Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ageralion napisał(a):
Odstawilam leki i krwi nie ma... za to drapie si ena potege. Dzisiaj dostanie chyba encorton...

eh...to kiepsko. ageralion, nie myślałaś by wybrać się do tego weta, do którego jeździ agnieszka32?

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

agaga21 napisał(a):
eh...to kiepsko. ageralion, nie myślałaś by wybrać się do tego weta, do którego jeździ agnieszka32?

Wlasnie o nim myslalam. Po wyplacie do niego zawitam...

Posted

ageralion napisał(a):
Odstawilam leki i krwi nie ma... za to drapie si ena potege. Dzisiaj dostanie chyba encorton...

dzisiaj ?

encorton podaje się rano do 9 najlepiej, vet nie mówił ? :roll:

słuchaj jeśli ona tak się drapie to kup hydroksyzynę 10 mg (chyba vet musi dać receptę) i podawaj jej przez kilka dni 1 tabletkę jak wstaniecie, może hydroksyzyna zadziała i nie trzeba będzie encortonu

a w jakiej dawce masz podawać encorton ?

hydroksyzynę w dawce 30 mg dziennie dostawała moja Fionusia ... były dni że pomagało ale u Fionusi świąd był bardzo silny

Posted

fioneczka napisał(a):
encorton podaje się rano do 9 najlepiej, vet nie mówił ? :roll:

Niestety rano moja Mamba nie toleruje encortonu, potrafi mi zrobic rzyg przez pol podlogi... ona zaczyna jesc dopiero po poludniu, jak wracamy z roboty, a encorton daje jej na wieczor, zeby spokojnie przespala noc bez drapania sie...
fioneczka napisał(a):
słuchaj jeśli ona tak się drapie to kup hydroksyzynę 10 mg (chyba vet musi dać receptę) i podawaj jej przez kilka dni 1 tabletkę jak wstaniecie, może hydroksyzyna zadziała i nie trzeba będzie encortonu

Zaraz pczytam co to...
fioneczka napisał(a):
a w jakiej dawce masz podawać encorton ?

Kurcze najnizsza dostepna dawka w jednej taletce, to 10mg? Ona dostaje te najmniejsze wlasnie, powinna raz dzienie ale przez te sikanie, odstawilam wogole. Zaczne jej dawac jedna, a jak swiad zmaleje, to jedna co dwa dni.

Posted

nie wiem jaki schemat podawanie tego g***na przyjął wasz wet ale ... na przykładzie tego jak szło u mojej Fionusi (25kg) ... jeśli Mamba bardzo się drapie to mozna podać jej wg takiego schematu trzy dni po 20 mg, dwa dni po 10 mg, dwa dni po 5 mg, później przez tydzień 5 mg co dwa dni i odstawić
wiem że ten schemat daje efekt bo na Fionusię działało jak jeszcze nie była taka chora

a hydroxyzyna to lek wyciszający, działający również przeciwświądowo ... możesz jej podać wieczorem to nocka będzie spokojniejsza
ja dawałam Fionusi 10 rano i 20 wieczorem
możesz spróbować z 10 mg na noc ale jeśli pewna nie jesteś to popytaj weta co o tym sądzi ... nam takie stosowanie zlecał dermatolog dr Popiel z AR Wrocław

Posted

fioneczka napisał(a):
nie wiem jaki schemat podawanie tego g***na przyjął wasz wet ale ... na przykładzie tego jak szło u mojej Fionusi (25kg) ... jeśli Mamba bardzo się drapie to mozna podać jej wg takiego schematu trzy dni po 20 mg, dwa dni po 10 mg, dwa dni po 5 mg, później przez tydzień 5 mg co dwa dni i odstawić
wiem że ten schemat daje efekt bo na Fionusię działało jak jeszcze nie była taka chora

Tak na poczatku dawkowalismy ale to bylo rok temu :) Teraz juz sama widze, kiedy Mamie potrzena teletka, a kiedy mozna jej zrobic dzien czy dwa bez. Niestety jak kwitnie wszystko i wszedzie, to odstawic nie mozna ale na jesien mam nadzieje, ze zejdziemy z encortonu, o ta karma co ja teraz je, naprawde jest niezla i nie powoduje u niej alergii pokarmowej :) Zborza won!! ;)

Posted

z tego co mówił Popiel i czytałam w wielu źródłach to kiedyś encorton podawany był w połączeniu z hydroxyzyną właśnie ... bo działa przeciwwymiotnie i przeciwświądowo
Fionusia też zwracała po tabletkach jeśli brała je na czczo

ale jeśli wiecie kiedy tableta jest potrzebna to ja już nie sugeruję niczego żeby nie mieszać

Posted

Poniewaz znow mam telefon z aparatem i moge lapac moje dzieciaki razem, to zasypie Was foteczkami z dzisiaj :eviltong:

Co ten rozowy znow wyprawia?

Znow zaryje nosem w podloge i bedzie placz...

Mamo, mam go pilnowac?

No dobra, cho no tu maly!

Moze z tej strony sprobuje...

Posted

Nooo, obracaj sie, obracaj...

