Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam niespełna 1,5 rocznego goldena i od niedawna taki problem- otóż kiedy jesteśmy na spacerze i puszczę go ze smyczy nie chce przychodzić a co gorsza kiedy zobaczy innego psa słuch mu się wyłącza.Problem polega na tym,ze od razu wskakuje na psa z odruchami kopulacyjnymi, z tego co wiem jest to po prostu ustalanie hierachii, z tym,ze kilka razy zdazyło się ze dobierał się do innych normlanie idących na smyczy psów.Pies waży 34 kg więc nie mam siły szarpać się z nim i ściągać go z inych psów, co mam z tym zrobić??Jest to przejsciowe i połączone z burzą hormonów czy jak?

aha dodam jeszcze ze pies nie ma ograniczonego kontaktu z innymi psami, bo codziennie wieczorem mamy psie spotkania i pies ma okazje wybiegać sie i wyszalać z innymi.

Posted

Tresura pomoze Ci odwolac psa.

Natomiast kastracja moze pomoc psu przestac probowac gwalcic wszystko, co sie rusza. Jesli nie zamierzasz rozmnazac psa, to polecam kastracje.

Posted

Kastracja w grę nie wchodzi, bo raczej chcemy zeby został reproduktorem, natomiast, on nie gwałci wszystkiego co sie rusza, tylko niektóre psy, najczesciej nowo poznane,aby ustalilć hierarchię,później tak już się nie zachowuje

Posted

Potrzebujesz szkolenia psa,ruchy kopulacyjne u psów to nie tylko sex,to dominacja,nie należy lekceważyć problemu,w przyszłości pies może zacząć gryść domowników,a to już poważny problem,możliwe że nieświadomie łamiecie hierarchię,czy pozwalacie psu na wszystko,dajecie jeść przy stole ?,pies je pierwszy,a potem wy ?,jeśli tak,to to są typowe błędy wychowawcze i pies zaczyna uważać się za alfę - przewodnika stada

Posted

Z ta hierarchią u nas to jest tak,ze alfa jestem ja- co do tego nie ma wątpliwosci,pies wie,ze ze mna nie mozna sobie na wszytsko pozwolić, zawsze podczas zabawy,on stra się być pode mną, problemem jest natomiast moja siostra- karmi go przy stole,pozwala się ciagnać na spacerach i mnóstwo innych przykładów braku konsekwencji.Efekt jest taki,ze pies jej nie słucha wogóle i nie wiem czy to jest przyczyną jego niesubordynacji.

Posted

Ja tylko jeszcze wtrace, ze jest bledem przypuszczanie, ze kazde takie wskakiwanie na innego psa to proba dominacji. Mam suke :o , ktora tak sie zachowywala bardzo czesto, a gdy ten niby "dominowany" pies na nia warknal, to albo zwiewala, albo kladla sie do gory brzuchem. Wiec u niej to na pewno nie bylo znakiem dominacyjnym. No i jeszcze warto zauwazyc, ze np. wykastrowane psy raczej w ten sposob hierarchii nie ustalaja. Wiec takie zachowanie wcale z ustanawianiem hierarchii nie musi miec nic do czynienia. Zeby ustalic, czy ma, czy nie, musisz obserwowac i wziac pod uwage caloksztalt zachowania Twojego psa, nie ten jeden aspekt.