Jump to content
Dogomania

kiedy rozpocząć szkolenie PT1?

Recommended Posts

Guest Mariusz202
Posted

Witam.

Mam pytanko a mianowicie jestem szczęśliwym posiadaczem 3 miesięcznego laba i nie wiem kiedy mam rozpocząć szkolenie PT1? Ostatnio odwiedziłem szkółkę i tam instruktor powiedział, że szkolenie mogę rozpocząć od 3 miesiąca ale obawiam się że to za wcześnie. Proszę o rady w którym miesiącu mogę rozpocząć szkolenie z moim pieskiem?

Posted

Oczywiście, że możesz szkolić psa już od 3 miesiąca zycia jednak pod okiem dobrego instruktora. Na początku jest więcej zabawy z psem (człowiek się uczy bawić z psem, nagradzać go - a wiele osób tego nie potrafi) niż szkolenia.

Ja ze swoim psem rozpoczęłam szkolenie w 9 tyg życia - tuż po kwarantannie. :D

Posted
Ostatnio odwiedziłem szkółkę i tam instruktor powiedział, że szkolenie mogę rozpocząć od 3 miesiąca

No pewnie. :kciuki: Jestem za. A od czego są "psie pszedszkola"? :roll: Przecież tam zaczynają naukę właśnie takie maluchy. Jeśli chcesz i możesz pójść już teraz na szkolenie, to nie ma na co czekać - maszerujcie do szkoły. :kciuki: Z takim maluchem zrobisz więcej niż z paromiesięcznym już szczeniakiem. A potem na PT po przedszkolu jest o wiele wiele łatwiej. Z własnego doświadczenia baaaaaaaardzo polecam szkolenie jak najwcześniej się da. W "psim przedszkolu" nie chodzi przecież tylko o wydawanie komend, ale przede wszystkim o socjalizację malucha i Twoje dobre podejście do niego od samego początku, żeby go za bardzo od małego nie rozpieścić, żeby korygować jego zachowanie, wiedzieć jak sobie z nim poradzić w różnych codziennych sytuacjach. To jest szkolenie dla Ciebie, bo to my - właściciele - przede wszystkim popełniamy błędy, a dla psiaka to jest bardziej zabawa z Tobą i z innymi psimi kumplami. :P

Posted

Ja z moja Nastką zaczeliśmy szkolenie PT 1 w wieku 5 miesięcy ,była najmłodsza w grupie jednak bardzo szybko się uczy. Szkolimy się metodą nagród(jedzenie) żadnedo szarpania i kolcztki. Jast to świetne spędzanie z psem wolnego czasu. Tak więc jeśli mozesz to asówaj ze swoim psiurem na szkolenie napewno mu to nie zaszkodzi.

Powodzenia.

Posted
Ja z moja Nastką zaczeliśmy szkolenie PT 1 w wieku 5 miesięcy ,była najmłodsza w grupie jednak bardzo szybko się uczy. Szkolimy się metodą nagród(jedzenie) żadnedo szarpania i kolcztki.

Caterina, powiedz gdzie chodzisz na szkolenie??? Jestes z Lublina, tak?? Czy w Lublinie jest trener ktory nie uzywa kolczatek??? Pytam, bo poszukuje pilnie szkoly na 5 m-cznego psiaka moich znajomych. Dobrej szkoly.

Pozdrawiam.

Posted

Tak jestem z Lublina.Chodzę na szkolenie do Andrzeja Dunikowskiego na LKJ .Szkolę u niego już drugiego mojego psa i jestem bardzo zadowolona co do kolczatek to sama wybierasz jaką metoda szkolisz psa.Jedni idą na łatwiznę i wybieraja kolczatki a inni wola troche sie pomęczyć. :wink:

Jeszcze jedno pytanko do ciebie : Jakiej rasy jest to piesek?

Posted
Jeszcze jedno pytanko do ciebie : Jakiej rasy jest to piesek?

O prosze, a ja myslalam, ze Dunikowski ciagle na kolczatkach pracuje. Ciesze sie, ze daje ludziom wybor. Kto wie, moze ja tez sie kiedys do niego wybiore :)

A ten piesek to pewnie kundelek. Blakal sie i go przygarneli. nigdy wczesniej nie mieli psa, teraz bardzo sie przejeli i chca sie z nim dogadac. Wiec dobrze by bylo, zeby trafili do dobrego trenera (nie sadysty). Polece im LKJ, najlepiej jak sami pojda i zobacza.

Dzieki.

Pozdrawiam.

Posted
co do kolczatek to sama wybierasz jaką metoda szkolisz psa.Jedni idą na łatwiznę i wybieraja kolczatki a inni wola troche sie pomęczyć.

Kolczatka? :flop: :evilbat: :chainsaw: :2gunfire: Dla 5 m-cznego psiaka? :roll: Na dzień dobry? :evilbat: Wybierasz czy szkolisz na kolczatkę czy nie? I jak wybierzesz kolczatkę, to szkoleniowiec na to pozwoli? :o

U nas wszystkie psiaki mają zwykłe obroże i koniec kropka. Wyjątkowo dwa groźniejsze, silniejsze i bardziej zadziorne psiaki (jeden - 2-latek, drugi - roczny) noszą łańcuszek. Jak napisałam o tym kilka dni temu na dogomanii, to już się niektórzy burzyli, a kolczatka...? :nono:

Szkolimy się metodą nagród(jedzenie) żadnedo szarpania i kolcztki.

No i całe szczęście. :kciuki: Kamień spadł mi z serca.