Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Asiaczek napisał(a):

Ja, pomimo mojego stazu w kociej organizacji, nigdy nie opanowałam pamięciowo wszystkich kocich umaszczeń. Skupiłam się tylko na persach, egzotykach i kilku innych.....

Pzdr.

Asiu, a kto by to spamiętał, te wszystkie mozliwe kombinacje......

• Replies 15.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• M&S

6316

• taxelina

1209

• Asiaczek

1089

• łamAga

573

Top Posters In This Topic

Posted

Ja do tej pory mam moją tajemna tabelkę dot. umaszczeń u persów:)

cienka - to nie chodzi o blondynkowatość, ale o przydatność danej wiedzy. Ja "siedziałam w prsach, więc ta wiedza była mi potrzebna, aby móc w miarę swobodnie poruszać się w tym kocim towarzystwie. Ty tego nie potrzebujesz...
Poza tym wszyscy koci hodowcy posługuja się tymi oznaczeniami, w katalogach wystawowych tez sa te oznaczenia, więc chciał nie chciał, musiałam to opanowac, chociaz w minimalnym stopniu:)

pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Ja do tej pory mam moją tajemna tabelkę dot. umaszczeń u persów:)

cienka - to nie chodzi o blondynkowatość, ale o przydatność danej wiedzy. Ja "siedziałam w prsach, więc ta wiedza była mi potrzebna, aby móc w miarę swobodnie poruszać się w tym kocim towarzystwie. Ty tego nie potrzebujesz...
Poza tym wszyscy koci hodowcy posługuja się tymi oznaczeniami, w katalogach wystawowych tez sa te oznaczenia, więc chciał nie chciał, musiałam to opanowac, chociaz w minimalnym stopniu:)

pzdr.

Ja się tym zaczęłam interesować ładnych kilka lat temu, gdy chciałam kupić miałkuna, byłam w hodowli i wielu rzeczy dowiedziałam się od hodowczyni.
Z kota nic nie wyszło, ale trochę informacji mi zastało.

Posted

[FONT=Georgia]Też jestem psiarą ale koty lubię i to nawet bardzo....takie arystokratyczne zwierze, kojarzy mi się z luksusem poniekąd. Ogólnie fajne jest to że są zupełnie inne od psów pod względem charakteru i zapotrzebowań.
Pisałam u mnie kiedyś że 'odkryłam' jakiś czas temu rasę Nebelung...te kociska skradły moje serce, są przepiękne. Zawsze miałam słabość do kotów z dłuższą sierścią i do rusków niebieskich więc ta rasa jest idealnym połączeniem :loveu:
takiego kiedyś będę miała! :)

[/FONT]

Posted

[quote name='dOgLoV']Moja miłościa są MC ale Bengale też mi sie podobią :evil_lol:

Jest dużo pięknych kotów ocikaty, abisynskie, mau kot egispski.....

Ale ja najbardziej lubię duże kociska i futrzaste

[quote name='jonQuilla'][FONT=Georgia]Też jestem psiarą ale koty lubię i to nawet bardzo....takie arystokratyczne zwierze, kojarzy mi się z luksusem poniekąd. Ogólnie fajne jest to że są zupełnie inne od psów pod względem charakteru i zapotrzebowań. [/FONT]
[FONT=Georgia]Pisałam u mnie kiedyś że 'odkryłam' jakiś czas temu rasę Nebelung...te kociska skradły moje serce, są przepiękne. Zawsze miałam słabość do kotów z dłuższą sierścią i do rusków niebieskich więc ta rasa jest idealnym połączeniem :loveu:[/FONT]
[FONT=Georgia]takiego kiedyś będę miała! :)[/FONT]
[FONT=Georgia][/FONT]

A to jest długowłosa odmiana rosyjskiego niebieskiego, fajny kiciuś:)

Posted

M&S napisał(a):
Jest dużo pięknych kotów ocikaty, abisynskie, mau kot egispski.....

Ale ja najbardziej lubię duże kociska i futrzaste

A to jest długowłosa odmiana rosyjskiego niebieskiego, fajny kiciuś:)

Na wystawie kociej widziałam takie piekne ogromne kocurki MC jak znajde zdjęcia to tutaj wstawie ale ich wielkośc mnie urzekła , przepiekne !!!! :loveu:

Posted

Asiaczek napisał(a):
A moja ulubiona rasa kocia to Ragdoll; sa juz w PL dostępne, więc może kiedyś-kiedyś...

pzdr.

Ragdoll to taka troszkę wieksza neva;)

dOgLoV napisał(a):
Na wystawie kociej widziałam takie piekne ogromne kocurki MC jak znajde zdjęcia to tutaj wstawie ale ich wielkośc mnie urzekła , przepiekne !!!! :loveu:

Jo ostatnio u weta widziałam 7 miesiecznego MC, czarnego klasyka przyszedł na smyczy, ważył 8 kg i był wielkosci małego psa;)

Posted

deer_1987 napisał(a):
Ragdoll bym mogla miec, piekne sa :loveu:

......SIBy są fajniejsze:eviltong: i tyle kolorów:p

Ja mogłabym mieć jeszcz jednego kociastego w jakimś ładnym kolorku.....może czarno złoty klasyk:loveu:

Posted

[quote name='M&S']
Jo ostatnio u weta widziałam 7 miesiecznego MC, czarnego klasyka przyszedł na smyczy, ważył 8 kg i był wielkosci małego psa;)

Oj to wielkolud z niego bedzie :loveu:

Mi sie takie kocury podobają

Posted

[quote name='M&S']......SIBy są fajniejsze:eviltong: i tyle kolorów:p

Mi by sie chyba te jeszcze podobaly

Mialam nagie swinki morskie i szczurki i jakie one miekkie byly :loveu: Grzywacz chinski tez jest calkiem ok ale tylko wersja naga :diabloti:

Posted

[quote name='deer_1987']Mi by sie chyba te jeszcze podobaly

Mialam nagie swinki morskie i szczurki i jakie one miekkie byly :loveu: Grzywacz chinski tez jest calkiem ok ale tylko wersja naga :diabloti:

Nie podobają mi się te nagusy.....

Posted

deer_1987 napisał(a):
Bo nagusy albo sie lubi albo nie :diabloti: nie ma tak pomiedzy :diabloti:

Ten norweski lesny kot jest tez piekny :)

Masz rację.

Norwegi też piękne są:)

Posted

deer_1987 napisał(a):
A jakie sa Twoje ulubione rasy? :)

Jak byłam dzieckiem, to miała syjama:loveu::loveu:(obecnie to kot tajski) i Maniek był takim powrotem do dzieciństwa w wersji długowłosej.......

Może kiedyś jeszcze będę takiego miała.

No i oczywiście SIBy:p

Posted

deer_1987 napisał(a):
To Ty juz dlugo "kociara" :loveu: a jak wlasnie z dostepnoscia kociakow w wybranej rasie?

Tajskich jest mało i hodowcy niekoniecznie chcą negocjować ceny.......

SIB jest sporo i mozna się dogadać. Ja nie planowałam mieć Tygrysa......

Posted

M&S napisał(a):

Czyli klasycznie pręgowaną, polega to na tym, że pręgi po odpowiednim ułożeniu kota przypominają kształt skrzydła motyla...

Czyli ;).

Asiaczek napisał(a):
A moja ulubiona rasa kocia to Ragdoll; sa juz w PL dostępne, więc może kiedyś-kiedyś...

pzdr.

O Ragdolku też marzę :).