Zadanie wykonane, moze wezme sobie smoka w nagrode?

Cholibka, zaslonil smoka skubany...

No i pelna porazka, znow go sobie w pysk wsadzil...

Jednak z tej strony chyba lepiej bedzie go pilnowac...

Posted

Ageralion - a ja protestuję :eviltong: - zamiast strzelać piękne fotki lustrzanką, to Ty używasz komórki :mad: - niedobra Pańcia, niedobra :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Mam nadzieję, że wieczorem zobaczymy cudne fotki dziewczynki z wywieszonym jęzorem i Twojego słodkiego niuńka :loveu:

Posted

agnieszka32 napisał(a):
Ageralion - a ja protestuję :eviltong: - zamiast strzelać piękne fotki lustrzanką, to Ty używasz komórki :mad: - niedobra Pańcia, niedobra :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Mam nadzieję, że wieczorem zobaczymy cudne fotki dziewczynki z wywieszonym jęzorem i Twojego słodkiego niuńka :loveu:

Niestety telefon mam zawsze pod reka, a lustrzanki nie ;) Jesli tylko sie rusze po aparat, to modele sie dekoncentruja i rozbiegaja/rozpelzaja po calym pokoju :eviltong:

Wieczorem moze nie, bo dopiero w weekend sie wybierzemy na dluzszy spacer, chociaz i to nie jest pewne, bo sie pogoda ma zepsuc :( Dodatkowo w sobote zaczynam karczowac dzialke, w niedziele schronisko i pokaz autodemolki :cool3: wiec spacer moze sie odsunac w czasie i zostanie cowieczorne oiski dla Mamuli.

Tak wogole to sie nie pochwalilam. Moja dziewczynka juz nie chce jezdzic na wybieg. Teraz dla niej nie jest wazne miejsce, tylko my i zabawki. Pieknie sie koncentruje, a psiaki uwaza za natretych przeszkadzaczy. Ostatnio nad jeziorem aportowala patyczki z wody. Ja je rzucalam, a ta zanosila do Pawla na gore. Leciala spowrotem i czekala az jej rzuce kijka, ktorego wylawiala z wody i znow na gore do pana :evil_lol: Musze ja przekonac do plywania, bo od zeszlego roku jak jej grunt nagle spod lap uciekl i poszla pod wode, to unika wchodzenia glebiej niz po pachy :shake: I uwaga, sposcilam ja pierwszy raz ze smyczy na otwartym terenie!!! Ale mialam stresa :oops: Wole jednak, zeby kogos ubrudzila, niz ma mi sie zaplatac w smycz i utopic...

• 2 weeks later...
Posted

Ale ja zaniedbuje Was i galerie :oops:

Od czasu jak wrocilam do roboty i zasypalo nas psami, nie wiem czasem gdzie lapki wlozyc. Jeszcze zajelam sie dzialaka po babci, ktora musze doprowadzic do stanu uzywalnosci zaczynajac od altanki, konczac na ogolnym buszu. Tak wiec w tygodniu latam miedzy domem, praca, tesciowa. W soboty spedzam dzien w schronisku, a reszte weekendu ubabrana w ziemi i kurzu - na dzialce. Nudzic sie nie nudze :grins:

Szkoda tylko, ze moj organizm nie podziela entuzjazmu mojego nawiedzonego mozdzku i odmawia czasem posluszenstwa. Np teraz nie moge stawac na prawa piete, bo mi sie odnowila stara kontuzja i chodze na paluszkach jak baletnica :evil_lol:

No nic koncze paplanie i wstawiam kilka foteczek (tak wiem, to skandal ze znow telefonem ale ten zawsze mam pod reka i moge zlapac fajne momenty :eviltong:)

PS Zaczynam odczuwac czym jest prawdziwe macierzynstwo, bo moj syn zalapal, ze nogi sluza nie tylko do wkladania ich sobie do buzi :mdleje:

Pierwszy nadworny pilnowacz grilla :evil_lol:

Aaaale sie to dlugo piecze...

...pasc mozna :evil_lol:

Posted

nooo własnie wczoraj miałam pisać że wątek zaniedbany :mad:

ale widzę poprawę i skruchę ;):diabloti:

http://lh4.ggpht.com/_1pBGizGCSbk/TFaXEoFD9zI/AAAAAAAAE2Q/_8uDnkq7iL4/s512/Zdj%C4%99cie007.jpg słodki normalnie jak miodek :loveu: ale jeszcze gdyby buzia była w czekoladzie to normalnie bym się zauroczyła na maxa :p

http://lh3.ggpht.com/_1pBGizGCSbk/TFaXa7L51aI/AAAAAAAAE2s/rGPOjwOlxA0/s512/Zdj%C4%99cie001.jpg
oooo to Mamba ma szklane oko :evil_lol::evil_lol::evil_lol::eviltong::eviltong: dlaczego nie mówiłaś :roll:

http://lh6.ggpht.com/_1pBGizGCSbk/TFaXWkp9eFI/AAAAAAAAE2o/gqWgS2ZWbRs/s512/Zdj%C4%99cie020.jpg
co zrobiłaś Mambusi ... gadaj :mad::mad:;)