kalyna Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 [quote name='Izoldas']Niestety, BOS potrzebuje tylko 3 regulaminowych ocen z wystaw do hodowlanki, nic więcej :( Nawet głupiego prześwietlenia stawów nie trzeba robić. Co więcej, nie jest to rasa podlegająca próbom pracy, więc formalnie nie przysługują im żadne tytuły użytkowości ani nie mają prawa występować w klasie użytkowej na wystawach. [/QUOTE] :mdleje: W sumie suczki ONy o potrzebują tylko prześwietlenia no i te minimum 3 wystawy, ale reproduktory muszą mieć IPO. Wyszkolone suczki oczywiście przemawiają tylko na korzyść. Trochę to dziwne, bo poprzez wyszkolenie sprawdza się psychikę psa, a przecież suczka też może przekazać cechy charakteru. Aż dziw mnie bierze, że BOSy nie muszą mieć prześwietleń...Chyba,że dysplazja jest rzadko spotykana, nie to co u ONów.. Quote
Asiaczek Posted July 18, 2012 Posted July 18, 2012 Ze wszystkich imion, jak dla mnie Kanti bije pozostałe:) Dla mnie tez dziwne, ze żadnego prześwietlenia ani IPO BOS'y nie musza miec... A Tyu robiłaś dysplazję u swoich suk? A jak to jest poza granicami PL? Pzdr. Quote
Izoldas Posted July 18, 2012 Author Posted July 18, 2012 Może dysplazja u BOS nie jest bardzo częsta, ale na pewno jest, zarówno biodrowa jak i łokciowa. Moje mają przebadane biodra, łokcie, oczy, serce, defekt genu MDR1 (dotyczy owczarków i ich mieszańców), Ira Mielopatię Degeneracyjną, Zora wkrótce. Za granicą raczej psy są badane, przynajmniej stawy i MDR1. W zależności od istnienia klubu rasy i jego wymagań przechodzą też bonitacje, testy psychiczne lub Korungi. Tylko u nas tak jakoś mizernie, ale na klub, zwłaszcza silny i sensowny, nie widzę szans :( Quote
Asiaczek Posted July 22, 2012 Posted July 22, 2012 Czyli macie tak, jak u nas w baskach:) Każdy hodowca na własne zyczenie bada swoje psy. U nas jest jeszcze tak, że nikt w PL nie pokryje nie przebadanej suki i nie uzyje do hodowli nieprzebadanego psa. Pilnujemy siebie nawzajem i to jest baaaardzo dobre:) pzdr. Quote
dianusia921 Posted July 22, 2012 Posted July 22, 2012 Hej, witamy się :) http://a.imageshack.us/img192/5244/img2943cw.jpg jaki borzojowy ładny pyszczek :lol: http://a.imageshack.us/img215/9642/img2835y.jpg jaka piękna dziewczynka :loveu: http://imageshack.us/a/img819/866/dsc0028ph.jpg śliczne obie dziewuszki :loveu::loveu: I wszystkie maluszki cudowneeee. Gratulacje ! Pozdrawiam. Quote
kalyna Posted July 22, 2012 Posted July 22, 2012 Izoldas napisał(a):Moje mają przebadane biodra, łokcie, oczy, serce, defekt genu MDR1 (dotyczy owczarków i ich mieszańców), Ira Mielopatię Degeneracyjną, Zora wkrótce. Za granicą raczej psy są badane, przynajmniej stawy i MDR1. W zależności od istnienia klubu rasy i jego wymagań przechodzą też bonitacje, testy psychiczne lub Korungi. Tylko u nas tak jakoś mizernie, ale na klub, zwłaszcza silny i sensowny, nie widzę szans :( no to jest pod wrażeniem tych badan... bo nawet o MDR1 nie miałam pojęcia.. Wiem, ze np w Niemczech u ONów sa robione badania DNA, ale w PL to nie jest wymagane... Wdać, że za mało jest BOSów u nas niestety... a szkoda, bo rasa piękna z prostym grzbietem :) Quote
Asiaczek Posted July 25, 2012 Posted July 25, 2012 Co tam u Maluchów? Bardzo rozrabiają?:) pzdr. Quote
Recommended Posts