Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Początki rasy są znane - mutacja, inbredy, przekrzyżowywanie z yorkami.
Biel to biel, a rozjaśniony do prawie bieli grzbiet to coś innego. :diabloti: :diabloti: :diabloti: :diabloti:

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W ogłoszeniu ci państwo dali cene 650 Euro ????? z papierami piszą ,ale dlaczego tak tanio ?????? szkoda ,że tak daleko mieszkają ,bo zaraz bym tam była.:p :p :p a chociażby poogladać ( ale by mnie ręce bolały z tej rozmowy ):roflt: :roflt: :roflt:

Posted

bascha.p napisał(a):
Zgadzam sie z Toba biale yorki ze zeby osiagnac jakas nowa rase trzeba ja stworzyc tak jak stworzyl to Biewar. zajelo mu to lata pracy, niestety nikt z nas nie wie jak wygladaly poczatki i jakie byly psy, jak ygladaly. mam nadzieje z enasi hodowcy NIE KRZYWDZAC PSOW tez dojda do tego bo taka jest kolej rzeczy.nie podoba mi sie i to bardzo produkcja yorkow bo to co sie znimi ostatnio dzieje przechodzi ludzkie pojecia jak tak mozna!!One zyja tak samo czuja tak samo je boli jak i nas,zreszta nie tylko yorki ale wszystkie inne zywe stworzenia i rasy psow. czasem sie modle by yorki przestaly byc tak modne bo to nie sluzy tej rasie. Hodowcy zamiast ja udoskonalac krzywdza ja!!

Sami do tego doszliscie że do Biewerów trzeba dochodzic powolutku tu nic sie nie da przyspieszyć.Co do mnie to ich wcale nie krzywdzę tym że je udoskonalam i udaje mi się to.Dbam o dopływ świezej krwi do mojej HODOWLI a urodzone Biewerki traktuje narazie jako nowośc hodowlaną.Sama nie mogę się doczekać az sprowdzicie ich więcej, wy macie kasę i mozecie sobie na to pozwolić.A ja no cóż jestem cierpliwa i trzymam za was kciuki.Poprostu na dzień dzisiejszy odnosze takie wrażenie że się poprostu boicie się zainwestować i czekacie na rozwój wypadków, aby nie za dlugo,bo świat nie będzie na was czekac,wiem bo nawet juz na wschodzie jest kilka hodowli Biewerów.Tak więc do roboty i nie marnujcie czasu na jalowe dyskusje na Dogo.

Posted

Migotko , mraulino mam do was pytanie a zarazem wielka prozbe mamy szanse zamknac pseudohodowle(wiecie jakie to jest trodne) pytanie do was bo widze ,ze sie orjentujecie w temacie czy osoba ktora zajmuje sie nelegalna hodowla rozmnaza psy bez rodowodow moze zostac wykluczona ze zwiazku kynologicznego za cos takiego ???dodam ,ze wystawia inna rase na wystawach a na boku rozmnaza inna bez rodowodu ma nawet swoja strone gdzie sie reklamuje :angryy: bardzo was prosze o odpowiedz zbieramy dowody i nie wiem jak to ugryzc a dowodow jest juz naprawde sporo (nasze prywatne sledztwo)

Posted

Aaliyah1981 napisał(a):
Migotko , mraulino mam do was pytanie a zarazem wielka prozbe mamy szanse zamknac pseudohodowle(wiecie jakie to jest trodne) pytanie do was bo widze ,ze sie orjentujecie w temacie czy osoba ktora zajmuje sie nelegalna hodowla rozmnaza psy bez rodowodow moze zostac wykluczona ze zwiazku kynologicznego za cos takiego ???dodam ,ze wystawia inna rase na wystawach a na boku rozmnaza inna bez rodowodu ma nawet swoja strone gdzie sie reklamuje :angryy: bardzo was prosze o odpowiedz zbieramy dowody i nie wiem jak to ugryzc a dowodow jest juz naprawde sporo (nasze prywatne sledztwo)

tak mozna ale jest to bardzo trudna droga i niestety nie raz niewiele daje.Juz bylo wiele skarg do Zk i co i nic???
Pseudohodowcy zawsze byli i beda nie da sie znimi walczyc mam na mysli pojedynczymi tu trzeba zminic prawo ,przepisy inaczej nie wiele sie zrobi...
Jesli ktos posiada psy nierodowodowe i je rozmnaza jako hodoowca nie zrzeszony i te psy nie sa zarejestrowane w Zk niewiele zrobicie... to tak jak z kundelkami Chyba ze dzieje sie im krzywda wtedy mozna zglosic i zlozyc skarge do TOZ-u
kiedys tez probowalam zamknac taka hodowle (yorkow) a dziala do dzis i produkuje coraz gorsze psy pod wzgledem zdrowotnym.

