Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mam pytanie do właścicieli Podhalana.Mam zamiar zakupić psa tej rasy i nie wiem czy te psiaki są dobrymi stróżami i obrońcami.Mianowicie chodzi mi o to czy Podhalan pilnując posesji jest w stanie fizycznie zatrzymać intruza czy jedynie jak niektóre rasy jedynie powiadomić o tym właściciela?Czytałem że fizycznie potrafią zatrzymać tylko psy ras bojowych.I czy Podhalan byłby w stanie obronić mnie przed napaściwym człowiekiem?Bardzo proszę o odpowiedź.

• 3 weeks later...
Posted

Polski owczarek podhalański jest dużym i czujnym psem. Odstrasza samą swoją sylwetką, naturalnie, nie szkolony, chroni swoich właścicieli i ich dobytek. Nie jest to tylko "biała maskotka" ale duży i silny pies pasterski. Jak w każdej rasie (również tych uznawanych za bardzo groźne) są osobniki o różnym stopniu agresji. Trudno sobie wyobrazić właściciela tak dużego psa podsycającego "złą" stronę jego natury, czyli agresywność. Podhalan wykazuje dużą dozę samodzielności, jednak poddaje się szkoleniu, także obronnemu. Radziłbym skorzystać z usług specjalistycznej firmy. Samodzielne szkolenie i "wyrabianie" agresji może skończyć się przykrymi konsekwencjami.
Osobiście polecałbym do ochrony posesji właśnie podhalany - ja mam już drugiego i zawsze, w ciągu 16 lat doskonale wywiązywały się ze swojej funkcji "stróża". Są przy tym oddane rodzinie i innym zwierzętom domowym, doskonale tolerują dzieci (przyzwyczajałem je do tego od szczenięcia).

Posted

Bardzo dziękuję za tę odpowiedź gdyż rozwiała część moich wątpliwości co do tej rasy.Jestem na dogomani od niedawna ale sądzę iż trafiłem do grona prawdziwych miłośników i profesjonalistów.Dziękuję.