Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak, nie pomyliłam się. Właśnie taką rasę sprzedaje ktoś na Allegro.

Cenzura moda: Niestety link do aukcji musze, wedlug regulaminu, usunac. Oczywiscie wiem, ze kazdy zainteresowany moze sobie te aukcje znalezc, wiec nie piszcie do mnie, ze usuwanie linka nie ma sensu, bo sie z Wami zgadzam. Ale taki jest punkt w Regulaminie i ja musze go pilnowac. -- Mod Flaire

Ja już napisałam do Allegro (weryfikacja aukcji), możecie też to zrobić ? usuną aukcję, gdy dostaną kilka maili w tej sprawie.

Wpienia mnie, jak ktoś tak jedzie na ludzkiej naiwności...

Posted

Aukcję można znaleźć przez wyszukiwarkę serwisu aukcyjnego, oczywiście.

U góry po prawej na żółtym pasku jest m.in. opcja "zgłoś naruszenie zasad" - tam należy wejść, a potem proponuję wybrać opcję "Jeżeli chcesz opisać problem dokładniej lub zgłoszenie dotyczy Użytkownika, a nie przedmiotu", ponieważ w gotowych zgłoszeniach nie ma punktu "oszustwo".

Treść już do własnego uznania, ja napisałam, że aukcja jest oszustwem, ponieważ takiej rasy nie ma, a szczeniątka to po prostu kundelki...

Flaire - przepraszam za tego linka, nie doczytałam, że to sprzeczne z regulaminem. Na drugi raz napiszę opisowo.

Posted

Taaak, mnie też dzisiaj zaintrygowały yung teriery :D I to w jakiej cenie! :D Słuchajcie, a może to jakaś nowa rasa, tylko my nie jesteśmy w temacie? :lol:

Posted

Napisałam maila do sprzedającego te pieski z pytaniem co to właściwie za rasa ten yung terier... Oto odpowiedź, którą otrzymałam...

"witam

pies mysliwski

sa fox teriery ( białe )

i young teriery (czarno rude jak na foto)

róznia sie zwierzyną do jakiej polowania sa przeznaczone

sa to psy mysliwskie ( rodzice sa czesto na polowaniach)

jak pan nie zna takiej rasy to sorki

pozdro"

Może my naprawdę o czymś nie wiemy? ;-)

Posted

Jemu pewnie chodzi o jagdterriery, tylko ta jego sunia zadnym jagdterrierem nie jest, bardziej jakims pseudo airedalem czy walijczykiem (troszke trudno zgadnac rozmiar ze zdjecia. Tak czy inaczej - oszustwo, facet nawet nie wie, co ma...

Posted

Kolejny mail...

"witam

byc moze sie pomyliłem

tata jest mysliwym - rodzice sa reasowi

wyslałem ze to young terier

pozdro"

Czyli jak zwykle nikt nic nie wie i mamy do czynienia z kolejnymi rasowymi bez rodowodu... :evil:

Posted
:evil:
eee tam, tamer, od razu sie zlosicic... Przeciez widac na zdjeciach, ze to young teriery. Misia tez kiedys byla young terierem, ale teraz to juz jest old terierem, co latwo mozna poznac, bo ma wiecej rudego, a mniej czarnego - nawet na grzbiecie robi jej sie ruda lata! :D
Posted

Jestem w ciężkim szoku. Aukcja została usunięta... Nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji ze strony All, ale widocznie nasze protesty przyparły ich do muru i musieli zadziałać ;-)

Posted

No nie uwierzycie... Yung teriery tryumfalnie powróciły, tym razem jako, o zgrozo, "słodziutkie welsh teriery". Przecież to się nóż w kieszeni otwiera!!! :evil:

