Berek Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 ... dodajmy że w polskich warunkach gwarancje dawane przez hodowców zrzeszonych w ZK są nader nikłe. Nie mamy pewności kupując szczenię za grube pieniądze, co z niego wyrośnie - i, drodzy państwo, na ringach yorków widujemy, a jakże, psy z wadliwą sierścią, niedobrą budową, nieładnymi główkami albo wręcz obciążone genetycznymi chorobami (wypadająca rzepka kolanowa - to GENY, prosze państwa, GENY - a nasi hodowcy udają że... nie:shake:) - przecież to wszystko pieski rodowodowe, więc nie do końca sie zgadzam że wyciąganie źdźbła z oka bliźniego pomoże nam dostrzec... belkę w naszym oku. :angryy: A dokuczyć komuś można nieźle. Naprawdę w krzewieniu oświaty posuwamy się nieraz trochę za daleko. :cool3: Rozumiem szlachetny zapał itd. ale... można się przy okazji trochę pohamować kiedy zdamy sobie sprawę jak NIEWIELE możemy zaoferować osobie którą nawracamy w ramach akcji r=r.:evil_lol:
bajadera Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 Bo ze względu na popularnośc yorków rozmnaża się co się da. A suce wystarczą trzy bardzo dobre, aby była hodowlana. Jak czasem zaglądam w swoim oddziale w dniu dyżuru sekcji terrierów, to kiedyś usłyszałam taki żarcik "Dyżur bez tatuowania yorków to dyżur stracony". A własciel pikusia często uważa, ze skoro on rodowodowy, to do wystawiania i hodowli. I tak popyt nakręca stawki wystawowe.
dorota07 Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 :tree1:czas Swiąt się zbliża więć życzę WAM, wszystkim Spokojnych i Radosnych Swiąt w gronie najbliższych Wam osób i zwierzątek a w Nowym Roku dużo szczęścia...to Wam :tree1: p.s. a sobie życzę abym doczekała chwili aż zanikną wszystkie wylęgarnie wszelkiego rodzaju mixów i wszelkich ras i nie ras...aby w końcu przestały istnieć przepełnione schroniska a ludzie zaczeli kochać braci mniejszych a nie tylko mamonę...:shake:
pompeo Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Wejdzcie w link i zobaczcie do konca :) http://www.paperboy.nl/?PID1=A%3F5J1%409N%2EY%40R%22EK%3C%2DB%20%3F%5D%5EJ04%3EUIIQ58%2C5CF%2EJG%23%40%24%5F%3D2%0A
pompeo Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Zobaczcie sami. I to z rodowodem AKC :crazyeye: Yorkie-Pom http://karensteacupandtoydogs.com/page3.html
Chefrenek Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Ludzie są chorzy biewerki, biewerkami ale te yorkie-pom:crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye:
pompeo Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 eeee chyba to mieszanka yorka z pomeranianem Nie znam dobrze angielskiego może ktos przetłumaczy? :)
pompeo Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Ja to tak zrozumiałam jakby to były rodowodowe szczeniaki. Zreszta cena nie mała za takiego szczeniaczka !!!
Chefrenek Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 bayco napisał(a):eeee chyba to mieszanka yorka z pomeranianem Nie znam dobrze angielskiego może ktos przetłumaczy? :) Zgadza się i rodzice zarejestrowani w AKC a on sam w... American Canine Hybrid Club:crazyeye::crazyeye::crazyeye: ps.chodziło mi o Josha
Chefrenek Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 bayco napisał(a):Może to jakiś klub rasowych mieszańców? Coś takiego, oni tam tworzą takie rasowe mixy np. pudle z labkami.:shake::shake::shake:
Paulina87 Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 No to pewnie klub dla hybryd. Czyli takich yorkow-pomeranianów. Nie jestem za takimi mieszankami, ale szczeniaki same w sobie wyglądają ciekawie.
