Ewa_ Posted November 1, 2006 Posted November 1, 2006 Witam Mam takie pytanie. Od pewnego czasu pracuję w jednostce zajmującej się pomocą społeczną. Wczoraj byłam na wywiadzie u podopiecznej mieszkającej tymczasowo w mieszkaniu chronionym. Zaniepokoiła mnie jedna sprawa. Pani ta mieszka razem z 8letnią córką w jednym pokoju (blok socjalny). Mieszka z nimi jej suka. jest to suka rasy AST (oczywiście bez rodowodu), suka ma dość nietypowo kopiowane uszy (przy samej małżowinie i krzywo). Ta suka w sierpniu urodziła szczenięta - 9 sztuk. Ojcem był pitbull. Jedno ze szczeniąt nie sprzedało się, pozostało z matką. Inne szczenięta zostały sprzedane lub rozdane przypadkowym osobom, 4 poszły do osób z tych bloków socjalnych. Nie ukrywamy, że jest tam bardzo wysoki poziom przestępczości, nie jesteśmy więc zainteresowani aby nasza klientka mnożyła psy raz agresywnych i dawała je takim osobom. Suka oraz szczeniak, które mieszkają z naszą klientką sa nieszczepione i nieodrobaczone, śpią razem z dzieckiem, w jednym łóżku. Zaproponowałam tej pani sterylizację, myślę, że się zgodzi. Początkowo chciała rozmnażać co cieczkę bo twierdziła, że za każdego szczeniaka takich ras dostanie po 300 zł ale chyba zgodzi sie na sterylkę. My jako jednostka państwowa nie mamy żadnych pieniędzy. ta pani także nie da pieniędzy na sterylkę skoro nie szczepi, nie odrobacza. Gdzie mogę szukać weterynarza albo fundacji, która jest na Śląsku i ma możliwość wysterylizować sukę? Myślę, że jest to jedyna rzecz, która uchroni przed rozmnażaniem i dawaniem tych psow w złe ręce Jestem w stanie dowieźć tę sukę własnym autem do lecznicy, nie mogę zapłacić (nie wolno nam kupować rzeczy podopiecznym i płacić za ich sprawy) ale mogę odwdzięczyć się fundacji - np datkiem, karmą Będę wdzięczna za wskazówki I druga sprawa. Docelowo chciałabym wyadoptować to szczenię. Ono jest jeszcze młode, zabiedzone, chude i neiszczepione, nieodrobaczone ale czy to dobry pomysł? Oczywiście pzredtem miałoby zrobione to, co konieczne Ewa Quote
Kala_Gracja_Kiwi Posted November 1, 2006 Posted November 1, 2006 Myśle, że to napewno lepiej niż by zostało u tej Pani;) Quote
Patsi Posted November 1, 2006 Posted November 1, 2006 Skontaktuj się z azylem Cichy Kąt z Tarnowskich Gór, prowadzą akcję sterylizacji bezdomnych zwierząt ale z tego co wiem akcja ta dotyczy także zwierząt osób niezamożnych. Quote
HebaNova Posted November 1, 2006 Posted November 1, 2006 ze strony: http://www.sterylizacje.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=1 w najblizszej okolicy jest tylko podany kontakt do Zabrza, nie wiem jakie mają ceny i czy w ogóle trzeba płacic, możesz zadzwonić albo puścic mejla i zapytać. Zabrze, Lipowa 10 Wcześniejszy kontakt za powołaniem się na Program Regulacji Narodzin Zwierząt (032) 274-21-23 adelka1@wp.pl Quote
rebellia Posted November 2, 2006 Posted November 2, 2006 Co do szczeniaka - to faktycznie lepiej zabrać i to jak najszybciej... współczuję całej sytuacji... 300 zł za szczeniaka - wrrr... PS szczepienie na wściekliznę jest obowiązkowe, jak suka nieszczepiona to panią mogą czekać przykre konsekwencje.... Quote
tkacka Posted November 2, 2006 Posted November 2, 2006 ...schroniska...jesli przedstawi sie sprawe na pewno pomoga... Quote