Posted

Teraz to szczerze mówiąc nie wiem czy da się jakoś do tego dobrać... Na All jest pełno aukcji przeróżnych "amstaffów", "ONów", czy innych psów, które z rasowymi mają niewiele wspólnego. Administracja Allegro nie ma tu chyba wiele do powiedzenia, bo sprzedaż psów nierasowych nie jest zakazana. A czy to są welshe, czy nie, to już tam mało kogo obchodzi. Mam tylko nadzieję że te psiunie trafią do dobrych domów, bo to przecież szczeniaczki jak każde inne :(

Posted

A moze by sprobowac zwrocic im uwage na to, co sie stalo? Ze facet zglosil rase, ktora nie istniala, wiec mu zdjeli aukcje, to on znalazl nazwe rasy, ktora istnieje i znow oglasil te same szczeniaki z nowa nazwa, co bardzo mocno sugeruje, ze to zadne welshe nie sa, a tylko nazwa rasy jest dobrana do wygladu?

Posted

Myślę, że można spróbować zrobić to, co sugeruje Flaire - zresztą gołym okiem widać, że maluchy są krótkowłose, a jeden z nich w dodatku wygląda na czekoladowego. Nie mówiąc już o tym, że są wyraźnie podpalane, a nie czaprakowe.

Jest jeszcze druga aukcja niby-welshy (Myśliwskie szceniaki - Welsh Terier). Też jakieś miksy terierowate, jeden wygląda, jakby miał coś wspólnego z szorstkim jamnikiem... Po rodowodowym ojcu, tylko nie wiadomo, po jakiej matce...

Posted
Myślę, że można spróbować zrobić to, co sugeruje Flaire - zresztą gołym okiem widać, że maluchy są krótkowłose, a jeden z nich w dodatku wygląda na czekoladowego. Nie mówiąc już o tym, że są wyraźnie podpalane, a nie czaprakowe.
bonkreta, ale welshe wlasnie rodza sie krotkowlose i podpalane. Wybarwiaja sie na czaprakowe dopiero z wiekiem. Jesli chodzi o tak male szczenieta, to nie wierze, ze zaden ekspert potrafi powiedziec, czy to welshe, czy kundelki, wiec ten argument nie dziala...
Posted

Ja wiem, że tak jest, ale nie aż do tego stopnia ;-) No i jeden z nich wydaje mi się czekoladowy - a to już się u welsha zdarzyć raczej nie może.

Spróbowałam, najwyżej się nie uda... Niestety z takimi pseudorasowymi generalnie niewiele się da zrobić...

Posted
Ja wiem, że tak jest, ale nie aż do tego stopnia ;-)
Do tego stopnia, a nawet jeszcze bardziej!!! Naprade!
No i jeden z nich wydaje mi się czekoladowy - a to już się u welsha zdarzyć raczej nie może.
Z tym rowniez moglabym polemizowac, bo co prawda u welshy o tym nie slyszalam, ale juz u Airedali to sie zdarza - chociaz bardzo rzadko. Ale wlasnie moja kolezanka ma miot kilkutygodniowych airedali z bodaj trzema czy czterema czekoladowymi... (Jak beda starsze, to sie wybarwia).

Tak ze ja bym nie argumentowala na podstawie zdjec, bo, jak juz pisalam, w tym wieku po wygladzie malo mozna stwierdzic (chyba zeby byly cale biale :wink: ). Raczej pokazalabym oficjuszom z allegro, jak z yung terierow zrobily sie welshe, gdy sie okazalo, ze yung teriery to nie rasa.

Posted

bonkreta:Nie chce Cie martwic, ale odwiedzilam aukcje "Myśliwskie szczeniaki - welsh terier" i jestem prawie pewna, ze sa to cudne walijczyki... tylko ze bez rodowodu! Moja Czika wygladala identycznie. Niektorzy myslili ja nawet z jamnikiem szorstkowlosym... inni dziwili sie, ze taka czarna, a ma byc ruda z czaprakiem... a teraz jest juz wybarwiona i niczego jej nie brakuje!

Rzeczywiscie, jedyny sposob, w jaki moznaby to podwazyc, to zaciekawic innych dlaczego taka nagla i szybka zmiana w nazwie rasy psa...?