Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie ma innych BIEWIERÓW od Yorkshire Biewier a la Pom Pon. <--to jest oficjalna nazwa tej rasy.

mysle ze okreslenie rasą to zbyt poważne działanie:roll:

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Agata_B
Posted

To jest rasa ale nie uznana przez FCI

Posted

Dlaczego dzięki Bogu?Biewery są śliczne ( choć nie kazdemu muszą się podobać) zresztą tak jak wiele innych ras. Myślę ze z czasem i FCI uzna tą rasę." class="ipsImage" alt="">

Posted

[quote name='GosiaNatalka']Dlaczego dzięki Bogu?Biewery są śliczne ( choć nie kazdemu muszą się podobać) zresztą tak jak wiele innych ras. Myślę ze z czasem i FCI uzna tą rasę." class="ipsImage" alt="">

a ja mysle ze nie;) chyba ze w kolejnym wieku.

Posted

Nie napisałaś dlaczego tak nie lubisz tych pieskow! Mają one swoje rodowody a ze wydane przez inne organizacje niz FCI to co. Jednak ich pochodzenie jest udokumentowane. Mogą (jak narazie ) brać udziały w wystawach Klubu Psa Rasowego . Poczekamy zobaczymy." class="ipsImage" alt="">

Posted

[quote name='Migotka']
Shot with Photosmart M305 at 2007-07-08 co sądzicie o tym piesku ?????

Mnie si podoba i oby ich było jak najwiecej a co do pochodzenia to w niemieckich hodowlach nie wszystkie Biewery maja rodowód i nikt nawet nie śmie ich nazwac KUNDELKAMI

Posted

[quote name='GosiaNatalka']Nie napisałaś dlaczego tak nie lubisz tych pieskow! Mają one swoje rodowody a ze wydane przez inne organizacje niz FCI to co. Jednak ich pochodzenie jest udokumentowane. Mogą (jak narazie ) brać udziały w wystawach Klubu Psa Rasowego . Poczekamy zobaczymy." class="ipsImage" alt="">

nie powiedzialam ze nie lubie czy ze mi sie nie podobaja. Dla mnie to taka samo nieuzana rasa jak pudle arlekiny. Nie biednych psow wina ze ich wyhodowali na mieszankach.

Posted

Ale gdyby człowiek nie mieszał ze sobą psow pod jakimś tam kątem i nie utrwalał nie było by czegoś takiego jak rasy. co za sobą niesie nie byłoby czegoś takiego jak kynologia. Jednak ktoś kiedyś się tego podją i teraz my mozemy się tym cieszyć. A cieszymy się wszyscy bo mamy do wyboru i koloru kazdy znajdzie rasę dla siebie." class="ipsImage" alt="">

Posted

Wasze poglądy na psy rasowe są niezwykle zbliżone do waszej ortografii.

"pod jakimś tam kontem"

O matko - jakiś pies kryje się pod kontem bankowym ? Czy też może chodzi o "pod kątem" ?

Posted

[quote name='GosiaNatalka']Ale gdyby człowiek nie mieszał ze sobą psow pod jakimś tam kątem i nie utrwalał nie było by czegoś takiego jak rasy. co za sobą niesie nie byłoby czegoś takiego jak kynologia. Jednak ktoś kiedyś się tego podją i teraz my mozemy się tym cieszyć. A cieszymy się wszyscy bo mamy do wyboru i koloru kazdy znajdzie rasę dla siebie." class="ipsImage" alt="">
Bardzo dobrze to ujełaś... zgadzam sie z tobą........mordusie na fotce rozbrajające :bigcool: :bigcool: :bigcool: :bigcool: :bigcool: ...........

Posted

Mnie wystarczy ,że uznał Biewera - Polski Klub Psa Rasowego - :sweetCyb: :sweetCyb: ......podobno FCI potrzebuje 60 lat na uznanie nowej rasy , jednak coś pobrzękują o wrześniu 2008 r . Jednak ja pozostane w swoim macierzystym Klubie .:Dog_run:

Posted

[quote name='Migotka']Mnie wystarczy ,że uznał Biewera - Polski Klub Psa Rasowego - :sweetCyb: :sweetCyb: ......podobno FCI potrzebuje 60 lat na uznanie nowej rasy , jednak coś pobrzękują o wrześniu 2008 r . Jednak ja pozostane w swoim macierzystym Klubie .:Dog_run:

mysle ze niektorzy hodowcy yorków mogą sie sprzeciwiać ku temu.
A mi wystarczy ze Biewer nie jest w FCI:)

Posted

[quote name='flashka-g']mysle ze niektorzy hodowcy yorków mogą sie sprzeciwiać ku temu.

