filonek_bezogonek Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 Miłej lektury: The Popular Pomeranian (a Vintage Dog Books Breed Clasic) by Mrs. E. Parker ( author) (kliknij na powyższy tekst aby przejść do książki) [SIZE="1"]To jest okładka zaktualizowanego wydania w/w ksiązki Quote
Neutralka Posted December 22, 2008 Posted December 22, 2008 Filonku Należy Ci się wiele podziękowań za zaopatrywanie nas w literaturę i artykuły. Dziś zdążyłam tylko przejrzeć książkę, a dopiero jutro wezmę się do czytania. Myślę, że znajdę w niej sporo ciekawostek, zwłaszcza dotyczących historii rasy i zmian w wyglądzie, co widać przy przeglądaniu fotek. Quote
filonek_bezogonek Posted December 24, 2008 Author Posted December 24, 2008 No co mogę to wstawiam .... Lubie grzebać w internecie i wiem, że znalezione materiały mogą nie tylko mnie zainteresować. Jak jeszcze coś znajdę - postaram się umieścić w tym dziale :) Quote
Neutralka Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Przeglądam sobie tą książkę w wolnych chwilach, strona po stronie i ku mojemu zawodowi okazało się, że nie cała publikacja została zamieszczona - Filonku, czy można by prosić o całość do końca? I czy mogłabyś sprawdzić rok w którym została wydana po raz pierwszy? Quote
filonek_bezogonek Posted January 26, 2009 Author Posted January 26, 2009 Neutralko niestety dostępna w internecie książka nie zawiera wszystkich stron.:placz: Ale jeśli jesteś zainteresowana to mogę ci pożyczyć (albo nawet zrobić xero) tej książki ale będzie to wydanie to którego okładkę załączyłam do pierwszego posta czyli wydanie wznowione z 2007 r. (ta moja książka to wydanie drugie) Quote
Neutralka Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 Filonku, serdecznie dziękuję za miłą propozycję, ale mam nadzieję, że dostanę tą książkę z Anglii - zamówiłam ją u córki. Muszę jednak jeszcze trochę poczekać i dlatego czytam ją w Dogomanii. A czy nie ma w Twoim egzemplarzu daty pierwszego wydania,? zazwyczaj podają. Quote
filonek_bezogonek Posted January 29, 2009 Author Posted January 29, 2009 Nie znalazłam nigdzie ..... Ale poszukam w internecie może znajdę jakieś informacje n t pierwszego wydania. Quote
filonek_bezogonek Posted February 17, 2009 Author Posted February 17, 2009 Miłej lektury: Pomeranians 101 by Morin, Kimberly Pomeranians 101 kliknij na plik aby ściągnąć (trzeba zapisać na dysku plik, aby go otworzyć, plik jest w formacie pdf - niezbędny jest program acrobat reader aby odczytać ten plik) Quote
Neutralka Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Filonku, brawo dla Ciebie, za ściąganie tych książek do Forum. Dzięki Tobie dowiedziałam się o książce pani Parker i już ją mam w ręku i. . trrzeba przyznać, że czytanie ksiązki jest o wiele przyjemniejsze, niż czytanie z ekramu. Tobie to pewnie nie robi żadnej rćżnicy, ale starsze pokolenie woli druk na papierze Quote
filonek_bezogonek Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 [quote name='Neutralka']Filonku, brawo dla Ciebie, za ściąganie tych książek do Forum. Dzięki Tobie dowiedziałam się o książce pani Parker i już ją mam w ręku i. . trrzeba przyznać, że czytanie ksiązki jest o wiele przyjemniejsze, niż czytanie z ekramu. Tobie to pewnie nie robi żadnej rćżnicy, ale starsze pokolenie woli druk na papierze Neutralko przyznać muszę ze książka Pani Parker jest o niebo lepsza i ciekawsza niż ta druga pozycja, którą wstawiłam. Osobiście - też wolę literaturę "papierową" - i nawet tą "internetową" staram się wydrukować. pozdrawiam M Quote
edie21 Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 chylę czoła ponieważ wy macie możliwość czerpać wiedzę dostępną w innych językach. ja niestety długo czytam po czesku i do tego po kilka razy bo samo czytanie sprawia trudność dla kogoś kto sam nie jest pewny własnego języka. nie wspominając o innych,ruskim,który jest znany starszym i angielski czy niemiecki,których nie mogę się nauczyć już od lat szkolnych.może są jakieś polskie wydania starsze,których już nie ma w sprzedaży? ja takich nie pamiętam lub nie znam wcale. widziałam tylko jedną książeczkę poświęconą szpicom niemieckim,do tego grubą na całe 40 stron. pierwszą książką, w której widziałam szpica,była książka poświęcona hodowli zwierząt gospodarskich. pies tu sprawował rolę zwierza wiejskiego jako stróża sadów czy zwierząt. przedstawiony raczej jako pies na łańcuchu. ale za to bardzo ładnie i profesjonalnie miał zaprojektowaną budę. teraz się takich nie spotyka. no nic, nie marudzę, może znajdzie się jeszcze jakieś polskie informacje pisane. Quote
