Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

lusia22 napisał(a):
z tymi ludzkimi odżywkami to różnie bywa ja na mojej suni wypróbowałam wiele i psich i dla ludzi i okazało się, że najlepsza odżywka to gliss kur z jesdwabiem w sprayu, żadnego łupieżu , drapania, a włoski rozczesują się pięknie i są miękkie, chyba wszystko zależy od wrażliwości psiaka. a może te psie specyfiki my powinnyśmy przetestowac??
:)

Wiesz to jeste jednak ryzykowna działanie i nie chodzi tu tylko o wlos, ale o skore. Skora Yorka ma najwyzszy odczyn u psow - 9 pH:crazyeye: A dla porownania ludzka - 5,5pH. I teraz zauwaz, ze uzywanie ludzkich kosmetykow moze spowodowac zaburzenie odczynu, a to z kolei zapalenie skory...

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja wiem, że ludzkie kosmetyki dla psów to głupota, ale właśnie po psich ( hery podajrze) Nika miałą łupież i swędzenie skóry, może wypróbuje wychwalany tak przez Was #all system, tyle że drogi niemiłosiernie, dzisiaj byłam w zoologicznym i za szampon tej firmy (chyba 250ml) chcieli 120 zł, może w internecie będzie taniej. w kazdym razie dziękuje za rady, a gliss kura zostawie dla siebie:eviltong:

Posted

A ja sie upre... Jak pieska kupilam to mial lupiez i siersc niestety nie najlepszej jakosci. Zmienilam karme na lepsza, dawalam witaminki i lupiez ciagle byl. Wet dal mi szampon przeciwlupiezowy dla psow, zadnego efektu. Dopiero jak zaczelam po kapieli uzywac odzywki dla psow i dla ludzi rownoczesnie (szampon dla szczeniakow), wloski lsniace, miekkie i zero lupiezu. I tak juz dobrych pare miesiecy.

Posted

lusia22:
Nie polecam kosmetyków firmy Beaphar. To były pierwsze kosmetyki jakie kupłam dla mojego psiaka. Miałam ich cały zestaw - chyba 5 produktów. Były naprawdę beznadziejne: szampon wcale się nie pienił i był bardzo mało wydajny, spray ułatwiający rozczesywanie tylko wysuszał i usztywniał włosy. Możliwy (ale nie dobry) był tylko spray z olejkiem norkowym, choć miał mało przyjemny zapach.
W każdym razie uważam, że zakup kosmetyków z tej serii był bardzo nietrafiony.

Później używałam firmy Herry, były OK. Z tej serii najmniej podobał mi się szampon, bo też się średnio pienił, a najlepszy był preparat do rozczesywania włosów. Ale pozostałe preparaty były w porządku.

Teraz używamy #1 All System i jestem z efektów zadowolona.

Posted

dziękuje za porady, mam pytanie, o #all system, czy szampon jest wydajny? bo beaphar rzeczywiście nie pieni się wcale i nie moge rozczesac niki po nim, na jedno mycie idzie z 1/4 butelki, więc może drogi #all system jednak bardziej się opłaci?

• 4 weeks later...
Posted

Moja Kinia nie cierpi zapachu olejku norkowego korzystajac z porady pani ze sklepu Yorkcentrum spryskuje teraz szczotke ale nic z tego czuje i po zabiegu wyciera sie o wszystkie ściany i w ogóle o to co ma na swojej drodze:(Też używam kosmetyków 1 All system tzn. narazie tylko odżywki do spłukiwania ale planuje zakup szamponu jestem zadowolona!

• 4 months later...
Posted

Martyna2006 napisał(a):
Wczoraj zamówiłam olejek norkowy z witaminą F z firmy KW.Czy ktoś używał tego kosmetyku?

To ten w sprayu o ile dobrze pamiętam?
Ja używałam na mojej ten w sprayu, wlos po nim gladki, super sie rozczesywal, nie wygladal na przetłuszczony, ale mały minus-moim zdaniem-to to ze raczej jest mało wydajny, ale to chyba jak kazdy spray. Ma dość intensywny zapach i moja niestety bała sie samej czynności rozpylania sprayu.
Żadnego odbarwiania sie włosa nie zauważyłam, a moja wtedy była jeszcze czarna więc łatwo byłoby coś zauważyć.

Posted

Shahar napisał(a):
Tylko ze olejek norkowy odbarwia włos.

Odbarwia owszem, ale tylko u psów białych m.ni. westach. Wtedy sierść staje się żółtawa;)

Ja też zastanawiam się nad olejkiem... Mam katalog Iv San Bernard, więc może wybiorę coś z tej firmy:razz:

Guest Agata_B
Posted

Ja czytałam w książkach, że yorkom trzeba natłuścić sierść po kąpieli, żeby się lepiej rozczesywała i potem ładnie lśniła. I ta odżywka musi być z olejkiem norkowym lub lanoliną. co lepsze? Z olejkiem norkowym czy z lanoliną?

Posted

Wydaje mi się, że to podobnie jak z szamponem. Super szampon nie będzie dawał dobrych efektów na każdym psie. Wszystko zależy od gatunku jego włosa itd. I tak samo może być z olejkiem norkowym lub lanoliną;) Choć częściej słyszę, że używa się norkowego

Posted

Jeśli ktoś ma jasnego yorka to olejek norkowy przebarwia włoski. Ja używam olejku migdałowego i jestem bardzo zadowolona. Jeszcze muszę sprawdzić olejek kokosowy ;)

Posted

Mój york jest ciemny - czarny "płaszczyk" :) Koregra,jeśli to nie tajemnica...to jakiego używasz olejku migdałowego? Bo jak skonczy mi sie norkowy to chce kupic własnie migdałowy i kokosowy :) Działają "wspomagająco" na odbudowę włosa?

Posted

Oczywiście że to nie tajemnica. Olejek jest z firmy Vulpes
Wydaje mi się że działa wspomagająco na włos. Nie używam go długo ale już widzę różnicę. Włos się mieni, jest delikatny, mniej się kułtoni i Cori trochę wypadały a teraz już nie:multi:
Co do zapachu to jest super. Prawie nie wyczuwalny, taki bardzo delikatny.

Posted

proszę o radę - moja sunia zaraz po czesaniu ma włosek niczego sobie , ale po jakimś czasie robią się jej takie " strączki " , nadmieniem , że używamy kosmetyków HERY - szampon + balsam + preparat do czesania , acha i ten włos - czytaj strączki - nie jest tłusty

Posted

ROZI napisał(a):
proszę o radę - moja sunia zaraz po czesaniu ma włosek niczego sobie , ale po jakimś czasie robią się jej takie " strączki " , nadmieniem , że używamy kosmetyków HERY - szampon + balsam + preparat do czesania , acha i ten włos - czytaj strączki - nie jest tłusty

Zmien kosmetyki i podetnij koncowki włosow. Te kosmeyki co polecala osoba wyzej Vulpers sa super

Posted

NEVA - bardzo dziękuję za radę , końcówki podetnę , ale tylko końcówki bo jej bardzo słabiutko włoski rosną , ma 14 miesięcy , a włoski takie jak u 5 - 7 miesięcznego yorczka :placz: