Mraulina Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Biały włos ma u każdej rasy inną strukturę niż czarny. Z białym u PONa też jest kłopot.
jolisia34 Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Kurczę,jak ja nie lubię takiej pogody.Nudno,nie wiadomo co ze sobą zrobić,z domu wyjść sie nie chce.....:shake:
BIEWERKA Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Mi w taką pogode to tylko jedno się chce SPAĆ :sleep2::sleep2::sleep2:
BIEWERKA Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Spoko spoko one już tak sa nauczone że jak ide spac to one tez zsaypiają:lol::lol::lol::lol:
jolisia34 Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 My w taką pogodę też śpiuchnamy:eviltong:
BIEWERKA Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 U mnie zawsze tak jest że nawet jak popołudniu idziemy z mężem na małą drzemkę to psy razem z nami
jolisia34 Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Wracając do wzorca biewera,z czekoladowym kolorem,w ogłoszeniach z USA znalazłam takie pieski.Kosztują 2500 dolarów.Jest napisane,że z rodowodem:eviltong:
BIEWERKA Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Mi jednak nie podoba sięten kolor :shake::shake::shake::shake: Najbardziej bodobają mi się w tych podstawowych 3 koloracz biel-czerń i złoto
bajadera Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 [quote name='jolisia34']Wracając do wzorca biewera,z czekoladowym kolorem,w ogłoszeniach z USA znalazłam takie pieski.Kosztują 2500 dolarów.Jest napisane,że z rodowodem:eviltong: To jeszcze sprawdź co to za organizacja te rodowody wypisuje. Biewer, aczkolwiek nieuznany przez FCI, ma swój wzorzec w kraju, gdzie powstał, i inne kluby typu UCI ten wzorzec stosują. Jeśli teraz zacznie się tworzyć cudeńka, jak to na tym zdjęciu, to z pewnością będzie to utrudniać uznanie Biewera. Przecież dotąd nawet VdH nie uznało biewera, a to jest pierwszy krok do uznania przez FCI. Ten krok zrobiła inna problematyczna rasa - bolonka cwetna (czyli łaciaty bolończyk), która została zarejestrowana w kraju powstania w organizacji należącej do FCI i teraz może być wystawiana na wystawach organizowanych pod patronatem FCI, bez prawa do CACIB. Pokazała się i u nas w Opolu na międzynarodówce w tym roku. Hodowcy (?) yorków w wielu krajach mają jakieś dziwne upodobanie do utrwalania błędnych ubarwień u yorków, jakiś mutacji, nagle ujawnionych genów recesywnych i tworzenia na tej bazie nowych "ras". Biewer jest koronnym przykładem tego. Ale widziałam już yorki czekoladowe podpalane, biało czarne, biro yorki (białe w beżowe łatki). One mają jakieś niby papiery jakiś niby organizacji.
jolisia34 Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 bajadera napisał(a):To jeszcze sprawdź co to za organizacja te rodowody wypisuje. Biewer, aczkolwiek nieuznany przez FCI, ma swój wzorzec w kraju, gdzie powstał, i inne kluby typu UCI ten wzorzec stosują. Jeśli teraz zacznie się tworzyć cudeńka, jak to na tym zdjęciu, to z pewnością będzie to utrudniać uznanie Biewera. Przecież dotąd nawet VdH nie uznało biewera, a to jest pierwszy krok do uznania przez FCI. Ten krok zrobiła inna problematyczna rasa - bolonka cwetna (czyli łaciaty bolończyk), która została zarejestrowana w kraju powstania w organizacji należącej do FCI i teraz może być wystawiana na wystawach organizowanych pod patronatem FCI, bez prawa do CACIB. Pokazała się i u nas w Opolu na międzynarodówce w tym roku. Hodowcy (?) yorków w wielu krajach mają jakieś dziwne upodobanie do utrwalania błędnych ubarwień u yorków, jakiś mutacji, nagle ujawnionych genów recesywnych i tworzenia na tej bazie nowych "ras". Biewer jest koronnym przykładem tego. Ale widziałam już yorki czekoladowe podpalane, biało czarne, biro yorki (białe w beżowe łatki). One mają jakieś niby papiery jakiś niby organizacji. Ja nie mam zamiaru takiego biewera kupować.Bayco pytała czy ktoś widział więc wstawiłam fotkę.Poza tym wzorzec który zacytowała tu Bayco jest z Niemiec i tam są dopuszczone czekoladowe płaszczyki;)
Ariedale Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Mnie się tam one podobają, są śliczniusie. Ojeju! Tylko jak są szczeniakami to tak śmiesznie wyglądają:D
BIEWERKA Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 No tak jak kundelki :cool3::cool3::cool3::cool3::cool3:
bajadera Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Czytałam wzorzec biewera i po niemiecku (mówić nie umiem, ale biernie język znam) i po angielsku. I jak byk jest napisane, że biewer ma kolory stalowy (lub czarny), rudy i biały. Dokładnie to jest tak, jakby na normalnie, prawidłowo ubarwionego yorka nanieść białe plamy, tab aby łapki, brzuch były białe, i na pyszczku były możliwie symetrycznie rozmieszczone. Czy jakikolwiek rasowy york jest czekoladowy ?
Guest Agata_B Posted November 27, 2007 Posted November 27, 2007 Troche OFF, ale ja w życiu nigdy nie będę miała czekoladowego psa!. Niby z psychą mają cos nie tak czekoladowe.
Mraulina Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Rodowód jest świadectwem pochodzenia psa, a nie jego wartości wystawowo - hodowlanej. U nas rodowody dostają wszystkie szczenięta - co nie świadczy o tym, że nie mają wad eliminujących je z hodowli. Gończy polski długo musiał koniecznie być czarny - podpalany. Tymczasem rodziły się jak wściekłe psy z czekoladowym pigmentem, brązowe podpalane, tudzież ryże. I co? ZK znowelizował wzorzec. I dobrze. W ogóle polskie pomysły kynologiczne nie są złe. Czy wiecie, że kiedyś upierano się, że PON musi być biały? Z tego, że biewerek czekoladka ma rodowód, nie wynika, że przejdzie przez wystawy. U nas na pewno wyłoży się - bo podpada pod wzorzec UCI. Ten wzorzec wkleiła tu, w tłumaczeniu Miutki, Migotka.
pompeo Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 To dlaczego we wzorcu z "Kynologi" PKPR dopuszcza czekoladowe umaszczenie? cytuję... Kolor: Głowa błękitno-biało złota symetrycznie i płaszcz na ciele,który powinien byc czarny,błękitny lub czekoladowy z białymi znaczeniami zajmującymi nie wiecej niz 25% ciała. Białe znaczenia rozmieszczone symetrycznie są preferowane,ale nie obowiązkowe.
pompeo Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Ja osobiście nie kupię czekoladowego bo bardziej podobaja mi się czarne z białym. Ale wzorzec przewiduje czekoladowe biewery więc takie muszą byc uznane na wystawach PKPR.
Mraulina Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 W Kynologii dali jakiś heretycki wzorzec. Nas obowiązuje UCI i kropka. Żadnych tam brązowych słodyczy! :mad:
BIEWERKA Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Mi brązowe też sie nie podobają:shake::shake::shake:
pompeo Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 No ale gdyby ktos takiego sobie sprowadził i zarejestrował w PKPR to mógłby byc u nas normalnie wystawiany?
BIEWERKA Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 No jeżeli by został zarejestrowany to na pewno tak
Recommended Posts