX = XX OX OX OO OO + OO = OO OO OO OO XX + OX = XX XX OX OX XX + OO = OX OX OX OX OO + OX = OO OO OX OX Pozdrawiam Ewa Quote
lidush Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 Jak nie uda Wam się 20/20 clinic to możecie dołączyć się do naszej wysyłki. Będziemy wysyłać materiał do badania w kierunku PRA. Najprawdopodobniej we Wrocławiu lub Poznaniu umówimy się na pobranie materiału. Może nie będzie to tak atrakcyjne jak 20/20clinic, ale zawsze to niższe koszty wysyłki :) Pozdrawiam :) Lidka Quote
goranik Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 witam wszystkich! z tej strony Magda od Frisco. w koncu po dlugich staraniach udalo mi sie tu zapisac! uff... do milego poczytania pozdrawiamy Magda i futrzaki Quote
AlderaanBC's Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 Skoro wszyscy się chwalą, to ja też podzielę się miłymi dla mnie informacjami. Otóż moje szczenięta po Bowie/Abby są CEA "normal". Dotarły do mnie właśnie najnowsze informacje na temat wyników badań Wendevick Adoniz'a- ojca Abby. Ponieważ jej matka, a także rodzice Bowiego są także "normal", oznacza to, że cały miot jest "normal". Pozdrawiam! Iwona & Alderaan Border Collies www.alderaan-bordercollies.com Quote
NNL-BC Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 GRATULACJE!!! Czyli ze to jest pierwszy CEA/DNA NORMAL miot w Polsce urodzony po wejsciu testow? Oby takich wiecej!!! Ja dalej czekam na wyniki, powinny byc w przyszlym tygodniu. Witaj Magdo, w koncu sie udalo :lol: Jutro wyjazd do Warszawy, ja pociagiem teraz, Marcin dojezdza z psami w niedziele. Kto bedzie na zawodach? Pozdrawiam Ewa Quote
goranik Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 no niestety nie jade. Mialam jechac na zawody, ale... bylam na zawodach w Czechach i zepsulo mi sie tam auto. Nie musze mowic jak bardzo pociagnelo mnie to po kieszeni;-) Wiec Warszawe musze sobie odpuscic;-( Z reszta i tak Frisiu chory. Dwa dni temu wciagnal nosem klos trawy:-( pozdrawiam i trzymam kciuki za Warszawe i czekam na relacje! Quote
NNL-BC Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 To znowu sie nie spotkamy :( Ale za tydzien w Gdyni to juz chyba bedziesz co? :wink: Vypera warto obejzec :lol: Pozdrawiam Ewa Quote
goranik Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 raczej tak, bo planujemy robic z Ania w Gdyni na wystawie pokazy. Quote
NNL-BC Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 Rozmawialam z Ania, juz nie planujecie :( Ale trzymam kciuki ze moze jeszcze sie uda... Pozdrawiam Ewa Quote
Ajrisz Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 raczej tak, bo planujemy robic z Ania w Gdyni na wystawie pokazy. Mam rozumiec, ze to pokazy agility, right? W takim razie, czy jezeli dojda do skutku, to czy mozna wziac w nich udzial? Quote
goranik Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 niestety nie dojdzie do skutku :-? bo wystawa bedzie "okrojona" z miejsca. i nie bedzie gdzie pokazowego ringu zrobic. A szkoda. no ale trudno. Oczywiscie gdyby byl to bysmy zaprosily bardzo chetnie. Jakby cos sie zmienilo to dam znac! Quote
Ajrisz Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 Witamy, witamy a zarazem gratulujemy sukcesow warszawskich tych borderowych i tych nie :D U nas upaly, Raisa na diecie, czekamy na wystawe w Gdyni, i sie cholera doczekac nie mozemy. 8) Pytanie do Magdy od Frisco, czy orientujesz sie jak z ulicy Warszawskiej <albo z dworca po prostu> dojechac na teren wystawy? Facet od ktorego wynajelam pokoj twierdzi ze autobusem lub kolejka <szalenie mi pomogl taka pelna i szczegolowa odpowiedzia 8) >, ale nic wiecej nie wie. Quote