Migotko rewelacyja strona o biewarkch a cena tez musze sie blizej im przyjzec i co Ty na to??? mam na mysli cene? ja mysle ze to dlatego ze jest coraz wiecej tych psow i by je sprzedac musza obnizac ceny,malo tego maja wiecej psow wiec i u moze byc przyczyna.... zaraz zobacze... nawet nie zwrocilam uwagi gdzie to a piszesz daleko....:p

Posted

bascha.p napisał(a):
tak mozna ale jest to bardzo trudna droga i niestety nie raz niewiele daje.Juz bylo wiele skarg do Zk i co i nic???
Pseudohodowcy zawsze byli i beda nie da sie znimi walczyc mam na mysli pojedynczymi tu trzeba zminic prawo ,przepisy inaczej nie wiele sie zrobi...
Jesli ktos posiada psy nierodowodowe i je rozmnaza jako hodoowca nie zrzeszony i te psy nie sa zarejestrowane w Zk niewiele zrobicie... to tak jak z kundelkami Chyba ze dzieje sie im krzywda wtedy mozna zglosic i zlozyc skarge do TOZ-u
kiedys tez probowalam zamknac taka hodowle (yorkow) a dziala do dzis i produkuje coraz gorsze psy pod wzgledem zdrowotnym.

Migotko rewelacyja strona o biewarkch a cena tez musze sie blizej im przyjzec i co Ty na to??? mam na mysli cene? ja mysle ze to dlatego ze jest coraz wiecej tych psow i by je sprzedac musza obnizac ceny,malo tego maja wiecej psow wiec i u moze byc przyczyna.... zaraz zobacze... nawet nie zwrocilam uwagi gdzie to a piszesz daleko....:p

dziekuje ci za odpiwiedz nie chce zasmiecac watku tylko tak szybciutko napisze ta osoba rozmnaza i sprzedaje nierodowodowe yorki ma ich kilka (kilka miotkow w roku) teraz odkrylysmy ,ze zaczyna zajmowac sie inna rasa (wystawia ja na wystawach)wiec musi byc chyba czlonkiem ZK..myslalam ,ze jest to niedopuszczalne aby czlonek ZK rozmnazal psy bez rodowodow
..dziewczyny jesli cos bedziecie wiedziec napiszcie mi pw pomagam komus w tej sprawie bardzo mi na tym zalezy

a teraz wracajac do tematu bo jest to temat o Biewierach Migotko czy wasze biewery sa pierwszymi w Polsce czy jest juz ich troszke wiecej???bo czytalam tutaj ,ze byla jakas wystawa nawet widzialam ,ze wstawilyscie z niej zdjecia ale widzialam na nich dwa pieski

Posted

Biewierach Migotko czy wasze biewery sa pierwszymi w Polsce czy jest juz ich troszke wiecej???bo czytalam tutaj ,ze byla jakas wystawa nawet widzialam ,ze wstawilyscie z niej zdjecia ale widzialam na nich dwa pieski</p>
Nie to nie Migotki są pierwszymi Biewerami w Polsce jesteś nie na bieżąco bo moja suczka tu urodzona ma już cztery lata a piesek dwa ,Migotki biewerki są jeszcze szczeniakami bo dopiero niedawno je przywiozla i musi jeszcze troche poczekać na szczeniaczki,a ja no cóż pokrylam swoją suczkę Sisi Kacperkiem i zobaczymy co będzie.Napewno was powiadomię czy sie urodziły Biewerki a to moja Lady z Goldim i oczywiście z moim mężem na popołudniowej drzemce.

Guest Agata_B
Posted

bialeyorki ile masz w domu yorków i biewierów?

Posted

Pieski Migotki sa pierwszymi biewerami rodowodowymi sprowadzonymi do Polski i zarejestrowanymi tutaj. Czy wcześniej sprowadzano jakieś psy tej rasy nie wiemy - może i tak, ale ich nie rejestrowano i nie wystawiano.
Pieski białeyorki nie mają rodowodów, nie są zarejestrowane i wystawiane. Najprawdopodobniej są to albo wywniki krzyżówek, albo też są to yorki o rozbielonej czerni.

