Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

TANANA napisał(a):
kingula napisał(a):
A czy ktos orientuje sie jak wygladal final BOG V ?

I -basenji
II- husky
III- malamut Tanana YUPIK UNKAS
to wiem bo to my!!!

GRATULACJE wszem i wobec dla UNKASA
oj Edyta masz z czego być dumna!

pozdrawiam iwona

• Replies 414
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Do Aluzji:
chow-chowy to psy o krótkch kufach i charczenie i wydawanie, Twoim zdaniem, dziwnych dźwięków jest u tej rasy jak najbardziej normalne.
Sama ma kilka chowów i szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam sie z opinią, że stojące obok chowa psy "spaliły się"z powodu wydawanych przez niego dźwięków. Pies jak jest odważny, dobrze przygotowany to żadne charczenia mu nie przeszkadzają. A suczka, która była wystawiana w Głogowie, jest jak najbardziej poprawnym przedstawicielem rasy i nie ma wad anatomicznych, jak to ujęłaś (znam tę sunię).
pozdrawiam

Posted

virtavalo napisał(a):
Do Aluzji:
chow-chowy to psy o krótkch kufach i charczenie i wydawanie, Twoim zdaniem, dziwnych dźwięków jest u tej rasy jak najbardziej normalne.
Sama ma kilka chowów i szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam sie z opinią, że stojące obok chowa psy "spaliły się"z powodu wydawanych przez niego dźwięków. Pies jak jest odważny, dobrze przygotowany to żadne charczenia mu nie przeszkadzają. A suczka, która była wystawiana w Głogowie, jest jak najbardziej poprawnym przedstawicielem rasy i nie ma wad anatomicznych, jak to ujęłaś (znam tę sunię).
pozdrawiam

Virtavalo napisalam ,ze sunia jet ladna ale niestety nie zgodze sie ,ze charczenie jest normalne.Charczenie u chowow nie jest wynikiem krotkiej kufy a wady w budowie przegrody nosowej a to juz wada anatomiczna !
Byl to Junior BIS wiec psy byly mlode i maja prawo byc stremowane.MOje psy wystawiane sa bardzo czesto i sa przyzwyczajone do psow "dziwnych" a wiec ciezko oddychajacych ,itp..ale to co mialo miejsce w Glogowie bylo ponad ich sily.Ta sunia charczala BARDZO glosno i bylo to naprawde deprymujace.Nie bede wnikac w szczegoly wiem jedno nie zmienie innych jedyne co moge zrobic to odmowic ustawienia mnie wobec psa ,ktory po prostu swoim zachowaniem prowokuje psy.Moj pies mial ochote zlapac charczacego chowa ...myslal,ze jest atakowany.
I nie bierz mojego postu jako ataku a za wymiane opinii.

Posted

Przykro mi bardzo, że masz tak okropne zdanie o chowach. Nie wiem, kto naopowiadał Ci takich bzdur np: zabijanie i zjadanie kotów, atakowanie ludzi????? itp. U chowów charczenie tak jak napisałam jest normalne.
Są chowy , które maja krótsze kufy i które maja dłuższe, choć skrócone kufy. Sama mam te dwa rodzaje chowów. Jedna nie charczy i jest bardziej typu niemieckiego, takiego szpicowatego, a druga charczy, chrapie niesamowicie. Ta jest bardziej typu royalowskiego, który właśnie charakteryzuje się bardzo skróconą kufą. Ananke, sunia o której piszesz jest jak najbardziej prawidłowa. Ona po prostu głośniej wydaje z siebie dźwięki.
Nie uważam Twojego postu za atak, ale jest mi bardzo przykro, jak ktoś rozpowszechnia tego typu opine o chow-chowach.
Są one nieprawdziwe i to jest najgorsze.
Nie każdy może hodować chowy, bo to rasa trudna i wymagająca zarówno uwagi, jak i znajomości wymagań a także dobrego doboru karm i konsekwencji w prowadzeniu.
Mam nadzieję, że zainteresujesz się tymi psiakami i zweryfikujesz swoje błędne przekonanie o nich.
Przenigdy nie zamieniłabym tych psów na inne.Sa one dostojne a zarazem potrafią się cieszyc jak dzieci. To niepowtarzalne psy i żadne nie mogą sie równac z nimi.
pozdrawiam

