Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiatm!W przyszlym roku na wiosne kupuje mojego pierwszego rasowego=rodowodowego(wczesniej byly i sa niestety pseudo) psa i zamierzam go(a raczej ja)wystawiac-jak mozecie sie domyslec jestem wystawowym zoltodziobem.Mam wic pytania,oto pierwsze z nich-Wszedzie jest napisane ,ze sunia zeby zdobyc hodowlanke musi do ukonczenia 15mies zdobyc te 3 czy 4 oceny bdb lub doskonale-czy to znaczy ,ze gdybym zaczela ja wystawiac po 15mies jej zycia nie moglaby juz uzyskac hodowlanki?
z gory dzieki za odp ;)

Posted

Pomieszało Ci się z tymi wystawami:roll:

Wyciąg z regulaminu hodowli psów rasowych ZKwP:

"1. Do hodowli dopuszcza się sukę na podstawie adnotacji w rodowodzie i Karcie Sztywnej „SUKA HODOWLANA”, dokonanej przez Kierownika Sekcji lub Przewodniczącego Oddziałowej Komisji
Hodowlanej, potwierdzonej imienną pieczęcią, podpisem, pieczęcią Oddziału oraz datą. Suka nabywa uprawnienia hodowlane w momencie dokonania takiego wpisu. Warunkiem uzyskania wyżej
wymienionego wpisu jest spełnienie poniższych oraz innych, zatwierdzonych przez Zarząd Główny wymogów, stanowiących załącznik (zał. nr 10) do niniejszego regulaminu:

a) jest zarejestrowana w Związku oraz wpisana do Polskiej Księgi Rodowodowej (PKR) lub Księgi
Wstępnej (KW),
b) ukończyła 18 miesięcy, z wyjątkiem ras wymienionych w § 10 pkt. 2,
c) uzyskała, po ukończeniu 15 miesięcy, w dowolnej klasie, od co najmniej dwóch sędziów, trzy oceny doskonałe lub bardzo dobre, w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej."

Regulamin w całości jest m.in. na stronie ZKwP

Zwróć uwagę, że wymagania hodowlane mogą się różnić zależnie od rasy:razz:

Posted

aha hehehe ale mi sie pomieszalo:lol: wielkie dzieki
mam jeszcze jedno pytanie.Co prawda jeszcze kopie sobie na str ZK ,ale chyba tego nie znajde : / (za duzo tych podpunktow)
Czy psy pasterskie(w tym przypadku chodzi mi o BC) musza (tak jak np owcz niem) miec jakies "testy" na psa uzytkowego?(czy jak sie to tam nazywa,ale wiecie o co mi chodzi?) --->juz to znalazlam
Co to jest CACIB?

• 1 year later...
Posted

powinno to oznaczać że ma dużo championatów różnych krajów ;) ale jak jest w rzeczywistości? nie wiem - nie ma określonej liczby championatów żeby można było psa nazwać multi ;) (przynajmniej tak mi się wydaje ;) )
CACIBy zbiera się do Interchampiona :) (4 CACIBy z 3 krajów od 3 sędziów w odstępie między pierwszym a czwartym rok i 1 dzień)