Olga & Blues Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Przybłąkała się do mnie suczka,mieszaniec husky z prawdopodobnie pieskiem w typie ON.Moja mama była akurat na spacerze z naszymi dwoma psiurami,kiedy ona,brudna,wychudzona i wylękniona,przybiegła i szła za nimi aż do samego domu,chyba czuła zapach smakołyków.Myślałam,ze zje coś i pojdzie,ale cały dzień i całą noc spała na wycieraczce.Jest u nas już kilka dni,nie spuszcza mnie i mojej mamy z oka.Chcemy ją zatrzymać,została już odrobaczona i odpchlona,będzie zaszczepiona,ale niestety trzeba ją wysterylizować(może być w ciąży, poza tym mieszkamy na wsi) i tu jest problem.Nie wiecie może,czy schronisko mogłoby wysterylizować suczkę chociaż za część ceny?Nie mogę dodzwonić sie do schroniska w Legnicy.....Aktualnie z kasą u nas średnio,mamy 2 psiury i kotke(też teraz do sterylizacji),a zabieg kosztuje dość dużo.... Quote
HebaNova Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=104 zapytaj w tym dziale mozliwości jest kilka, niektóre miasta sponsorują takie zabiegi albo dokładają się do nich, musiałabyś zapytać w urzędzie miasta/gminy. możesz się dowiedzieć czy jakaś fundacja działa na Twoim terenie i czy pomogłaby finansowo w zabiegu. co do schroniska to pytaj osobiście, ale mało które schronisko ma finansowe mozliwości na sterylizację psów w ogóle, a co dopiero nie będących pod ich opieką. Quote
Olga & Blues Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Ha!wzięlam się i zarobiłam na suczydło!:multi::multi:;)czego to się dla psa nie robi....Ale dzięki za odpowiedz! Quote
michau Posted August 19, 2008 Posted August 19, 2008 kometa napisał(a):w razie czego prosze o pw Ale o co chodzi? Przeprowadzasz takie zabiegi? Czy to ankieta? Quote
kometa Posted August 19, 2008 Posted August 19, 2008 mam mozliwosci załatwienia darmowych sterylizacji/kastracji psów/kotów w wawie. Quote
michau Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Prawdopodobnie będę chciał wykastrować swojego psa na jesieni. Napisz, proszę, więcej szczegółów. Na jakiej zasadzie możesz załatwić darmowe kastracje? Jest jakaś akcja propagowania sterylizacji w wawie? W jakim gabinecie? Jaki lekarz? Quote
kometa Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 nie precyzowałam-ale pomoc ta odnosi sie raczej do zwierzat bezdonych lb ludzi niezamożnych mających zwierzęta. Quote
szybszy_od_dylizansu Posted August 26, 2008 Posted August 26, 2008 Zajmuję się adopcjami psów husky. Poszukuję miejsca w którym mógłbym bezpłatnie poddać sterylizacji/kastracji psy i suki idące do adopcji. Poproszę o informacje jakie warunki należy spełnić. Quote
GrubbaRybba Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 Trzy tygodnie temu moja sunia zakończyła pierwszą cieczkę. No i szukam dobrego gabinetu weterynaryjnego, w którym mogłabym ją wysterylizować. Mam dobrego weta, ale w Tomaszowie Maz. Wstępny plan był taki, że wezmę wolne, pojadę do rodziców do Tomaszowa i tam wysterylizuję sunię i posiedzę z nią tam tydzień, aby wszystko się zagoiło. Niestety (lub stety) kilka tygodni temu znalazłam jamnika na ulicy. Rodzice go przygarnęli, a on jest bardzo energiczny i starsznie męczy moją sunię. Zatem najgorszym wyjściem byłoby, aby ona ze szwami, słaba, po operacji siedziała z nim u rodziców lub, abym po zabiegu transportowała ją ponad 100 km. No i stanęłam przed dylematem. Gdzie ją wysterylizować. Mieszkam na Mokotowie i chciałabym, aby lecznica była w tych okolicach. Aby była dobra. Aby wet był sprawdzony. Proszę, polećcie mi dobrego weta. :roll: Quote