Posted

Aluzja,
na przyszłość (masz juz nauczkę) nie stawaj ze swoimi psiakami przy tak "kontrowersyjnie" zachowujących się psach. Nie znam sie na chow-chow i dlatego nie będę zabierała głosu na temat ich charczenia itp. A na ringu przygotowawczym, choćby sam PanBóg ustawił Cię z psami tam, gdzie Ty nie chcesz, masz prawo powiedzieć NIE. Bo Ty znasz swojego psa i chcesz go jak najlepiej pokazać na BIS-ie. I masz do tego pełne prawo. I naprawdę mogłaś po prostu przesunąć się o jednego psiaka dalej lub zdecydowanie zwiększyć odstęp, aby Twój pupil się nie denerwował.
Nie naskakuj tak bardzo na chow-chow; inne rasy tez mają swoje wady w wyniku działalności człowieka. Chore-niechore, ale kochane. A na przyszłość stawaj dalej od chow-chow i masz po problemie., OK?
Pzdr.

Posted

Gratuluję bardzo Unkasowi!

Aluzja, to co pisze Virtavalo to wszystko prawda, chow-chow mają tendencję do charczenia niektóre nawet bardzo i nie jest to zwiazane z ich zdrowiem. A na wyborze Bis nie musiałaś przecież stać obok chowa, chociaż, tak uważam, pies wystawowy powinien być zaznajomiony z różnymi sytuacjami i nic nie powinno go denerwować. Jescze buldozki charczą i sapią także mopsy...

Posted

tufi napisał(a):
A czy jakas dobra duszyczka poda stawke bullterierow? :)

psy:
kl.championow
HUMMER Dziedzictwo Tudora
MOUNTAIN MIGHT Bullkings

suki

kl.posrednia
LANCIA THESIS Dziedzictwo Tudora
REVOLUTION MATRIX Buteo

kl otwarta
DALLILA SALEN Dziedzictwo Tudora

miniatura bull terier
suki
mlodziez
SERA De Bullock
posrednia
JENNA SMALL Zona Bulls

pozdrawiam iwona

Posted

Napisalam juz kilka razy ,ze nie dam sie ustawic kolo chow chowa:-)
Hmm nie chce juz rozwijac dyskusji na temat chowow.Jednak nadal sie nie zgadzam ,ze charczenie jest normalna oznaka zdrowia-hodowla poszla bowiem nieco w zlym kierunku .Kosztem zdrowia piekne glowy.

Posted

To Twoja sprawa , czy się zgadzasz czy nie z tym , ze chow-chow charczy taka jest jego budowa anatomiczna i koniec, nie doszukuj się wad budowy,czy choroby, o co chodzi jakie głowy i jakie zdrowie, troche sie zapędziłaś w ślepy zaułek.Poczytaj troche o tej rasie.
Pozdrawiam

Posted

bonia napisał(a):
To Twoja sprawa , czy się zgadzasz czy nie z tym , ze chow-chow charczy taka jest jego budowa anatomiczna i koniec, nie doszukuj się wad budowy,czy choroby, o co chodzi jakie głowy i jakie zdrowie, troche sie zapędziłaś w ślepy zaułek.Poczytaj troche o tej rasie.
Pozdrawiam

YHm poddaje sie .Charczenie jest OK to zupelnie normalne to taka budowa anatomiczna calkowicie poprawna itp itd. ,ze pies sie przydusza i charczy.Zgoda pax .Macie racje.

