Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• M&S

6316

• taxelina

1209

• Asiaczek

1089

• łamAga

573

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='jonQuilla'][FONT=Georgia]Mój poprzedni kot miał wyczulony słuch na tłuczek do mięsa...gdy tylko rozbijane były kotlety w kuchni to przybiegał z drugiego końca mieszkania, drzwi nie stanowiły przeszkody bo potrafił otwierać :evil_lol:[/FONT]

:loveu::loveu::loveu:
[FONT=Georgia]http://img585.imageshack.us/img585/8682/sam0790s.jpg[/FONT]

Fajnego kota miałaś:lol:

[quote name='deer_1987']Tym kociakom to wszedzie wygodnie :loveu:

Tak, ale to już nie są kocięta, obaj skończyli rok, prawie dorosłe kociszcza:evil_lol:

Posted

M&S napisał(a):
Moje łażą za mną jak Aiko, fajnie gadają i nie reagują na "kici, kici":evil_lol:

Moja koleżanka miała kocurka o imieniu Lemur, który na kici-kici uciekał, gdzie pieprz rośnie:) Hahaha.....
Kocur był w pieknym niebieskim kolorze, jezeli dobrze pamiętam, to był pers. I ona obawiała się, że ktoś zwabi go do siebie na "kici-kici" i ukradnie. a kot swobodnie biegał sobie po ogródku... No i tak go nauczyła.

A gdzie fotki trzeciej kici?:)

Pzdr.

Posted

[quote name='dianusia921']Witamy :)

http://img585.imageshack.us/img585/8682/sam0790s.jpg uwielbiam te Twoje kicie :loveu: Maniek ma cudny pyszczek, osobiście bardziej mi się podoba taki ciemniejszy, ale nie żeby Borys był gorszy, też jest piękniś :loveu:
To jeszcze jest trzeci kiciak ?! Przepraszam przeoczyłam... To ja chcę jeszcze koteczkę zobaczyć :)

Hello:)

Dzieki, fajne są, ale bardzo różne. Maniek teraz wyładniał;) jeszcze niedawno miał "plackowatą" buzię, ma inną figurą i inną sierść niż Borys. Borys jest taki "bułowaty", ale jest kotem naręcznym. Maniek natomiast jest zdystansowany, nie lubi byc noszony na rękach. Rozklada sie natomiast przed człowiekiem, brzuchem do góry i wrzeszczy, zeby głaskać. Oba są baaardzo rozmowne.
Są po tym samym ojcu.

Tak jest jeszcze Zuzuia:loveu:, trikolorka, ale dama dorosła, skończyła 10 lat.
Zdjęcia Zuzki są gdzieś wcześniej....

Posted

[quote name='dianusia921']Witamy :)

http://img585.imageshack.us/img585/8682/sam0790s.jpg uwielbiam te Twoje kicie :loveu: Maniek ma cudny pyszczek, osobiście bardziej mi się podoba taki ciemniejszy, ale nie żeby Borys był gorszy, też jest piękniś :loveu:
To jeszcze jest trzeci kiciak ?! Przepraszam przeoczyłam... To ja chcę jeszcze koteczkę zobaczyć :)

Hello:)

Dzieki, fajne są, ale bardzo różne. Maniek teraz wyładniał;) jeszcze niedawno miał "plackowatą" buzię, ma inną figurą i inną sierść niż Borys. Borys jest taki "bułowaty", ale jest kotem naręcznym. Maniek natomiast jest zdystansowany, nie lubi byc noszony na rękach. Rozklada sie natomiast przed człowiekiem, brzuchem do góry i wrzeszczy, zeby głaskać. Oba są baaardzo rozmowne.
Są po tym samym ojcu.

Tak jest jeszcze Zuzia:loveu:, trikolorka, ale dama dorosła, skończyła 10 lat.
Zdjęcia Zuzki są gdzieś wcześniej....

Posted

[quote name='M&S']Fajnego kota miałaś:lol:
[FONT=Georgia]
Z porównaniem do obecnego kocura to był wspaniały chociaż też nie przepadał za głaskaniem ale przynajmniej nie atakował z partyzanta nóg :evil_lol:

Czy Ty wystawiasz swoje koty?
[/FONT]

Posted

[quote name='jonQuilla'][FONT=Georgia]

Czy Ty wystawiasz swoje koty?
[/FONT]

Myślałam o tym, ale Maniek się nie nadaje, zwariowałby chłopak. Borys dałby rade, ale kocie wystawy są dla mnie zbyt statyczne i wystawiania kotów nie będzie.
Wolę wystawiać psy:):)

Posted

[quote name='M&S']Myślałam o tym, ale Maniek się nie nadaje, zwariowałby chłopak. Borys dałby rade, ale kocie wystawy są dla mnie zbyt statyczne i wystawiania kotów nie będzie.
Wolę wystawiać psy:):)
[FONT=Georgia]
w gruncie rzeczy to nawet nie wiem jak przebiega wystawianie kota ;)
orientujesz się czy u kotów hodowlankę podobnie uzyskuje się jak u psów?
[/FONT]

Posted

deer_1987 napisał(a):
A jak relacje koty Aiko?

Fantastycznie, kochaja sie badzo. Ocierają sie o Aika, mruczą jak go widzą. Pozwalaja sobie "odgryzać" głowy i inne kończyny. Tylko Zuzi za bardzo nie może
molestować, bo to pani w pewnym wieku i sobie na to nie pozwala:cool3:

dOgLoV napisał(a):
Witamy :lol:
zawsze byłam ciekawa jak wystawia sie koty , niedługo bede mogła sie o tym przekonać :multi:

śliczne masz te kociaki :loveu:

To bedziesz musiała koniecznie do Wwy na wystawę przyjechać!!!!!!!

Dzięki:p

Posted

[quote name='jonQuilla'][FONT=Georgia]
w gruncie rzeczy to nawet nie wiem jak przebiega wystawianie kota ;)
orientujesz się czy u kotów hodowlankę podobnie uzyskuje się jak u psów?
[/FONT]
Wystawianie kotów.
Koty przez cały czas trwania wystawy sa w specjalnych klatkach, zabezpieczonych przez organizatora. wystawa trwa od ok.9.00 do 18.00. Koty przez cały czas trwania wystawy musza byc w klatkach. Dokumenty otrzymuje się po BIS'ie.
Gdy przychodzi czas oceny, albo specjalnie przeszkolona osoba bierze naszego kota i niesie do stolika sedziego albo my sami to robimy. Sędzia maca maca, patrzy, rozbawia czasami kicię i pisze ocenę. Oczywiście zna tylko numerek kota, który to numerek kot ma zawieszony na sznureczku na szyi. Jeżeli sedzia uwaza, że kot zasługuje na dalsze porównania - "odkłada" danego kota do specjalnej klatki (kot na ten czas nie wraca do "swojej" klatki), gdzie czeka na nastepne porównania.

Co do ocen i uprawnień hodowlanych.
W zalezności od tego, do jakiego stowarzyszenia należysz, tak inne sa sposoby zdobycia uprawnień hodowlanych.
Ja należałam do SHKRwPL (Stowarzyszenie Hodowców Kotów Rasowych w Polsce) i tam gdy kocica dostała ocene "dosk" - to mogła byc juz raz pokryta. Gdy 2 razy dostała :dosk" - uprawnienia hodowlane miała juz na całe swoje zycie. Przy ocenach "bdb" - powinna mieć 2 oceny "bdb" do jednorazowego krycia.
Przy kocurach kryteria były zaostrzone i tylko oceny :"dosk" wchodziły w grę.

Natomiast wiem, że w innym stowarzyszeniu (ale zapomniałam jego nazwy) kicie nawet nie musiały byc wystawiane, aby mogły kryc/byc kryte.
To tak w skrócie:)

Pzdr.

Posted

M&S napisał(a):

To bedziesz musiała koniecznie do Wwy na wystawę przyjechać!!!!!!!
Dzięki:p

Aniu, wystawy kocie sa i w oznaniu i w Łodzi i w innych miastach. Nie tylko w W-wie...
A niedługo za niecałe 2 tygodnie - Światowa Wystawa Kotów w Poznaniu:)

Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Aniu, wystawy kocie sa i w oznaniu i w Łodzi i w innych miastach. Nie tylko w W-wie...
A niedługo za niecałe 2 tygodnie - Światowa Wystawa Kotów w Poznaniu:)

Pzdr.

Asiu, ja o wszystko wiem, ale ostatnio wystawy są u nas na Marsa, wiec mam baaaardzo blisko;)

Posted

Asiaczek napisał(a):
Wystawianie kotów.
Koty przez cały czas trwania wystawy sa w specjalnych klatkach, zabezpieczonych przez organizatora. wystawa trwa od ok.9.00 do 18.00. Koty przez cały czas trwania wystawy musza byc w klatkach. Dokumenty otrzymuje się po BIS'ie.
Gdy przychodzi czas oceny, albo specjalnie przeszkolona osoba bierze naszego kota i niesie do stolika sedziego albo my sami to robimy. Sędzia maca maca, patrzy, rozbawia czasami kicię i pisze ocenę. Oczywiście zna tylko numerek kota, który to numerek kot ma zawieszony na sznureczku na szyi. Jeżeli sedzia uwaza, że kot zasługuje na dalsze porównania - "odkłada" danego kota do specjalnej klatki (kot na ten czas nie wraca do "swojej" klatki), gdzie czeka na nastepne porównania.

W zalezności od tego, do jakiego stowarzyszenia należysz, tak inne sa sposoby zdobycia uprawnień hodowlanych.
Ja należałam do SHKRwPL (Stowarzyszenie Hodowców Kotów Rasowych w Polsce) i tam gdy kocica dostała ocene "dosk" - to mogła byc juz raz pokryta. Gdy 2 razy dostała :dosk" - uprawnienia hodowlane miała juz na całe swoje zycie. Przy ocenach "bdb" - powinna mieć 2 oceny "bdb" do jednorazowego krycia.

Natomiast wiem, że w innym stowarzyszeniu (ale zapomniałam jego nazwy) kicie nawet nie musiały byc wystawiane, aby mogły kryc/byc kryte.

Pzdr.

Co fachowiec, to fachowiec:lol::lol::lol:

Posted

[quote name='Asiaczek']Wystawianie kotów.

Pzdr.
[FONT=Georgia]
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
Kiedyś byłam na wystawie kotów ale było to X lat temu i byłam tam obecna ze względu na szczury, których wystawa była połączona właśnie z tą kocią więc w sumie widziałam może dwa koty zamknięte w klatce, uwagę skupiłam na szczurach.

Takie mam jeszcze pytanie...czy ciężko zdobyć ocenę dosk. u kota?
[/FONT]

Posted

M&S napisał(a):
Asiu, ja o wszystko wiem, ale ostatnio wystawy są u nas na Marsa, wiec mam baaaardzo blisko;)

A, to fakt:) Tereny wystawowe macie o przysłowiowy "rzut beretem":)

Pzdr.

Posted

My właśnie wybieramy sie na swiatowa wystawe do Poznania :loveu: do Warszawy mamy bardzo daleko :eviltong:

Koty przez cały czas trwania wystawy sa w specjalnych klatkach, zabezpieczonych przez organizatora. wystawa trwa od ok.9.00 do 18.00. Koty przez cały czas trwania wystawy musza byc w klatkach

czyli co , nie porobie fajnych zdjęć kociaków na wystawie ??:roll:

Posted

dOgLoV napisał(a):
My właśnie wybieramy sie na swiatowa wystawe do Poznania :loveu: do Warszawy mamy bardzo daleko :eviltong:
czyli co , nie porobie fajnych zdjęć kociaków na wystawie ??:roll:

Zawsze możesz poprosic właścicieli o wyjęcie i zaprezentowania kici:)
Niektórzy hodowcy, jak sa pewni, że kocio im nigdzie nie ucieknie, kłada poduszeczki NA klatce i tam sadzają kicię. I wtedy tez można fotografowac.

Pzdr.