Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja staficzka ustawila sobie cały miot , chociaz nei byla w nim największa. Teraz ma 2,5 miesiąca i każdego psiaka ktorego widzi stara sie sobie podporządkować. Śmiesznie wygląda jak kładzie łapę na grzbiecie 5 razy większemu dorosłemu owczarkowi. Jak tylko wzięlismy ją od miotu, myślała ze i My jestesmy jego częścią, ale każda próba dominacji została gaszona. Zawarczałęm na nią ( moi rodzice uznali ze zwariowałem), za grzbiet i do podłogi.Trzymałem ją tak długo aż sie zypełnie uspokoiła. Na początku było to ok 10. sekund. Teraz wystarcz ze złapie za grzbiet i na glebe- cisza jest zanim zdąze zawarczeć. Czytałem pare ksiązek , min. Fishera i wydaje mi sie ze taki sposób jest najlepszy( jeszcze nigdy nie dalem jej po tyłku i mam nadzieje ze przy tym zostane)

W uczonych ksiązkach jest pare sztuczek jak podtęperować dominanta min.

1. Siadaj od czasu do czasu na posłaniu psa, bierz do ręki zabawki itd.

2. Pies je ostatni- nie pozwól karmić przy stole ( czasami to trudne przy maślanych oczkach), a najlepiej jak pies dostaje żarcie po tym jak ty skończysz swój posiłek.

3. Każda próba niesubordynacji musi być zauwazona i gaszona.Nie bij psa, ale daj mu do zrozumienia póki jest mały, kto tu "nosi portki".

4. Niech nie wchodzi na twoje łózko ( posłanie jak posłanie ) wedle wlasnego zyczenia, ale tylko wtedy kiedy Ty wyrazisz na to zgode.

5. Nie wachaj sie ugryźć psa( oczywiście nie za mocno) jeśli on podgryzł Cię w czasie zabawy( tak zdziwnionego psa jeszcze nie widzialem)....nastepnym razem uścisk szczęki bedzie pomniejszony o ból zadany przy twojej zabawie w podgryzanie.

Itd.

Walcz z dominantem poki młody i nieświadomy swojej siły w przyszłości, bo czym skorupka za młodu........

Pozdrawiam

Posted
julka bulka!elvis był po emanuelu .to po elvisie sobie fundnełam oszołoma z rzymskich legionów którego nazywałam lekter.tak więc wykluczam swoje nieobycie z bulami jako przyczynę wariactwa lektera.elvis chodził jak w zegarku a lekter był czubkiem i tyle.teraz mam shazę i znów jest cudownie znów mam normalnego bulterriera ufff!

a sorrki - pomylilam Elvisa z Lekterem... myslalam, ze Elvis to brat Chojraka...