Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='brazowa1']do schronisk bardzo,bardzo rzadko przychodza ludzie,którzy po prostu chca pomóc psu i sa w stanie znieśc niedogodności. Ludzie szukaja młodych,wychowanych,ślicznych pieskow.Pokazywanie im starych psów,jest głębokim nietaktem.

"głębokim nietaktem" powinno byc napisane w cudzysłowiu...czyli Łatka jest juz spisana na straty - bo nie jest ładna, ma zaćmę, grubsza, od dwóch lat nawet zdjęć nie próbowano jej zrobić, nie mogę z wypowiedzi zrozumieć..czy ona wychodzi na spacery?
teraz ma łatke nieudomowionej a ja widziałam jak ona chce do człowieka, teraz nawet tej szansy jest pozbawiona - żeby sie pokazać, wstac i zaprezentowac, i nie rozumiem tego ... jak to się stało, że ona mimo iż jest 10 lat w schr. z nikim oprócz Alaski sie nie zaprzyjaźniła? z żadnym z wolontariuszy? trudno mi jest to sobie wyobrazić, ugryzła by mnie gdybym chciała wziąć ja na spacer?

• Replies 248
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ale są,bo kiedys ktos tak schronisko zbudował.
łatka nie wychodziła na spacery,ze względów logistycznych-zawsze byla w łaczonych ,duzych boksach z psami,skąd psow sie nie wyprowadzało,bo powrot z psem do boksu,gdzie jest 5 sfrustrowanych innych psow,kończyłby się walką.Poza tym łatke trzeba byloby wpierw złapać,za znowu ganianie za psem,w dwie osoby (a skąd wziąc dwie osoby,które równocześnie maja czas?) po dużej powierzchni,wsród innych psów,które w ich miemaniu dołączaja się do polowania,było rowniez niebezpieczne. Łatka przyszła do schroniska,gdy psów było 180,na tym samym terenie.To było zupełnie inne poruszanie sie wśród psów,podstawa było-maja sie nie gryźć i nie można wzbudzac zamieszania.Ech,chyba trzeba uczestniczyc bezposrednio,chocby w takich chwilach,jak przepychanie sie z pięcioma innymi psami przy wyjściu,gdy człowiek chce wyjśc z jednym,bo opowiadac trudno. Rozdzielania walczacych psów tez trudno opowiedzieć.Psów co roku przychodzi 200,częśc zostaje,część idzie do domów,może sie zdarzyc tak,że pies nigdy nie bedzie niczyim ulubieńcem. Wiadomo,że do domu wpierw proponujesz psy z najkrótszym stażem,bo sa najmniej problematyczne,odpada w większości sikanie po mieszkaniu ( a to podstawa),nie nabrały jeszcze nawyków schroniskowych. Im pies dłużej,tym nawet juz nie uwzględniasz go w pokazywaniu ludziom,chyba,że ktoś sam zapyta. Bo proponowac ludziom psa,który będzie przez pierwszy miesiąc biegał po mieszkaniu jak po boksie i zasika sciany lub dywan?a w ogóle bedzie sie zachowywał,jakby zamkneli go w klatce? Ci,którzy biora takie psy,a potem oddają,mówią,ze one u nich były nieszczęśliwe-tak interpretują ich zachowanie i stres. Ludzie nie chcą,żeby było trudno,tych jest garstka,a oni zapsieni.

Nie,łatka nie gryzie. Przy łapaniu nigdy nie odwineła mi sie z zębami.

Posted

ile psów jest teraz razem z Łatką w tym tylnym boksie?

skoro schronisko tak zbudowane, że uniemożliwia obejrzenie wszystkich psów to chociaż wszystkie psy mogłyby byc na stronie internetowej schronu...wiem, że to nie uwaga do wolontariuszy, mówiłam o tym tej kobiecie która wydawała mi Filusia

Posted

na czym polegaja jego poważne problemy behawioralne? on nie jest stary? a ona nie chciała dawać się złapac z obawy, że koleżanki z boksu mogły zazdrościć czy nie lubi wychodzić? może teraz by chciała wychodzic na spacery...

Posted

PIes jest bardzo zaburzony,na każdy stres reaguje kręceniem sie w kółko,nawet na najmniejszy typu kucnięcie koło boksu. Na niektóre osoby,widziane pierwszy raz w zyciu rzuca się,gdy zachowują sie przyjaznie.On z tym kłopotem juz przyszedł,teraz i tak jest odrobinę lepiej,poniewaz jednej osobie pozwala sie dotykac. Bylo nieciekawie wypuszczac go z boksu,czy wprowadzać.
Gdy zaczyna kręcic sie w kółko,mozna niestety stanąc na jego drodze i oberwac rykoszetem. Nie jest starym psem.

• 2 months later...
  • 2 months later...
  • 9 months later...
  • 6 months later...
Posted

Za Bacę zmówiłam nowennę do św. Rity od 24 listopada zeszłego roku.Teraz musze wiedziec co z : Łatką, Sylwestrem,Druidem, Miśkiem,Trejsi, Kajtusiem, Nikodemem, Dabi

Posted

Jestes kochana,zabrakło mi slów!
Sylwester raczej już nie zdązy...to już nie jest ten piekny, gruby pies, bardzo się broni przed odejściem,ale na niego już czas....:(Oczka ma coraz bardziej juz "na tamtym świecie".
łatka jest,chodzi na spacery,gruba jak zawsze.
Driud jest. Gruby,merdający i robiący miny.
Misiek,ma juz grubo ponad 16 lat. Czasem ciężko go dobudzić.
Kajtus jest,wiek widac tylko troszkę ,nadal wariuje z piłką.
Nikodem siedzi,az żal na niego patrzeć. Nigdy nikt go nie chciał...
Trejsi i Dabi siedzą.Są smutnymi psami.

• 1 month later...
Posted

W ostatniego sylwestra Sylwester wystąpił w telewizji, tv gdańsk przyjechała do schronu i go sfilmowali, mówili na temat stresu u zwierząt gdy słyszą wystrzały i że on trafił właśnie w sylwestra do schronu. Biedactwo, nigdy nie doczekał się człowieka.

Brązowa, dzięki, że napisałaś. Pisz zawsze gdy którys z nich odchodzi.

• 5 months later...
Posted (edited)

brazowa1 napisał(a):

łatka jest,chodzi na spacery,gruba jak zawsze.
Driud jest. Gruby,merdający i robiący miny.
/.../
Kajtus jest,wiek widac tylko troszkę ,nadal wariuje z piłką.
Nikodem siedzi,az żal na niego patrzeć. Nigdy nikt go nie chciał...
Trejsi i Dabi siedzą.Są smutnymi psami.

Kto z nich żyje i co u nich?

Edited by Asperges
.
Posted

brazowa1 napisał(a):
nie,no czemu miałyby umrzeć?... żyją i mam nadzieję,że nigdzie sie nie wybierają.

czyli w schronie...miałam nadzieję, że ktoś został adoptowany