monana Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 Witajcie ponownie :cool3:.. Mam takie zapytanie- jak długo, tzn. do którego tygodnia/miesiąca szczeniak powinien jeść cztery posiłki? trzy? a kiedy w końcu przejść na dwa posiłki? Mój jamniczek teraz je 4 posiłki dziennie.. i sama nie wiem czy to dobrze czy jednak nie do końca. Mikey ma teraz skończone 9 tygodni. Quote
jolawigor Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 Cztery posiłki dziennie podajemy szczeniakom do 4 mc życia,następnie przechodzimy na trzy posiłki i tak podajemy do roku, a pózniej piesio przechodzi na dwa posiłki. Wazne jest też to, aby pies jadał regularnie o stałych porach wtedy będzie zdrowszy a my nie będziemy biegać do weta. Pozdrawiam Jola i Wigor. Quote
monana Posted December 28, 2008 Author Posted December 28, 2008 jolawigor napisał(a):Cztery posiłki dziennie podajemy szczeniakom do 4 mc życia,następnie przechodzimy na trzy posiłki i tak podajemy do roku, a pózniej piesio przechodzi na dwa posiłki. Wazne jest też to, aby pies jadał regularnie o stałych porach wtedy będzie zdrowszy a my nie będziemy biegać do weta. Pozdrawiam Jola i Wigor. Dziękuję serdecznie za pomoc. Z tą stałą porą u mnie bywa różnie...pierwszy posiłek czasami jest o 6:30 a czasami nawet o 8:30....każdy posiłek podaję co 4 godziny... Quote
monana Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 a powiedzcie mi prosze... psy mogą jeść grzyby i smietane? nie mam pojecia na ten temat, dlatego pytam...:cool3: Quote
Axusia Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Ja troszke na inny temat - nie ile razy dziennie, ale jak. ZAWSZE NAMACZAJCIE jedzenie psom :cool1: To ma wpływ na trawienie i ogolne przyswajanie pokarmu. Quote
jolawigor Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 monana napisał(a):a powiedzcie mi prosze... psy mogą jeść grzyby i smietane? nie mam pojecia na ten temat, dlatego pytam...:cool3: Grzyby są ciężko strawne więc absolutnie nie, śmiatana jest za tłusta lepiej dawać biały ser półtłusty lub chudy, a tak wogóle to psa nie karmi się tym co jedzą ludzie bo mają inny układ trawienny. Psu gotuje się osobno kaszę, ryż z jarzynami i mięsem lub sucha karma. Tyle mogę poradzić w skrócie. Pozdrawiam. Quote
Delay Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 Ja nigdy nie namaczałam swoim psom karmy i z układem trawiennym zawsze wszystko w porządku (dokładne badania były, w tym na przyswajanie) Psu dobrze robi gryzienie pokarmu no i to lepiej także dla zębów. Namaczałabym, ale bardzo młodym szczeniętom i dziaduniom ;) Quote
Miska88 Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 [quote name='jolawigor']Grzyby są ciężko strawne więc absolutnie nie, śmiatana jest za tłusta lepiej dawać biały ser półtłusty lub chudy, a tak wogóle to psa nie karmi się tym co jedzą ludzie bo mają inny układ trawienny. Psu gotuje się osobno kaszę, ryż z jarzynami i mięsem lub sucha karma. Tyle mogę poradzić w skrócie. Pozdrawiam.[/quote] Co do tej kaszy dla psiaka to bym uwazala, kiedys swojemu psiakowi dalam biala kasze i niestety psiak strasznie mi sie rozchorowal, lekarz powiedzial, ze jezeli dajemy psu kasze nalezy ja bardzo dlugo gotowac. Pozdrawiam Quote
anitak Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Z tą kaszą też bym uważała,ma ona dużo błonnika i pieski często i lużno wypróżniają się,lepiej podać makaron lub ryż,chociaż ryż jest moczopędny:-o Quote
Recommended Posts