pompeo Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Zobaczcie nawet mieszaniec jest rasowy skoro ma rodowód :) r=r
jolisia34 Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Mnie osobiście nie podobają się te yorko-pony.Ale komuś na pewno.A swoją drogą niezłą tam mają cenę Biewerów:crazyeye:
bajadera Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Dokładnie to chodzi o krzyżówkę yorka z pomeranianami. Stąd yorkipom. To jest strona jakiejś producentki szczeniaków. A w Stanach jest taka organizacja, która rejestruje mieszańce i wydaje im formalne rodowody. Dla mnie to paranoja. Zastanawiaja mnie tej yorki particolour, które podobno rejestruje AKC. Zaraz to sprawdzę, bo dla mnie to jakaś ściema. No i doczytałam się. AKC rejestruje yorki o innym umaszczeniu (czekoladowe podpalane, particolour czyli dokładnie takie same jak biewery, jednokolorowe), ale na wystawach AKC są dyskwalifikowane. Mogą być wystawiane na wystawach innych organizacji niż AKC i uczestniczyć w innych imprezach organizowanych przez AKC. Czyli to coś takiego jak u nas pies z adnotacją niehodowlany. W miotach ONków na przykład rodzą się długowłose szczeniaki (nawet po wybitnych psach - geny!!) i takie psy dostają metryki ZK, ale wystawiać ich nie można.
Neva Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 [quote name='bayco']Zobaczcie sami. I to z rodowodem AKC :crazyeye: Yorkie-Pom http://karensteacupandtoydogs.com/page3.html Ładne kundelki, ale jednak kundelki. Maja rodowody, bo wiadomo kto jest ich ojcem i matką. Nawet w Fci jest tak że każdy piesek powinien otrzymać rodowod jezeli ojciec i matka sa rodowodowi. Nie wymagane są żadne przeglady , czy uprawnienia. W każdym kraju inaczej. Jednak mieszanie ras prowadzi do tworzenia rasowych kundli. Znajomej york pkrył chihuahua i co teraz powstanie rasa york-czi:roll::cool3::crazyeye:
BIEWERKA Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Moja znajoma sprzedaje do USA szczeniaku yorka dostaje kasy ładnie z nie i to bez rodowodu
pompeo Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 No to jak ma sie do tego r=r ? Skoro Mieszaniec ma rodowód to tez jest rasowy?
pompeo Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 [quote name='Neva'] Znajomej york pkrył chihuahua i co teraz powstanie rasa york-czi:roll::cool3::crazyeye: wiec ma rasę Chorkie :wink: Zobaczcie sami :) http://www.achclub.com/modules.php?name=Breeders Czyli jakby powstał w Polsce taki club mielibysmy Rasowe mieszance :crazyeye:
Chefrenek Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 Boże :nerwy::nerwy::nerwy: French Bulldog x Miniature Pinscher French Pin French Bulldog x Pekingese American Bullnese French Bulldog x Pug Frenchie Pug
BIEWERKA Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 Ja nigdy się nie przekonam do tych mieszanek, to juz jest przegięcie pały Robią sobie ludzie doświadczenia na psach i tyle ,, jak wyjdzie to wyjdzie a jak nie to co??????????'' Już nie raz na allegro widziałam takie mixy i jeszcze taką kase za to chcieli ZGROZA
pompeo Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 Ale patrzec z drugiej strony to gdyby powstał taki Club w Polsce to np. koleżanka Nevy mogłaby zarejestrować swoje szczeniaczki. Myslę ze po to powstał ten club i napewno nie krzyzuja potem tych szczeniaków a chodzi tylko o to aby zarejestrowac przypadkowe mioty rodowodowych psów. Każdy medal ma dwie strony i nie trzeba odrazu krytykować tylko zrozumieć,człowiek jest osobą myslącą i każdy z nas powinien wykorzystywac nasze szare komórki :cool3:
Mona4 Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 Ja bym takich ludzi skrzyzowala z Orangutanami,moze by wtedy byli madrzejsi.
Recommended Posts