jacek-- Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 witam serdecznie.:lol: od niedawna jestem posiadaczem suczki 7 miesięcznej i mam z nią problem, suczka w hodowli przebywała tylko w domu nie wychodziła na spacery ponieważ hodowczyni twierdziła że nie ma takiej potrzeby wychodzić z tą rasą na spacery. po pierwsze że te pieski się strasznie brudzą a po drugie nie lubią spacerów a już wogóle długich. nie podoba mi się to, uważam że pies powinien chodzić i załatwiać swoje potrzeby na dworze i oczywiście się wyszaleć. tylko że ona ledwo co wyjdzie na podwórko załatwi się albo nie i odrazu wraca do domu. skacze bo drzwiach i ścianie tak kombinuje żeby tylko wpuścić ją do bramy,przy tym trzęsie się jak galareta.kupiłem ją żeby troche pobawić się w wystawianie, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie. proszę o jakąś czarodziejską podpowiedż co zrobić żeby tak się nie bała? już wyobrażam ją sobie na ringu wystraszoną i uciekającą z ringu. napisze jeszcze że mimo tego i tak wychodzimy na spacery a rezultat jest nijaki. pozdrawiam jacek Quote
Maleńka Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Witaj Jacku i gratuluje nabytku w postaci shih tzu Moja panna też załatwia się w domu ale to tylko dla mojej wygody, shih tzu jak najbardziej mogą wychodzić na dwór - ba, nawet lubią długie spacery, wszystko to kwestia przyzwyczajenia pieska :razz: A z jakiej hodowli kupiłeś psiaka? Powodzenia w wychowaniu małego buntownika z natury :eviltong: Quote
AbraCadabra Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 :razz:A może pisekowi najnormalniej w świecie zimno?:diabloti: Jak szczeniak nie wychodził na dwór to nie dziw się że się boi i ucieka.. to dla niego nowośc i trzeba przyzwyczajać stopniowo:cool3: A ze spacerami to nieprawda :diabloti: moje kochają baaa... najbardziej lubią szaleć po lasach i innych takich ;) Nawet na długim włosie.. dobry kombinezon papiloty .... i w tedy nie ma ofiar we włosach :evil_lol::eviltong: Quote
Chefrenek Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Jacku hodowczyni zasługuje na potępienie. Najważniejszy okres socjalizacji ten pies ma za sobą. Niestety nie brał w nim udziału. :mad: Shih uwielbiają spacery. Włoski wystarczy odpowiednio zabezpieczyć i pies może śmigać. Zobacz jak pies renia13 śmiga w papilotach i kubraczku.:multi: Może warto tez pomyśleć o jakiejś szkółce dla psów.;) Quote
Maleńka Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 jacek-- napisał(a):DZIĘKI BARDZO ZA POSTY:lol: Dzięki, że odpisales nam na zadane pytania :razz: Quote
Osa Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Jeśli mogę coś doradzić to na spacerach podsuwaj jej nagrody... Coś co lubi... Na początek możesz ją tak często nagradzać - niech kojarzy spacerek z czym przyjemnym - samczym...Oczywiście jak się załatwi na dworku to nagroda obowiązkowo. Malutka może też się tak trząść ze stresu... Stosowanie kubraczka i nagród powinno złagodzić te objawy. Spróbować zawsze warto. Quote
jacek-- Posted January 4, 2009 Author Posted January 4, 2009 Osa napisał(a):Jeśli mogę coś doradzić to na spacerach podsuwaj jej nagrody... Coś co lubi... Na początek możesz ją tak często nagradzać - niech kojarzy spacerek z czym przyjemnym - samczym...Oczywiście jak się załatwi na dworku to nagroda obowiązkowo. Malutka może też się tak trząść ze stresu... Stosowanie kubraczka i nagród powinno złagodzić te objawy. Spróbować zawsze warto. dzięki :lol: ubranko to chyba lepiej gdzieś kupić w sklepie, niż z internetu nie?? Quote