Jeżeli idzie o zwalczanie pseudohodowli, to trzeba udowodnić, że członek ZK prowadzi hodowlę "na dwie strony". Najlepiej byłoby mieć zeznania ludzi, którzy nabyli od członka ZK pieska bez rodowodu. Ale z tego, co wiem, ZK na ogół nie podejmuje działań - bo mu się nie chce. U nas, w Krakowie, na zebraniu rocznym jakiśczas temu jeden z hodowców yorków poruszył ten temat - i został spuszczony po brzytwie.

Posted

Na każdym zebraniu jest tak samo :watpliwy: :watpliwy: :watpliwy: :watpliwy: i było tak 30 lat temu :agrue: .... Na wystawie w Chorzowie najczęściej zadawanym pytaniem było jedno .................... = " a kiedy będą Biewery bez rodowodu " ?????????????:nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: te ikonki sa super ....hahaha ja juz dziecinnieje !!!!!!!!!!!:stupid: :stupid: :stupid: :flaming: :stupid: :stupid: :stupid:

Posted

No właśnie. Bez rodowodu!
I produkuje się biedne kundelki.
A jak do nabywcy dojdzie, że kupił kundelka za psie pieniądze - to jaki może być los pieseczka? Do azylu trafi?

Porządnego szczeniaczka ONa nie można sprzedać, bo masowo produkuje się psy po rodowodowych rodzicach, ale już bez papierów. Z dysplacją, wadami zgryzu, agresywne, strachliwe i niewiadomoco.

Posted

U nas, w Krakowie, na zebraniu rocznym jakiśczas temu jeden z hodowców yorków poruszył ten temat - i został spuszczony po brzytwie.[/quote]

Wlasnie to walka z wiatrakami... i niestety nie da sie nic zrobic i czasem szkoda nerwow bo i tak nic nie zrobia... potrzebne by byly nowe przepisy ale niestety nie ma i narazie nie bedzie. Jedynie kiedy mozna cos zrobic to gdy wiemy ze psy, koty czy inne zwierzeta sa zle traktowane powadomic TOZ.:p

wogole ogolnie jest problem ze sprzedaza psow rodowodowych, jest ich duzo a i tez jest wiele psow po rodzicach rdowodowych i sa duzo tansze stad taki popyt na nie.Jesli ktos nie chce psa wystawowego chce tylko dla siebie to sie orzadnie zastanowi czy ma wydac 1700zl czy 800 np za yorka.mysle ze cena tez robi swoje!

Posted

Jeżeli się podwójnego producenta wywali ze związku to będzie hodował dalej, całkiem bez papierów.
Ludzie kupują takie biedacwa, nie szczepione, nie odrobaczone, często już chore.

Posted

Mraulina napisał(a):
Jeżeli się podwójnego producenta wywali ze związku to będzie hodował dalej, całkiem bez papierów.
Ludzie kupują takie biedacwa, nie szczepione, nie odrobaczone, często już chore.

dziewczyny bardzo dziekuje wam za odpowiedz chodzi o to ,ze czlowiek ktorego chcemy zglosic bardzo kzywdzi psy (i nietylko psy bardzo ucierpiala tez na tym osoba ktorej staram sie pomoc aby zdemaskowac TEGO PSEUDOHODOWCE)mamy naprawde bardzo duo dowodow i zbieramy je nadal teraz wyweszylysmy ,ze kupil sobie rodowodowe psy grzywacze i wystawia je na wystawach przeciez to jest szok jak taka osoba moze nalezec do zwiazku:angryy: Mraulinko pozwole sobie napisac do ciebie jutro pw bo mam kilka pytan a nie chce zasmiecac watku:oops:

co do postu skierowanego do mnie od bialeyorki jestem zszokowana nie jestem znawca yorkow ale nawet jako laik widze ,ze to nie sa Biewiery tylko zle wybarwione yorki juz wczesniej pisalam ,ze postepujac tak robimy im krzywde bo nigdy nie wiadomo gdzie taki piesek trafi jesli trafi do dobrych ludzi do dobrze jesli zas nie to gwarantuje ,ze kiedy zobacza ,ze nie jest to piesek jakiego chcieli oddadza do schroniska takie mam zdanie i go nie zmienie bo podczas swojej dzialalnosci w schronisku nieraz widzialam takie dramaty.
Moja ciotka miala yorka ktory zyl ponad 12 lat.Kiedy byl juz staruszkiem mial taka sama siersc jak pieski pokazywane na fotkach przez bialeyorki (dodam ,ze byl to york z papierami ). Bialeyorki przeciez to nie sa biewiery a wmawiajac kupujacym ,ze sa to pieski tej rasy po
prostu sie ich oszukuje :shake:

Posted

A Azumi to jeszcze prawie szczeniaczek!
(Migotka też ma śliczne pieski, typowe dla rasy - ale trudno się jej pogodzić, że na pierwszej wystawie była druga doskonała; jeszcze będzie kiedyś pierwsza, spokojnie!).

