Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Asiaczek napisał(a):
O, az tak dokładnie to nie znałam umaszczenia Tygryska. Teraz juz znam i jestem pod wrażeniem;)

pzdr.

Asiu, ja też nie jestem biegła w tych kocich oznaczeniach kolorów, ale kilka już znam......;)

• Replies 15.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• M&S

6316

• taxelina

1209

• Asiaczek

1089

• łamAga

573

Top Posters In This Topic

Posted

Napisał M&S
Dokładnie tak maść czarna tygrysio pręgowana (n 23)

jak kupowaliśmy Ibri to sie zastanawialismy jaki kolor oznacza d23 :evil_lol: nadal te numery to dla mnie czarna magia ale już bede chociaz te dwie znała :evil_lol:

Posted

deer_1987 napisał(a):
a kto decyduje o tych kolorach?

to sa kolory naturalne z jakimi sie rodza tylko sa przeróżne tygrysio pregowane , rudy solid , rudy klasycznie pregowany itd , itd

Posted

dOgLoV napisał(a):
to sa kolory naturalne z jakimi sie rodza tylko sa przeróżne tygrysio pregowane , rudy solid , rudy klasycznie pregowany itd , itd

Tak ale ktos zadecydowal ze ten nr to taki kolor a inny kolor to inny numer? :)

Posted

deer_1987 napisał(a):
Oj czego to ja sie dowiaduje tutaj ze sa jakies numerki? :D

A są;)

dOgLoV napisał(a):
sama byłam zaskoczona ale Ibri ma d23 czyli ruda tygrysio pregowana :loveu:

No taki ma kolorek:p

deer_1987 napisał(a):
a kto decyduje o tych kolorach?

dOgLoV napisał(a):

O kolorach decyduje hodowca, no prawie, kolorami naturalnymi u kotów ras tzw. naturalnych są czarne zpręgowaniem lub cętkowaniem.
Pozostałe kolory powstały dzięki działalności hodowlanej. Dobierając rodziców o określonych kolorach można przewidzieć jakie umaszczenie będzie miało potomstwo.
Kocia genetyka jest dość skomplikowana, są kolory dominujące i recesywne. Trzeba przeglądać rodowody wiele pokoleń wstecz i już:evil_lol:
Są koty w różnych kolorystycznych odmianach np, kremowo srebrzysty, srebrzysto czarny, z pręgowaniem lub bez. Są też barwy jednolite np. czarny, niebieski i inne.

deer_1987 napisał(a):
Tak ale ktos zadecydowal ze ten nr to taki kolor a inny kolor to inny numer? :)

Tak kocie związki.

Buszki napisał(a):
Ja miałam kotkę egzotyczną szylkretową motylo pręgowaną ;).

Czyli klasycznie pręgowaną, polega to na tym, że pręgi po odpowiednim ułożeniu kota przypominają kształt skrzydła motyla...

Cienka napisał(a):
Jakaś masakra z tymi kolorami:crazyeye:

Jak troszę liźnie się tematu, to nie jest takie straszne;)

Posted

deer_1987 napisał(a):
a te kolory to sa dla rodowodowych kotow czy dla wszystkich? znaczy jak kupie kotka na kolana bez papierka ale ma taki i taki kolor to moge mowic ze ma kolor o numerze?

Chyba nie masz zamiaru kupować kota z pseudo.....?!!!!

Oznaczenia kolorów są w rodowodach, a koty domowe-dachowce numerów nie mają.

Nasz Kitka była czrno-biała, a Zuzia jest biała w szylkretowe łaty.

Posted

[quote name='deer_1987']Ja to nie mam w ogole zamiaru kota miec, ja psiara :diabloti: Ale pytalam z ciekawosci jak to wyglada :)

Jak widzisz na naszym przykładzie, jedno drugiego nie wyklucza, a koty z psami świetnie się dogadują:lol::lol:

[quote name='sunshine']Czego to już ludzie sobie nie wymyślą:P
Moja ulubiona rasa kota :

Devon rex :D
No i z czystej lojalności syberian....:evil_lol:

Ja za rexami nie przepadam, to typowy ludziki twór, jeszcze te włochate to ok., ale nagie cornisze, peterbaldy......:roll:w moim odczuciu to nieporozumienie.

Bardzo dziękuję za lojalność;):evil_lol:

Posted

M&S napisał(a):
Jak widzisz na naszym przykładzie, jedno drugiego nie wyklucza, a koty z psami świetnie się dogadują:lol::lol:

Nie wiem jak to byloby z kotem w domu ale wszystkie koty na dworzu trzeba pogonic uwaza sherry.... :roll:

Posted

sunshine napisał(a):
mi się ten ich wytrzeszcz oczu podoba hyhyhy sa uroczo paskudne:D

One mają mały wytrzeszcz w porównaniu z innymi.....i trochę futra.

Posted

deer_1987 napisał(a):
Nie wiem jak to byloby z kotem w domu ale wszystkie koty na dworzu trzeba pogonic uwaza sherry.... :roll:

Bo to są obce koty, nasz Kita przyszła jak Topaz-jamnior miał 3 lata i bardzo się kochały, do tego stopnia, ze jak Topaz odszedł, to Kita przestała rozmawiać, a była baardzo dużo mówiązym kotem.

Gdzieś na początku galerii powinny być ich zdjęcia...

Posted

[quote name='M&S']Bo to są obce koty, nasz Kita przyszła jak Topaz-jamnior miał 3 lata i bardzo się kochały, do tego stopnia, ze jak Topaz odszedł, to Kita przestała rozmawiać, a była baardzo dużo mówiązym kotem.

Gdzieś na początku galerii powinny być ich zdjęcia...
Calkiem mozliwe, obce kroliki/zajace tez sa fajne :diabloti: a ten domowy to jej najwiekszy przyjaciel :loveu: chociaz proba zapoznania z kotem znajomej, to u niej mialy byc nasze psy na czas naszego urlopu wyszla tak sobie. to znaczy sherry by sie chciala bawic po swojemu z kotem a kot tego nie rozumie i stad problemy byly...

to zaraz zerkne :loveu:

EDYCJA
http://www.dogomania.pl/threads/127077-Szpice-Wilcze-z-Marysina?p=11596185&viewfull=1#post11596185

Posted

[quote name='deer_1987']Tak ale ktos zadecydowal ze ten nr to taki kolor a inny kolor to inny numer? :)
To jest odgórna klasyfikacja umaszczeń u kotów. MOżesz sobie ciut poczytać choćby pod ponizszym linkiem:
http://nordhouse.net.pl/kodowanie-kolorow-ems

[quote name='Cienka']Jakaś masakra z tymi kolorami:crazyeye:
Dlaczego? Przeciez to normalne, że kolor trzeba (do dalszego się nim posługiwania) jakoś okreslić. Przeciez u basków tez sa geny, które sa opisane literkami...

[quote name='deer_1987']a te kolory to sa dla rodowodowych kotow czy dla wszystkich? znaczy jak kupie kotka na kolana bez papierka ale ma taki i taki kolor to moge mowic ze ma kolor o numerze?
Umaszczenia kotów rodowodowych bardzo często maja swoje odzwierciedlenie u kotów rasy tzw. europejskiej:)

Pzdr.

Posted

deer_1987 napisał(a):
Dziekuje za link Asiaczku! Fajnie sie czegos nowego dowiedziec :)

Nie ma sprawy:)
Znająć Ciebie i Twoją dociekliwość na pewno jeszcze więcej info znajdziesz w Googlach i sobie doczytasz.
Ja, pomimo mojego stazu w kociej organizacji, nigdy nie opanowałam pamięciowo wszystkich kocich umaszczeń. Skupiłam się tylko na persach, egzotykach i kilku innych.....

Pzdr.