rogalik Posted October 18, 2004 Posted October 18, 2004 Dzień dobry :) Psina nasza chyba jest dość wrażliwym stworzeniem (ciężko mi to ocenić bo to moj pierwszy pies, mamy jeszcze jednego ale to beagielka i nie choruje wogóle) No w każdym razie ta wrażliwa to goldenka, bardzo często miewa zapalenia pęcherza , często prze zparę dni robi po 10 razy siku na dworze. A teraz dodatkowo chodzi z glutami cieknacymi z nosa, kicha i prycha.... Co sie robi z przeziębionym psem? W wypadku pęcherza daję jej urosept ... A przeziębienie czymś leczyć? Czy tez dać psu sobie poprychac, trzymać go z daleka od kałuż i dobrze karmić? Będe wdzięczna za odpowiedź. Nie chcę też latać do weterynarza za każdym kichnięciem :) napewno można coś zrobić samemu jeśli to nie będzie się jakoś podejrzanie przeciągać. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Quote
onka Posted October 18, 2004 Posted October 18, 2004 ja przez ostatnie 2 tygonie przechodziłam horror :( ze swoim goldkiem NIE LEKCEWAŻYĆ ! to pierwsza sprawa bo to co widzimy my i co nam sie wydaje może sie okazać poważna chorobą mój goldek miał powazne zapalenie płuc ,a tez niczym to sie na początku nie objawiało :( na szczęscie juz duzo lepiej ale 2 tyg na antybiotykach i to bolących domięśniowo :( po pierwsze nie wychodzić z nią,teraz jest troszke chłodniej więc oszczędzać psa na potrzeby tylko i do domu - chyba że jakis kubraczek (wiem,wiem, ja też sie nie mogłam przekonac ale ostatnio ubieram swojego goldasa na spacery bo jeszcze nie wydobrzał :( do końca) ja nie wiem co poradzic, poszłabym do weta na pewno zwłaszcza teraz po tym co przeszłam zmierz psu temp (zwykły "dla ludzi" , do tyłka i poczekac z 3 min) jak będzie miała więcej niz 38 to już coś będzie znaczyć Quote
Flaire Posted October 18, 2004 Posted October 18, 2004 jak będzie miała więcej niz 38 to już coś będzie znaczyćTiaa... Będzie znaczyć, że pies ma normalną temperaturę, bo normalna temperatura ciała psa jest właśnie powyżej 38 - tak gdzieś między 38 a 39. Quote
Flaire Posted October 18, 2004 Posted October 18, 2004 Witam. Zmień weta!uziluna, do kogo Ty piszesz??? Na który post odpowiadasz? Czy czytałaś któryś z poprzednich? Bo radzisz zmienić weta, a akurat w tym topiku osoba u weta jeszcze nie była, więc z czego ma zmieniać??? Quote
onka Posted October 19, 2004 Posted October 19, 2004 jak będzie miała więcej niz 38 to już coś będzie znaczyćTiaa... Będzie znaczyć, że pies ma normalną temperaturę, bo normalna temperatura ciała psa jest właśnie powyżej 38 - tak gdzieś między 38 a 39.no to mamy różne "szkoły" a propo temp u psów 39 to już gorączka ,zgodze się że 38,5 czy 7 nawet to może byc normalna temp u psa mój wet wierdzi (i to nie jeden bo przez te zapalenie płuc to byłam u 4 róznych wetów :roll: )że juz nie ejst ale nie kłóce sie rogalik radze obserwowac psa skoro nie chcesz iśc z nim do weta Quote
rogalik Posted October 19, 2004 Author Posted October 19, 2004 :) No osoba u weta nie była, znaczy ja ... ale się wybiera ... Generalnie nie zaniedbuję psinek, szczepione jak należy, jak były szczeniaczkami co 3 dzień dzwoniłam do pani weterynarz zamęczając ją pytaniami a co ze sraczką a co z sikaczką a co z tym a co z tamtym :) No ale psinki dorosly, juz się o nie tak nie boję. Sama z katarkiem nie biegnę do lekarza :) więc pomyślałam że może i psa nie ma po co ciągać.... ale może się mylę ... wolała bym znaleśc jakieś domowe porady, sposoby, "babcine" :lol: powiedzmy że babcine ... Na przyklad goldenka często miewa podrazniony pęcherz moczowy, jak idę z tym do weta to dostaje antybiotyki ... a ja nie ufam antybiotykom, ludzki organizm rozwalają i robiąwiele szkód, psi zapewne też... więc teraz daję jej urosept bo innego sposobu nie znalazlam jeszcze ... ale jeśli znajde to chetniej go wyprubują niż antybiotyk od weta .... Mniej wiecej ten tok myślenia :) Stąd moje pytanie na grupie o katar u psa :) Ja jem czosnek, uf, i miodek i sok malinowy ... a co z psem ? W najbliższym czasie wybiorę się do pani weterynarz i pogadam z nią o takich bardziej naturalnych sposobach na leczenia psa pewnie... No bo nie chcę biedulki tak faszerować chemią :( Pozdrawiam Quote
Recommended Posts