yamayka Posted December 22, 2008 Posted December 22, 2008 To chyba nie agresja, ale boli. :roll: Nie bardzo wiem jaka na to rada... Kilka razy zdarzyło się Młodemu że po zwolnieniu z komendy albo po wykonaniu komendy błyskawicznie skubnął mnie zębami w pierwszą lepszą dostępną najbliżej część ciała lub odzieży. Zdarza się to po czynności wymagającej od niego jakiegoś...hm...wysiłku, napięcia psychicznego - np. po "leżeć"przy nodze w miejscu gdzie urzędują nie lubiane przez niego koty albo po skoku przez coś wysokiego. Prawdopodobnie odreagowuje w ten sposób to napięcie ale nie podoba mi się to, zdarza mu się złapać mocno. Jest to pies aktywny i pobudliwy, ale też wesoły i serdeczny, nigdy nie wykazuje w żaden inny sposób agresji w stosunku do ludzi(do psów bardzo rzadko), no poza nieśmiałym warczeniem na panią weterynarz..;) Nie wiem jak rozwiązać ten problem. Starałam się mówić "Dobrze, biegaj"spokojniej,żeby nie podniecać go dodatkowo. Ale kiedy był podjarany zapachem kotów to nie pomogło. (wiem że powinno się go nauczyć od małego obojętności na koty itp.ale jak zwykle mądry Polak po szkodzie... ) Quote
Shetanka Posted December 22, 2008 Posted December 22, 2008 Gryzie jeden raz i idzie biegać, czy zaczyna się 'rzucać' i gryźć kilka razy rękę/ubranie? A może spróbuj po spuszczeniu schować ręce ze siebie? Quote
WŁADCZYNI Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 rzut zabawką z daleka od Ciebie? Szarpak i chwila szarpania dla odreagowania? Quote
*** Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Ja tam uwielbiam to podgryzanie :lol:, chociaż fakt czasem zaboli. Najlepiej jak sucz sobie podbiegnie z nienacka i mnie w dupsko charnie :evil_lol:, zwłaszcza przy ludziach. Siniaków już kilku się przez to nabawiłam ale jakoś tak nie mam serca oduczać - za bardzo się wtedy cieszy :loveu:. Za to za nic nie jestem w stanie znieść jak suce się na wylewności zbiera i zaczyna mnie iskać :razz:. Quote
yamayka Posted December 23, 2008 Author Posted December 23, 2008 Dzięki za odwiedziny. Shetanka - to jest jedno łaps i ucieka. Przy kocim miejscu ugryzł ostatnio w nogę więc chowanie rąk nic nie da. Władczyni - tak,to by było rozwiązanie, proste i myśle że skuteczne, grunt to zawsze mieć zabawke przy sobie ale ostatnio na każdy spacer zaczęłam zabierać, staje się powoli wazniejsza niż smakołyki. Wylałabym raczej rzut zabawką niż przeciąganie żeby gryzienie wściekłe(nawet sznurka w mojej dłoni)się nie utrwaliło. Wkurza mnie troche to że jak jest spacer z zabawą zabawką to większość komend jest robionych niestarannie bo Młody nie moze się skupić tylko non stop w napięciu czeka kiedy rzuce albo mu dam do ryjka.Leżeć to jest bez położenia łokci na ziemi... :shake: A smaki schodzą na dalszy plan... (Sorry za skok w bok od tematu.) *** - nie no, ja bym wolała żeby pies jak najmniej uzywał zebów do komunikacji ze mną...A siniaków odzębowych to nie będę tolerować. Quote
marta23t Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 moja maltanka też tak robi. w chwili podniecenia i radości podskakuje i haps skubnięcie...niestety najczęściej trafia w udo i chwyta bardzo cienką skórę więc boli:razz: już nie mówiąc za o facetów łapie. mój Tż i mojej siostry chłopak doświadczyli:cool3: najgorsze, że tego nie można przewidzieć bo nie zawsze tak robi:shake: ja karcę słownie: ,,fe,,- u mojej to wystarcza tyle że po paru dniach/ tygodniach nie pamięta i znów ,,cap,... Quote
Martens Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 yamayka napisał(a): Władczyni - tak,to by było rozwiązanie, proste i myśle że skuteczne, grunt to zawsze mieć zabawke przy sobie ale ostatnio na każdy spacer zaczęłam zabierać, staje się powoli wazniejsza niż smakołyki. Wylałabym raczej rzut zabawką niż przeciąganie żeby gryzienie wściekłe(nawet sznurka w mojej dłoni)się nie utrwaliło. Wkurza mnie troche to że jak jest spacer z zabawą zabawką to większość komend jest robionych niestarannie bo Młody nie moze się skupić tylko non stop w napięciu czeka kiedy rzuce albo mu dam do ryjka.Leżeć to jest bez położenia łokci na ziemi... :shake: A smaki schodzą na dalszy plan... (Sorry za skok w bok od tematu.) Zabawka może być równie dobrą nagrodą co smakołyki ;) Tylko po prostu dajesz ją na koniec ćwiczenia. No i zamiennie ze smakołykami. Używasz tylko jednej zabawki? Może wypróbuj taką, która jest mniej atrakcyjna? Ta niestaranność przy komendach i skupienie nie na mnie, tylko na nagrodzie znam z mojego własnego psa - zachowywał się tak, kiedy smaki były zbyt atrakcyjne. Przy wędlince szaleje, ale np. przy odrobinkach chleba jest już bardziej skupiona; chce je dostać i wykonuje polecenia, ale mózg jej się nie odłącza :) A zabawkę chowaj do kieszeni, żeby nie rozpraszała, i wyjmuj dopiero w momencie gdy zwalniasz psa. Quote
yamayka Posted December 23, 2008 Author Posted December 23, 2008 (zaraz nas stąd wywalą...) Martens - używam różnych zabawek żeby się nie znudziły i nie ma znaczenia co to jest - jak jest cokolwiek do rzucania i tarmoszenia to jest odpał. On i tak wie że mam coś w kieszeni. Zresztą musze wyciągać z kieszeni podczas chodzenia na smyczy bo ostatnio zwracam jego uwage i nagradzam zabawką poczas chodzenia na smyczy(żeby nie ciągnął). Z zabawki na spacerze jest duży plus, w sumie odkąd mu się spodobało gonienie i przynoszenie to właściwie w d.... ma psy i całą reszte. Ale czasem jest problem z ćwiczeniem komend bo pies ma piłeczki zamiast oczu... :shake: Quote
WŁADCZYNI Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Ja mam komendę 'nie ma' dlatego - po tym pies pracuje bo może jednak będzie i jest dokładniejsza. Z zabawką na widoku nigdy w życiu - zabawka pojawia się wtedy kiedy się bawimy/chce nagordzić (poprzedza ją słowo-klik). Pies ma się skupiać na mnie nie na zabawce - i tu mam pewne postępy, z dokładnością po prostu podaje sygnał braku nagrody i próbujemy jeszcze raz w końcu pies zrobi starannie wtedy 'yes' i zaaabawka szał ciał i uprzeży:lol: ja chodze i z żarciem i z zabawką zwykle więc albo mam pełną 'nerkę' ze sobą, albo pełne kieszenie kurtki:evil_lol: Quote
Recommended Posts