Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

... dodajmy że w polskich warunkach gwarancje dawane przez hodowców zrzeszonych w ZK są nader nikłe.

Nie mamy pewności kupując szczenię za grube pieniądze, co z niego wyrośnie - i, drodzy państwo, na ringach yorków widujemy, a jakże, psy z wadliwą sierścią, niedobrą budową, nieładnymi główkami albo wręcz obciążone genetycznymi chorobami (wypadająca rzepka kolanowa - to GENY, prosze państwa, GENY - a nasi hodowcy udają że... nie:shake:) - przecież to wszystko pieski rodowodowe, więc nie do końca sie zgadzam że wyciąganie źdźbła z oka bliźniego pomoże nam dostrzec... belkę w naszym oku.
:angryy:

A dokuczyć komuś można nieźle.

Naprawdę w krzewieniu oświaty posuwamy się nieraz trochę za daleko.
:cool3: Rozumiem szlachetny zapał itd. ale... można się przy okazji trochę pohamować kiedy zdamy sobie sprawę jak NIEWIELE możemy zaoferować osobie którą nawracamy w ramach akcji r=r.:evil_lol:

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bo ze względu na popularnośc yorków rozmnaża się co się da. A suce wystarczą trzy bardzo dobre, aby była hodowlana. Jak czasem zaglądam w swoim oddziale w dniu dyżuru sekcji terrierów, to kiedyś usłyszałam taki żarcik "Dyżur bez tatuowania yorków to dyżur stracony".

A własciel pikusia często uważa, ze skoro on rodowodowy, to do wystawiania i hodowli. I tak popyt nakręca stawki wystawowe.

Posted

:tree1:czas Swiąt się zbliża więć życzę WAM, wszystkim Spokojnych i Radosnych Swiąt w gronie najbliższych Wam osób i zwierzątek a w Nowym Roku dużo szczęścia...to Wam :tree1:

p.s.
a sobie życzę abym doczekała chwili aż zanikną wszystkie wylęgarnie wszelkiego rodzaju mixów i wszelkich ras i nie ras...aby w końcu przestały istnieć przepełnione schroniska a ludzie zaczeli kochać braci mniejszych a nie tylko mamonę...:shake:

Posted

bayco napisał(a):
eeee chyba to mieszanka
yorka z pomeranianem
Nie znam dobrze angielskiego
może ktos przetłumaczy? :)

Zgadza się i rodzice zarejestrowani w AKC a on sam w... American Canine Hybrid Club:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

ps.chodziło mi o Josha

Posted

Dokładnie to chodzi o krzyżówkę yorka z pomeranianami. Stąd yorkipom. To jest strona jakiejś producentki szczeniaków. A w Stanach jest taka organizacja, która rejestruje mieszańce i wydaje im formalne rodowody. Dla mnie to paranoja. Zastanawiaja mnie tej yorki particolour, które podobno rejestruje AKC. Zaraz to sprawdzę, bo dla mnie to jakaś ściema.

No i doczytałam się. AKC rejestruje yorki o innym umaszczeniu (czekoladowe podpalane, particolour czyli dokładnie takie same jak biewery, jednokolorowe), ale na wystawach AKC są dyskwalifikowane. Mogą być wystawiane na wystawach innych organizacji niż AKC i uczestniczyć w innych imprezach organizowanych przez AKC. Czyli to coś takiego jak u nas pies z adnotacją niehodowlany. W miotach ONków na przykład rodzą się długowłose szczeniaki (nawet po wybitnych psach - geny!!) i takie psy dostają metryki ZK, ale wystawiać ich nie można.

Posted

[quote name='bayco']Zobaczcie sami.
I to z rodowodem AKC :crazyeye:
Yorkie-Pom
http://karensteacupandtoydogs.com/page3.html

Ładne kundelki, ale jednak kundelki.

Maja rodowody, bo wiadomo kto jest ich ojcem i matką.
Nawet w Fci jest tak że każdy piesek powinien otrzymać rodowod jezeli ojciec i matka sa rodowodowi. Nie wymagane są żadne przeglady , czy uprawnienia. W każdym kraju inaczej.

Jednak mieszanie ras prowadzi do tworzenia rasowych kundli.
Znajomej york pkrył chihuahua i co teraz powstanie rasa york-czi:roll::cool3::crazyeye:

Posted

Ja nigdy się nie przekonam do tych mieszanek, to juz jest przegięcie pały

Robią sobie ludzie doświadczenia na psach i tyle ,, jak wyjdzie to wyjdzie a jak nie to co??????????''

Już nie raz na allegro widziałam takie mixy i jeszcze taką kase za to chcieli ZGROZA

Posted

Ale patrzec z drugiej strony to gdyby powstał taki Club w Polsce
to np. koleżanka Nevy mogłaby zarejestrować swoje szczeniaczki.
Myslę ze po to powstał ten club i napewno nie krzyzuja potem
tych szczeniaków a chodzi tylko o to aby zarejestrowac przypadkowe mioty rodowodowych psów.
Każdy medal ma dwie strony i nie trzeba odrazu krytykować
tylko zrozumieć,człowiek jest osobą myslącą i każdy z nas powinien wykorzystywac nasze szare komórki :cool3:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...