filonek_bezogonek Posted February 26, 2009 Author Posted February 26, 2009 [quote name='edie21']chylę czoła ponieważ wy macie możliwość czerpać wiedzę dostępną w innych językach. ja niestety długo czytam po czesku i do tego po kilka razy bo samo czytanie sprawia trudność dla kogoś kto sam nie jest pewny własnego języka. nie wspominając o innych,ruskim,który jest znany starszym i angielski czy niemiecki,których nie mogę się nauczyć już od lat szkolnych.może są jakieś polskie wydania starsze,których już nie ma w sprzedaży? ja takich nie pamiętam lub nie znam wcale. widziałam tylko jedną książeczkę poświęconą szpicom niemieckim,do tego grubą na całe 40 stron. pierwszą książką, w której widziałam szpica,była książka poświęcona hodowli zwierząt gospodarskich. pies tu sprawował rolę zwierza wiejskiego jako stróża sadów czy zwierząt. przedstawiony raczej jako pies na łańcuchu. ale za to bardzo ładnie i profesjonalnie miał zaprojektowaną budę. teraz się takich nie spotyka. no nic, nie marudzę, może znajdzie się jeszcze jakieś polskie informacje pisane. niestety edie jeszcze nie ma wydanej żadnej porządnej monografii o pomeranianach w formie książki. W formie artykułów pojawiło się kilka ciekawych artykułów np. Neutralki :) Quote
filonek_bezogonek Posted March 23, 2009 Author Posted March 23, 2009 kolejna partia literatury o pomeranianach ( niestety nadal obcojęzycznej) najpierw link do strony www, na której jest skarbnica wiedzy jeśli chodzi pochodzenia i historię tej rasy: Pomeranian Project - revealing the history of the Pom a teraz kilka linków do książek o tematyce kynologicznej, gdzie również można odnalżć rozdział o pomeranianach: The 1882 British edition of J.H. Walsh's book ( author also known as 'Stonehenge')ksiazka 1 Rawdon Lee's book published in 1894 - History and Description of Modern Dogs ksiazka 2 Vero Shaw's book - with lovely illustrations (1881)ksiazka 3 The American edition of Walsh's book- Dogs of Great Britain ksiazka 4 Dogs and all about them - Robert Leighton ksiazka 5 Quote
Neutralka Posted April 28, 2009 Posted April 28, 2009 Marto, jesteś , jak zwykle , rewelacyjna w wyszukaniu ciekawych artykułów, ale ja nie mogę się doczekać Twojego artykułu o historii pomeranbianów,bo wierzę, że będzie obfitował w ciekawe fakty. Kiedy go i gdzie zamieścisz? Quote
filonek_bezogonek Posted April 28, 2009 Author Posted April 28, 2009 niestety moje prace utknęły w martwym punkcie i od miesiaca nie poruszyły sie nawet o przecinek - a to ze wzgledu na niewielkei zawierowania u mnie i kompletny brak czasu. teraz idzie dlugi weekend to moze po nim jakos opanuje nadmiar obowiazków i znowu wroce do pisania :) Quote
Neutralka Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 To fakt, że ta wyczekana wiosna przyniosła mnóstwo spraw do załatwienia i na wszystko brak czasu! Literatura, którą nam podałaś jest ciekawa i będę po troszku ją czytać, czekając na Twój artykuł. Do zobaczenia w Łodzi na wystawie! Quote
filonek_bezogonek Posted May 5, 2009 Author Posted May 5, 2009 Neutralko .... Chyba w takim razie prześlę ci artykuł w wersji "mało - wykończonej" .... to rzucisz okiem tylko bardzo proszę bez bicia bo , "mea culpa" zaniedbałam ostatnio bardzo pisanie tego artykułu i on tkwi w komputerze w wersji niezmienionej od ponad miesiąca. Quote
Neutralka Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 No coż, to będę unikała bicia... Zresztą rozumiem ten zastój doskonale - czasem człowiek zaczyna pisać artykuł (albo książkę), ma mnóstwo do powiedzenia, pisze, pisze, a potem nagle utyka w , powiedzmy, końcówce i długo nie może zebrać się do kontynuowania. Quote
filonek_bezogonek Posted June 11, 2009 Author Posted June 11, 2009 The Pomeranian Handbook - Google Book Search NIestety w tym podgladzie nie ma wszystkich stron ksiazki Quote
filonek_bezogonek Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 co prawda nie o pomeranianach, ale o rasie niejako pokrewnej,a z pewnością mającej wspólne korzenie. Dla miłośników i fascynatów szpiców ... http://books.google.pl/books?id=Zix2DoVsZXQC&printsec=frontcover&dq=pomeranian+review&client=firefox-a&source=gbs_similarbooks_s&cad=1#v=onepage&q=&f=false p.s. niestety liczba stron w przeglądzie jest ograniczona Quote
filonek_bezogonek Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 http://books.google.pl/books?id=YA6HSc-eSz8C&printsec=frontcover&dq=pomeranian+review&client=firefox-a&source=gbs_similarbooks_s&cad=1#v=onepage&q=&f=false ta publikacja do tyczy keeshondow i również ma ograniczona liczbę stron (ale jest dostępna prawie cala) Quote
filonek_bezogonek Posted June 9, 2010 Author Posted June 9, 2010 nic ostatnio ciekawego nie znajduję , ale może ktoś jeszcze się może czymś podzielić ;) Quote
Recommended Posts