wiska Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Wiatm!W przyszlym roku na wiosne kupuje mojego pierwszego rasowego=rodowodowego(wczesniej byly i sa niestety pseudo) psa i zamierzam go(a raczej ja)wystawiac-jak mozecie sie domyslec jestem wystawowym zoltodziobem.Mam wic pytania,oto pierwsze z nich-Wszedzie jest napisane ,ze sunia zeby zdobyc hodowlanke musi do ukonczenia 15mies zdobyc te 3 czy 4 oceny bdb lub doskonale-czy to znaczy ,ze gdybym zaczela ja wystawiac po 15mies jej zycia nie moglaby juz uzyskac hodowlanki? z gory dzieki za odp ;) Quote
Ula_czarnuszka Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Pomieszało Ci się z tymi wystawami:roll: Wyciąg z regulaminu hodowli psów rasowych ZKwP: "1. Do hodowli dopuszcza się sukę na podstawie adnotacji w rodowodzie i Karcie Sztywnej „SUKA HODOWLANA”, dokonanej przez Kierownika Sekcji lub Przewodniczącego Oddziałowej Komisji Hodowlanej, potwierdzonej imienną pieczęcią, podpisem, pieczęcią Oddziału oraz datą. Suka nabywa uprawnienia hodowlane w momencie dokonania takiego wpisu. Warunkiem uzyskania wyżej wymienionego wpisu jest spełnienie poniższych oraz innych, zatwierdzonych przez Zarząd Główny wymogów, stanowiących załącznik (zał. nr 10) do niniejszego regulaminu: a) jest zarejestrowana w Związku oraz wpisana do Polskiej Księgi Rodowodowej (PKR) lub Księgi Wstępnej (KW), b) ukończyła 18 miesięcy, z wyjątkiem ras wymienionych w § 10 pkt. 2, c) uzyskała, po ukończeniu 15 miesięcy, w dowolnej klasie, od co najmniej dwóch sędziów, trzy oceny doskonałe lub bardzo dobre, w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej." Regulamin w całości jest m.in. na stronie ZKwP Zwróć uwagę, że wymagania hodowlane mogą się różnić zależnie od rasy:razz: Quote
wiska Posted December 27, 2008 Author Posted December 27, 2008 aha hehehe ale mi sie pomieszalo:lol: wielkie dzieki mam jeszcze jedno pytanie.Co prawda jeszcze kopie sobie na str ZK ,ale chyba tego nie znajde : / (za duzo tych podpunktow) Czy psy pasterskie(w tym przypadku chodzi mi o BC) musza (tak jak np owcz niem) miec jakies "testy" na psa uzytkowego?(czy jak sie to tam nazywa,ale wiecie o co mi chodzi?) --->juz to znalazlam Co to jest CACIB? Quote
Ula_czarnuszka Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='wiska']Co to jest CACIB? Certyfikat na Międzynarodowego Championa Piękności (CACIB) :p Po szczegóły odsyłam do Regulaminu wystaw psów rasowych ZKwP :razz: do poczytania na stronie ZK Quote
Dynamique Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 chodzi mi o BC Border Collie ? :cool3: Z Jakiej hodowli ? :cool3: Quote
wiska Posted December 28, 2008 Author Posted December 28, 2008 z hodowli True Story(www.bordercolliestory.com) Quote
nana777 Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 Co to oznacza, że rodzic jest multi-championem?. Czy to oznacza, że ma kilka CACIB. Quote
sachma Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 powinno to oznaczać że ma dużo championatów różnych krajów ;) ale jak jest w rzeczywistości? nie wiem - nie ma określonej liczby championatów żeby można było psa nazwać multi ;) (przynajmniej tak mi się wydaje ;) ) CACIBy zbiera się do Interchampiona :) (4 CACIBy z 3 krajów od 3 sędziów w odstępie między pierwszym a czwartym rok i 1 dzień) Quote
Recommended Posts