Posted

Agasia napisał(a):
A moglabym o beagielki prosic ;)?

jasne!

psy
kl.szczeniat
EMORLEN IMPERIAL OF TRAGBAND
kl.mlodziezy
CLAUDIUSWeinlinie
kl.posrednia
BRAZIL BESUNO Zephyrus
EMBARGO Tel Quel
kl.otwarta
Fortibus Spring ENT HUSIASM
kl.uzytkowa
ICE CREAM English Metricaria
LANBUR JUAN CARLOS

SUKI
kl.szczeniat
COCA-LADY Gorzowska Panorama
kl.ml
AFERA Ginger
SABI Aga i Tala
kl.otwarta
BOCELLA Gorzowska Panorama
COLLET Gorzowska Panorama
NATA Super Węchacz
kl.uzytkowa
SPRING MAEADOW Fortibus
Fortibus X-PERT AT KUNG FU

uff
pozdrawiam iwona

Posted

Nitencja napisał(a):
Magdalena 1 wiesz .byly 63 yorki ....... jak znajde katalog to CI napisze :)

Nitencja, mam troche wolnego czasu, to napisze stawkę psów, a Ty ewent. suk, OK?
PSY
kl. szczeniąt
DUKAT Intuicja
NEMO Noeris

kl. młodziezy
AMAZINGBILLY BOY Sabirami
ELMO Damy i Huzary
GIPSY KING Clarus
MOVIE STAR of Padavi's
QOCCLES Yoursong
WATERLOO Apage

kl. pośrednia
ALTREY WARRIOR Wild Fantasy
CASANOVA Yorex
DASTY Lacrima Caesia
Camparis IB.MR. MAGIC
Sasquehanna JAŚ
LEONARDO Certik
MERLIN Bardynela
ZORIK z Megary

kl. otwarta
AMI Palio
ARES Tuptusie Magdusi
ARIN Offerta
CHARON z Wernisażu
MIKI IVO FRAN

kl. championów
TRIBUTE to Queen's Baby

kl. wet.
Shelewa'a JULIUS

Sędzia: Katarzyna Nitka

Posted

Nitencja się nie odzywa, a ja już skończyłam z "zajęciami w podgrupach". Pisze więc cd. yorków suczek.
SUKI
kl.szczeniąt:
HONEY HARRIDAN Lacrima Aurea
HOT N'MAGIC Yorex
LAURENE Apage
LOVELY LADY Yorex
ODYSSEIA Bakarat
VILLANELLA Restart

kl. młodzieży:
AFERA ALGA Asketila
AMBRA Contenders
BAFFI Palmos
BONI-BLU DIANA Świat Elfów
C'EST LA VIE Smaragdina
CASSANDRA Palio
COCO CHANEL Decoris
DUSIA Świat Elfów
GIGI z Nagonki
GRETA Oskar
HATOR z łęczyckiego Grodu
ILUZJA z Kociego Dworu
THE HIGH SEAS Kontrakt
WHEEL OF FIRE Apage

kl. pośrednia:
APOLLA Perlista
CACY Pro Amare
GREAT FINESSE FAVOURITE Varius Canis
LEILA Yorex
NAOMI NEW STAR Kontrakt
SAINT_MICHELIN Apagera
SALAMANDRA Apage
SALSA Apage
SZAMANKA z Jantarowej Fugi
WHOOPY Stribrne prani
WONDER OD LOVE restart
ZIPPER InnYoki-go

kl. otwarta
ASTRA Żółty Marmurek
FANNY Lacrima Aurea
HIERARHIA Restart
LUCY Inflancki Talizman
MARIA BONITA GUEMART'S
MARINO Box Evelyn
O'MISS DAISY Jnatarowa Fuga
TWISTER Stribrne prani

Pzdr.

Posted

oczywiscie bardzo dziekujemy za gratulacje!
oby ten sezon był rownie udany jak poprzedni- tez rozpoczelismy go BOB-em Unkasowym w Głogowie![/quote]

Cześć Edytko-
gratuluję Ci sukcesu i jednocześnie chciałam Ci podziękować, że zatrzymałaś mojego shibę, który postanowił pozwiedzać Głogów.
Nie wiesz nawet, jak bardzo jestem wdzięczna.
Na niektórych psiarzy można liczyć- bo przecież znamy się tylko z wystaw i właściwie z widzenia.
Jeszcze raz dziękuję. :buzi:

Gosia