malutka Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 Witam, wlasnie mam troszeczke czasu aby napisac cos o sobie i moim Borderze. We wrzesniu zeszlego roku pozegnalam ONka - Walkera z powodu raka (13 lat), od razu chcialam brac nowego psiaka aby wyjsc z zaloby i szybko wrocic do normalnego zycia. Rozgladalam sie po schroniskach, czytalam literature i postanowilam zostac wlascicielka bordera, zreszta zgodnie z mezem. Rase mielismy wybrana, plec tez, i obydwoje zakochalismy sie we zdjeciu blue merle z okladki ksiazki wlasnie o tej rasie. Mial byc wlasnie taki, z jednym, niebieskim okiem i inteligetna mina. No i zaczelo sie poszukiwanie, troche latwiejsze bo mieszkamy w Anglii:hodowcow bardzo duzo ale jeszcze wiecej psich farm. KC przeslal nam liste wszystkich chodowli w UK i dzwonilismy do kazdej, wpisalismy sie na liste oczekujacych i czekamy. Rodza sie tylko rude lub czarne, juz prawie zwatpieni znalezlismy 9 miesieczna suczke w schronisku i zaczynaja sie rozmowy z Battersea, I tu nastapil telefon z Detani, ze Jupiter zostal ojcem i sa merlaki i czy nadal jestesmy zainteresowani. Oczywiscie telefony, przesylanie zdjec, oczekiwanie na otworzenie oczek , chociaz wtedy juz nie byloby znaczenia czy slepka niebieskie czy nie. Odbior planowany na 1 stycznia, zrezygnowalismy z Sylwestra i z samego rana jedziemy na prawie drugi koniec Angli po Merlaka. Milosc od pierwszego spojzenia, pare godzin obserwacji, sprawy papierkowe, ba zostalismy poczestowani obiadem noworocznym, i z szczyniem do domu. I tak moj psiak ma juz prawie 9 miesiecyi jest ze mna od pol roku i nazwany zostal Bohorem ( rycerz okraglego stolu) Jest psem rasowym,z metryczka itd, ale nie mamy zamiaru go wystawiac ani rozmnazac, wiec nie staramy sie o hodowlanke. Psa mamy jako towarzysza, przyjaciela i pelnoprawnego czlonka rodziny. Chodzimy z nim na szkolenie , oraz samodzielnie tresujemy, uczy sie bardzo szybko i bardzo to lubi, uwielba freesby i taniec. Aportuje albo nie, mysle ze do tego dorosnie. Jest bardzo karny, troche wstydliwy w stosunku do nieznanych ludzi i psow, ale to chyba wiek. Jest moim pierwszym colli a juz wiem, ze w dalszej przyszlosci bede miala czarno bialo sunie, ( oprocz Bohora posiadam 4 letnia pudelnice schroniskowa -Guiness i narazie warunki mi nie pozwalaja na trzeciego siersciucha, chociaz meza moge zawsze wysiedlic :)) No, to by bylo na tyle, Pozdrowienia Malutka Quote
goranik Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 Pytanie do Magdy od Frisco, czy orientujesz sie jak z ulicy Warszawskiej <albo z dworca po prostu> dojechac na teren wystawy? Facet od ktorego wynajelam pokoj twierdzi ze autobusem lub kolejka <szalenie mi pomogl taka pelna i szczegolowa odpowiedzia 8) >, ale nic wiecej nie wie.[/quote] a z jakiego dworca??:-) Bo jest ich w trojmiescie kilka. Napisz to Ci wytlumacze. Tylko z jakiego miejsca. I o ktorej godzinie? moze cie odbiore. Quote
goranik Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 Malutka:-) A masz jakies zdjecia swojego pieknego merlaczka?? Czy zamierzasz z nim robic cos w strone sportu? Agility? frisbee, taniec? Quote
