Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Filonku
Należy Ci się wiele podziękowań za zaopatrywanie nas w literaturę i artykuły. Dziś zdążyłam tylko przejrzeć książkę, a dopiero jutro wezmę się do czytania. Myślę, że znajdę w niej sporo ciekawostek, zwłaszcza dotyczących historii rasy i zmian w wyglądzie, co widać przy przeglądaniu fotek.

• 1 month later...
Posted

Przeglądam sobie tą książkę w wolnych chwilach, strona po stronie i ku mojemu zawodowi okazało się, że nie cała publikacja została zamieszczona - Filonku, czy można by prosić o całość do końca? I czy mogłabyś sprawdzić rok w którym została wydana po raz pierwszy?

Posted

Neutralko

niestety dostępna w internecie książka nie zawiera wszystkich stron.:placz:

Ale jeśli jesteś zainteresowana to mogę ci pożyczyć (albo nawet zrobić xero) tej książki ale będzie to wydanie to którego okładkę załączyłam do pierwszego posta czyli wydanie wznowione z 2007 r.
(ta moja książka to wydanie drugie)

Posted

Filonku, serdecznie dziękuję za miłą propozycję, ale mam nadzieję, że dostanę tą książkę z Anglii - zamówiłam ją u córki. Muszę jednak jeszcze trochę poczekać i dlatego czytam ją w Dogomanii. A czy nie ma w Twoim egzemplarzu daty pierwszego wydania,? zazwyczaj podają.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Filonku, brawo dla Ciebie, za ściąganie tych książek do Forum. Dzięki Tobie dowiedziałam się o książce pani Parker i już ją mam w ręku i. . trrzeba przyznać, że czytanie ksiązki jest o wiele przyjemniejsze, niż czytanie z ekramu. Tobie to pewnie nie robi żadnej rćżnicy, ale starsze pokolenie
woli druk na papierze

Posted

[quote name='Neutralka']Filonku, brawo dla Ciebie, za ściąganie tych książek do Forum. Dzięki Tobie dowiedziałam się o książce pani Parker i już ją mam w ręku i. . trrzeba przyznać, że czytanie ksiązki jest o wiele przyjemniejsze, niż czytanie z ekramu. Tobie to pewnie nie robi żadnej rćżnicy, ale starsze pokolenie
woli druk na papierze

Neutralko

przyznać muszę ze książka Pani Parker jest o niebo lepsza i ciekawsza niż ta druga pozycja, którą wstawiłam.

Osobiście - też wolę literaturę "papierową" - i nawet tą "internetową" staram się wydrukować.

pozdrawiam
M

Posted

chylę czoła ponieważ wy macie możliwość czerpać wiedzę dostępną w innych językach. ja niestety długo czytam po czesku i do tego po kilka razy bo samo czytanie sprawia trudność dla kogoś kto sam nie jest pewny własnego języka. nie wspominając o innych,ruskim,który jest znany starszym i angielski czy niemiecki,których nie mogę się nauczyć już od lat szkolnych.może są jakieś polskie wydania starsze,których już nie ma w sprzedaży? ja takich nie pamiętam lub nie znam wcale. widziałam tylko jedną książeczkę poświęconą szpicom niemieckim,do tego grubą na całe 40 stron. pierwszą książką, w której widziałam szpica,była książka poświęcona hodowli zwierząt gospodarskich. pies tu sprawował rolę zwierza wiejskiego jako stróża sadów czy zwierząt. przedstawiony raczej jako pies na łańcuchu. ale za to bardzo ładnie i profesjonalnie miał zaprojektowaną budę. teraz się takich nie spotyka. no nic, nie marudzę, może znajdzie się jeszcze jakieś polskie informacje pisane.

Posted

[quote name='edie21']chylę czoła ponieważ wy macie możliwość czerpać wiedzę dostępną w innych językach. ja niestety długo czytam po czesku i do tego po kilka razy bo samo czytanie sprawia trudność dla kogoś kto sam nie jest pewny własnego języka. nie wspominając o innych,ruskim,który jest znany starszym i angielski czy niemiecki,których nie mogę się nauczyć już od lat szkolnych.może są jakieś polskie wydania starsze,których już nie ma w sprzedaży? ja takich nie pamiętam lub nie znam wcale. widziałam tylko jedną książeczkę poświęconą szpicom niemieckim,do tego grubą na całe 40 stron. pierwszą książką, w której widziałam szpica,była książka poświęcona hodowli zwierząt gospodarskich. pies tu sprawował rolę zwierza wiejskiego jako stróża sadów czy zwierząt. przedstawiony raczej jako pies na łańcuchu. ale za to bardzo ładnie i profesjonalnie miał zaprojektowaną budę. teraz się takich nie spotyka. no nic, nie marudzę, może znajdzie się jeszcze jakieś polskie informacje pisane.

niestety edie

jeszcze nie ma wydanej żadnej porządnej monografii o pomeranianach w formie książki. W formie artykułów pojawiło się kilka ciekawych artykułów np. Neutralki :)

• 4 weeks later...
Posted

kolejna partia literatury o pomeranianach ( niestety nadal obcojęzycznej)
najpierw link do strony www, na której jest skarbnica wiedzy jeśli chodzi pochodzenia i historię tej rasy:
Pomeranian Project - revealing the history of the Pom

a teraz kilka linków do książek o tematyce kynologicznej, gdzie również można odnalżć rozdział o pomeranianach:

• The 1882 British edition of J.H. Walsh's book ( author also known as 'Stonehenge')ksiazka 1
  • Rawdon Lee's book published in 1894 - History and Description of Modern Dogs ksiazka 2
  • Vero Shaw's book - with lovely illustrations (1881)ksiazka 3
  • The American edition of Walsh's book- Dogs of Great Britain ksiazka 4
  • Dogs and all about them - Robert Leighton ksiazka 5

• 1 month later...
Posted

Marto, jesteś , jak zwykle , rewelacyjna w wyszukaniu ciekawych artykułów, ale ja nie mogę się doczekać Twojego artykułu o historii pomeranbianów,bo wierzę, że będzie obfitował w ciekawe fakty. Kiedy go i gdzie zamieścisz?

Posted

niestety moje prace utknęły w martwym punkcie i od miesiaca nie poruszyły sie nawet o przecinek - a to ze wzgledu na niewielkei zawierowania u mnie i kompletny brak czasu.

teraz idzie dlugi weekend to moze po nim jakos opanuje nadmiar obowiazków i znowu wroce do pisania :)

Posted

To fakt, że ta wyczekana wiosna przyniosła mnóstwo spraw do załatwienia i na wszystko brak czasu!
Literatura, którą nam podałaś jest ciekawa i będę po troszku ją czytać, czekając na Twój artykuł.
Do zobaczenia w Łodzi na wystawie!

Posted

Neutralko ....

Chyba w takim razie prześlę ci artykuł w wersji "mało - wykończonej" .... to rzucisz okiem tylko bardzo proszę bez bicia bo , "mea culpa" zaniedbałam ostatnio bardzo pisanie tego artykułu i on tkwi w komputerze w wersji niezmienionej od ponad miesiąca.

Posted

No coż, to będę unikała bicia...
Zresztą rozumiem ten zastój doskonale - czasem człowiek zaczyna pisać
artykuł (albo książkę), ma mnóstwo do powiedzenia, pisze, pisze, a potem nagle utyka w , powiedzmy, końcówce i długo nie może zebrać się do kontynuowania.

• 1 month later...
  • 6 months later...
  • 5 months later...