GrubbaRybba Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Nikt nie zna dobrego weta w Warszawie? :shake: Quote
zuzel Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 wiesz wet jak wet, to jest jednak operacja i zawsze mogą być komplikacje. Nie jest to znwu taki skomplikowany zabieg i każdy normalny wet umie (a przynajmniej powinien ;) umieć ) go zrobić. Znowu ktoś Ci poleci weta, akurat coś nie wyjdzie i będzie na niego. Jeśli zależy ci na tym, żeby operację zrobił specjalista - chirurg to zgłoś się do całodobowej, dużej lecznicy. Jeśli nie to idź do normalnego weta - wtedy koszt może być nawet połowę niższy Quote
GrubbaRybba Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Ja jednak uważam, że lepiej przeprowadzić zabieg u weta, który już takie zabiegi robił. To raz. U takiego, który wykonał ich dużo i który robi je dobrze. To dwa. A takiego weta najlepiej znaleźć z polecenia. Dlatego szukam. Teoretycznie każdy kierowca wie, jak działa samochód, ale jak się coś psuje idziemy do mechanika. Tak też jest z wetem. Każdy może wiedzieć, jak coś zrobić. Ale dobrze zrobi tylko ten, który wielokrotnie przeprowadzał takie zabiegi i ma doświadczenie. Quote
zuzel Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 no to teoretycznie chirurg - duże lecznice lub klinika SGGW w takim razie. Tyle że ja mam od 3 lat praktyki w malutkiej lecznicy na białołęce i kastracje oraz sterylki są tam na porządku dziennym. Prawda jest taka ze są to zabiegi które wykonuje każdy weterynarz - co innego szycie jelit czy inne poważniejsze zabiegi :) Quote
GrubbaRybba Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 Już wybrałam - Białobrzeska w Warszawie. Jutro jedziemy na badanie krwi. Potem będzie jeszcze EKG. Sterylkę planujemy na 21-22.11. Trzymajcie za nas kciuki. Quote
xxxx52 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Fundacja " Zwierzeta i my" przeprowadza bezplatne kastracje suczek ,kotek w nastepujacych gminach : Zbaszyn ,Gostyn, Sroda Wielkopolska , Kolo, Turek ,Wagrowiec Czerniejewo,Gniezno -z Pobiedziskiem Blizszych informacji udzieli i skieruje do odpowiedniego lekarza weterynarii Fundacjail Dabrowskiego 25/3 60 840 Poznan telefon 061 /847 6285 ,061 / 814 2819 Pierwszenstwo maja suczki i kotki z gospodarstw,bezpanskie (moje spostrzezenie suczki po kastracji czy kotki nie mozna od razu po kastracji wsadzic do brudnych bud ,czy koty wysadzoc na teren gospodarstwa-ryzyko zakazenia jako skutek zabrudzenia rany pooperacyjnej) Zwaracam sie z prosba do wolontariuszek tych regionow o zareklamowanie poprzez plakotowanie ,wylozenie ulotek np.w sklepach ZOO,oraz wykonanie banerku do tej chwalebnej akcji kastacji. - Quote
xxxx52 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Zwracam sie z prosba do wolontaruszek i dogomanek tych regoinow o pomoc o rozpropagowanie tej wspanialej akcji. mam na mysli dogomanianki gnieznienskiego,Srody Wielkopolskiej,zbaszanskiego.Wiem ze udzielaja sie na forum. Ta akcja uratuje zycie wielu tysiacom zywych istot przed smiercia ,cierpieniem , chorobami,dostaniem sie do schronisk, na poniewierke,czy przykuciem na lancuch do budy . Quote
Recommended Posts