Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Izoldas']Niestety, BOS potrzebuje tylko 3 regulaminowych ocen z wystaw do hodowlanki, nic więcej :( Nawet głupiego prześwietlenia stawów nie trzeba robić. Co więcej, nie jest to rasa podlegająca próbom pracy, więc formalnie nie przysługują im żadne tytuły użytkowości ani nie mają prawa występować w klasie użytkowej na wystawach.
[/QUOTE]

:mdleje:
W sumie suczki ONy o potrzebują tylko prześwietlenia no i te minimum 3 wystawy, ale reproduktory muszą mieć IPO. Wyszkolone suczki oczywiście przemawiają tylko na korzyść. Trochę to dziwne, bo poprzez wyszkolenie sprawdza się psychikę psa, a przecież suczka też może przekazać cechy charakteru.
Aż dziw mnie bierze, że BOSy nie muszą mieć prześwietleń...Chyba,że dysplazja jest rzadko spotykana, nie to co u ONów..

• Replies 456
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ze wszystkich imion, jak dla mnie Kanti bije pozostałe:)

Dla mnie tez dziwne, ze żadnego prześwietlenia ani IPO BOS'y nie musza miec...
A Tyu robiłaś dysplazję u swoich suk?
A jak to jest poza granicami PL?

Pzdr.

Posted

Może dysplazja u BOS nie jest bardzo częsta, ale na pewno jest, zarówno biodrowa jak i łokciowa.

Moje mają przebadane biodra, łokcie, oczy, serce, defekt genu MDR1 (dotyczy owczarków i ich mieszańców), Ira Mielopatię Degeneracyjną, Zora wkrótce.

Za granicą raczej psy są badane, przynajmniej stawy i MDR1. W zależności od istnienia klubu rasy i jego wymagań przechodzą też bonitacje, testy psychiczne lub Korungi. Tylko u
nas tak jakoś mizernie, ale na klub, zwłaszcza silny i sensowny, nie widzę szans :(

Posted

Czyli macie tak, jak u nas w baskach:) Każdy hodowca na własne zyczenie bada swoje psy.
U nas jest jeszcze tak, że nikt w PL nie pokryje nie przebadanej suki i nie uzyje do hodowli nieprzebadanego psa. Pilnujemy siebie nawzajem i to jest baaaardzo dobre:)

pzdr.

Posted

Izoldas napisał(a):
Moje mają przebadane biodra, łokcie, oczy, serce, defekt genu MDR1 (dotyczy owczarków i ich mieszańców), Ira Mielopatię Degeneracyjną, Zora wkrótce.

Za granicą raczej psy są badane, przynajmniej stawy i MDR1. W zależności od istnienia klubu rasy i jego wymagań przechodzą też bonitacje, testy psychiczne lub Korungi. Tylko u
nas tak jakoś mizernie, ale na klub, zwłaszcza silny i sensowny, nie widzę szans :(

no to jest pod wrażeniem tych badan... bo nawet o MDR1 nie miałam pojęcia..
Wiem, ze np w Niemczech u ONów sa robione badania DNA, ale w PL to nie jest wymagane...

Wdać, że za mało jest BOSów u nas niestety... a szkoda, bo rasa piękna z prostym grzbietem :)