Zobaczysz, że pewnie będzie tak, że wielu z nich sprowadzi sobie biewery i zacznie je hodować. W końcu pies bardzo podobny w wymaganiach do yorków no i będzie na nie popyt. Na 100% powtórzy się to co z yorkami. Sama bym się zastanowiła nad nabyciem biewera:cool3:

Posted

Gończy polski został uznany przez FCI w listopadzie 2006. :diabloti:
Chart polski bodajże w 2003. :diabloti:

Biewery nie zostały wyhodowane w wyniku mieszania ras, ale utrwalenia w oparciu o inbred (hodowlę wsobną, krewniaczą) mutacji yorków ze znakomitego niemieckiego kennelu państwa Biewerów "von Friedheck". Rodzicami pierwszego biewera były yorki z światowej czołówki - młodzieżowi zwyć. świata z Dortmundu - roku światówki nie pamiętam. To mówi o ich eksterierze. :lol:

Biewery są uznawane m. in. przez AKC - i wiele innych organizacji poziomu (choć nie rozmiarów i zasięgu) FCI - ACE, UCI, EKU itd. ;)

Dlaczego na forum wypowiadają się ludzie, którym się nie chce nawet przeczytać czegoś o rasie? :angryy:

Posted

Biewery są hodowane dosłownie na całym świecie, włącznie z Australią. Szczeniaki osiągają nieprawdopodobne ceny. W związku z tym pojawiło się mnóstwo "podróbek" powstałych w wyniku krzyżowania yorków z maltańczyniem (nasza białeyorki).
Sama widziała w necie ogłoszenie z USA - szczenięza 3 000 $. A w Europie - 1500

Posted

Dziewczyny ja nie rozumiem o co ta kłótnia :???:
jednemu podoba się ta rasa a drugiemu inna - każdy ma inne wymagania co do rasy i inne gusta więc moim zdaniem udowadnianie i wmawianie komuś, że Biewery są słodkie i jak można ich nie kochać :motz: dla mnie jest bez sensu w końcu po to jest tyle ras aby każdy mógł wybrać coś dla siebie - jeżeli chce małego psa wybiera małego itd. itp.

Jeżeli chodzi o Biewera to nie zaprzeczę podobają mi się ale podejrzewam, że jeżeli postanowię sobie kupić psa tej "rasy" to będzie to dopiero po zatwierdzeniu jej przez FCI :PROXY5:póki co zaprzestanę na Yorkshire Terrier'ach

Znając Międzynarodową Organizację Kynologiczną (FCI) napewno uznanie tej rasy nie nastanie prędko popatrzcie chociażby na to ile lat musiały czekać chociażby nasze piękne Polskie Charty :confused:

Posted

Zaprawdę, ciekawe, dlaczego nieliczne i niewyrównane eksterierowo rasy, np. czeskie, dużo szybciej trafiały do wykazu ras uznanych przez FCI od naszych ras polskich? Otwarcie się mówiło, że nasz ZK nie trudził się zbytnio, zabiegając o uznanie rodzimych piesków.:roll:

A biewerowe szaleństwo już się w Polsce zaczyna - aliści materiał hodowlany jest tak wściekle drogi, że wiele czasu upłynie, zanim pojawi się w Polsce trzymające się kupy pogłowie biewera.

Posted

flashka-g napisał(a):
mysle ze niektorzy hodowcy yorków mogą sie sprzeciwiać ku temu.

I właśnie w tym rzecz że najwiecej sie buntują hodowcy yorków zreszta widać jak zaczynaja sie pozbywac niezbyt ładnych egzemplarzy ze swoich hodowli i sądzę że już powolutku zaczynaja sie przygotowywać do kupna Biewerów, a niemcy zacieraja rece i czekaja na waszą KASĘ.A ja się cieszę ze ludziom się Biewery bardzo podobają sama tego nieraz doświadczyłam,a od hodowców tylko były drwiny i dezaprobata,a czas sam pokaze kto z nas miał racje i sądze że wtedy docenicie i moje skromne osiagnięcia i obyście o nich nigdy nie zapomnieli bo ja osobiście tego dopilnuje

Posted

[quote name='Mraulina']Biewery są hodowane dosłownie na całym świecie, włącznie z Australią. Szczeniaki osiągają nieprawdopodobne ceny. W związku z tym pojawiło się mnóstwo "podróbek" powstałych w wyniku krzyżowania yorków z maltańczyniem (nasza białeyorki).
Sama widziała w necie ogłoszenie z USA - szczenięza 3 000 $. A w Europie - 1500

MOJE BIEWERY nie maja Żadnej Domieszki MALTANA coś cie sie chyba MRAULINA pomyliło a ponoć chodzą słuchy o twojej Świetnej wiedzy jako kynolog nie mieszaj mnie z innymi pseudohodowcami,bo 0ni nawet tu nie zaglądją na dogo.A wy o mnie wszystko dobrze wiecie i już nie raz oglądaliście moje BIEWERY na wystawach.Mraulina twoja wiedza na temat Biewerów jest równa zeru skoro cały czas mieszasz moje psy z błotem,pochwal sie swoim dorobkiem i poddaj je krytyce innych wtedy zobaczymy jak zniesiesz tą krytykę,bo ze mnie to twarda sztuka i kazda polemika z wami sprawia mi ogromną frajdę tylko oczywiscie wtedy gdy jest poparta dobrymi przykładami

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...