Ajrisz Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 a z jakiego dworca?? Bo jest ich w trojmiescie kilka. Z dworca Gdynia Glowna rzecz jasna. :D Jestem w Gdyni od 16, takze w dniu wystawy godzina jest mi calkowicie obojetna. :wink: Laluna! Wiesz co? Wczoraj mi Zdzisiu powiedzial, ze jestem dawno przed murzynami bo nic nie wiedzialam o Twojej nowosci tri! Wstyd, po prostu wstyd! No, ale teraz juz wiem. 8) Quote
LALUNA Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Zdzisiu powiedzial, ze jestem dawno przed murzynami No to zaraz się okaże ze jeszcze nie zdarzyłąś z drzewa zejść :lol: No to zobaczmy: A powiedział Ci że macie nowa intruktorkę od agility? I będziecie mogli nauczyć się biegać po torze tańcząco? Bo ona też fajnie tańczy :wink: No ale powiedz Zdzichowi, ze on też nie ma dobrych informacji, tri to ona będzie jak ja pomaluję. Ale reszta sie zgadza :wink: Quote
niuka Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Laluna no niestety, tak wyszlo :( kilka psow z zawodow sie wylamalo - wyjechali wlasciciele, rozchorowaly sie psy, pociely sobie lapy ( :evilbat: ) a inne wogole sie nie zglosily :( tez sie rozczarowalam, bo na torze nie moglam poszalec... a rywalizacja byla fajna - wygrywal ten kto mial najmniej karnych :lol: jumping niedzielny byl fajny - szybki i bez zadnej zmiany strony - to bylo super naprawde - na zapierdalanie - tu dopiero byly emocje! :) kiedy przebiegl cir wydawalo sie, ze juz nikt nie pokona tego toru szybciej, ze wygral i teraz reszta walczy o drugie i trzecie miejsce, jednak marzenka z kaska sie ostro przylozyly do tego toru - to bylo rewelacyjne, szkoda ze nie podawali z jaka predoscia pies biegl... mysle ze bylo to spokojnie 5,5 m/s... dokladnych wynikow nie mam - nawet teraz dobrze nie pamietam kto jakie miejsce zajal - pod agility byly zdjecia z rozdania nagrod - jezeli na podium stala tylko jedna osoba byly to egzaminy - mozna sie domyslec ;) Ajrisz rozwin to "bo nic nie wiedzialam o Twojej nowosci tri!" - ze co? :> Quote
Ajrisz Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Laluna, O roztanczonej instruktorce wiem - od wczoraj :wink: No, ale na razie nic nie ruszylo, i ciekawa jestem od kiedy zaczna sie takie real zajecia. No ale powiedz Zdzichowi, ze on też nie ma dobrych informacji, tri to ona będzie jak ja pomaluję. Fakt, mnie sie moglo pomylic z p.Malgosia, ona chciala tri! Wiec sobie pomyslalam, ze Ty tez chcesz. 8) No, ale tradycyjna tez fajna. <jak ja nazwalas swoja droga? > Niuk, o wszelkie nowosci pytaj Lalune :D Quote
LALUNA Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 jak ja nazwalas swoja droga? Ma ksywe Killer :wink: Ajrisz jak powiedział "przed murzynami", to był to raczej komplement, ale jak powiedział "za murzynami" oj to musisz mu uszu natrzeć. A ile tam jest u Was chętnych i cwiczacych. Bo chyba cały problem że nie mozecie sie zebrać i konkretnie umówić co do tych treningów. Jak tam z torem, kompletny? Quote
Ajrisz Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Powiedzial ZA!!!! :evil: :wink: U nas chetni to trzy bordery, jeden bokser, i kiedys pokazywal sie border terrier, ale ostatnio cos go nie widzialam. Tor kompletny, skoku w dal nie mamy, ale to sie da zrobic w 5 minut. Jest juz na stronie w Gdyni katalog i w otwartej bedzie Wisus Ko To Ra :) Nie wiem jak sobie poradzi z Vyper'em ale zdjecia mu chetnie zrobie! :D Quote
LALUNA Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Więęęęęęęęęęc, nic nie ma tak łatwo. Ale dam Ci podpowiedź - poszukaj na stronie :wink: Quote
Recommended Posts