Posted

Agata_B napisał(a):
bialeyorki ile masz w domu yorków i biewierów?

w tej chwili mam cztery sztuki dwie dorosłe i dwa szczeniaki a w tym roku miałam siedem szczeniat resztę sprzedałam a tak dla przypomnienia to cieszę sie że ktoś wreszcie zauwazył różnice pomiędzy pom ponami a moimi BIWER YORKISHIRE TERIERAMI.Moje BIEWERY to czystej rasy yorki tylko barwy BIAŁO-SREBRNO-ZŁOTEJ i jak widać nie ma u nich domieszki żadnej innej rasy ,a pompony dopiero się upodobniają do yorek dzięki dużej pracy hodowców.Jeszcze jedna sprawa większość niemieckich hodowli posiada w miocie po jedny góra dwa biewery w miocie chociaż częć z nich oczywiście ma już w swoim dorobku po kilka sztuk i nawet są pełne mioty biewera,ale to jeszcze rzadkość widać gołym okiem że ta odmiana yorek jest w trakcie rozwoju, tak jak u mnie.Cieszę się że poprawiła kultura waszych wypowiedzi na tym wątku,każdy ma prawo do swojego zdania i nie musi nikogo obrażać.Mam tylko nadzieję że nie pojawi się znowu ktoś kto tylko będzie mącić i wkurzać wszystkich na tym wątku,.nie czytajac go od początku .I jeszcze jedno będziecie sie czepiać że jestem upierdliwa, ale ciągle nie mogę znależć zdjęć i dowodów tego pierwszego niemieckiego BIEWERA po championach a sądzę że to by rozwiało dużo moich wątpliwości co do tej czarnej plamy na grzbiecie pompona.Jeśli macie na ten temat jakieś świeże wiadomości piszcie.

Posted

Mraulina napisał(a):

Mraulina nie pogrążaj się i nie pisz że szceniaki są chore nie szczepine i z wadami bo bez rodowodu przecież to bzdura postaram wam wkleić zdjęcia niemieckich bardzo jasnych biewerów takich jak moje nie pomponow

Posted

Mraulina napisał(a):
A Azumi to jeszcze prawie szczeniaczek!
(Migotka też ma śliczne pieski, typowe dla rasy - ale trudno się jej pogodzić, że na pierwszej wystawie była druga doskonała; jeszcze będzie kiedyś pierwsza, spokojnie!).

widzialam fotki pieskow Migotki (chyba robione na wystawie) moim zdaniem sa naprawde sliczne i tak jak napisalas nie ma co sie przejmowac przeciec pieski oceniaja ludzie kazdemu bedzie sie podobac inna psiak pokazalam fotke Azumi bo akurat byla pierwsza z ostatnich wklejonych ale jesli sie nie myle Azumi i pieski Migotki to rodzenstwo

Posted

[quote name='białeyorki']w tej chwili mam cztery sztuki dwie dorosłe i dwa szczeniaki a w tym roku miałam siedem szczeniat resztę sprzedałam a tak dla przypomnienia to cieszę sie że ktoś wreszcie zauwazył różnice pomiędzy pom ponami a moimiTERIERAMI.Moje BIEWERY to czystej rasy yorki tylko barwy BIAŁO-SREBRNO-ZŁOTEJ i jak widać nie ma u nich domieszki żadnej innej rasy ,a pompony dopiero się upodobniają do yorek dzięki dużej pracy hodowców.[/quate]

'' to czystej rasy yorki'' nie widzialam jeszcze rasowego psa bez rodowodu i nie wiem jak mozna tak uparcie twierdzic ,ze sie wychodowalo nowa rase dla mnie to oszustwo i tyle
tak na marginesie poszukalam troszke w internecie i jest tylko mowa o York biewer a la pom pon . bialeyorki ja nie wiem czemu ty wymyslasz sobie jakies inne nazwy tylko po to by sprzedawac zzwykle zle wybarwione yorki wciskajac kupujacym ,ze sa to biewiery
to jest zwykle oszustwo ...

