Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiem że powinnam ten temat umieścić w żywieniu ale o opinię chciałam właśnie prosić właścicieli zaprzęgowców. Moja sunia aktualnie dostaje do jedzonka Royala- maxi baby dog ale w najbliższym czasie powinnyśmy przejść na juniora. Ja jednak zastanawiam się nad zmianą karmy bo junior z tego co mi wiadomo ma bardzo dużą ilość białka bo aż 32%, podczas gdy np. Eukanuba ma 26% a Acana 29%. Myślałam o powrocie do Eukanuby którą moja sunia dostawała początkowo ale dochodzą mnie słuchy że karma ta się popsuła, zastanawiam się też nad Acaną ale jeśli chodzi o ta karmę to odstrasza mnie fakt iż zawiera w swoim składzie "mączkę drobiową" a nie jak Royal czy Eukanuba mięso suszone. bardzo proszę o wszelkie uwagi i opinie odnośnie tych karm.

Posted

Reina tez miala uczulenie po Eukanubie (po zadnej innej karmie nie miala) i tez slyszalam, ze ta karma sie popsula odkad przeniesiono miejsce produkcji. O Acanie jest kilka topikow w dziale "zywienie" i tam ktos wyjasnia, ze sa zle i dobre maczki miesne i w Acanie jest wlasnie ta dobra. Radze ci zwracac uwage na to, czy karma zawiera maczke sojowa, bo podobno husky je nie trawia i ogolnie jest to podobno kiepski wypelniacz. Reinie zamowilam teraz na probe Acane i nie dzieje sie nic zlego, oprocz tego, ze nie chce jej jesc, ale ona niczego nie chce jesc :cry: Moge ci jeszcze polecic Belcando, bo podoba mi sie jej sklad (probowalysmy ja tez i nic zlego sie nie dzialo, ale Belcando zawiera maczke rybia a Reina wszystko co czuc ryba omija szerokim kolem :lol:) Przez chwile jadla tez Nutro Choice i Purine Pro Plan i tez wszystko bylo OK, ale Acana i Belcando sa duzo tansze a rownie dobrej jakosci.

• 3 weeks later...
Posted
Moja sunia aktualnie dostaje do jedzonka Royala- maxi baby dog ale w najbliższym czasie powinnyśmy przejść na juniora. Ja jednak zastanawiam się nad zmianą karmy bo junior z tego co mi wiadomo ma bardzo dużą ilość białka bo aż 32%, podczas gdy np. Eukanuba ma 26% a Acana 29%.

Nie wiem co Cię tak niepokoi w tej różnicy :roll: Czy rozważasz przejście na Akanę dlatego, że w jej składzie jest białka dokładnie "w połowie" pomiędzy skrajnymi wartościami Eukanuby i Royala?

Uważam, że nie jest dobrym pomysłem zmiana producenta karmy w połowie okresu intensywnego rozwoju. Zwłaszcza jeśli piesek je tę karmę z apetytem i dobrze się rozwija.

Każda firma ma swój kompletny program żywieniowy i "przeskakiwanie" z jednego w drugi może zrobić więcej szkody niż pożytku.

Oczywiście zmiana byłby jak najbardziej słuszna gdyby karma powodowała jakiekolwiek dolegliwosci, albo nie była akceptowana przez psa.

Nawet najlepsza karma jest tylko o tyle dobra, o ile służy konkretnemu psu i jest przez niego z apetytem zjadana :)

Posted

Masz racje że przechodzenie z jednej karmy na drugą w trakcie rozwoju nie jest najlepsze. Jednak trzeba gdy np pies dostanie uczulenia.

A tak odbiegając od tematu na chwile. Jaką karme polecicie dla boksera??Jest ona dorosłym psem.

Posted

Jest już karma specjalistyczna dla bokserów :D

Może warto spróbować :roll:

NOWOŚĆ W PAŹDZIERNIKU !

Boksery należą do psów brachycefalicznych charakteryzujących się krótką czaszką (długość odpowiada szerokości), wyraźnym stopem, krótką kufą i przodozgryzem (dolna szczęka jest dłuższa i nieco uniesiona). Cechy te są przyczyną problemów z uchwyceniem krokieta oraz zbyt szybkiego jedzenia.

Wrodzony dynamizm i duża aktywność fizyczna Bokserów, powodują silne obciążenie mięśni i stawów. Psy te są także szczególnie narażone na rozwój schorzeń serca prowadzących do osłabienia mięśnia sercowego, zaburzeń w jego pracy oraz w krążeniu krwi.

Dlatego tak ważne jest utrzymywanie Boksera w dobrej kondycji, zapewnienie mu odpowiedniej ilości ruchu, prawidłowej diety oraz regularnych badań kontrolnych u lekarza weterynarii. Firma Royal Canin opracowała dietę przeznaczoną specjalnie dla psów rasy Bokser.

Karma BOXER 26 zapewnia:

- Utrzymanie masy mięśniowej i wspomaganie ochrony stawów.

- Wspomaganie i ochronę serca:

- Ułatwienie chwytania krokieta i efekt czyszczący.

1294996021.gif

Posted

Ano coraz więcej jest karm specjalnie 'dla' :)

A dla labów RC opracował, i sprzedaje, karmę specjalistyczną w dwóch odmianach.

Standard i wersja weterynaryjna - dostępna TYLKO u vetów, którzy sprzedają również karmę. 8)

Ta druga, droższa o około 20 zł na duuużym worku, ma większą zawartość glukozaminy i siarczanu chondroityny oraz witamin.

:P

Posted

Chodzi mi teraz o karme dla bokserow

Cechy te są przyczyną problemów z uchwyceniem krokieta oraz zbyt szybkiego jedzenia.

Z tego co wiem zaden wlasciciel boksera nie zauwazyl w.w. problemu :roll:

Zacytuje jedna wypowiedz z innego forum

Polityka Royal polega na zalozeniu, ze klient wybierajacy z kilku karm jedzenie dla swojego ulubienca nie zawsze potrafi sie zdecydowac ktora karma bedzie dla niego najlepsza, czesto ludzie sie zastanawiaja czy kupic wersje z jagniecina i ryzem, czy moze wysokoenergetyczna a moze dla psow o normalnej aktywnosci. Wchodzi taki delikwent do sklepu i widzi karme DLA WLASNEGO PSA. I juz sie nie waha, a karma taka jest tylko jedna jedyna na rynku, w zwiazku z czym rezygnuje z innej dla tej wlasnie, bo pies tej samej rasy co jego ulubieniec figuruje na opakowaniu Czysty zysk dla firmy i radosc dla wlasciciela, ktory wierzy ze nareszcie znalazl to , czego szukal

Nio ale schodzimy z tematu.. :wink:

• 5 years later...
Guest papillonek
Posted

,,dla wszystkim sztucznym jedzonkom mówię FEEEEEEEEEEE!!!!!!!!
mięcho + dodatki + witaminki - chyba my też tak jemy''
a kto tu pyta o to czy suche karmy są dobre????
równie dobrze mogłabym tu zaczą pisac o tym jakie jedzenie w puszkach polecacie.