Osa Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 W sklepie jest możliwość przymiarki. W necie też kupowałam i było wszystko OK ale trzeba dobrze wymierzyć psiaczka. Na Dogo Taks szyje super kubraczki - na wierzchu ortalion a pod spodem ciepły polarek i brzunio też zakryty... Jak chcesz podrzucę Ci linka do jej bazarku. Możesz kupić jej także ciepły sweterek. Chciałabym Ci jeszcze powiedzieć, żebyś suni od razu nie męczył długimi spacerami.Nie ciągnął na siłę - bo tak ma być...(nie mówię, że tak robisz - chcę żebyś wiedział, czego nie powinieneś robić) Ważne jest także Twoje nastawienie do tych spacerów. Nie irytuj się na nią, że nie chodzi tak jak inne psy - patrz na swoją sunię co w danej chwili jest dla niej najważniejsze.Mów do niej łagodnie. Jak trzeba weź ją na rączki - przytul, pocałuj, zabierz do domu... Niech ma w Tobie ostoję - niech wie, że na Tobie może polegać i Tobie może zawsze ufać. Jeśli będzie się czuła przy Tobie bezpiecznie to i spacery nie będą takie straszne. Pomalutku, cierpliwe, z miłością a wszystko da się nadrobić. Quote
jacek-- Posted January 4, 2009 Author Posted January 4, 2009 jasne że chce linka, będę bardzo wdzięczny:lol: Quote
Osa Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Wysłałam Ci PW.... Ale podam go dla pewności i tu... http://www.dogomania.pl/forum/f99/zimowe-psie-kubraczki-szyte-na-miare-do-28-02-09r-122825/ Kubraczek mierz na długość od łopatek(przedniej nogi) do ogonka - bez szyi. Szer. też taką jak ma sunia.Nic ponad to nie dodawaj A i napisz że to dla shih- tzu "fason niskopodłogowy" - ona będzie wiedziała o co chodzi :) Quote
AbraCadabra Posted January 5, 2009 Posted January 5, 2009 Osa napisał(a):- na wierzchu ortalion a pod spodem ciepły polarek i brzunio też zakryty... Możesz kupić jej także ciepły sweterek. Tylko polarek to wcale nie dobre rozwiązanie.. chyba że ktoś ma golonego psa. Polarki i sweterki powodują filcowanie wlosa :shake: jeśli już to od środka powinien być obszyty czymś "śliskim" :roll: Ale to oczywiście tylko moje zdanie oparte na własnych doświadczeniach :evil_lol::cool3: Quote
jacek-- Posted January 6, 2009 Author Posted January 6, 2009 AbraCadabra napisał(a):Tylko polarek to wcale nie dobre rozwiązanie.. chyba że ktoś ma golonego psa. Polarki i sweterki powodują filcowanie wlosa :shake: jeśli już to od środka powinien być obszyty czymś "śliskim" :roll: Ale to oczywiście tylko moje zdanie oparte na własnych doświadczeniach :evil_lol::cool3: dzięki :lol:AbraCadabra napiszcie mi jeszcze jedno, do tej pory jadła to co jej smakowało czyli mięsko, mokry karmy. chce przejść na suchą no i zaczeła się walka nie chce jeść już nawet karmię ją z ręki. no i co mam robić wrócić do mokrego czy jeszcze ją :-(męczyć suchą karmą??? Quote
Yanni Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 jacek-- napisał(a):jasne że chce linka, będę bardzo wdzięczny:lol: Ja ci polecam krawcową. Dzisiaj byłem z moją Shilą na przymiarce a jutro do odbioru. I nie drogo. Co prawda to moja koleżanka ale myślę ze wszystkich tak kasuje. Jak jesteś ze Śląska to Ci dam namiary. Z netu tak jak pisała Osa trzeba znać dokładne wymiary. Quote
Maleńka Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 jacek-- napisał(a):dzięki :lol:AbraCadabra napiszcie mi jeszcze jedno, do tej pory jadła to co jej smakowało czyli mięsko, mokry karmy. chce przejść na suchą no i zaczeła się walka nie chce jeść już nawet karmię ją z ręki. no i co mam robić wrócić do mokrego czy jeszcze ją :-(męczyć suchą karmą??? mokre karmy ani mięsko nie nadzą jej pełnego zestawu witamin, ktory jest w suchej karmie. Czy to walka? hmmm... glodny pies wszystko zje, musi się przyzwyczaić Quote
AbraCadabra Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 jacek-- napisał(a):dzięki :lol:AbraCadabra napiszcie mi jeszcze jedno, do tej pory jadła to co jej smakowało czyli mięsko, mokry karmy. chce przejść na suchą no i zaczeła się walka nie chce jeść już nawet karmię ją z ręki. no i co mam robić wrócić do mokrego czy jeszcze ją :-(męczyć suchą karmą??? Po pierwsze to jaką karme podajesz? :p Możliwe że suni poprostu nie smakuje. Po drugie tak jak pisała Maleńka jeśli podajesz "karme" robioną przez siebie nigdy nie zbilansujesz jej tak jak dobry suchy pokarm. Po trzecie może spróbuj podawać jej lekko namoczony? A z suchą karmą próbuj dalej. Tymabradziej że chcesz wystawiać jak czytałam swoją sunie. Sucha karma jest praktyczniejsza i lepiej zbilansowana :roll::cool3: Powodzenia z małym diabełkiem :evil_lol: I nie wiem czy dobrze doczytałam że Twój pies je suchą namoczoną czy mokry pokarm? :roll: Quote
jacek-- Posted January 8, 2009 Author Posted January 8, 2009 AbraCadabra napisał(a):Po pierwsze to jaką karme podajesz? :p Możliwe że suni poprostu nie smakuje. Po drugie tak jak pisała Maleńka jeśli podajesz "karme" robioną przez siebie nigdy nie zbilansujesz jej tak jak dobry suchy pokarm. Po trzecie może spróbuj podawać jej lekko namoczony? A z suchą karmą próbuj dalej. Tymabradziej że chcesz wystawiać jak czytałam swoją sunie. Sucha karma jest praktyczniejsza i lepiej zbilansowana :roll::cool3: Powodzenia z małym diabełkiem :evil_lol: I nie wiem czy dobrze doczytałam że Twój pies je suchą namoczoną czy mokry pokarm? :roll: witaj karmie ją royal canin junior , idor junior i próbowałem od 10 miesiąca typową dla shih tzu :lol: i nic pare ziarenek zje to tyle. nawet daje jej trzy razy dziennie miska leży 10min i zabieram ale ją to wcale nie rusza:angryy: Quote
jacek-- Posted January 8, 2009 Author Posted January 8, 2009 Yanni napisał(a):Ja ci polecam krawcową. Dzisiaj byłem z moją Shilą na przymiarce a jutro do odbioru. I nie drogo. Co prawda to moja koleżanka ale myślę ze wszystkich tak kasuje. Jak jesteś ze Śląska to Ci dam namiary. Z netu tak jak pisała Osa trzeba znać dokładne wymiary. witam jestem z wrocławia ale jeśli szyje też podając tylko rozmiary to bardzo chętnie. pozdrawiam Quote
AbraCadabra Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 jacek-- napisał(a):witaj karmie ją royal canin junior , idor junior i próbowałem od 10 miesiąca typową dla shih tzu :lol: i nic pare ziarenek zje to tyle. nawet daje jej trzy razy dziennie miska leży 10min i zabieram ale ją to wcale nie rusza:angryy: To spróbuj zmienić RC na co innego jest jeszcze kilka dobrych karm :razz::razz: Moim suczom już sie przejadł :eviltong: Też mam jednego "tadka nie jadka" ale u mnie karma jest cały czas w miskach.:cool3: Nie zabieraj miski i sprawdź może jak zgłodnieje to zje Nie dokarmiaj czyms innym powinno poskutkować :evil_lol: Quote
Yanni Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 jacek-- napisał(a):witam jestem z wrocławia ale jeśli szyje też podając tylko rozmiary to bardzo chętnie. pozdrawiam dzisiaj ma przyjść z gotowym ubrankiem. Zrobię fotkę w tym ubranku i zobaczysz sam czy ci odpowiada.Podasz tylko rozmiar. Wiem że jest nie drogo -około 20 zł. ale nie wiem z czego to szyje bo dalem jej wolną rękę. Co do karmy to trzymaj się tego royala az wygrasz z pieskiem i wreszcie zmięknie. Bo jak chcesz wystawiać to tylko pokarm z tej najwyzszej półki wchodzi w grę. Ja podobnie jal AbraCadabra nie zabieram miski gdy w niej jeszcze coś jest .Ona te resztki zjada za 2 lub 3 godziny. Quote
jacek-- Posted January 10, 2009 Author Posted January 10, 2009 Yanni napisał(a):dzisiaj ma przyjść z gotowym ubrankiem. Zrobię fotkę w tym ubranku i zobaczysz sam czy ci odpowiada.Podasz tylko rozmiar. Wiem że jest nie drogo -około 20 zł. ale nie wiem z czego to szyje bo dalem jej wolną rękę. Co do karmy to trzymaj się tego royala az wygrasz z pieskiem i wreszcie zmięknie. Bo jak chcesz wystawiać to tylko pokarm z tej najwyzszej półki wchodzi w grę. Ja podobnie jal AbraCadabra nie zabieram miski gdy w niej jeszcze coś jest .Ona te resztki zjada za 2 lub 3 godziny. cześć:lol: jak tam ubranko? nic się nie chwalisz? Quote
jacek-- Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 witam co z tym ubrankiem??będzie pokaz???:angryy: Quote
Maleńka Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 jacek-- napisał(a):witam co z tym ubrankiem??będzie pokaz???:angryy: Pokazał w galerii shih tzu :p Quote
jacek-- Posted January 16, 2009 Author Posted January 16, 2009 chciałem pochwalić się zdjęciami suczki, tylko że nie wiem jak wrzucić na forum:oops: Quote
Maleńka Posted January 16, 2009 Posted January 16, 2009 [quote name='jacek--']chciałem pochwalić się zdjęciami suczki, tylko że nie wiem jak wrzucić na forum:oops: wyślij mi na przybylska.kasia@gmail.com :razz: Quote
Recommended Posts