Posted

białeyorki napisał(a):
Mam tylko nadzieję że nie pojawi się znowu ktoś kto tylko będzie mącić i wkurzać wszystkich na tym wątku,.nie czytajac go od początku .I jeszcze jedno będziecie sie czepiać że jestem upierdliwa, ale ciągle nie mogę znależć zdjęć i dowodów tego pierwszego niemieckiego BIEWERA po championach a sądzę że to by rozwiało dużo moich wątpliwości co do tej czarnej plamy na grzbiecie pompona.Jeśli macie na ten temat jakieś świeże wiadomości piszcie.

i jeszcze zeby nie bylo watpliwosci bo czuje ,ze ten post byl skierowany do mnie watek czytam prawie od samego poczatku nie zabierajac glosu az do tego czasu. nie widze zeby ktos kogos tu obrazal jedynie sa wymieniane opinie
czemu masz pretensje ze ktos pisze ,ze twoje pieski sa zle wybarwionymi Yorkami jesli tak wlasnie jest????

Posted

Azumi, Germania i Ingbert - choć kupione u jednego hodowcy nie są spokrewnione ( bynajmniej blisko ). Mają rózne rodowody ( chyba są pobrane za krycie -gdyż nie jest - w rodowodzie włascicielem p. Miros ) no i róznice wiekowe. Czekałyśmy na takie od dawna i korespondowałysmy z hodowlą niemiecką od długiego czasu. W miocie Ingberta była prześliczna sunia nie taka duża jak Germania , ale wkońcu chcę suczke pokryć a brat do tej miłości wykluczony, więc wzięłam dużą Germanie i zobaczymy co będzie dalej....... teraz szukamy drugiego pieska , ale pierw chcemy widzieć pochodzenie piesków, aby nie tworzyć imbredów.

Posted

Aaliyah1981 napisał(a):
i jeszcze zeby nie bylo watpliwosci bo czuje ,ze ten post byl skierowany do mnie watek czytam prawie od samego poczatku nie zabierajac glosu az do tego czasu. nie widze zeby ktos kogos tu obrazal jedynie sa wymieniane opinie
czemu masz pretensje ze ktos pisze ,ze twoje pieski sa zle wybarwionymi Yorkami jesli tak wlasnie jest????

Przecież pierwszy Biewer był wychodowany po rodowowych psach więc dlaczego nie zostal uznany przez ZK to w takim razie on też jest kundlem bo jak piszesz to niewybarwiony york sami widzicie ze to bezsens bo on jako piewrwszy powinien mieć rodowód i juz wtedy powinien być wystaiany a nie uznawany jako odrzut. Znakiem tego wszystkie Biewery to KUNDLE niewybarwione ,bo o ile wiem to rodowody są wystawiane przez prywatny klub niemiecki ja w sumie też powinnam swoim Biewerom wystawiać POLSKIE RODOWODY bo doskonale znam pochodzenie swoich BIEWERÓW.Nareszcie doszliśmy do wspólnego wniosku ,nie myślałam że to nastąpi tak szybko.Reasumując moje biewery nie różnią się niczym od niemieckich.Do tej pory FCI nie uznało BIEWERÓW czyli traktują je jako kundle,tylko wy powinniście sie wstydzić wychwalając tak hodowle niemieckie i nie dbając wogóle o hodowle POLSKIE,ja wiem że KLUB PSA RASOWEGO jest sponsorowany przez niemiecki bank i teraz juz wszystko jasne że wogóle im nie zaleze na rejestracji POLSKICH BIEWERÓW a wy jak te barany na rzez tylko im przyklaskujecie i tak ich tu wychwalacie aż wierzyć mi sie nie chce że nie pisze tu żaden POLAK z krwi i kości który powinien reklamować i bronić polkiej hodowli BIEWERA.

Posted

bialeyorki bo jest bardzo duzo ras nie uznawanych przez ZK przykladem moze byc np moskiewski strozujacy ktorego mialam niby rasa a nie uznana ma rodowod i sa wystawiane zanim rasa zostanie uznana mija duzo czasu

twoje pieski nie maja rodowodu prawda???to jak mozesz pisac ,ze jest to rasa???

nie napislalam ,ze biewiery migotki sa niewybarwione tylko twoje czytaj ze zrozumieniem (pisalam o twoich pieskach)

nie doszlismy do wspolnego wniosku bo ja nie uznaje pseudohodowli

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...